Muur van Geraardsbergen ontbreekt in Ronde van Vlaanderen 2020

vrijdag 12 juni 2020 om 18:41
Muur van Geraardsbergen ontbreekt in Ronde van Vlaanderen 2020

foto: Cor Vos (archief)

De Muur van Geraardsbergen is onlosmakelijk verbonden met de Ronde van Vlaanderen, maar de steile kasseienklim zal dit jaar geen deel uitmaken van ‘Vlaanderens Mooiste.’ Dat laat organisator Flanders Classics weten in een persbericht.

Met De Brabantse Pijl (7 oktober), Gent-Wevelgem (11 oktober), de Scheldeprijs (14 oktober) en tot slot de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) staan er nog vier klassiekers van Flanders Classics op de herziene wielerkalender. De organisatie heeft besloten om de parcoursen wat te wijzigen en de wedstrijden in te korten met het oog op de drukke najaarskalender die de teams te wachten staat.

Ronde van Vlaanderen
Voor zowel de Brabantse Pijl, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs als de Ronde van Vlaanderen gaat het om een beperkte inkorting van de totale wedstrijdafstand, waarbij de klassieke sleutelpunten in de finales bewaard blijven. We beginnen met de Ronde van Vlaanderen, waar de Muur van Geraardsbergen dus ontbreekt in het parcours.

De finale blijft ongewijzigd met onder meer de gevreesde Koppenberg en het inmiddels bekende duo Oude Kwaremont en Paterberg. Het schrappen van wedstrijdkilometers gebeurt na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont, waardoor Tenbosse en de Muur voor dit jaar verdwijnen en de Valkenberg in het parcours komt.

Scheldeprijs start in Terneuzen
Flanders Classics heeft verder besloten om in de manneneditie van Gent-Wevelgem de passage over Frans grondgebied volledig te schrappen. Daardoor verdwijnen er ook enkele hellingen, zoals de Catsberg, Zwarte Berg en Vert Mont. Om de wedstrijd toch van de nodige schifting te voorzien, wordt daarom een extra passage op de Kemmelberg in het parcours opgenomen. Ook de Plugstreets en de Moeren blijven deel van het wedstrijdverhaal.

De Scheldeprijs trekt zoals voorzien over de grens naar Nederland en gaat dus alsnog van start in Terneuzen. Wat wel zal veranderen is de passage door Zeeland, die voor deze editie licht gewijzigd wordt. Vervolgens zet het peloton koers richting Schoten voor de klassieke finale met drie lokale rondes. Aan het einde van de derde plaatselijke lus wacht de finish op de Churchilllaan.

De finale van de Brabantse Pijl blijft tot slot ongewijzigd met de beklimmingen van Hagaard, Hertstraat, Holstheide en Schavei. Wel zullen de mannen dit jaar één lokale ronde afwerken in en rond Beersel, inclusief beklimmingen van de Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat.

Dit artikel delen:

12 Reacties

lander luypaert 12 juni 2020 om 19:33

Verstandige beslissing.

zipp404 12 juni 2020 om 20:02

Jammer.. ze hadden de muur ook eerder in het parcours kunnen leggen.. en de Koppenberg dan? Minstens net zo zwaar

Steven_E 12 juni 2020 om 22:26

Dat is omdat de Muur vrij ver ligt van de andere hellingen, en dus met het schrappen van die passage moeten ze niet tot in Geraardsbergen rijden, wat heel wat kilometers kost.

Wradley Biggins 13 juni 2020 om 00:42

En toevallig wou Geraardsbergen geen €50 000 betalen voor een passage van de Ronde dit jaar! Mooi geregeld van de organisator om wat druk te zetten!

Limal 13 juni 2020 om 07:01

Wat ik zeker niet wil zien is een filmpje waarin Thomas VDS overmatig enthousiast komt uitleggen waarom dit goed nieuws is voor de RVV, de wielersport, de samenleving in Europa en de vrede in het universum. Maar dat die onbetaalde 50.000€ er natuurlijk níéts mee te maken heeft…

Cochise 13 juni 2020 om 07:28

Als De Padt heel verontwaardigd komt uitleggen dat het een extra tegenslag is voor de horeca en andere middenstand in zijn stad, dan wéét hij toch meteen waarom ze die 50.000 euro beter wel betaald hadden?

Limal 13 juni 2020 om 10:07

De vraag hierbij is eerder of élk dorp/stad onderweg een even(redig) hoog bedrag betaalt of niet. Hoe je het ook draait of keert, 50.000 € is gewoonweg veel voor een simpele doorkomst en weegt op de stadsfinanciën in tijden dat er overal bespaard moet worden. (reeds vóór de coronacrisis)

xistnc 13 juni 2020 om 10:46

Maar hebben we het hier gezien de ophef over ‘een simpele doorkomst’?

Limal 13 juni 2020 om 11:08

‘Simpel’ in vergelijking met een start of een aankomst waarbij de locatie veel meer publiciteit pakt.

boehoe 13 juni 2020 om 09:02

Voorjaarsklassiekers in het najaar. Het heeft toch iets onzedelijks. Beter een jaartje overslaan.

Arie den Blanken 13 juni 2020 om 09:35

Eens

teegeevee 13 juni 2020 om 10:30

En terugkeren met een nieuwe naam!
De Ronde van Groot-Oudenaarde bvb. Lekker met heel veel supporters samen op een kleine oppervlakte. Gelukkig kunnen we het op tv ook volgen. Jammer van de gemiste ambiance maar die vind ik wel later in de Hel van het Noorden.

Headlines

Materiaalzone

Populair