Annemiek van Vleuten wint Giro d’Italia Donne voor derde keer
foto: Cor Vos
zondag 10 juli 2022 om 14:19

Annemiek van Vleuten wint Giro d’Italia Donne voor derde keer

Annemiek van Vleuten heeft voor de derde keer de Giro d’Italia Donne gewonnen. De Nederlandse klassementsrenster van Movistar bleef in de slotrit naar Padova uit de problemen en trok zo de eindzege naar zich toe. De ritwinst na een vlakke laatste etappe van 90,5 kilometer ging naar Chiara Consonni.

In de beginfase van deze vlakke laatste etappe werd meermaals aangevallen, maar geen enkele kopgroep kreeg de ruimte. Krista Doebel-Hickock (EF Education-TIBCO-SVB) en Alessia Vigilia (Top Girls Fassa Bortolo) hadden 50 kilometer voor de meet meer geluk. Zij pakten een voorsprong van ruim een minuut op het peloton. Daar waren het Team DSM, Trek-Segafredo, Movistar en Canyon-SRAM die de achtervolging leidden.

Die ploegen brachten het verschil terug tot onder de minuut. Vier kilometer voor de finish werden Doebel-Hickock en Vigilia ingerekend, waarna het aan de sprintersploegen was. Topfavorieten Elisa Balsamo, Charlotte Kool en Lotte Kopecky kwamen er niet aan te pas. Zij werden verrast door Chiara Consonni en Rachele Barbieri, die er een spannend duel van maakten. Consonni was uiteindelijk de snelste, voor Barbieri en Emma Norsgaard.

Chiara Consonni uitzinnig van vreugde – foto: Cor Vos

Geen maat op Van Vleuten
De leidende positie in het algemeen klassement van Annemiek van Vleuten kwam niet meer in gevaar. De kopvrouw van Movistar mocht daardoor, na 2018 en 2019, voor de derde keer in haar carrière de eindzege in de Giro d’Italia Donne op haar palmares bijschrijven.

Marta Cavalli (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) eindigde als tweede op 1.52 minuut van Van Vleuten, terwijl Mavi Garcia (UAE Team ADQ) derde werd op bijna zes minuten achterstand van de winnares.

Van Vleuten en haar ploeggenotes – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2022 14:28
Het blijft bizar knap hoeveel sterker ze is in dit soort koersen
10 juli 2022 15:35
Geweldig. Op naar de tour!
10 juli 2022 16:23
Staat weer eens geen maat op. Ik mis haar nu al, al stopt ze pas na volgend seizoen....
10 juli 2022 21:19
Heldin. Samen met Vos

Reacties zijn gesloten.