Annemiek van Vleuten wint na Giro en Tour ook de Vuelta, slotrit voor Balsamo

zondag 11 september 2022 om 14:23
Annemiek van Vleuten wint na Giro en Tour ook de Vuelta, slotrit voor Balsamo

foto: Cor Vos

De slotetappe in de Ceratizit Challenge by La Vuelta is gewonnen door Elisa Balsamo. De wereldkampioene van Trek-Segafredo bleek in het centrum van Madrid veruit de snelste in de eindsprint, voor Lotte Kopecky. Annemiek van Vleuten kwam niet meer in de problemen, mag zich eindwinnares noemen en voltooide een unieke trilogie.

Deze maand verschijnt er weer een nieuwe RIDE. Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem eind november thuisbezorgd.

De slotetappe is de rit waar het ooit allemaal mee begon. In Madrid, waar in 2005 Regina Schleicher en Karin Thürig tot wereldkampioenes werden gekroond, moesten de rensters tot besluit van deze Ceratizit Challenge bijna honderd kilometer rondjes draaien. De verwachting was dat deze etappe zou uitdraaien op een sprint. Op het verder niet al te interessante parcours lagen valpartijen wel op de loer, zeker in de finale met meerdere terugdraaiende bochten. Het was met andere woorden oppassen geblazen voor de rensters.

Vroege vlucht kleurt Nederlands
Met Annemiek van Vleuten in de leiderstrui werd het peloton rond het middaguur losgelaten voor de bijna honderd kilometer lange slotrit. Na de eerste schermutselingen slaagden  vier rensters erin om een veelbelovende voorsprong uit te bouwen.

Ex-schaatsster Karlijn Achtereekte (Jumbo-Visma), Sara Poidevin (EF Education-TIBCO-SVB), Sandra Alonso (Ceratizit-WNT Pro Cycling) en Nina Buijsman (Human Powered Health) sloegen de handen ineen en kozen het ruime sop. Het peloton liet begaan, maar liet de voorsprong zeker niet al te hoog oplopen.

Buijsman en Kraak bepalen het tempo in de kopgroep – foto: Cor Vos

Met nog 22 kilometer te gaan, op vier rondes van het einde, verdedigden de vier koploopsters nog een voorsprong van een halve minuut. Niet veel later werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van onder meer de snelle Maria Giulia Confalonieri, maar de gevallen rensters konden hun weg weer vervolgen. Het was in de daaropvolgende kilometers wachten op de hergroepering en die kwam er binnen de laatste tien kilometer. In de voorbereiding op de sprint probeerden meerdere teams de treintjes zo goed mogelijk op de rails te zetten.

Ondanks enkele late uitvallen van onder meer BikeExchange-Jayco en EF Education-TIBCO-SVB, denderden we met een compact peloton richting de vod van de laatste kilometer. Marlen Reusser zette zich met nog goed vier kilometer te gaan op kop en de Zwitserse tijdrijdster van SD Worx reed een strak tempo in dienst van haar sprintster Lotte Kopecky. Movistar had echter andere plannen en nam het commando over bij het ingaan van de laatste drie kilometer. De Spaanse formatie hoopte met de rappe Deense Emma Norsgaard een rol van betekenis te spelen in de sprint.

foto: Cor Vos

Balsamo veruit de snelste in eindsprint 
SD Worx kende echter de betere timing en nam over in de laatste kilometer, maar Demi Vollering kwam als laatste schakel in de sprinttrein net iets te vroeg op kop. Trek-Segafredo profiteerde, Elisa Longo Borghini schoot naar voren en pakte plots enkele meters.

De Italiaanse leek heel even op weg naar een verrassende zege, maar de finish lag toch iets te ver en haar ploeggenote Balsamo moest nog aan haar sprint beginnen. De wereldkampioene ging op het juiste moment aan en snelde op overtuigende wijze naar haar tiende seizoenszege. Kopecky werd op meerdere fietslengtes tweede, Marta Bastianelli was derde.

Van Vleuten kwam veilig in de buik van het peloton over de finish en dus is een unieke trilogie een feit: na de Giro d’Italia Donne en de Tour de France Femmes is er nu ook de eindzege in de Ceratizit Challenge by La Vuelta in 2022.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

27 Reacties

re-cycle 11 september 2022 om 14:37

belgie gaat los vanavond naar alle waarschijnlijkheid. in nederland na winst van 3 grote rondes op een rij in 1 jaar tijd; we gaan verder met de orde van de dag

annemiek gefeliciteerd.

9
samsys 11 september 2022 om 15:57

Zijn dat eigenlijk wel grote rondes?

2
Pol 11 september 2022 om 17:10

@vevie
Vorige week bij een dames wedstrijd geweest met alleen clubrensters. 60 K.M. met een gemiddelde van 45.2 K.M. Moet je toch constant tegen de 50 K.M per uur rijden Kan jij ze dat na doen ?

1
vevie 11 september 2022 om 15:37

Dat komt ook een beetje omdat een 39 jarige van Vleuten de tegenstand keer op keer degradeert. Het is mooi voor haar, maar slecht voor de sport dat de top zo smal is bij het vrouwenwielrennen. Dat ze zou winnen wist je al op voorhand. De rest zijn gewoon figuranten. Dus idd, door met de orde van de dag.

0
Cornelius 11 september 2022 om 19:55

@vevie In de Giro toonde Marta Cavalli (24) dat de concurrentie eraan komt. De Giro is een stuk zwaarder dan deze Ceratizit Challenge, dus zonder die ‘aanslag’ in de TdFF, als ze hier mee had kunnen doen, zou ze in etappe twee (de enige ‘klimrit’) misschien wel meegekund hebben met AvV, dan was het een stuk spannender geworden.

En wat was er eigenlijk mis met potentiële concurrente Kristen Faulkner? Gaf op in de vierde etappe, reden onbekend.

0
UrbanSteel 11 september 2022 om 14:43

Wat te denken van Ireen Wust?
2006 Olympisch Kampioen 3.000 meter
2010 Olympisch Kampioen 1.500 meter
2014 Olympisch Kampioen 3.000 meter en achtervolging
2018 Olympisch Kampioen 1.500 meter
2022 Olympisch Kampioen 1.500 meter

Ooit van Femke Bol gehoord?

-3
Henry van den Biggelaar 11 september 2022 om 14:30

Yo, 3x raak. Annemiek krijgt titel ‘Sportvrouw van het Jaar’.
Zo niet, dan afschaffen deze verkiezing.

7
Pol 11 september 2022 om 15:40

Schaatssters winnen het altijd van wielrensters, 3 ronden en 3 honderd meter hard schaatsen wordt in Nederland hoger aangeschreven dan 3 grote wielerrondes winnen.
Kijk na het verleden wat er met deze verkiezingen is gebeurd.

2
maastrichtmandarijn 11 september 2022 om 17:46

Op zich valt er ook wel wat te zeggen voor Irene Schouten met 3x goud.
Maar voor Van Vleuten kan je zeker ook een lans breken en Suzanne Schulting zal wel de 3e kanshebber worden

1
De Dikbilgorgel van Dorestad 11 september 2022 om 17:53

Femke Bol lijkt me de belangrijkste kandidaat.

1
Cornelius 11 september 2022 om 19:59

In Nederland heeft Olympisch goud voorrang. Misschien als Annemiek deze prestatie volgend jaar (haar laatste wielerjaar) nog eens dunnetjes over doet?

1
ervee 11 september 2022 om 20:13

Iets met Irene Schouten en 3 gouden Olympische titels.. Lijkt mij vrij duidelijk wie sportvrouw van het jaar gaat worden!

Al zou ik het van Vleuten ook enorm gunnen en terrecht vinden!

1
Brabander 11 september 2022 om 14:36

Ik vind dat sowieso de verkiezing van appels met peren vergelijken

0
Poeksel 11 september 2022 om 16:34

Wielrenster van het jaar 2022:

1. Lorena Wiebes (bijna 100% gescoord met haar sprints)
2. Annemiek van Vleuten
3. Marianne Vos

-1
re-cycle 11 september 2022 om 14:49

Femke bol als wielrenster ken ik niet, maar wat kan ze hardlopen.

5
NiM 11 september 2022 om 14:54

Van Gucht en Beyen vielen ook weer compleet uit de lucht toen Kopecky nog bijna de puntentrui pakte. Beter mensen met kennis van zaken aannemen. Zitten constant over irrelevante zaken te zeuren en de wedstrijd zelf missen ze

5
Bimbo Visma 11 september 2022 om 23:00

Honderdduizend keer Kopecky zeggen. Daardoor totaal niets van de koers volgen. Zouden ze inmiddels al weten dat Mackaij helemaal niet meegesprint heeft, maar gewoon Jastrab afgezet heeft voor plek 4?

0
SCIC 11 september 2022 om 16:34

Alle drie de rondes in 1 jaar is een fenomenale prestatie. Bij de heren is dat nog nooit iemand gelukt, zelfs Eddy Merckx niet.

3
NiM 11 september 2022 om 17:14

1 grote ronde bij de mannen duurt dan ook even lang als deze 3 rondjes samen

1
Comments 11 september 2022 om 17:55

Van harte proficiat !!

1
plattenband 11 september 2022 om 16:01

ik ken niks van vrouwenwielrennen. Ik ben al vele jaren volger van wielrennen voor mannen maar om één of andere reden lukt het me niet om interesse te krijgen voor vrouwenwielrennen.
En nee, het is niet omdat de Nederlandse vrouwen daar een dominante rol spelen…

Maar als ik lees dat Van Vleuten in 1 jaar de 3 GR’s in de vrouwenversie wint, dan stel ik me toch enkele vragen…
Nee, niet rond doping of zo!

Maar als het voor de mannen al zo moeilijk is om een GR te betwisten met sprekende uitslagen na een andere GR te hebben gewonnen, wat zegt de prestatie van V Vl dan?

– zit er teveel verschil in niveau tussen de topvrouwen en topvrouwen -1?
– is V Vl dan zo’n uitzonderlijk geval?
– zijn de wedstrijden voor vrouwen eigenlijk iets te simpel voor de topvrouwen en kan V Vl nu daarvan profiteren omdat ze eigenlijk te goed is voor het niveau van de wedstrijden?
– Is er gewoon te weinig concurrentie tussen de topvrouwen?

0
De Ezel van Eindhoven 11 september 2022 om 16:16

V Vl is uitzonderlijk goed. Niveau Froome bij de vrouwen.
Bij de mannen maken er ook maar 3 echt kans om te TdF te winnen. Verschil tussen Pogacar, Roglic (en vanaf nu waarschijnlijk Jonas) in topvorm en een Carapaz , Thomas, Mas etc is ook heel erg groot.

Bij de mannen is het moeilijker meer Grote Rondes te winnen in 1 jaar omdat ze 3 weken duren (daarna moeten ze herstellen van de inspanning en rusten van de mentale druk). De rondes van de vrouwen zijn korter.

2
Cornelius 11 september 2022 om 19:26

De UCI moet toestemming geven. De organisatie van The Women's Tour wilde uitbreiden van zes naar acht etappes, de financiering was geen probleem, maar de UCI gaf geen toestemming.

De TdFF telde acht etappes, omdat er dan begonnen kon worden op zondagmiddag op de Avenue des Champs-Élysées, waar de mannen later op de dag hun Tour afsloten — hekken, podia, media e.d. waren al aanwezig. En de afsluitende etappe kon dan gehouden worden op de volgende zondag, de dag waarop de kijkcijfers hoger liggen dan op een doordeweekse dag.

De Giro Donne telt tegenwoordig tien etappes, vroeger veertien, en in een verder verleden acht of negen. Deze ‘grote ronde’ voor vrouwen heeft de langste traditie, maar de financiering is vrijwel elk jaar moeizaam.

AvV kan inderdaad veel beter klimmen dan elke andere renster. Die andere topper, Anna van der Breggen, is immers vorig jaar met wielerpensioen gegaan.

1
Cornelius 12 september 2022 om 10:12

@ken dcq In de tijd van Leontien van Moorsel, Jeannie Longo, Fabiana Luperini etc. werden er wel degelijk veertien etappes verreden. Het gaat er dus niet om dat vrouwen een langere rittenkoers niet aan zouden kunnen. Er is tegenwoordig gewoon weinig ruimte op de UCI kalender van de Women's World Tour, die toentertijd nog niet bestond. En het organiseren is alsmaar lastiger geworden, niet alleen financieel, lokale overheden geven minder makkelijk toestemming, er zijn meer regels waaraan organisatoren moeten voldoen, etc.

1
ken dcq 12 september 2022 om 09:48

Zolang de vrouwen niet dezelfde omkadering krijgen als de mannen gaan ze sowieso nooit een langere rittenkoers aan kunnen, toch niet zonder er massaal door te zakken. Maar nu de sport groeit is het ook maar een kwestie van tijd dat hun rondes ook gaan groeien in de lengte :-)

En waarom Annemiek zoveel wint, buiten veel talent traint ze ook een niveautje hoger dan de concurrentie. Maar eigenlijk is haar dominantie op haar leeftijd en na al haar valpartijen inderdaad wel een teken dat de concurrentie maar magertjes is. Maar ik ben fan dus ik vind dat momenteel niet zo erg :-)

0
plattenband 11 september 2022 om 16:27

En waarom zijn de ronden bij de vrouwen korter?
Zijn de fysieke mogelijkheden bij de vrouwen zoveel minder dan die bij de mannen en moeten ritten en ronden daarom zoveel korter zijn?
Of zijn er simpelweg geen middelen om groter en langer te gaan?

Of mag ik bij mijn idee blijven dat V Vl gewoon fysiek zoveel beter is dan de anderen en kan profiteren van het kleinere niveau van de wedstrijden algemeen?

-2
ken dcq 12 september 2022 om 15:46

@Cornelius, je hebt wel gelijk natuurlijk maar toen was het vrouwenwielrennen helemaal hobbyisme. En niet om denigrerend te doen, maar was het niveau en de intensiteit van het koersen zelf zo laag dat het aantal koersdagen niet echt uitmaakte?

Daarmee zeg ik dus niet dat vrouwen niet in staat zijn om drie weken te koersen, ik zeg enkel dat als ze niet dezelfde professionele omkadering krijgen als de mannen. We ook niet kunnen verwachten dat ze twee of drie weken op maximaal niveau gaan kunnen rijden. En dat moet wel als je commercieel wil overleven als sport.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone