Fabian Cancellara wint voor de derde keer Ronde van Vlaanderen

zondag 6 april 2014 om 16:50
Fabian Cancellara wint voor de derde keer Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Fabian Cancellara heeft opnieuw de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De renner van Trek kwam in Oudenaarde na een wedstrijd van 259,8 kilometer als eerste over de finish door de sprint van een kopgroep van vier te winnen. Greg Van Avermaet eindigde als tweede, voor Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh. Niki Terpstra was op een zesde plaats de beste Nederlander.

Elf leiders
Ongeveer veertig kilometer na de start in Brugge ontstond er een kopgroep van elf man. Met Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert) en Raymond Kreder (Garmin-Sharp) waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. Stig Broeckx (Lotto-Belisol), Davide Appollonio (AG2R La Mondiale), Taylor Phinney (BMC), Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Aliaksandr Kuchynski (Katusha), Romain Zingle (Cofidis), Andrea Palini (Lampre-Merida), James Vanlandschoot (Wanty-Groupe Gobert) en Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) maakten de kopgroep compleet. De vluchters begonnen met een voorsprong van 5,5 minuut aan de eerste beklimming van de Oude Kwaremont. Appollonio was toen vanwege een lekke band al afgehaakt.

Veel valpartijen
De wedstrijd verliep hectisch. Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) werd al tijdens het eerste uur afgevoerd naar het ziekenhuis. Johan Vansummeren (Garmin-Sharp) maakte een botsing met een toeschouwer en was hetzelfde lot beschoren.Jürgen Roelandts verdween na een val uit de wedstrijd. Tweevoudig winnaar Stijn Devolder moest na een val vlak voor de Paddestraat achtervolgen. Zijn ploeggenoot Yaroslav Popovych kwam hard in botsing met een toeschouwer en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Met nog honderd kilometer te gaan waren Wesley en Raymond Kreder de aansluiting met de kop van de wedstrijd kwijt geraakt, net als de Italiaan Palini. Wallays haakte af op de Valkenberg, waardoor er nog zes koplopers overbleven. Na een tweede passage van de Oude Kwaremont bleven Phinney, Broeckx en Impey over. Stijn Devolder was voor een tweede maal betrokken bij een valpartij, waardoor hij zijn kansen voor een derde overwinning in de Ronde in rook op zag gaan.

Van Avermaet en Vandenbergh ontsnappen
Bij de beklimming van de Koppenberg kreeg het door Boonen en Terpstra aangevoerde peloton vluchters in het zicht. Een hergroepering volgde. Na de Taaienberg ontstond een elite kopgroep van 13 man met alle favorieten, inclusief vier renners van Omega Pharma-Quick Step.Voor de Kruisberg ontsnapten Van Avermaet en Vandenbergh uit de kopgroep. De achtervolgers slaagden er niet in een goede samenwerking te realiseren, waardoor er een grote groep renners kon aansluiten. Het duo aan kop begon met een minuut voorsprong aan de Oude Kwaremont.

Fabian Cancellara plaatste op de kasseien van de Oude Kwaremont net voor het dorpsplein vanuit het peloton een aanval. Enkel Sep Vanmarcke kon volgen.Op de Paterberg liet Van Avermaet Vandenbergh achter zich, maar op elf kilometer van het einde werd Van Avermaet ingelopen. Een nieuwe kopgroep van vier reed gezamenlijk richting de aankomst.

Cancellara maakt het af
Op de lange finishstraat in Oudenaarde koos Cancellara het wiel van Vanmarcke. De Zwitser ging op minder dan tweehonderd meter van de aankomst als eerste aan en liet zijn concurrenten achter zich. De Zwitser boekte zijn derde zege ooit in Vlaanderen, waarmee hij op gelijke hoogte komt met onder meer Tom Boonen.

Podium Ronde van Vlaanderen 2014

Ronde van Vlaanderen 2014 (WT)
Brugge – Oudenaarde (259,1 km)

1. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) in 6u15m18s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)
3. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling)
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step)
5. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 8s
6. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) op 15s
7. flag-be Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) op 35s
8. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 37s
9. flag-be Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) op 41s
10. flag-nl Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) op 43s

30. flag-nl Bram Tankink (Belkin Pro Cycling) op 1m43s
43. flag-nl Jos van Emden (Belkin Pro Cycling) op 4m12s
54. flag-nl Koen de Kort (Giant-Shimano) op 4m12s
67. flag-nl Tom Leezer (Belkin Pro Cycling) op 8m17s
80. flag-nl Maarten Tjallingii (Belkin Pro Cycling) op 9m49s
85. flag-nl Roy Curvers (Giant-Shimano)
85. flag-nl Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano)
89. flag-nl Dylan van Baarle (Garmin-Sharp)
93. flag-nl Lars Boom (Belkin Pro Cycling)
102. flag-nl Karsten Kroon (Tinkoff-Saxo) op 12m38s
Volledige uitslag

Bekijk ook:
Jan Boven: “De ontgoocheling bij Belkin is groot” (video)
Rudi Kemna: “Giant-Shimano heeft een hele goede koers gereden” (video)
Sebastian Langeveld: “Tevreden dat ik mij terug heb kunnen vechten” (video)
Karsten Kroon over de valpartijen: “Vandaag was extreem” (video)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone