WK 2022: Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel tijdrijden, slechte dag Van Vleuten

zondag 18 september 2022 om 04:39
WK 2022: Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel tijdrijden, slechte dag Van Vleuten

Ellen van Dijk is voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden geworden. Op de openingsdag van het wereldkampioenschap in het Australische Wollongong verdedigde ze op overtuigende wijze de regenboogtrui. Van Dijk rekende af met de Australische Grace Brown en de Zwitserse Marlen Reusser. Annemiek van Vleuten kende een slechte dag en finishte als zevende

Van Dijk, die als uittredend kampioene als laatste mocht starten, noteerde bij het eerste tussenpunt direct de snelste tijd. Die voorsprong bouwde de 35-jarige renster van Trek-Segafredo daarna geleidelijk uit. Alleen in het laatste kwart moest ze ietsje inleveren, maar de titel kwam niet meer in gevaar.

In 2013 en 2021 was ze ook al de beste tegen de klok. In Wollongong ging Van Dijk niet als topfavoriete van start. Vorige maand werd ze op het EK tijdrijden nog verslagen door Reusser.

Van Vleuten kwam er vandaag niet aan te pas – foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten kent slechte dag
Voor Van Vleuten eindigde de strijd tegen de klok als een teleurstelling. De winnares van de Giro Donne, Tour de France Femmes en Vuelta a España had niet de benen om in aanmerking te komen voor een ereplaats. Aan de finish moest ze 1:43 toegeven op de nummer één.

Zilver voor Shirin van Anrooij
Shirin van Anrooij, de derde Nederlandse deelneemster, werd dertiende bij de profs. In de U23-categorie pakte ze wel een medaille (zilver) en moest in de uitslag alleen de Italiaanse Vittoria Guazzini voor zich dulden, die de vierde tijd tussen de profs noteerde.

Beste Belgische werd Lotte Kopecky. De renster van SD Worx werd negende op 1:50 van Van Dijk.

Wereldkampioene Ellen van Dijk – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

7 Reacties

Alfred Issendorf 18 september 2022 om 04:55

En dat is één! Netjes. Hopelijk zo dadelijk een stunt van Bauke!

5
fransestinkkaas 18 september 2022 om 07:37

Vraag me af of een goede Van Vleuten hier wel boven Van Dijk had gestaan. Wat een geweld doch zo gecontroleerd. Prachtige renster om naar te kijken, de Ganna van de lage landen!

3
ken dcq 18 september 2022 om 13:51

Sowieso niet maar wel wat dichterbij denk ik, Van Vleutens is een toprenster maar hoe Van Dijk op haar tijdritfiets zit is toch een tikkeltje mooier. En ze heeft ernaartoe gewerkt terwijl Annemiek gewoon alles ertussendoor heeft meegenomen, en gewonnen :-)

-2
Cornelius 18 september 2022 om 09:02

Ongelooflijk sterke prestatie van Ellen om op dit parcours, dat — door de vele bochten en de heuvel — haar niet echt ligt, haar titel te prolongeren. Mooi van werkgever Trek dat Ellen alle ruimte en ondersteuning heeft gekregen om zich optimaal voor te bereiden — zoals dat eerder dit jaar in aanloop naar het werelduurrecord al het geval was.

Ook een pluim voor Grace, die — hoewel ze net naast de titel grijpt — op het juiste moment weet te leveren, en niet onder de druk van een WK in eigen land — met een speciaal voor haar uitgetekend tracé — bezwijkt.

Het uitstekende optreden van Vittoria Guazzini doet bevroeden dat Italië in de gemengde estafette de grootste concurrent van de Nederlandse ploeg zal worden. Vorig jaar staken de Italiaanse mannen er boven uit, maar gaven de vrouwen uiteindelijk te veel toe. Dat gaat deze keer hoogst waarschijnlijk niet gebeuren. Annemiek zal een nieuw paar benen moeten onderschroeven. :-)

3
Barry Batsbak 18 september 2022 om 09:19

Op Ellen komt geen sleet. Wat een beest tegen de klok.

3
ken dcq 18 september 2022 om 14:00

Idd een plaatje qua houding op de fiets bij momenten ook :-)

2
Oblomov 18 september 2022 om 10:47

Ging zelf naar bed in de overtuiging dat Brown verrassend zou gaan winnen. Die ging echt krankzinnig snel door de bochten heen. Had meer dan twee minuten op Van Anrooij, die op het NK maar een minuutje langzamer was geweest dan Van Dijk.

Blijkt toch anders te zijn gelopen…

1

Headlines

Populair

Materiaalzone