Tom Boonen wint vernieuwde Ronde van Vlaanderen

zondag 1 april 2012 om 16:23
Tom Boonen wint vernieuwde Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Tom Boonen heeft de eerste editie van een vernieuwde Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De renner van Omega Pharma-Quick Step kwam na een hectische wedstrijd van 255 kilometer in Oudenaarde als eerste over de finish. Hij versloeg Filippo Pozzato (Farnese Vini) en Alessandro Ballan (BMC Racing) in een sprint van een kopgroep van drie man.

Tijdens de beginfase van de vernieuwde Ronde van Vlaanderen ontstond er een kopgroep van vijftien renners. Onder hen onder meer de Nederlanders Maarten Tjallingii (Rabobank), Tom Veelers (Argos-Shimano) en de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin-Barracuda). De ploegen van de favorieten hadden geen renners in de kopgroep. Het gevolg was dat Omega Pharma-Quick Step de koers controleerde en het verschil rond de vijf minuten hield.

Bij de eerste passages van de Paterberg en de Oude Kwaremont hielden de favorieten zich koest. Fabian Cancellara kwam op 61 kilometer van de aankomst ten val tijdens een bevoorradingszone en moest de koers verlaten. In Ronse werd tijdens de beklimming van de Kruisberg de wedstrijd opengebroken. Na een aanval van de Kazach Bazayev (Astana) werd het tempo de hoogte in geschoten, waarna op veertig kilometer van het einde de vroege vluchters werden ingelopen door het peloton.

Sebastian Langeveld (GreenEDGE) was in de aanloop naar de tweede passage van de Oude Kwaremont de volgende renner die de strijd vroegtijdig moest staken. Met tachtig kilometer per uur reed hij tijdens een afdaling tegen een toeschouwer aan. Tijdens de beklimming van de Oude Kwaremont volgde een nieuwe schifting nadat Chavanel het tempo opvoerde. In de afdaling naar de Paterberg raakten Luca Paolini (Katusha), Juan Antonio Flecha (Team Sky) en Vincent Jérôme (Europcar) voorop. Een valpartij van Johan Vansummeren (Garmin) zorgde ervoor dat er enkele renners achterop raakten. Er ontstond een nieuwe kopgroep van 11 man, met onder meer Boonen en Pozzato. Rabobank had de slag gemist.

Bij de beklimming van de Hoogberg volgde een nieuwe aanval van de Fransman Jérôme, die even later gezelschap kreeg van Niki Terpstra. Bij de laatste beklimming van de Oude Kwaremont werden de koplopers ingelopen, waarna de beslissing volgde. Een aanval van Ballan kreeg een reactie van Pozzato en Boonen. Het drietal had na de laatste beklimming van de Paterberg een voorsprong van twintig seconden op de achtervolgers en hield -ondanks drie demarrages van Ballan in de finale – gezamenlijk de leiding tot aan Oudenaarde. Daar bleek Boonen in de lange, rechte finishstraat over de snelste sprint te beschikken. De Belg schaart zich met zijn zege in een illuster rijtje renners dat De Ronde drie maal wist te winnen.

Ronde van Vlaanderen 2012
1. Tom Boonen (België/Omega Pharma-Quick Step) in 6u04m33s
2. Filippo Pozzato (Italië/Farnese Vini)
3. Alessandro Ballan (Italië/BMC Racing) op 1s
4. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing) op 38s
5. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Cannondale) allen z.t.
6. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quick Step)
7. Luca Paolini (Italië/Katusha)
8. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar)
9. Matti Breschel (Denemarken/Rabobank)
10. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Omega Pharma-Quick Step)

18. Karsten Kroon (Saxo Bank) op 38s
53. Bram Tankink (Rabobank) op 3m26s
80. Wouter Mol (Vacansoleil-DCM) op 4m43s
81. Dennis van Winden (Rabobank) z.t.
85. Tom Stamsnijder (Argos-Shimano) op 10m52s
Complete uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone