Fabian Cancellara wint Ronde van Vlaanderen

zondag 4 april 2010 om 16:32
Fabian Cancellara wint Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Fabian Cancellara heeft de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. Op de Muur van Geraardsbergen reed de Zwitserse kampioen weg bij Tom Boonen en kwam hij met geruime voorsprong over de streep. Boonen werd nog wel tweede. Philippe Gilbert klopte Björn Leukemans voor de derde plaats.

Het was ook Fabian Cancellara die eerder de beslissing veroorzaakte op de Molenberg. De renner van Saxo Bank viel daar aan en uiteindelijk kon alleen Tom Boonen hem volgen. De twee werkten de hele tijd goed samen en langzaam reden ze weg bij de rest.

De vroege vlucht werd al na twee kilometer op touw gezet door Floris Goesinnen. De renner van Skil-Shimano kreeg in eerste instantie vier man mee: Vicente Garcia Acosta, Joost van Leijen, Nicolas Rousseau en Michele Merlo. Twintig kilometer later kregen ze het gezelschap van Mikhail Ignatiev, Olivier Bonnaire en David Boucher.

De maximale voorsprong was rond de dertien minuten. Op zestig kilometer van de streep waren Van Leijen, Goesinnen en Ignatiev de laatste drie die werden ingehaald door het peloton dat werd geleid door Saxo Bank en Team Sky.

Toen kreeg Fabian Cancellara nog pech te verwerken, de Zwitser moest van fiets wisselen. Later kregen ook Matti Breschel, Thor Hushovd en Lars Boom pech. De drie konden niet meer op de voorgrond terugkeren alvorens de verschillen werden gemaakt vooraan.

Achter de twee leiders ontstond een achtervolgende groep van elf renners met daarin onder meer Johnny Hoogerland en Sebastian Langeveld. Daaruit sprong dan weer David Millar weg. Op de Berendries kreeg de Schot gezelschap van Björn Leukemans en Philippe Gilbert. Bij de voet van de Muur van Geraardsbergen moest de renner van Garmin ook weer lossen bij de twee Belgen.

Vooraan in de koers versnelde Cancellara in het zadel en Boonen kon zijn vluchtmakker op de steilste stukken niet volgen en in een mum van tijd had hij twintig seconden verloren en dat verschil liep al snel op. Op de finish was het verschil ruim een minuut.

Achter de eerste vier kwam bij de achtevolgende groep nog een pak renners aansluiten en won Tyler Farrar de sprint voor de vijfde plaats.

Ronde van Vlaanderen 2010
Uitslag, Brugge – Meerbeke (261,9 km):
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank) in 6u52m32s
2. Tom Boonen (België/Quick-Step) op 1m14s
3. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) op 2m10s
4. Björn Leukemans (België/Vacansoleil) op 2m14s
5. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin) op 3m00s
6. George Hincapie (Verenigde Staten/BMC) z.t.
7. Roger Hammond (Groot-Brittanië/Cervélo) z.t.
8. Maxim Iglinsky (Kazachstan/Astana) z.t.
9. Danilo Hondo (Italië/Lampre) z.t.
10.William Bonnet (Frankrijk/Bouygues) z.t.

11. Johnny Hoogerland (Vacansoleil)
22. Sebastian Langeveld (Rabobank)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone