WK 2022: Annemiek van Vleuten verrast en pakt wereldtitel bij de vrouwen na late uitval

WK 2022: Annemiek van Vleuten verrast en pakt wereldtitel bij de vrouwen na late uitval

foto: Cor Vos

zaterdag 24 september 2022 om 09:03

Annemiek van Vleuten (Nederland) is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen. De 38-jarige Van Vleuten verraste de favorietengroep met een late uitval in de laatste kilometer. Lotte Kopecky won de sprint van de achtervolgende groep en greep zilver, Silvia Persico won brons.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Het WK wielrennen bij de vrouwen bestond uit een koers van 164,3 kilometer. Na een korte, relatief vlakke, openingsfase van een goede 30 kilometer stond Mount Keira (6,5 km aan 6,2%) op het programma. Na de afdaling van die beklimming doken de renners de lokale ronde in, die het vrouwenpeloton in totaal zes keer moesten afleggen. 

Geen Vollering
De koers begon in Helensburgh, maar het was nog voor het startschot dat er groot nieuws te melden was. Demi Vollering, een van de schaduwfavorieten voor de titel, liet namelijk weten dat ze positief heeft getest op het coronavirus. Een deelname aan het WK zat er dan ook niet meer in voor Vollering. “Ik voel me ongelooflijk verdrietig om het WK te moeten missen. Ik voelde me zo goed, sterk en gezond.”

Een nieuwe domper voor Nederland na de valpartij van Annemiek van Vleuten in de Mixed Relay. Maar goed, het WK ging natuurlijk gewoon van start. De eerste aanval van de dag kwam van een Zwitserse, Elena Hartmann. De 31-jarige renster kon echter niet lang voor het peloton uitfietsen. Gladys Verhulst had wat meer geluk. De Franse had een tijdje een voorsprong, maar werd weer gegrepen op Mount Keira. 

Van Vleuten kwam met een breuk in de rechterelleboog aan de start in Australië – foto: Cor Vos

Van Anrooij vroeg in de problemen 
Op die beklimming kregen we een opvallend beeld te zien: Shirin van Anrooij had een moeilijk momentje en moest alle zeilen bijzetten om de aansluiting met het peloton niet te verliezen. Ook de Italiaanse Marta Bastianelli, Deense Emma Norsgaard en de Australische Josie Talbot hadden het moeilijk, maar konden uiteindelijk alle vier hun wagonnetje weer aanhaken. 

Na de linke afdaling van Mount Keira viel het wat stil. Dat was het signaal voor Julie Van de Velde (België), Elynor Bäckstedt (Groot-Brittanië) en Caroline Andersson (Zweden) om voor de aanval te gaan. Het drietal kregen meteen wat vrijgeleide door het peloton, dat duidelijk een rustmoment inlaste. Toen het gat anderhalve minuut groot werd, namen de Duitse en Australische wielrensters als eerste het initiatief.  

De drie vluchters in beeld met Bäckstedt op kop – foto: Cor Vos

Kopecky in aanraking met het asfalt
Lotte Kopecky kwam vervolgens net voor de voet van de eerste beklimming van Mount Pleasant (1,1 km aan 7,7%) ten val. De Belgische renster sprong echter meteen terug op haar fiets. Op Mount Pleasant zelf schoot Aude Biannic een eerste cartouche af, maar de Franse belandde in de chasse patate. Bäckstedt, wiens zus Zoe enkele uren eerder goud pakte bij de junioren, en Van de Velde waren de betere in de kopgroep. Andersson moest lossen op de tweede keer Mount Pleasant en werd samen met Biannic ingerekend. 

Het waren de Italiaanse vrouwen die dominant de kop hadden genomen. De volledige Italiaanse ploeg nestelde zich op de eerste rij in het peloton. Titelverdedigster Elisa Balsamo en haar ploegmaten verdwenen nu en dan weer van het toneel, maar waren vooral voor en tijdens de heuvels nadrukkelijk in beeld. 

Na elke beklimming moesten enkele rensters alle zeilen bijzetten om weer te kunnen aansluiten – foto: Cor Vos

Nederland toont zich, moeilijk moment voor Balsamo
Tijdens de derde beklimming van Mount Pleasant stond de deur weer helemaal open achteraan in het peloton. Steeds meer rensters moesten de rol lossen. Elena Cecchini (Italië) maakte na de top de sprong naar de twee overgebleven vluchters. In het peloton lag het tempo steeds hoger, dat kwam mede door de Nederlandse vrouwen. Met name Ellen van Dijk en Van Anrooij lieten zich voor de eerste keer – in positieve zin – zien. 

Op 54 kilometer van de streep werden de drie koploopster ingerekend. Meteen daarna koos Sloveense Spela Kern het hazenpad. Lang duurde de solo van de 32-jarige Kern niet, nog geen tien kilometer later moest ze weer postvatten in het uitgedunde peloton. Balsamo kreeg het bijzonder lastig tijdens de vierde passage van Mount Pleasant, de Italiaanse werd onder leiding van Vittoria Guazzini weer naar het peloton gebracht. 

Topfavoriete Vos in beeld – foto: Cor Vos

Vuurwerk op voorlaatste keer Mount Pleasant
De Australische vrouwen waren zeer bedrijvig in de vierde lokale ronde. Amanda Spratt, Brodie Chapman en Grace Brown en Sarah Roy vielen één voor één aan. De 36-jarige Roy was degene die meteen een gat sloeg en een tijdje voor het peloton uitreed. Italië nam het initiatief in het peloton en zette de achtervolging gestaag in. Ondertussen gingen de hemelsluizen helemaal open in Australië. In de gietende regen rekenden de Italiaanse rensters Roy in en begonnen ze aan de voorlaatste beklimming van Mount Pleasant.

Katarzyna Niewiadoma schoot als eerste weg op de steile stukken. Elisa Longo Borghini, Lianne Lippert, Cecilie Uttrup Ludwig en Ashleigh Moolman konden volgen en zorgden voor een sterke kopgroep van vijf. Net voor de top viel Lippert aan, alleen Longo Borghini kon haar wagonnetje aanhaken. Het duo reed enkele kilometers samen voorop, maar op 20 kilometer van de streep kregen we andermaal een kopgroep van vijf.

In de achtergrond reed een grote groep met onder meer Van Vleuten, Van Dijk, Vos, Kopecky, Silvia Persico, Marlen Reusser en Mavi García in de achtervolging. Van Dijk en Van Vleuten reden hard op kop en kwamen bij het ingaan van de laatste ronde van zeventien kilometer op negentien seconden van de leidsters.

Lippert op Mount Pleasant met de favorieten achter haar – foto: Cor Vos

Dezelfde kopgroep vooruit
De samenwerking liep niet van een leien dakje in de kopgroep. Het gat werd steeds kleiner en met een laatste kopbeurt van wereldkampioene tijdrijden Van Dijk sloot de achtervolgende groep aan. Zwitserse Reusser probeerde vervolgens te anticiperen voor de laatste beklimming van Mount Pleasant. De nummer drie van het WK tijdrijden sloeg een mooi gat en begon met een voorsprong van twintig seconden aan de laaste helling van de dag.

Lippert, Niewiadoma, Moolman, Uttrup Ludwig en Longo Borghini waren andermaal de betere renster op Mount Pleasant en reden weg, waardoor ze meteen het gat naar Reusser konden dichten. Lippert en Niewiadoma versnelden nog een laatste keer, Reusser moest de rol onherroepelijk lossen. De vijf koploopsters doken samen de absolute finale in.

Van Vleuten verrast alles en iedereen 
De achtervolgers kwamen boven op achttien seconden van de vijf leidsters. De groep met onder meer Reusser, Van Vleuten en Kopecky werkten redelijk goed samen en slopen steeds dichterbij. Vos had de slag gemist en zat daar nog achter. Vooraan in koers werkten de koploopsters niet goed samen – voor de tweede keer -, waardoor we een bijzonder spannende strijd kregen in de laatste kilometers.

Chabbey dichtte net voor het ingaan van de slotkilometer het laatste gat. Een grote favorietengroep kon op die manier sprinten voor de wereldtitel, maar Van Vleuten had andere plannen. De gehavende Nederlandse verraste met een late uitval. De favorieten keken naar elkaar en reageerden niet. Op die manier kon VanVleuten nog net het sprintende peloton voorblijven. Met een gebroken elleboog reed ze naar goud. Kopecky sprintte naar plek twee en klopte op haar stuur. Silvia Persico nam brons.

Van Vleuten wint op deze manier de Giro d’Italia, de Tour de France, de Vuelta a España en het WK wielrennen voor vrouwen binnen hetzelfde jaar. Daarnaast won ze ook nog Omloop Het Nieuwsblad, Luik-Bastenaken-Luik en het eindklassement van de Setmana Valenciana.

Dit artikel delen:

156 Reacties

Poeksel 24 september 2022 om 09:04

“Kopecky niet blij met deelname Van Vleuten.”

34
LeoR 16 24 september 2022 om 09:58

@Horsm,

Op zich niets tegen NL-BE, maar als je ziet wat soort reacties dit altijd uitlokt..

Kan me ook niet van de indruk ontdoen dat de redactie dit voor een groot stuk in de hand werkt, door enerzijds olie op het vuur te gooien met twijfelachtige of 'prikkelende' bijdrages (zoals dat over Kopecky gisteren) en anderzijds door de haatdragende reacties (zoals die van adelaar hierboven) gewoon te dogen.

10
limburgia 24 september 2022 om 10:21

Kopecky wist toch uit het verleden ,Strade en Vlaanderen , dat ze Annemiek nodig heeft om te winnen dus had ze bij haar in het wiel moeten zitten .

10
dnns1973 24 september 2022 om 09:08

Die had beter der mond kunnen houden met der dubbele gevoel we weten nu waarom ze wilde dat van Vleuten niet mee deed

9
Wheely 24 september 2022 om 09:15

WF met het perfecte aanloop artikel richting deze wedstrijd.

8
Marcel de Gendt 24 september 2022 om 09:48

Daar moest ik ook meteen aan denken… en over glimlachen

0
Marcel de Gendt 24 september 2022 om 10:13

@LeoR,
Ik denk niet dat je de redactie de schuld moet geven van het infantiele gedrag van sommige flitsers, die overal een NL-BE dingetje van maken. En daarmee meteen het gedrag bij de medeflitser uitlokken, waarmee sommige draadjes afzakken naar een bedroevend niveau.

0
LeoR 16 24 september 2022 om 09:14

Je had evengoed Adrie kunnen quoten, maar lekker NL vs. BE vinden ze hier op WF natuurlijk veel leuker.

-1
horsm 24 september 2022 om 09:47

@leor, op een WK wel, dat lijkt me de perfecte gelegenheid voor NL-BE.

-2
Rebellin 24 september 2022 om 10:06

@Leo Lekker boeien. Het is maar sport.

-2
de adelaar 24 september 2022 om 09:26

Die kopecky is a ‘ Sore loser ‘

-5
NiM 24 september 2022 om 09:09

Van Vleuten was gewoon gelost hoor. Maar mooi gespeeld

-22
Wheely 24 september 2022 om 09:07

Sportvrouw van het jaar! Giro, Tour, Vuelta, Wereldkampioen!!!

19
De Siepel 24 september 2022 om 10:31

@ervee, prima prestaties van Schouten. Maar schaatsen is geen wereldsport zoals wielrennen. Ik acht de prestaties van AvV dus veel hoger in.

2
djerkson 24 september 2022 om 13:56

In België zou van Vleuten een standbeeld krijgen na zo een seizoen. Wat een sportvrouw!

2
ervee 24 september 2022 om 11:03

@Siepel: helemaal eens, voor mij is van Vleuten ook sportvrouw van het jaar. Maar olympische titels tellen altijd zwaarder en met 3 gouden medailles gaat Schouten dit winnen

0
Cornelius 24 september 2022 om 11:40

Die minnetjes voor ervee begrijp ik niet. Elke Nederlander zou toch moeten weten dat bij sport(vrouw/man) verkiezing Olympisch goud altijd voor gaat. Dat is nu eenmaal een feit.

0
Wheely 24 september 2022 om 12:35

Misschien is dat omdat we hier op een wielersite zitten Cornelius ;-)

Dat hele gemin mogen ze sowieso wel achterwege laten van mij.

0
Gerard Dekker 24 september 2022 om 13:11

Ik denk dat Annemiek van Vleuten of Irene Schouten het 'Harrie Lavreysen' gevoel zal hebben. Wereldkampioen, driemaal Olympisch goud en nog geen sportman van het jaar.

0
ervee 24 september 2022 om 09:31

Nee, dat wordt Schouten met drie gouden Olympische medailles

-7
jkjustin 24 september 2022 om 09:15

Annemiek wat flik je ons nu?!
Vannuit een verslagen positie een wanhoopspoging doen en iedereen erop leggen, wat een vrouw!

Overgens wil ik ook Wielerflits feliciteren met hun clickbait artikel over Kopecky gisteren, men is weer druk bezig met de NL vs BEL discussie, chapeu!

16
Maillot à Pois 24 september 2022 om 09:39

Terwijl Annemiek en Lotte nu met elkaar staan te grappen op het podium. Much ado about nothing ;-)

6
Sagan=hulk 24 september 2022 om 09:11

Lippert, Longo Borghini, Uttrup Ludwig, Niewiadoma en Moolman laten hier 2x een unieke kans liggen om gewoon met 5 weg te rijden en te spurten voor de titel. Je ziet dat vaker in het vrouwenwielrennen.

Gelukkig plaatst Van Vleuten nog die late aanval, anders wint Kopecky hier terwijl ze bergop totaal niet kon volgen.

8
Panache 24 september 2022 om 09:22

Dat is het klassieke verhaal. Draaien ze met z’n vijven goed rond dan blijven ze vooruit. Echter heeft één van de vijf een groot belang om rond te draaien (beste sprinter) en zijn er altijd een of twee die dat belang niet hebben (strijkijzers). Dat vertaalt zich in de kopbeurten. Je kan van de strijkijzers niet 20% van het werk verwachten, de snelste finisher moet dat compenseren met harder werken (waardoor de kansen aan de finish dichter bij elkaar komen). Over de verdeling qua werk dat uitmondt in min of meer gelijke kansen voor alle vijf aan de finish raakt zo’n kopgroep het meestal niet eens en dat is ook volkomen logisch. En dit maakt wielrennen een interessante sport.

10
LeoR 16 24 september 2022 om 09:35

@Sagan,

Is dat niet net de charme van het wielrennen dat niet altijd de sterkste wint? In dit geval trouwens ook niet. Maar in het geval van Van Vleuten, die zooooo vaak wél de sterkste is, en vervolgens toch niet wint maakt dat het misschien extra speciaal. Van Vleuten die wint op een 'diefje', nooit gedacht dat het überhaupt mogelijk was.

4
Poeksel 24 september 2022 om 09:15

Vermoed vooral de schuld van Ludwig dat ze niet wegbleven.

1
Het Luipaard van Lent 24 september 2022 om 09:17

Ludwig draaide inderdaad niet lekker. Maar je ziet het bij vrouwen toch vaker dan bij mannen, dat er minder samenwerking is. Dat idee heb ik in ieder geval.

-1
NiM 24 september 2022 om 09:24

Van Vleuten kon ook niet volgen hoor. Zet je oogkleppen af

-8
Klootje Kriekeljon 24 september 2022 om 09:04

Wauw! Zo mooi dat Karl zijn enthousiasme het overneemt van de teleurstelling.

7
LeoR 16 24 september 2022 om 09:11

Speciaal WK wel, bij de sterkste 6 (de 5 + Reusser) geen laaglander te bespeuren. Maar uiteindelijk gaat het toch gewoon tussen een Nederlandse en een Belgische.

0
Comments 24 september 2022 om 11:20

Eigenlijk kon Karl wel janken..
Zijn gezicht tekent zo duidelijk bij geen goud voor n Belg.

-5
Silent Hill 24 september 2022 om 09:13

Niet de sterkste – dat was Lippert (met voorsprong), maar de slimste wint. Wel mooi gedaan.

7
Het Luipaard van Lent 24 september 2022 om 09:40

Ja, je elleboog breken een paar dagen vantevoren is ‘meeval’.

8
De Zeboe van de Zoncolan 24 september 2022 om 09:48

Noem er eens 1 die slimmer was?

6
Sjonge Jonge 24 september 2022 om 09:54

Je kan niet zeggen dat ze de sterkste was, dat doet dan ook niemand.
Maar waarom zou ze niet de slimste zijn geweest? Als niet sterkste toch winnen, klinkt niet heel dom?

4
Steven_E 24 september 2022 om 09:43

Ja, want daar had ik het wel

-1
Steven_E 24 september 2022 om 09:44

Ja, want daar had ik het wel over … Je kan toch niet zeggen dat Van Vleuten vandaag de allerslimste in koers was?

-5
Steven_E 24 september 2022 om 09:18

Goh ja slimste, toch vooral wat meeval gehad?

-15
vevie 24 september 2022 om 09:06

Wel sterk, hoor. Oké, ze wint alles. Dat is nog steeds niet goed voor het vrouwenwielrennen, wat mij betreft. Dit is echter wel een hele mooie. Sterke late uitval en legt iedereen erop. Het is haar gegund. Strijder!

6
Cornelius 24 september 2022 om 11:53

Niet overdrijven! Annemiek wint zeker niet alles. Als je de vrouwen een beetje zou volgen, had je dat zelf ook wel geweten. Natuurlijk is het wel zo, dat als Annemiek ergens een doel van maakt, ze vrijwel altijd meedoet voor de zege (maar dat geldt voor toppers bij de mannen, zoals WVA, net zo goed). Dit jaar verloor Annemiek o.a. Flèche, Strade en RVV, en won alleen LBL. In de rondes ging het beter: Giro, Tour, Vuelta en Valencia gewonnen.

1
LeoR 16 24 september 2022 om 09:04

Annemiek in een ongewone positie (wachten op een Vos die niet kwam), goed kunnen sparen in de finale. Jammer voor Kopecky dat er niemand reageerde (denk dat de groep daarvoor wat te groot was), al had ze dat achteraf gezien misschien zelf kunnen doen, ondanks al het kopwerk was ze blijkbaar nog met voorsprong de snelste.

4
Panache 24 september 2022 om 09:11

Kopecky kijkt naar rechts, ziet het gebeuren, speculeert dat iemand het voor haar opknapt. Als snelste finisher is dat gewoonweg een kapitale fout, andere vrouwen kijken immers naar haar.

33
Het Luipaard van Lent 24 september 2022 om 09:15

Eens met Panache, Kopecky had echt zelf moeten reageren hier.

5
Maillot à Pois 24 september 2022 om 09:34

Eens met de analyse van Jacco, Dikbilgorgel en Sjonge Jonge.
Uiteraard moet je naar dat wiel van Van Vleuten maar vanuit de zetel is het makkelijk gezegd. Mooi en verdiend podium!

2
Sjonge Jonge 24 september 2022 om 09:23

Vreemd om te zeggen wellicht, maar achteraf heeft Kopecky denk ik pech dat Vos moest lossen, waardoor van Vleuten geen kopwerk meer hoefde te doen voor Vos.

Denk dat Kopecky Vos er wel op gelegd had in de sprint.

0
Jacco van Stierop 24 september 2022 om 09:25

Kopecky had net het meeste werk gedaan om haar groep bij de koploopsters aan te laten sluiten, en dat was lastig genoeg; niet onlogisch dat ze niet direct wilde of kon reageren.

0
Baukema Tomoulin 24 september 2022 om 10:08

Kopecky rekende terecht op Italië in de laatste km. Met Persico en Longo Borghini is dat best logisch dat Italië het controleert. Maargoed, het liep anders

0
Sjaak P 24 september 2022 om 17:00

Kopecky rijdt nu de laatste km met Persico in het wiel, en klopt haar makkelijk aan de streep, 30 meter achter vVleuten. Als ze vVleuten was gevolgd had ze ook de laatste km met Persico in het wiel gereden, en haar makkelijk geklopt, echter 50m vóór vVleuten. Conclusie: voelde zich te goed om te gokken, en verliest.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 24 september 2022 om 09:18

Kopecky had in de laatste ronde al anderhalve kopbeurt gedaan, dus die zat echt wel aan haar taks. Al was dat vermoedelijk vooral om de groep erachter op achterstand te houden.

-1
GUY MALFAIT 24 september 2022 om 18:09

Ik snap echt niet waarom sommigen hier denken dat het een goed idee is om een gat toe te rijden met 10 renners in je wiel. Ik zou wel eens willen poker spelen met deze denkers.

-1
LeoR 16 24 september 2022 om 09:18

@Panache, dan denk ik dat Persico (die in het wiel van Lotte zat) hier had gewonnen en was Kopecky wellicht ook tweede. Achteraf kan je altijd makkelijk praten natuurlijk. Maar ik blijf er bij dat Kopecky op het moment dat VV aangaat de juiste beslissing maakt en gewoon de pech heeft dat er niemand reageert.
Uiteindelijk was het Kopecky die in de achtergrond ook al het meeste achtervolgingswerk had gedaan, zaten de sterkste renners van voor en was het misschien wel aan Longo Borghini om het gat te dichten.

-3
Maillot à Pois 24 september 2022 om 09:22

Vintage WK: lang saai, zinderende finale en magistrale move van een schitterende winnares!

4
Deel Koeper 24 september 2022 om 09:28

Ghekiere 19e, die reed in maart 2021 haar eerste koers.

4
Sjonge Jonge 24 september 2022 om 09:32

Serieus?
Die maakt dan een veelbelovende ontwikkeling, leuk om in de gaten te houden volgend seizoen.

1
Limal 24 september 2022 om 10:25

Wat een fantastisch en verrassend slot van deze wedstrijd! Zonder barstje in de elleboog had Van Vleuten met grote voorsprong gewonnen, nu viel alles nét op de juiste plaats. Als Vollering had kunnen starten, als Vos een procentje beter geweest was, als De Vijf beter rondgedraaid hadden, als ploegmates Reusser en Kopecky niet zo hard achtervolgd hadden… Allemaal scenario’s waardoor Annemiek niet voor de winst had kunnen gaan, maar je moet het maar doen, een hele dag werken door de pijngrens heen en toch als enige nog in staat zijn om een beslissende aanval te plaatsen en het op grootse wijze afmaken. Respect!

Kopecky kwam net dat tikkeltje tekort dat ze in het voorjaar wel had, anders had ze telkens dichter gezeten na de klim én ook meteen op het wiel gesprongen van Van Vleuten. Wat nu begrijpelijkerwijs aanvoelt als een enorme gemiste kans op goud is eigenlijk toch een knappe zilveren medaille. In Glasgow volgt een nieuwe kans.

4
Cochise 24 september 2022 om 14:26

Vanwaar toch altijd die drang om alles zwart-wit te zien hier? Ik vraag me oprecht af of je met passie naar een wielerwedstrijd kan kijken als je daar achteraf zulke gefrustreerde en ongenuanceerde uitlatingen over moet doen. Ook dat idee dat je na een wedstrijd objectief gezien maar één persoon kan aanduiden die het “verdiende” om te winnen is toch compleet absurd.

Ik begrijp de blijdschap van Van Vleuten en gunde haar deze wereldtitel voor 100%. Dat het dan op deze ongewone manier gebeurt maakt het heroïscher voor haar maar natuurlijk ook jammerlijker voor Kopecky. Als Van Vleuten niet eerst even gelost was met Labous en Fisher-Black zou ze waarschijnlijk niet eens de kans hebben gekregen voor die late uitval onder de vod.
Ik begrijp dan ook helemaal de teleurstelling bij Kopecky die eigenlijk alles “perfect” doet gezien haar mogelijkheden/beperkingen als renster (bergop en in de sprint) en dan op deze manier toch geklopt wordt bij dé kans van haar leven om WK te worden. Dat kan toch zonder daarbij iets af te doen aan de overwinning van Van Vleuten of te beweren dat Kopecky de enige verdiende winnares was of het net niet verdiende obv haar wedstrijd (laat staan obv eerdere wedstrijden).
Ik begrijp ook de teleurstelling bij Lippert die bergop de allersterkste leek. Als ze in de voorlaatste ronde die drie nog even langer kunnen afhouden gaan ze volgens mij met twee tot aan de meet, want zij werkten wél goed samen.

Hopelijk kunnen we morgen wel de blijdschap gunnen aan de winnaar én de teleurstelling aan de verliezers.

4
Tuubke 24 september 2022 om 09:07

Nou, laat de protesten van Kopecky maar komen. Is het niet tegen de elleboog, dan wel tegen het pak van Van Vleuten.

3
Posterix 24 september 2022 om 11:13

Dan wel de sokken van Van Vleuten;) die zijn natuurlijk gewoon 10 cm te lang.

0
Rsw85 24 september 2022 om 09:30

Weliswaar noodgedwongen maar de samenwerking en opoffering voor elkaar was bij Nederland nu wel een keer fantastisch. Vraag mij af of dat met Vollering erbij ook zo was geweest. Ze heeft nu kunnen zien hoe dat je als Ned team kan samenwerken.

Fantastisch van Van Vleuten, wat eem beloning voor heel hard werken!

3
Romerike 24 september 2022 om 09:37

Van Dijk reed echt een sterke koers!

6
Fast Freddy 24 september 2022 om 10:33

Ik heb altijd het gevoel gehad dat het tussen vd Breggen en van Vleuten niet boterde en met Vollering lijkt het niet veel beter.

3
Canyonracer 24 september 2022 om 11:43

Dat zal na het doorrijden van Vollering toen Annemiek pech had tijdens de TdF niet beter geworden zijn…

1
Deel Koeper 24 september 2022 om 09:33

1 keer kan nog altijd toeval zijn. Als het nog eens beter dan normaal draait bij afwezigheid van Vollering, dan kan je wel beginnen vermoeden dat daar een probleem zit.

0
Cornelius 24 september 2022 om 12:45

@Canyonracer Inderdaad! AvV had die ochtend nog aangekondigd dat ze, vanwege haar grote voorsprong, in die afsluitende rit niet opnieuw in de aanval zou gaan. Maar na die onsportieve actie van SDW was ze pisnijdig, en zodra de koplopers teruggepakt waren, gaf ze er meteen een lap op.

0
Het Luipaard van Lent 24 september 2022 om 09:11

Prachtige finale en mooie overwinning!

2
Maenhout 24 september 2022 om 09:12

Wat een kampioen, en wat een geweldige aanval in de laatste kilometer!

2
Deel Koeper 24 september 2022 om 09:12

Meest getelefoneerde demarrage denkbaar terwijl de aankomst bij wijze van spreken al in zicht is en toch laten die 11 anderen het gewoon gebeuren, dan ben je ook gewoon de enige die het verdient.

2
Silent Hill 24 september 2022 om 09:15

De enige die het verdient ? Lippert verdiende het ook, volgens mij.

3
Jacco van Stierop 24 september 2022 om 09:16

Prachtige finale, spannend tot de laatste meters. Van Vleuten kon lang haar kruit drooghouden en schoot op precies het juiste moment haar cartouche af. Ongelooflijke prestatie. Mooi podium.

2
Murcia 24 september 2022 om 09:16

Annemiek laat haar benen weer eens spreken. Met deze blessure toch laten zien dat je de allerbeste renster bent. Groots!! Kopecky sterk, maar dit einde gaat lang door je kop spoken.

2
Sjonge Jonge 24 september 2022 om 09:20

De 5 sterkste zullen nog regelmatig wakker schrikken vannacht.
Lippert erg sterk, maar Ludwig en Moolman die er voor zorgden dat er geen samenwerking was, achteraf een zegen voor van Vleuten.

2
Sjonge Jonge 24 september 2022 om 09:31

Ik zeg ook niet dat het onlogisch is (je argumentatie is namelijk spot on), maar feit blijft toch wel dat er hierdoor geen samenwerking is in de kopgroep?

4
De Dikbilgorgel van Dorestad 24 september 2022 om 09:24

Niet helemaal fair. Moolman maakt 0 kans in de sprint, Ludwig voelde zich de minste van de 5. Longo B en Lippert waren er al een keer voor gaan rijden met z’n tweeën, dan is het logisch dat de andere drie vooral naar hun kijken.

1
Cycling 24 september 2022 om 09:25

Kopecky geeft de anderen de schuld dat ze geen Wereldkampioen is. De Belgische ploeg doet niets en zij rijdt zelf ook maar weinig op kop om te sparen. Kopecky verdient echt niet de wereldtitel

2
Cycling 24 september 2022 om 09:43

@Nim waarop moet Persico op kop rijden? Er reed een Italiaan daarvoor

5
Cycling 24 september 2022 om 09:40

Van Vleuten heeft veel meer op kop gereden dan Kopecky in deze wedstrijd. Kopecky heeft meegedraaid in de achtervolgende groep echt niet alleen op kop gereden

4
Maillot à Pois 24 september 2022 om 09:49

Justine Ghekiere heeft echt geen meter kop kunnen doen, staat er zich zelfs uitgebreid voor te verontschuldigen. Kopecky heeft m.i. gedaan wat ze moest, en is logischerwijs ontgoocheld na de finish.

3
Cycling 24 september 2022 om 09:59

@Maillot a Pois maar dan hoeft Kopecky de anderen toch niet direct de schuld te geven. Het is toch logisch dat ze Kopecky niet in het wiel naar de streep gaan rijden. Elke sprinter moet gokken, maar als het gokken niet lukt ligt het niet aan de niet sprinters.

3
Klootje Kriekeljon 24 september 2022 om 09:37

Mensen en sporters mogen best wel teleurgesteld zijn toch? Stond zich volgens nog in te houden met die camera op haar. Dit is wel een hele hele zure.

1
Poeksel 24 september 2022 om 10:28

Hoe kom je erbij dat ze anderen de schuld geeft, cycling?

1
Cycling 24 september 2022 om 10:50

@Poeksel na de finish was het eerste wat ze zei de anderen wouden niet meerijden. Terwijl ze dankzij andere ploegen überhaupt nog een kans heeft gekregen om te sprinten. Dat vergeet ze dan even. Onder andere Nederland

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 24 september 2022 om 10:59

Of het nou een verwijt is of een constatering, het was sowieso niet waar. Ik heb de Zwitsers minstens zoveel op kop zien rijden als Kopecky.

0
Poeksel 24 september 2022 om 10:53

Maar hoe kom je erbij dat ze anderen de schuld geeft? Waarom lees je er een verwijt in en niet gewoon een constatering?

-1
NiM 24 september 2022 om 09:36

Welke koers heb jij gezien? Kopecky reed dat gat op de kopgroep zowat in haar eentje dicht terwijl van Vleuten zich spaarde (had natuurlijk argument dat Vos op komst was). Een Persico daarentegen reed geen meter op kop maar daar kraait geen haan naar, idem Vos. Kopecky mag nog zo sterk zijn, als Belg zal ze hier altijd wel kritiek krijgen

-2
Gebruikersnaam 24 september 2022 om 09:37

Met wat goede wil en verbeeldingsvermogen staan er 2 veldrijdsters op het podium. Belooft voor morgen, ziet er goed uit voor Turner en Hermans.

2
Posterix 24 september 2022 om 10:27

Vlak Stybar ook niet uit!

-1
Javier 24 september 2022 om 09:46

Wat een living legend. Ik ben helemaal in extase door deze zege. Fenomenaal.

2
wielertje 24 september 2022 om 11:08

Van Vleuten is een hele, hele grote. Fantastische sporter, wielrenner. Het komt haar toe.

2
UrbanSteel 24 september 2022 om 12:21

Annemiek deed een Joop Zoetemelkje, heerlijk.

2
Jacco van Stierop 24 september 2022 om 12:49

Daar moest ik inderdaad ook aan denken: met het elastiek aan de staart hangen en dan jezelf wegcatapulteren langszij de concurrentie, daarmee vertwijfeling bij hen zaaien, vol doorstampen, en net genoeg overhouden om degenen die gezegend zijn met een betere sprint voor te blijven.
Joop deed het linksom, en met die bocht naar rechts was het esthetisch nog net iets mooier, maar ook deze van Van Vleuten was van grote schoonheid.

1
De Zeboe van de Zoncolan 24 september 2022 om 18:33

Jammer dat de commentatoren niet zoveel historisch besef hebben…

“39 jaar en ze heeft hem!” had hier niet misstaan…

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone