Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde

Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde

foto: Sirotti

zondag 2 april 2017 om 17:12

Philippe Gilbert heeft op indrukwekkende wijze de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Quick-Step Floors koos op 56 kilometer van het einde voor de solo en rondde deze succesvol af. Hij volgt daarmee Peter Sagan op. Greg Van Avermaet sprintte daarachter naar de tweede plek, voor Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Looij in de kopgroep
Al in de eerste kilometers lag de koers in een plooi, toen acht renners van kleine ploegen ten aanval trokken. Julien Duval (AG2R La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Oliviero Troia (UAE Emirates), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (beiden Veranda’s Willems-Crélan) hadden snel een gat. Roompot-Nederlandse Loterij en Sport Vlaanderen-Baloise misten de slag, maar konden met André Looij en Edward Planckaert alsnog de aansluiting maken. Het peloton liet begaan en gaf het achttal meer dan elf minuten voorsprong.

Boonen opent op de Muur
In dat peloton hielden de ploegen van de favorieten de controle in handen. Meerdere teams met outsiders in de ploeg stuurden een mannetje vooruit, maar in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen lieten de grote ploegen dat niet meer toe. Op dat moment, 95 kilometer voor de finish, bedroeg de voorsprong nog ruim vijf minuten. Boonen zorgde op de Kapelmuur voor een afscheiding van een ruime favorietengroep. Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar daar slaagde hij niet in.

Sagan en Van Avermaet in de val
De groep-Boonen bestond uit dertien andere renners: Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Bodnar, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. Zij haalden de vroege vlucht in en reden meer dan een minuut weg van het peloton, met daarin onder meer Van Avermaet en Sagan. BMC, Orica-Scott en BORA-hansgrohe leidden de achtervolging achter de kopgroep, waar Boonen en Trentin volledig in dienst van Gilbert het tempo bepaalden.

foto: Sirotti

Gilbert solo
Aan de voet van de Oude Kwaremont, op 56 kilometer van de streep, was het gat 35 seconden. Gilbert plaatste een ferme versnelling en kwam alleen te zitten. De achtervolging kwam niet op gang, mede door afstopwerk van zijn twee ploegmakkers en een zware crash van Vanmarcke. Het peloton volgde op dat moment op een kleine minuut. Op de voorlaatste beklimming van de Paterberg maakten Van Avermaet, Degenkolb, Sagan en andere favorieten een pak tijd goed. Zij sloten op vijftig kilometer van de meet aan bij de groep-Boonen, waar het stilviel.

Streep door Boonen, topfavorieten vinden elkaar
Fabio Felline en Dylan van Baarle sprongen weg en gingen in de achtervolging, maar bleven hangen op vijftig seconden van de Belgische kampioen. Het peloton reed op dat moment twintig seconden daarachter. Op de Taaienberg, uitgerekend ‘zijn’ Taaienberg, werd Boonen uitgeschakeld door een kettingprobleem. Sagan, Van Avermaet en Naesen trokken op de top ten aanval, Trentin en Offredo gingen mee. Op 33 kilometer van de meet pakten zij Van Baarle en Felline terug, maar het verschil met Gilbert bleef schommelen rond de minuut.

Opmerkelijke crash schakelt achtervolgers uit
Met straffe stoten bleef Gilbert ongestoord doorrijden. De Quick-Step-kopman stoempte de laatste keer Oude Kwaremont op. Achter hem probeerde Sagan nog te versnellen, maar doordat hij te dicht op de hekken reed kwam hij ten val, met Van Avermaet en Naesen in zijn wiel. Van Baarle kon de val ontwijken en reed daardoor virtueel op de tweede plaats.

Belgisch kampioen zegeviert
Gilbert kon na het overleven van de Paterberg al dromen van de overwinning. Daarachter was Van Avermaet snel opgekrabbeld. Net na de Pater dichtte hij het gat met Van Baarle, met in zijn wiel Niki Terpstra. Het achtervolgende drietal bleef steken op een halve minuut en kwamen ook niet dichter.

Dit artikel delen:

223 Reacties

Kingstown 2 april 2017 om 17:13

Indrukwekkend nummertje van Gilbert. Chapeau!

0
Bettinwel 2 april 2017 om 17:14

In het nationale shirt de Ronde winnen, schitterende dag voor Belgie en het wielrennen. Terpstra ook weer uitstekend.

0
Gesink4President 2 april 2017 om 17:14

Mooie zege voor Gilbert. Nederland 3 en 4. Had ik van tevoren niet gedacht

0
Koersmaniak 2 april 2017 om 17:14

Sagan dacht: laat ik Quickstep een kadootje doen..
Wat een clown

0
Anketieletje 2 april 2017 om 17:14

Merckxiaans…..

0
fabifan1234 2 april 2017 om 17:15

ONWAARSCHIJNLIJK!
Mooiste solo sinds decennia, nog mooier dan die andere topper, Boonen. Hier verslaat hij de besten van het moment. Wat een topper all-time! Wat een palmares! En wat een mooie renner! Die rijdt gewoon alles aan gort van op 100km van de meet. Onwaarschijnlijk!
En wat hebben een dik aantal Sagan lovers hier wat uit te leggen! Ging die niet iedereen belachelijk maken? Was die niet zo goed dat hij alles voor de show deed, en niet voor winst? En ja, zonder die val had Gilbert ook gewonnen. Denk je dat ze in een groep met Sagan en Greg niet zouden gepokerd hebben? Zoals Jose zei: enkel Gilbert durft en kan dit. Al voeg ik daar Boonen en Cancellara aan toe. En Boonen? Die was voor zijn pech toch nogal goed niet? Ondanks alle haters hier. Wacht volgende week. Erg duidelijk: er zijn de afgelopen decennia 5 groten die all time ook bij de grootsten horen:
Gilbert, Boonen, Cancellara, Contador, Valverde. Wie ontkent dat? En Sagan met al zijn show voorlopig op zijn 27e een palmares dat niet kan tippen aan bovengenoemden.

Edit redactie: Wat je zegt is totaal niet nodig.

0
Wheely 2 april 2017 om 17:15

Prachtig! Zeer verdiend!

0
AZH 2 april 2017 om 17:15

Bah heel lang naar deze koers uitgekeken en dat krijg je dit voorgeschoteld…
Terpstra en Van Baarle zijn in orde.

0
osca freire gomez 2 april 2017 om 17:15

Erg jammer van de valpartij van Sagan. Dat maakte het slot toch een stuk minder spannend.

0
vevie 2 april 2017 om 17:15

Gefeliciteerd, Philippe. Top gedaan en respect. Waarschijnlijk hadden Sagan, Naessen en Van Avermaet heel dichtbij gekomen, maar toch respect voor Gilbert. Je moet het maar doen.

0
ShutUp 2 april 2017 om 17:16

Prachtig dit, de enige verdiende winnaar, hukde!!

0
miguelon 2 april 2017 om 17:16

Onwaarschijnlijk, prachtige koers, wat een suspense, alles was aanwezig

0
r525 2 april 2017 om 17:16

Zonder valpartij had hij het nooit gered. Maar wat heeft hij ervoor gestreden, knap hoor!
Niet verwacht dat Chavanel nog zo’n prestatie neer zou zetten. PR zou hem nog beter moeten liggen, dus dat wordt vast leuk volgende week. Coquard gaat eindelijk een beetje de goede kant op richting de Amstel.

0
fietsvriend 2 april 2017 om 17:17

Gaat het een beetje @fabifan1234?

0
flyellus42 2 april 2017 om 17:17

moet Gilbert niet gediskwalificeerd worden??? Hij is namelijk niet op de fiets over de streep gekomen

0
vevie 2 april 2017 om 17:17

@fabifan: ik hoop dat je je realiseer dat je nu zelf ook aan het haten bent. Niet nodig. Jammer.

0
vlek 2 april 2017 om 17:17

Indrukwekkend nummer. Gilbert herenigd met zijn topvorm. De valpartij uiteindelijk wel doorslaggevend natuurlijk. Van Baarle heel goed, maar helaas niet beloond met een podiumplek.

0
LyndaLid 2 april 2017 om 17:18

Niet normaal sterk staaltje fietsen, zelden gezien!

Ik vond het de allerdomste actie van de wedstrijd, om daar alleen te gaan en zo het numerieke overwicht weg te gooien dat de ploeg had… Maar, ik had dan ook nóóit voor mogelijk gehouden dat ie dit zou kunnen. Bizar gewoon.

Wat er zonder die val was gebeurd, zullen we nooit weten. Maakt het nu op zich jammer, maar dat weet over twee jaar niemand meer. Hulde voor Gilbert!

@ fabifan

Zo, mogguh.. neem ff je pilletje.

0
hongerklopje 2 april 2017 om 17:18

@flyellus42, gaat erom dat je met een fiets over de streep komt. Mag ook lopend.

0
ditisdavid 2 april 2017 om 17:18

Ongekende solo, al gaat er toch een beetje glans vanaf als je bedenkt dat Van Avermaet, Sagan en Naesen dat heel goed dicht hadden kunnen krijgen zonder val…

Parijs-Roubaix belooft ongekend mooi te worden met zoveel getergde renners na vandaag, dat kan wel eens oorlog worden vanaf Wallers.

0
Gesink4President 2 april 2017 om 17:18

@fabifan mooi dat je de Nederlandse renners zo supporterd. dankjewel

0
pirazzi 2 april 2017 om 17:19

Dar deed Rosa ook al eens, het is geen schaatsen.

0
ratajan 2 april 2017 om 17:20

@fabifan Je hebt gelijk! Complimenten aan jou en je landgenoten. De zege komt Gilbert, maar vooral jou heel erg toe. Je hebt Gilbert zo goed aangemoedigd dat hij hiertoe in staat was, dank jou hier ook persoonlijk voor.

0
nickdt 2 april 2017 om 17:20

Als ze de regels naleven, wint van Avermaet hem en hebben we twee Nederlanders op het podium.

0
rahimns 2 april 2017 om 17:20

@flyellus42 dat hoeft ook niet, als je maar met je fiets over de streep komt… mag dus ook lopend

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone