Het wonderjaar van Annemiek van Vleuten in cijfers: “Ongelooflijk seizoen!”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 24 september 2022 om 19:40

Het wonderjaar van Annemiek van Vleuten in cijfers: “Ongelooflijk seizoen!”

Special Niemand die er na de Mixed Relay nog een stuiver voor gaf. Annemiek van Vleuten brak bij een keiharde val vlak na het startpodium haar elleboog. Pas zaterdag werd beslist dat ze het WK zou rijden, omdat Demi Vollering ziek wegviel. Maar goed ook, want anders had de 39-jarige Nederlandse de wereldtitel én een unieke golden slam kunnen vergeten. Een ongezien jaar. WielerFlits zet de cijfers op een rijtje.

De grand slam in het wielrennen is het winnen van de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España in hetzelfde seizoen. Ja, die wedstrijden duren bij de mannen drie weken en bij de vrouwen is dat maximaal anderhalve week. Maar toch: nog nooit slaagde een mannelijke renner erin om die grand slam op zijn naam te zetten. Ook Eddy Merckx niet, de allergrootste mannelijke wielrenner allertijden. Kanttekening: in zijn tijd kenden de Vuelta – toen nog in het voorjaar – een overlap met de Giro, dus was dat al een lastig verhaal. Al was De Kannibaal in 1974 dichtbij: hij won toen de Giro, de Tour én het WK in Montréal.

Annemiek van Vleuten is dus de eerste wielrenner op aarde die dat ooit voor elkaar heeft gebokst. Dat op zich is al uniek. Maar van die grand slam heeft ze meteen een golden slam gemaakt, zo noemen we het maar. Want naast de drie grote rondes – die dit jaar voor het eerste allemaal op de vrouwenkalender stonden – plakt ze daar ook nog een niet verwachte gouden WK-medaille aan vast. Een quattrologie die nog nooit vertoond is – en de wereld waarschijnlijk de komende honderd jaar ook niet snel nog een keer zal overkomen. Wie had dat gedacht na de offday op het WK tijdrijden en de zware val vlak na de Mixed Relay-start.

Je kunt al bij al spreken van een perfect jaar. Helemaal als je bedenkt dat ze naast deze vier grote wedstrijden met Luik-Bastenaken-Luik óók nog een monument gewonnen heeft dit seizoen. Tel daar de zege in Omloop Het Nieuwsblad bij op en je hebt uit bijna ieder segment van het wegwielrennen een koers gewonnen. De enige ‘smetjes’ op haar jaar zijn de tweede plekken in Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen, die ze allebei moest laten aan de zilveren WK-medaillewinnares Lotte Kopecky. Voor we het vergeten: ze was ook nog tweede in de Waalse Pijl en vierde in de Amstel Gold Race. Voor alle duidelijkheid: in één seizoen.

Van Vleuten won deze zomer de eerste Tour voor vrouwen ooit – foto: Cor Vos

Toch is het niet het beste jaar van Van Vleuten uit haar carrière. Dat was namelijk het vorige seizoen in 2021. Althans, puntentechnisch gezien. De olympisch kampioene tijdrijden en vice-olympisch kampioene op de weg reed toen slechts één koersdag (38 om 37) meer dan in het huidige jaar, maar Van Vleuten deed toen wel veel meer eendagskoersen aan (22 toen ten opzichte van de tien die ze – inclusief het WK – dit jaar reed). Daarin zijn veel meer punten te verdienen. Wel heeft ze dankzij haar WK-zege nu één overwinning meer dan een jaar geleden. Ze won dertien keer, een evenaring van haar zegerecord uit het seizoen 2018.

“Ik heb een ongelooflijk seizoen”, zegt de kersverse wereldkampioene er zelf over. “Al mijn doelen zijn waarheid geworden. Ik zal de regenboogtrui met trots dragen. Het is zo mooi om deze trui te hebben en opnieuw te mogen dragen, helemaal in mijn laatste jaar als prof. Dit is het mooiste cadeau in het wielrennen.” Met de Giro, de Tour, de Vuelta en het WK in één jaar, voltooit Van Vleuten dus haar golden slam. Een unieke prestatie waar tot voor kort nog niet eens een woord voor was. Alles leuk en aardig voor atlete Femke Bol en meervoudig olympisch kampioene Irene Schouten, maar de Sportvrouw van 2022 lijkt bekend.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
24 september 2022 12:52
Vélo d'Or voor het eerst naar een vrouw?
24 september 2022 13:15
80% is Marianne Vos alweer vergeten lijkt het
    24 september 2022 13:22
    Vos is ook extreem goed, op een andere manier. Vos is een multidisciplinair monster, maar kan geen grote rondes winnen. AvV in de cross zien is daarentegen een tikkeltje lachwekkend. ;)
    24 september 2022 13:38
    Vos heeft anders 3x de Giro gewonnen in haar carrière.
    Als de Tour eerder had bestaan had die ook zeker op haar erelijst gestaan.
    24 september 2022 13:49
    als het eerder kon, dan had van der breggen, vos, pucinskaite, van moorsel, longo of een ander van dat niveau het waarschijnlijk ook wel eens neergezet
    24 september 2022 21:44
    Knap lastig grote rondes winnen, als ze voor een groot deel in je carrière niet eens hebben bestaan. Gezien haar Girozeges is het geen vraag of Vos de Tour/Vuelta had gewonnen, maar hoe vaak als ze eveneens elk jaar werden verreden.
24 september 2022 12:18
Titel sportmens van het jaar 2022 ligt mijns inziens voor haar klaar.
    24 september 2022 12:54
    Zal wel tussen haar en Irene Schouten gaan. Schaatsen doet het altijd goed, zeker in jaren met Olympische Spelen.
    24 september 2022 23:20
    Die gaat naar Schouten. De stemmers hebben een obsessie met de OS en schaatsen is een overgewaardeerde sport in dit land.
24 september 2022 11:37
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
24 september 2022 13:24
Annemiek is mentaal 1 van de beste sporters op deze aardbol. Op haar leeftijd (ze is nog jong maar in sportjaren toch wat 'ouder') met zoveel tegenslagen altijd weer terugkomen en deze erelijst opbouwen is een een absolute buitenaardse prestatie. Vandaag even doodleuk wereldkampioen worden met serieuze armblessure. Deze koningin mag voor iedere man en vrouw een voorbeeld zijn. Nooit opgeven, altijd blijven doorgaan!
24 september 2022 20:15
Sowieso is ze één van de beste wielrensters ooit, en qua karakter/doorzettingsvermogen waarschijnlijk de beste. Maar met deze reeks devalueert ze ook wel wat het vrouwenwielrennen. Als je als 'oudje' al die jeugd er keer op af rijdt terwijl je uit een zware (de zoveelste) revalidatie komt. Dan is er toch een kwaliteitsprobleem in de breedte...

En ik ben sinds haar val in Rio flink fan, dus ik zie haar graag winnen. Alleen wint ze nu gewoon alles en dat is net wat veel. Een pogacar wint ook veel, maar die botst op concurrentie en die is jong.

En dat verzinnen van grand slam en golden slam, dat komt wat stom over imho.
    24 september 2022 23:26
    De omvang, professionaliteit en verhoudingen van het huidige damespeloton zijn goed te vergelijken met die van de mannen in de periode dat Merckx de kannibaal uithing. Een klein groepje toppers verdeelt de klassiekers, grote rondes en kampioenschappen onder elkaar en een enkeling steekt daar dan weer boven uit.

    Merckx heeft daar de titel ''GOAT" aan overgehouden.
24 september 2022 22:19
"Al was De Kannibaal in 1974 dichtbij: hij won toen de Giro, de Tour én het WK in Montréal."....Stephen Roche deed hetzelfde in 1987 (al werd het wk niet in Montreal verreden:))
24 september 2022 12:07
Ze is de nummer twee op de eeuwige ranglijst, maar het is wel een geweldenaar zeg.
24 september 2022 13:23
Zeer mooie overwing van Van Vleuten. Maar kan die mevrouw kneteman ook eens beetje minder doen zit daar geen uit knop op wat een gelul....
26 september 2022 11:39
Natuurlijk niet Vos is en blijft de GOAT
25 september 2022 07:35
Ook Eddy Merckx niet, de allergrootste mannelijke dopingzondaar aller tijden.
24 september 2022 12:06
Heb een vermoeden dat Coppi, Merckx, Hinault, Indurain, Froome of Contador er nog wel een derde grote ronde hadden bijgenomen als die even lang duurde als de Ronde van Luxemburg.

Beetje onzinnige vergelijking waar geen "maar toch" bij hoort, het komt niet in elkaars buurt. Acht het ook niet onmogelijk dat dit de komende honderd jaar nogmaals gebeurt in het dameswielrennen, zeker het winnen van de 3 grote rondes (in deze opzet) door dezelfde renster, zie ik wel vaker gebeuren, gaat geen 10 jaar duren.
    24 september 2022 13:32
    Een combinatie van overwinningen is wel vaker ongezien en uniek wanneer de koersen nog nooit in hetzelfde seizoen werden verreden. En bij de eerste mogelijkheid dat het uberhaupt kon gebeuren, gebeurt het meteen. Nogal stellig om dan te verwachten dat het gedurende de komende decennia niet meer kan herhaald worden.

    Moge deze feitelijke vaststellingen bedolven worden onder de minnetjes!!!!
    24 september 2022 17:20
    Over een jaar of vijf zal Zoe Bäckstedt in één seizoen alle monumenten plus de drie ‘grote’ rondes plus twee maal Olympisch goud winnen. Gelukkig is tegen die tijd dit artikel (á la “dit record gaat nooit meer verbroken worden”) allang vergeten. :-)
    24 september 2022 21:42
    Tot de diep in de jaren 90 werden de Giro en Vuelta bij de heren ook allebei in mei verreden ipv de huidige verdeling op de kalender.
    24 september 2022 22:09
    Van de laatste week van april tot de eerste week van juni, zonder overlapping. Er waren dus toen ook renners die de dubbel Giro-Vuelta reden. In 1981 wist Giovanni Battaglin zelfs beide rondes te winnen, een waanzinnige prestatie omdat er slechts 3 dagen tussen het eind van de Vuelta en het begin van de Giro zaten.
    24 september 2022 23:22
    Zonder overlapping of niet, nogal een verschil of je 9 drukke weken moet uitrijden in zo'n kort tijdsbestek of dat je dezelfde wedstrijddagen rijdt met de spreiding die het tegenwoordig heeft.

Reacties zijn gesloten.