Cancellara excelleert in honderdjarige Ronde van Vlaanderen

Cancellara excelleert in honderdjarige Ronde van Vlaanderen

Cancellara viert zijn zege - foto: Cor Vos

zondag 31 maart 2013 om 16:24

Fabian Cancellara heeft op een indrukwekkende manier de 97ste editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser van RadioShack-Leopard kreeg bij de laatste passage van de Oude Kwaremont enkel Peter Sagan (Cannondale) mee, die hij met een flitsende versnelling op de Paterberg achter zich liet. De jonge Slowaak werd nog wel tweede, voor de Belg Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol). Sebastian Langeveld was op een tiende plaats de eerste Nederlander.

De koers was nog geen uur onderweg of er kon al een streep door één van de favorieten. Drievoudig winnaar en mede-recordhouder Tom Boonen raakte een paaltje en moest de strijd voortijdig staken. Op de Tiegemberg, de eerste klim van de dag, ontstond er een eerste serieuze kopgroep. Daarbij één landgenoot: Jetse Bol. Kevin Claeys, Tim De Troyer, Laurens De Vreese, Michael Mørkøv, Jacob Rathe en Tosh Van der Sande waren de overige zes namen.

Al vrij rap schraapten zij een drietal minuten voorsprong bijelkaar. In het peloton beukte Team Europcar op kop en bracht het peloton net voor de Molenberg in het spoor van de vluchters. Op de Molenberg sprongen vijf man weg, waaronder Maarten Tjallingii. In de Paddestraat vonden de vijf aansluiting bij de kop van de wedstrijd. Niet veel later waren de volgende zes renners de leiders in de wedstrijd: landgenoten Bol en Tjallingii, Greipel, Sieberg Kwiatkowski en De Vreese.

Het peloton hield de koplopers binnen schot en reed gestaag een eerste keer de Oude Kwaremont en de Paterberg op. Dan volgde de Koppenberg, waar onder andere Niki Terpstra al ver van achteren zat. Bol was vooraan inmiddels al weggevallen. Vervolgens was er materiaalpech voor achtereenvolgens Cancellara, Devolder, Gatto en Vacansoleil-DCM-kopman Flecha. Niet veel later kuste Thomas het wegdek, maar zij konden allen terugkeren in het peloton. Vooraan viel de kopgroep langzaam aan uiteen.

Vlak voor de Hotondberg, ontstond er een nieuwe situatie aan de kop van de wedstrijd. Vooraan bundelden Roelandts, Offredo, Hinault, Turgot en de eerder genoemde Kwiatkowski de krachten. Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont, met nog 18 kilometer voor de boeg, loste Roelandts vooraan zijn medevluchters. In het peloton ontbond Cancellara zijn duivels. Enkel Sagan kon hem volgen en samen raapten ze stuk voor stuk de koplopers op. In de afzink kwamen de twee kemphanen in het wiel van Roelandts.

De drie begonnen samen aan de laatste beklimming van de Paterberg. Op het steile stuk plaatste Cancellara een splijtende versnelling. Roelandts loste vrijwel direct. Sagan beet zich in het wiel, maar kapituleerde vlak voor de top alsnog. De laatste dertien kilometer werden voor de voormalig wereldkampioen tijdrijden een zegetocht. Sagan en Roelandts bleven het verslagen groepje daarachter voor, maar kwamen geen tel dichter op de ontketende Cancellara. Zodoende mocht de Zwitser voor een tweede keer Vlaanderen’s Mooiste op zijn palmares bijschrijven.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2013(WT)
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/RadioShack-Nissan-Trek)
2. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale ProCycling)
3. Jürgen Roelandts (België/Lotto-Belisol)
4. Alexander Kristoff (Noorwegen/Team Katusha)
5. Matthieu Ladagnous (Frankrijk/FDJ)
6. Heinrich Haussler (Australië/IAM Cycling)
7. Greg van Avermaet (België/BMC Racing Team)
8. Sebastian Turgot (Frankrijk/Team Europcar)
9. John Degenkolb (Duitsland/Argos-Shimano)
10. Sebastian Langeveld (Nederland/Orica-GreenEDGE)
11. Lars Boom (Nederland/Blanco Pro Cycling)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone