Nuyens zegeviert in Ronde van Vlaanderen
foto: Cor Vos
zondag 3 april 2011 om 19:22

Nuyens zegeviert in Ronde van Vlaanderen

Nick Nuyens heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na een prachtige koers was hij de sterkste van een kopgroep van drie. Waar topfavoriet Cancellara op de Muur van Geraardsbergen compleet instorte, kwam het peloton terug. Na een zinderende slotfase was het dan aan Nuyens. Hij won er voor Sylvain Chavanel en Fabian Cancellara.

Pas na anderhalf uur kropen er vijf man weg: Turgot, Hammond, Hunt, Van Dijk en Docker. Zij kregen maximaal zeven en driekwart minuut. Op de Paterberg begon echter al de verbrokkeling voorin, waar Hammond met zijn 38 jaar toch wel de sterkste was.

Op de Oude Kwaremont begonnen de eerste schermutselingen, waar Sylvain Chavanel weg sprong uit het peloton. Na de Paterberg scheidden 60 renners zich van het peloton. Alle grote namen waren erbij, op twee na: Stijn Devolder en Nick Nuyens zaten in een tweede groep. Hammond, Docker en Turgot bleven vooraan over, waar daarachter de achtervolging ingezet werd door Chavanel en Simon Clarke.

Dan volgde de Koppenberg, waar Gilbert doortrok. Frans kampioen Voeckler was daar ook opvallend goed, maar daarachter sloten een hele sterke Devolder en Nuyens weer aan. Clarke en Chavanel bleven vooraan over. Kort daarna trok Flecha door, waar Langeveld ook heel sterk over kwam. Boasson Hagen muisde er toen van tussen.

Op 63 kilometer van de streep reed Boom weg uit het peloton. Na een korte achtervolging kwam hij in het wiel van Boasson Hagen en samen reden ze naar Clarke en Chavanel. Op de Molenberg raakte Chavanel weg en pakte gauw 43 seconden. Op de Haaghoek trok Boonen door, waar alleen Cancellara en Pozzato konden volgen.

Op de Leberg vertrok Cancellara en er was helemaal niemand die het wiel van de Zwitser kon houden. Op de Valkenberg sloot de renner van Leopard aan bij Chavanel. In de achtervolging kwam het peloton terug op het groepje met Boonen en Boom, dat geleid werd door zes man van BMC. Maar de vogel leek gevlogen.

En dan plots verdween op de Muur van Geraardsbergen de voorsprong van Cancellara en Chavanel als sneeuw voor de zon. Langeveld nam het achtervolgende peloton op sleeptouw en nog op de Muur kwam alles samen. Op de Bosberg ontbond Gilbert zijn duivels. De Waal ging hard weg, maar daarachter kwam een elite groepje van twaalf man samen. Langeveld probeerde er heel stiekem op vijf kilometer er van tussen te geraken. Na enige twijfel ging Ballan hem halen. Op drie kilometer vertrok Cancellara, waarop alleen Nuyens en Chavanel reageerden. Ondanks een late poging van Boonen om nog terug te komen, won Nuyens de spurt van de drie vooraan.

Ronde van Vlaanderen 2011
over 257,5km van Brugge naar Meerbeke

1. Nick Nuyens in (België/Saxo Bank-Sungard) in 6u00m42s
2. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Quick Step)
3. Fabian Cancellara (Zwitserland/Leopard-Trek)
4. Tom Boonen (België/Quick Step)
5. Sebastian Langeveld (Nederland/Rabobank)
6. George Hincapie (Verenigde Staten/Team BMC)
7. Björn Leukemans (België/Vacansoleil-DCM)
8. Staf Scheirlinckx (België/Veranda Willems)
9. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto)
10. Geraint Thomas (Groot-Britannië/Team Sky)

De Nederlanders
26. Dennis van Winden (Rabobank) op 1m24s
37. Lars Boom (Rabobank) z.t.
41. Arnoud van Groen (Verandas Willems) z.t.
46. Tom Leezer (Rabobank) 2m37s
91. Maaren Tjallingii (Rabobank) op 15m28s
100. Koen de Kort (Skil-Shimaon) z.t.
101. Tom Stamsnijder (Leopard-Trek) z.t.
112. Tom Veelers (Skil-Shimano) z.t.
119. Bram Schmitz (Verandas Willems) op 17m51
135. Ronan van Zandbeek (Skil-Shimano) z.t.

Niet gefinisht:
Joost Posthuma (Leopard-Trek)
Jens Mouris (Vacansoleil)
Rick Flens (Rabobank)
Coen Vermeltfoort (Rabobank)
Karsten Kroon (BMC)
Bobbie Traksel (Landbouwkrediet)
Stefan van Dijk (Verandas Willems)
Roy Curvers (Skil-Shimano)