Alberto Bettiol wint Ronde van Vlaanderen solo, Mathieu van der Poel vierde

Alberto Bettiol wint Ronde van Vlaanderen solo, Mathieu van der Poel vierde

foto: Cor Vos

zondag 7 april 2019 om 17:04

Alberto Bettiol heeft verrassend de Ronde van Vlaanderen 2019 gewonnen. De Italiaan van EF Education First kwam na 270 kilometer koers solo over de finish in de Vlaamse Hoogmis, nadat hij de sterkste was op de laatste keer Oude Kwaremont. Het is pas de eerste profzege uit zijn carrière voor Bettiol. Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) werd tweede. In de sprint om plek drie was Alexander Kristoff sneller dan Mathieu van der Poel.

Vroege vlucht
Na een lange en drukbezochte ploegenpresentatie op de Markt in Antwerpen vertrokken de renners omstreeks half elf voor 270 kilometer koers. Direct na het startsein vertrokken vier renners voor de vlucht van de dag: Jesper Asselman namens Roompot-Charles, Damien Touzé voor Cofidis, Hugo Houle in het truitje van Astana en Kenneth Van Rooy als thuisrijder voor Sport Vlaanderen-Baloise.

Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma controleerden de koers. Pas na de eerste keer Oude Kwaremont werd het wat nerveuzer. Het resulteerde onder meer in een zware val (midden in het peloton) van titelverdediger Niki Terpstra, die afgevoerd moest worden. Op de top van de Berendries werd het spel op de wagen gebracht door Groupama-FDJ, maar een groep kreeg niet de ruimte.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Twijfel slaat toe na breuk op de Muur
Magnus Cort liet zich zien op de Muur van Geraardsbergen; de Deen viel aan en kreeg Amund Grøndahl Jansen mee. Daarachter geraakte iedereen over de top, maar er was na plek veertig wel een flink gat geslagen. Er was echter wat twijfel, want niemand wilde het voortouw nemen. Op 92 kilometer sloot het voorste peloton (met een groot deel van de favorieten) aan bij de vroege vluchters. In peloton twee gingen Lotto Soudal en Katusha-Alpecin rijden toen de achterstand al meer dan een minuut was.

Danny van Poppel maakte de oversteek naar een nieuw gevormde kopgroep van vier, maar niet lang daarna kwam alles terug bij elkaar vooraan. Matej Mohoric begon met een voorsprong aan de Kanarieberg, waarop ook het grote peloton aansloot bij de voorste groep.

Valpartij Mathieu van der Poel
In aanloop naar de tweede keer Oude Kwaremont kwam Mathieu van der Poel ten val. Na een sprongetje reed hij zijn wiel kapot. De Nederlands kampioen viel daarna voorover, maar hij kon snel opstaan en terugkeren op de fiets. Hij moest óp de Kwaremont in de achtervolging. Van voren was het Deceuninck-Quick-Step dat het tempo hoog hield achter twee ontsnapte renners: Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke.

Mathieu van der Poel in achtervolging – foto: Cor Vos

Met 45 seconden achterstand begon Van der Poel aan de Paterberg (53 km te gaan). Daar was het Asgreen die naar de koplopers sprong. De Nederlands kampioen moest zichzelf uit elkaar rijden om bij het peloton te komen, dat lukte op de flanken van de Koppenberg (46 km te gaan), waar hij de staart vond. Dylan van Baarle was ijzersterk op de Koppenberg. Hij ging in de achtervolging op de kopgroep en sloot niet lang daarna aan.

Flinke schifting op Kruisberg en Hotond
Op de Taaienberg nam Stuyven de kop, maar een groot deel van de favorieten bleef in zijn spoor. Dat was een halve minuut achter het overgebleven drietal Van Baarle, Vanmarcke en Asgreen. Op de Kruisberg trok Van Baarle ten aanval aan kop. In het peloton vertrok Jungels en dat werd direct beantwoord door Van der Poel. Het peloton lag in stukken en brokken, met de favorieten op de voorposten.

Op de Hotond bleven Van Baarle en Asgreen over aan kop. Daarachter versnelde Jungels andermaal met Van Avermaet en Bettiol, maar het gat werd gedicht en een twintigtal kanshebbers bleef over. Grote afwezige was Zdenek Stybar. EF Education First begeleidde de favorieten naar de laatste keer Oude Kwaremont.

Bettiol de beste op de Oude Kwaremont
De eerste versnelling kwam van Bettiol, die op en over de koplopers ging. Een negental volgde, maar zag toe hoe de Italiaan een fikse voorsprong pakte. Zijn voorgift was tien seconden op de top en dat gat liep alsmaar op omdat de achtervolging niet op gang kwam.

Op de Paterberg moesten de toppers uit hun kot komen. Van Avermaet ging van op kop met Naesen en Van Aert, maar het was Van der Poel die als eerste bovenkwam bij de favorieten. De achterstand was zestien seconden daar, maar weer kwam geen achtervolging op gang. Het gat groeide zelfs richting de halve minuut.

Speldenprikken van Van Avermaet, Benoot en Sagan in de vlakke slotkilometers richting Oudenaarde werden gecounterd. Bettiol had namelijk Langeveld in de achtervolgende groep om aanvallen tegen te houden. Een late aanval van (opnieuw) Asgreen in de slotkilometer kwam te laat. De sprint om de derde plek ging naar Alexander Kristoff, voor Mathieu van der Poel en Michael Matthews.

Opvolger van Ballan
Bettiol zorgt voor de elfde Italiaanse winnaar van de Hoogmis. De laatste Italiaanse zege in de Ronde van Vlaanderen dateert van 2007, toen Alessandro Ballan won.

Dit artikel delen:

199 Reacties

Nul verstand 7 april 2019 om 17:05

Teleurstellende koers.

0
kobaltski 7 april 2019 om 17:11

Wat zever jij nou.
250 km lang kon er nog zoveel man winnen. Heel de tijd in het ongewisse gokken wie het zou kunnen waarmaken.
Fantastisch om zo koers te kijken.

0
Jean Dumas 7 april 2019 om 18:04

Echt wel een doorbraakkoers, ook voor Asgreen.

0
tvm 7 april 2019 om 17:06

Anticlimax, met alle respect voor Bettiol. Dom van Soudal en DQS dat ze niet durven kiezen voor een kopman en rijden. Ze hadden een mannetje meer.

En redactie: spectaculair? Neen, deze editie wordt zeer spoedig vergeten.
Spectaculaire winnaar misschien.

0
Velominatus 7 april 2019 om 17:28

Precies. Lotto Soudal en Deceuninck Quickstep reden bijzonder dom in de finale. Beter beide een mannetje opofferen om Bettiol terug te halen en dan proberen met de andere renners te winnen. Asgreen had kunnen winnen als Lampaert en Jungels hem dichter bij Bettiol hadden gebracht.

0
rput 7 april 2019 om 17:07

de titel komt mij niet bekend voor. Als een dovende nachtkaars…

Wel belachelijk sterke VDP gezien.

0
drikkes 7 april 2019 om 17:07

Als Mathieu niet valt …

0
EddyB1958 7 april 2019 om 17:51

Als… als… als… dixit Mathieu van der Poel bij Karl Vannieuwkerke.

0
ditisdavid 7 april 2019 om 17:07

Parcours is aan hertekening toe, blijven iedere editie grotere groepen bij elkaar na de Paterberg. Bettiol wel de terechte winnaar natuurlijk.

0
Groningen 7 april 2019 om 19:13

Ik heb niets gezien, maar uitgaande van wat ik lees (hier en in de sporza ticker), lijkt het toch dat hier opgaat dat de renners de koers maken…

0
sven241 7 april 2019 om 17:07

Bettiol en Asgreen twee van de weinige smaakmakers van de koers. Gelukkig betaald dat ze uit.

0
thorsen 7 april 2019 om 17:07

Bizar

0
LutsenkoFan 7 april 2019 om 17:07

Die fase na de muur heeft de favorieten de das om de nek gedaan. Bettiol zat toen in het peloton.
Zaten stuk voor stuk stik kapot op de Oude Kwaremont.

Van Avermaet was overigens de enige die echt het initiatief wou nemen, dat vond ik het jammerlijke aan deze finale.

0
leegloper 7 april 2019 om 17:15

Hier zit wat in.

0
Mwielerfan 7 april 2019 om 17:52

Gva wil initiatief nemen maar kijkt na elke k 10m om. Zo win je niks. Het jaar dat hij veel won had hij veel betere kopbeurten. Als hij echt goed is komt er wel een scheur en is er een veel kleiner en werkbaarder groepje om te achtervolgen. Nu is ie gewoon niet goed genoeg om een groep van 10 a 15 man een deel eraf te rijden. Omdat hij teruggepakt wordt maar ook vooral omdat er teveel even goed zijn als hij.

0
FietsPanKrukVor 7 april 2019 om 17:54

Bettiol zat ook in die voorste groep samen met Breschel en Modolo

0
NDI22 7 april 2019 om 17:08

Spectaculair? Het was even leuk maar in de laatste 20-25km kijkt een grote groep favorieten enkel naar elkaar en is het nooit meer spannend geweest.

0
Laatste man 7 april 2019 om 17:08

Knappe actie. Verdiende overwinning.

GvA en WvA veel kopwerk gedaan, miste daardoor wellicht net die punch. MvdP bizar.

Deceuninck niet goed genoeg, hoewel Asgreen erg sterk was.

Wuyts schandalig op het laatst.

0
e.dxb 7 april 2019 om 17:12

Wat had ie te melden?

0
SjoerdvG4thewin 7 april 2019 om 18:11

Ik denk het feit dat hij Bettiol een opvolger van zondaar Ballan noemde en de Cauwer niet snapte dat het Wuyts specifiek om het zondaar-verhaal ging

0
xistnc 7 april 2019 om 19:18

Het getuigde niet van respect voor de winnaar, maar ik heb het niet als doping insinuatie gehoord. Meer als een verwijzing naar een aantal ‘mindere namen’.

0
Doordrijver 7 april 2019 om 20:19

Hij verwees heel duidelijk naar een ‘eenmalige’ als Ballan… Hij doelde niet op dopingzondaar. Erg triest dat jij dat er van maakt.

0
ikbenprocycling 7 april 2019 om 17:09

Onthutsende ontgoochelende finale van wat een zeer memorabele wielersymfonie leek te worden. Extreem katergevoel. Koers over op 10 van de meet met deze groep kleppers. Fking egotrippers. En gelijk easy interviewtjes op de meet.

0
Samlambeej 7 april 2019 om 17:09

Menigeen schijnt te vergeten hoe hij de 3de Kwaremont over zweefde.

0
borg 7 april 2019 om 17:09

Voor mij een van de minder rondes van de laatste jaren. Bettiol en MVDP de sterksten in koers. Asgreen ook sterk. Achtervolgende groep met te veel snelle mannen waardoor niemand echt wilde rijden.

0
Bettinwel 7 april 2019 om 17:09

Wie?

0
superfcdb 7 april 2019 om 17:09

Wat een verschrikkelijk podium.

edit wf: laat insinuaties achterwege

Mathieu vd Poel echt een fenomeen. Niet normaal sterk.

0
Laatste man 7 april 2019 om 17:11

Drama reactie. Bettiol is een erg sterke renner.

0
Tuubke 7 april 2019 om 17:13

Ik neem aan dat je dit ironisch bedoelt? Bettiol niet geloven en de nog veel sterker rijdende MvdP wel?

0
Bertvd 7 april 2019 om 17:13

Gelijk weer die belachelijke insinuaties. Er rijdt twintig man achter die het verrekken samen te werken. Daarom wint hij mede. Buiten het feit dat hij een hele goeie dag had

0
Snuf 007 7 april 2019 om 17:14

Laten we niet op de zaken vooruit lopen. Eens dat het podium toch wel belachelijkmakend is voor de RVV…

0
ikbenprocycling 7 april 2019 om 17:14

De kleppers hadden nog genoeg in de tanks om te pareren. Berusten in podium als max. Prut ! en zwaar gezakt in mijn wielerachting.

0
LutsenkoFan 7 april 2019 om 17:14

niet vergeten,

Bettiol heeft vrijwel niets gedaan tot die ene uitval (net zoals in de E3).
Na de muur zat hij er ook niet bij en dus heeft dat ook veel krachten gescheeld.
Kijk wat al die favorieten doen op dat vals platte stuk erna.

0
Turtlehead 7 april 2019 om 17:15

Wel meer zou mij niet verbazen. Maar daar hebben we een ander topic voor.
Favorieten en team DcQS dom gereden.
Bettiol sterk op het juiste moment, en sterkste ploeg in de finale.

0
Mwielerfan 7 april 2019 om 17:57

Ligt meer aan je eigen kennis van wielrennen als je dit zo verdacht vindt. Had 3 jaar terug al erg goede uitslagen in eendagskoersen met heuveltjes.
2de in tijdrit tirreno voor een groot deel van de wereldtop. 4de e3. Ik had ook niet verwacht dat ie zou winnen maar met dit scenario dat gva weer naar 10 andere kijkt om over te nemen, kan elke aardige tijdrijder die in de finale zit weg blijven. Redelijk vergelijkbaar hoe terpstra vorig jaar won, Gilbert jaar ervoor, jungles in lbl enz.

0
Chris Van Uden 7 april 2019 om 18:03

In de achtervolging wilde niemand echt samenwerken. Dan kan een tijdrijden als Bettiol natuurlijk wel uitlopen. Wat mij betreft is de renner die durfde aanvallen beloond.

0
AlfredoBinda 7 april 2019 om 17:10

Dit was echt vreselijk om naar te kijken. In een wedstrijd als de Ronde de 1e en 2e plek cadeau doen, dat kan toch niet man. Paar minuutjes samenwerken en ze hebben het gat met 2 vingers in de neus gedicht.

Wel tekenend voor de mentaliteit en het gebrek aan koersinzicht van de huidige generatie profrenners. Ze willen helemaal niet per se winnen, ze willen vooral niet verliezen. Wat mis ik mannen als Contador voor wie alleen de 1e plek telt..

0
ditisdavid 7 april 2019 om 17:18

Bettiol was gewoon de beste vandaag…

0
Zjoske 7 april 2019 om 17:19

Samenwerken om Kristoff en Matthews naar de meet te brengen zeker.
Natuurlijk is er geen samenwerking met zo’n mannen in de kopgroep.

0
ikbenprocycling 7 april 2019 om 17:22

Fout, battiol was de ENIGE die tot de meet de koers serieus uitreed. De rest stak een middelvinger op naar deze Hoogmis.

0
Mwielerfan 7 april 2019 om 18:01

2de plaatsen cadeau doen was al jaren niet zo gek. Pedersen vorig jaar, Nuyens en haussler toen achter Devolder enz.
Dat je met een groep van 10 a 15 niet ronddraait mag geen verassing zijn. Dat het stilvalt als snelste mannen geen ploegmaat hebben ook niet. Dat je dat de rest verwijt ligt aan je eigen koers inzicht.
Wat mij verbaasde was dat men wel probeerde met een groepje van 4 tot 7 weg te rijden uit die groep, maar dat niemand meer dan een paar seconden op kop kon blijven. Als er een paar echt beter zijn had ik wel gedacht dat wva gva jungles naesen met elkaar zouden willen werken.

0
Hemelrijk 7 april 2019 om 18:58

Jammer dat er een block is, nog steeds door sergeant en lefevre, hadden de mannetjes, Asgreen was een chasse patate op het laatst, onbegrijpelijk! Als iedereen achter Asgreen aan rijdt zou het nog spannend zijn geworden, oftewel als hij gewoon kopwerk had gedaan, het Gepruts van Belgie

0
Domestique 7 april 2019 om 17:10

Rijdt de rest er gewoon af op de Kwaremont, dik verdiende overwinning.

En wat jammer dat VDP niet meedoet in Roubaix.

0
Ivanoviclover 7 april 2019 om 17:10

edit wf: laat insinuaties achterwege

0
Samlambeej 7 april 2019 om 17:12

niet sinds Tirreno

0
NDI22 7 april 2019 om 17:20

Aparte carriere. Was al heel sterk op z’n 22e en wisselt sindsdien goede periodes af met enkel DNF periodes.

0
martini151 7 april 2019 om 17:11

Gewoon een verdiende overwinning. V. Avermaet kan gewoon niet mee op de Kwaremont.

Vd Poel heel knap (sterkste in koers?), maar zit voor de paterberg te ver. Als hij alleen komt na de pater, moet ik het nog zien.

Nivellering in het peloton lijkt me duidelijk worden

0
LutsenkoFan 7 april 2019 om 17:16

Inderdaad.
Als Mathieu daar alleen zat was er een kans. Maar vooral jammer dat ze daar ook niet met 3/4 man konden wegblijven.

0
Mwielerfan 7 april 2019 om 18:03

Moet vdp nog een tijdrit op wt niveau 2de zien worden voor vrijwel de hele wereldtop

0
yo-eddy 7 april 2019 om 20:36

@Mwielerfan ….. dat zegt toch echt helmaal niets over de laatste 20km van een voorjaarsklassieker van 270km …. snap je het niet of wil je het niet snappen? Hoeveel “niet zo goede” tijdrijders hebben Bettiol dit kunstje al eens voorgedaan?
VdP klapt vandaag in een “tijdritje” van 20 minuten een gat van meer dan een minuut dicht op de voorste groep

0
Snuf 007 7 april 2019 om 17:12

Man wat een balletjes bij elkaar zeg. Gewoon te veel grote namen in de groep. Mooi dat Bettiol toch 1 keer mag winnen in zn carrière. Als er gekoerst wordt de komende jaren zal dit ook zn enige overwinning blijven. Jammer dat er zo gekoerst moet worden in zo’n wedstrijd

0
Onie 7 april 2019 om 17:12

Terechte winnaar. Niemand kon volgend op de Oude Kwaremont of niemand durfde.

Voor de rest een matige koers gezien. VdP voor de AGR.

0
borg 7 april 2019 om 17:12

Vanmarcke wel mooi gewerkt voor zijn ploeg trouwens.

0
Dolfy 7 april 2019 om 17:12

Bettiol de sterkste in het slot. Van der Poel had misschien als-ie wat dichterbij zat een poging wagen om de sprong te maken maar of het hem was gelukt is vraag twee na die val. Superbenen had van der Poel in ieder geval.

0
Jacco van Stierop 7 april 2019 om 17:13

Prachtige overwinning van Bettiol! Uitstekend voorbereidend werk van Vanmarcke en uitmuntend afgemaakt. Levendige finale wel maar de grote mannen hielden elkaar te veel in de houtgreep. Dat Van der Poel deze afstand niet aan zou kunnen mag in de prullenbak. Sterke Van Baarle gezien. Moest even mijn ogen uitwrijven maar het was toch echt Weening, mooi.

0
Tuubke 7 april 2019 om 17:14

Terechte winst van de enige ploeg die in de finale verantwoordelijkheid nam en als ploeg opereerde.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone