Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti, archief
zondag 3 april 2016 om 16:42

Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen

Wereldkampioen Peter Sagan heeft de honderdste Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Slowaak van Tinkoff was in de finale veruit de sterkste en ontdeed zich op de laatste klim van Sep Vanmarcke, waarna hij solo over de meet kwam in Oudenaarde. Fabian Cancellara eindigde in zijn laatste Ronde als tweede. Vanmarcke werd derde en bezorgde LottoNL-Jumbo daarmee een podiumplaats.

Vlucht laat op zich wachten
Een rap eerste uur (aan 46 kilometer per uur) met tegenwind zorgde nog niet voor een geslaagde ontsnapping. Vooral de ProContinentale ploegen probeerden mee te springen, maar telkens werden zij weer opgeslokt. Het tempo lag zeer hoog en het peloton werd op een lint getrokken. Pas na 75 kilometer geraakten zes mannen weg. Wesley Kreder zat mee namens Roompot Oranje Peloton, Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Federico Zurlo (Lampre-Merida), Imanol Erviti (Movistar) en Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18) kregen de vrijgeleide.

Dubbel pech Vanmarcke, Démare valt weg
Wanty-Groupe Gobert, dat voorafgaand aan de koers een indrukwekkend eerbetoon gaf aan Antoine Demoitié, had de slag gemist. Kenny Dehaes ging nog in de achtervolging, maar zwom tussen beide groepen in. De vluchters kregen al snel vier minuten, Dehaes bleef steken op twee minuten en zag in dat zijn missie geen kans van slagen had. Bij een valpartij op 143 kilometer van de meet waren onder anderen Sep Vanmarcke, Geraint Thomas en Arnaud Démare betrokken. Laatgenoemde kwam gehavend uit de crash en stapte uit koers. Niet veel later kuste Vanmarcke opnieuw de grond, waardoor hij met behulp van zijn ploegmaats terug moest keren.

Nervositeit voert de boventoon
Tiesj Benoot kwam tien kilometer verderop in het gedrang ook zwaar ten val. Hem was hetzelfde lot beschoren als Démare: abandon. Etixx-Quick-Step nam het heft in handen in het nerveuze peloton. Op het Molenberg trok Tony Martin het spel op de wagen, waarmee hij het peloton in stukken deed breken. De verschillen bleven te overzien. Nervositeit zorgde voor een nieuwe valpartij, waarbij de halve BMC-ploeg crashte. Eén van de topfavorieten, Greg Van Avermaet, moest opgeven. Erviti, Houle en Van Hoecke bleven het langst over op kop. André Greipel, Nils Politt, Dimitry Gruzev en Dimitri Claeys kwamen over vanuit het peloton, dat even op adem kwam en de zeven leiders ruimte gaf.

Finale opent op de Koppenberg, Van Baarle anticipeert
Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont koos Stijn Vandenbergh de aanval met Dylan van Baarle in zijn kielzog. De favorieten meldden zich vervolgens aan de frontlinie, wat betekende dat de finale geopend was. Dat was nodig, want de Paterberg volgde direct, al bleef het daar stil. De Koppenberg was de plek voor Lars Boom om de benen te testen, hierdoor volgde een schifting in het peloton. Ruim twintig man zaten bijeen, maar er was nauwelijks samenwerking. Vandenbergh en Van Baarle vonden ondertussen de aansluiting bij de overblijvers van de kopgroep.

Kwiat en Sagan op E3-herhaling, Vanmarcke volgt
Alle grote namen hielden elkaar goed in de gaten te houden na de Taaienberg. Pechvogel was Boom, die precies op dat moment lek reed en de slag miste. Kwiatkowski en Sagan hoopten toen op en E3-scenario, Vanmarcke maakte de jump waar de rest bleef twijfelen en Boom kon terugkomen. Van Baarle hield sterk stand op kop. Het achtervolgende trio sloot op 23 kilometer van de streep aan bij de kopgroep, de groep-Cancellara volgde op veertig seconden. Vier ploegen leidden de achtervolging en brachten de groep tot op 25 tellen aan de voet van de laatste keer Oude Kwaremont.

03-04-2016 Tour Des Flandres; 2016, Tinkoff; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Sagan, Peter; Vanmarcke, Sep; Old Kwaremont;

Sagan weet zich te ontdoen van Vanmarcke – foto: Sirotti

Ultieme slotfase
Sagan nam de kop vooraan, enkel Vanmarcke kon het wiel van de wereldkampioen houden. Vanuit de achtergrond kwam Cancellara aangedenderd, binnen no time reed hij op de derde plek. Terpstra vond nog de aansluiting bij Cancellara. Op de laatste helling van de dag (de Paterberg) sloeg Sagan zijn slag. Vanmarcke parkeerde en kreeg op de top bijval van Cancellara, die Terpstra geloosd had. De wereldkampioen gooide zich als een steen naar beneden en greep twintig seconden.

Het Belgisch-Zwitserse achtervolgingsduo kwam tot op tien tellen, maar zagen na de boog van de vijf kilometer het witte stipje met regenboogkleuren kleiner en kleiner worden. Pas na de finish in Oudenaarde zagen zij Sagan terug. De welbekende wheelie volgde na de streep.

Twee Nederlanders in top tien
In het achtervolgende groepje sprintte Dylan van Baarle naar een knappe zesde plaats. Niki Terpstra was de tweede landgenoot in de top tien, hij eindigde als tiende. Andere opvallende namen zijn vroege vluchters Imanol Erviti op plek zeven en Dimitri Claeys op de negende stek.

Het is de tweede zege van vandaag voor de wereldkampioen. Eerder op de dag wist Lizzie Armitstead namelijk al de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen te winnen.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
3 april 2016 16:44
iedereen op waarde geklopt!! Klasse hoor!

Van Baarle op 6!!! Wat een held
3 april 2016 16:44
GEWELDIG, Beste winnaar ooit, sterkste voorjaar ooit.
3 april 2016 16:44
Briljante wereldkampioen, sieraad voor de wielersport!

Sep als vanouds.
3 april 2016 16:44
Prachtig! Sagan en Ervitti de helden van de koers. Knap van Van Baarle ook.
3 april 2016 16:45
(!) Geweldige koers. Heroische top 3.
3 april 2016 16:45
Wauw, Sagan. Je verbaast me met de week steeds meer.. Hoe moet dat volgende week? Vanaf het bos alles op een hoop.
3 april 2016 16:45
Zijn eerste monument. Verdiende winnaar, Vanmarcke ook prima gereden. En petje af voor Van Baarle.
Vanmarcke gaf een cadeau aan Cancellara, hopelijk krijgt hij daar volgende week wat voor terug
3 april 2016 16:46
Best mogelijke winnaar op de best mogelijke manier, voor mijn part knoopt hij er volgende week Roubaix gewoon aan vast want hij durft en is de beste. Kwiat heeft dus vandaag echt die E3 terugbetaalt, dit brom ik jullie
3 april 2016 16:46
Petje af voor Erviti :)
3 april 2016 16:46
Cancellara heel goed 2e en Vanmarcke heel goed 3e.
Erviti gewoon nog 7e geworden!
Van Baarle 6e ook heel knap.
3 april 2016 16:46
Ongelooflijk, wat een sterke renner! En zeer mooie coureur ook, kan er graag naar kijken.
3 april 2016 16:46
Erviti verdient toch ook een eervolle vermelding. Wat een wedstrijd reed hij zeg.
3 april 2016 16:46
Schitterende koers en winnaar !
3 april 2016 16:46
Wat een held. Hij is nu toch dé man van het wielrennen. Zo iemand waar mensen speciaal voor naar de koers komen. Rijdt altijd fantastisch en als hij wint is het in stijl.
3 april 2016 16:47
Heerlijk dit! Nu ff genieten van het interview
3 april 2016 16:47
Sagan draagt z'n overwinning in de flash nog even op aan z'n overleden collega's.
3 april 2016 16:47
Fantástische winnaar en een fantastische top 3.
3 april 2016 16:48
Dit is echt legendarisch. Wat een kampioen. Niks sprinten en ook vrijwel zeker winnen. Wow wow wow.
3 april 2016 16:48
Wat een koers. De mooiste Vlaanderen die ik ooit heb gezien!!

Peter Sagan is de beste renner ter wereld!! Wat een kampioen. Wat een durf. Wat een solo. Bravo!!

En ik hou van Imanol! Wat een wedstrijd van die man uit Pamplona. Gewoon 180 kilometer in de aanval, en toch nog 7e worden!! Wow, respect.
3 april 2016 16:48
Heel knap van Sagan, echt een groot kampioen. Verdiende winnaar.
Wat heeft die Erviti trouwens knap gereden. Van Baarle ook heel netjes!
3 april 2016 16:49
Wow Sagan!! Ervitti en van Baarle ook zeer sterk. Heel benieuwd naar volgende week! Wat worden we verwend met pracht koersen dit jaar
3 april 2016 16:49
Inderdaad ook wel de gedroomde top 3 voor deze koers. Sterkste van het moment. Jammer alleen dat Cancellara het niet met een overwinning in toch wel zijn koers kan afsluiten.
3 april 2016 16:49
Hahaha "als niemand met mij wil werken, dan moet ik ze maar lossen"
Tegeltje hoor.
3 april 2016 16:49
Ook het interview weer geweldig: vorige keer wereldvrede oid en nu ook niet over hemzelf maar over Demoitie en Myngheer en over Bodnar.
3 april 2016 16:49
@ VWSTN

Ik begrijp al dat moois altijd alleen nadat er een vertaling is gegeven door de commentator.
1 2 3 6

Reacties zijn gesloten.