Annemiek van Vleuten soleert naar de zege in Luik-Bastenaken-Luik

zondag 24 april 2022 om 12:33
Annemiek van Vleuten soleert naar de zege in Luik-Bastenaken-Luik

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten heeft voor de tweede keer in haar carrière Luik-Bastenaken-Luik op haar erelijst bijgeschreven. De Nederlandse van Movistar reed weg op de Côte de la Roche-aux-Faucons, de laatste scherprechter van de dag, en soleerde vervolgens naar de overwinning. Grace Brown eindigde als tweede, Demi Vollering werd derde.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Wie al eens heeft gefietst in het gebied tussen Luik en Bastenaken weet dat biljartvlakke wegen er weinig voorkomen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er een zeer heuvelachtige route lag te wachten op het peloton. Met een afstand van 142,1 kilometer was het bovendien de langste editie ooit. Onderweg kregen de rensters de Côte de Mont-le-Soie, Côte de Wanne, Haute-Levée, Col du Rosier en Côte de Desnié voor de wielen geschoven en in de finale moest het dan gebeuren op de flanken van de mythische Col de la Redoute of de zeer pittige Côte de la Roche-aux-Faucons.

Maar eerst moesten de renners nog vertrekken vanuit Bastenaken voor de zesde editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen. Onder droge maar tevens bewolkte omstandigheden begonnen de rensters aan de laatste voorjaarsklassieker van 2022. Er werd van bij de start aangevallen, maar de eerste vluchtpogingen werden vakkundig in de kiem gesmoord. De eerste succesvolle aanval kwam op naam van Tamara Dronova-Balabolina (Roland Cogeas Edelweiss) en zij kreeg het gezelschap van Katia Ragusa (Liv Racing). Deze twee rensters reden even voor het peloton uit, maar werden al snel weer tot de orde geroepen.

Sterke vluchtgroep met Reusser en Spratt 
Magdeleine Vallieres (EF Education-Tibco-SVB), Jeanne Korevaar (Liv Racing), Quinty Ton (Liv Racing) en Flora Perkins (Le Col-Wahoo) wisten vervolgens een nieuwe vlucht op poten te zetten. Het peloton liet nu wel écht begaan en zo begonnen de vier koploopsters met een voorsprong van anderhalve minuut aan de Côte de Mont-Le-Soie, de eerste beklimming van de dag. Dit bleek voor het peloton het moment om wat aan de achterstand te doen. Op de Côte de la Haute-Levée, de derde klim op het parcours, werden de vier vluchters weer bijgehaald en was de hergroepering een feit.

Op de Col du Rosier, de volgende potentiële scherprechter in Luik-Bastenaken-Luik, wisten acht sterke rensters zich los te maken van het peloton. Met Amanda Spratt (BikeExchange-Jayco), Marlen Reusser (SD Worx), Sara Martín (Movistar), Soraya Paladin (Canyon-SRAM), Leah Thomas (Trek-Segafredo), Evita Muzic (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope), Leah Kirchmann (DSM) en Clara Honsinger (EF Education-Tibco-SVB) was er veel kwaliteit van voren, en dus gingen in het peloton alle alarmbellen af. In de grote groep was het aan Jumbo-Visma en UAE Team ADQ om de kastanjes uit het vuur te halen.

Van Vleuten voert de forcing op de Redoute – foto: Cor Vos

Van Vleuten trekt door op de Redoute 
De acht vluchters begonnen met een minuut voorsprong aan de voet van de iconische Col de la Redoute, maar deze voorsprong smolt na een versnelling van Ashleigh Moolman-Pasio als sneeuw voor de zon. De Zuid-Afrikaanse besloot in haar laatste Luik-Bastenaken-Luik het tempo te bepalen in de groep der favorieten en wist zo de groep uiteen te scheuren. Een attente Van Vleuten zat op het wiel en besloot op een gegeven moment zelf aan de boom te schudden. Met een machtige versnelling wist de kopvrouw van Movistar haar laatste concurrentes uit het wiel te kletsen: Vollering en Cavalli moesten passen.

Van Vleuten zag het gebeuren en trok nog maar een keer door. De inmiddels 39-jarige Nederlandse, op jacht naar haar tweede zege in Luik, moest op de top alleen nog het gezelschap van Reusser dulden. De Zwitserse bleek nog wat energie in de tank te hebben en haakte haar wagonnetje aan op de steilste flanken van de Redoute. Dit was slecht nieuws voor Van Vleuten, aangezien Reusser in de kilometers naar de Côte de la Roche-aux Faucons niet van plan was om mee te werken. De reden: in de achtervolgende groep zaten nog twee rensters van SD Worx, met Vollering en Moolman-Pasio.

Brown profiteert van moment van vertwijfeling 
Van Vleuten zat met andere woorden wat gevangen, maar liet zich op het eerste gezicht niet gek maken en bleef aanvankelijk doorrijden. Dit was echter van vrij korte duur en met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan wist de achtervolgende groep (van ruim tien rensters) weer aan te sluiten. Wat volgde was een moment van vertwijfeling tussen de toppers en dit bleek hét moment voor Grace Brown om te versnellen. De Australische, twee jaar geleden nog tweede in Luik-Bastenaken-Luik, ging ervandoor en wist binnen een mum van tijd twintig seconden uit te lopen op de eerste elitegroep, met daarin Van Vleuten en Vollering.

Van Vleuten is los op de Roche-aux-Faucons – foto: Cor Vos

Door het werk van de beresterke Reusser bleef het verschil in de kilometers voor de Roche-aux-Faucons schommelen rond de twintig seconden, wat voor Brown niet toereikend bleek voor de overwinning. Op de steile pentes van de ‘Valkenrots’ trok Van Vleuten voor een zoveelste keer door. Moolman-Pasio, Cavalli en Vollering wisten een eerste demarrage nog wel te beantwoorden, maar een nieuwe versnelling van Van Vleuten bleek er toch te veel aan. Laatstgenoemde leek vertrokken voor een succesvolle solo, al bleven de verschillen nog wel speelbaar op de top van de Roche-aux-Faucons.

Van Vleuten rijdt weg op de Roche-aux-Faucons 
De rensters kregen echter nog wel de lastige uitloper van de Roche-aux-Faucons voor de wielen geschoven. Van Vleuten moest alles uit de kast halen om haar voorsprong te vergroten op een groepje met daarin Moolman-Pasio, Vollering, Cavalli, Brown en Longo Borghini. De renster van Movistar wist seconde voor seconde uit te lopen op de eerste achtervolgsters en begon met twintig tellen voorsprong aan de laatste tien kilometer. Wat de achtervolgsters ook probeerden in de finale, ze kwamen geen sikkepit dichter op Van Vleuten. Die laatste wist nog een ferme tijdrit uit haar benen te persen en bleef uit de greep van haar concurrenten.

Sterker, Van Vleuten liep alsmaar verder uit en had aan de finish alle tijd om van haar zege te genieten. Met een tweede zege in LBL evenaart ze ook nog eens het record van haar gewezen rivaal Anna van der Breggen, die eveneens twee keer op de erelijst staat van de Belgische klassieker. De sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Brown, voor Vollering, Moolman-Pasio en Longo Borghini.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

20 Reacties

martini151 24 april 2022 om 12:42

Hele mooie overwinning! Hopen dat de mannenkoers ook zo leuk wordt, maar ik ben er bang voor

0
uitdewaaier 24 april 2022 om 14:03

Ik ben blij voor haar. Gelukkig rijdt belgische plakster momenteel op de baan.

0
NiM 24 april 2022 om 16:47

Idd. Nu kunnen de Nederlandse dames ook eens winnen. Divide et Vince!

0
Brabander 24 april 2022 om 12:42

Niets op af te dingen. De beste wint. Chapeau Annemiek.
Demi is trouwens nog geen Anna en Cavalli vestigt zich nu definitief aan de top

0
007 24 april 2022 om 15:02

Om in de buurt te komen van Anna vd Breggen, laat staan Vos, moet er nog veel gebeuren. Op het gebied van overwinningen, maar ook op het gebied van uitstraling. Wat een arrogante blik weer op het podium

0
Cayolle 24 april 2022 om 15:50

Nee, inderdaad: Demi is nog geen Anna. Vorig jaar won ze met de hulp van Anna, die in het verleden als enige mee kon met Annemiek op de langere klimmen en daar zelfs explosiever was dan haar. Maar hoewel Demi explosiever kan zijn dan Anna aan de finish, mist zij de explosiviteit (nog?) op de klimmen.

0
Kartouche 24 april 2022 om 12:45

Wat een topper! Maar dat wisten we al. Verdiend gewonnen. Kijk al uit naar de Tour de France.

0
Michelangelo 24 april 2022 om 13:07

Denk dat er weinigen zijn die haar dit niet gunnen na dit seizoen. Altijd koers maken, maar ook bijna altijd in de tang. Zonder Annemiek hadden we heel wat saaie koersen gehad dit jaar.

Prachtig ook, gewoon het van beneden tot boven doorrammen zonder om te kijken. Qua stijl nog lelijker dan Escartin, Mollema en Vansevenant bij elkaar.

En ik denk dat dit ook Lottes mooiste overwinning extra glans geeft. Namelijk haar zege in de Strade, waar ze nog net mee kon op de klim de stad in. Waarbij Van Vleuten misschien wel te laat echt gas had gegeven op de slotklim. Voor de rest vond ik de zege van Annemiek vandaag veel mooier dan alles wat SDWorx dit seizoen heeft laten zien.

0
platteprijs 24 april 2022 om 13:27

Waarom Kopecky er alweer bij halen. Die maffe Van Gucht kon het ook weer niet laten.

0
Michelangelo 24 april 2022 om 13:38

Omdat ze eigenlijk in Strade min of meer hetzelfde procedé volgde als hier. Maar hier reed ze iedereen los, in Strade kon enkel Kopecky mee, wat gewoon erg knap was.

Waarbij voor mij het grootste verschil is dat Van Vleuten hier eigenlijk echt door trok van onder tot boven, en in Strade gewacht heeft tot het steile stuk; mogelijk heel bepalend voor de uitkomst.

0
uitdewaaier 24 april 2022 om 14:07

@ platteprijs v Gucht heeft volkomen gelijk.

0
Murcia 24 april 2022 om 13:12

Een zege die tot stand komt door de zwaarte van de koers, meerdere beklimmingen betekenen nog altijd dat van Vleuten het verschil kan maken door de rest af te matten. Op de Redoute al een eerste knal gegeven en het op de Valkenrots doorgezet. Hoewel het verschil daarna aanvankelijk klein was wist je gewoon dat met haar tijdrijderskwaliteiten de de rest tekort zou komen. Bekroning op het voorjaar van de regelmaat. Ondanks dat er meerdere toppers zijn bijgekomen is er nog niemand met haar fanatisme en toewijding.

PS: In de achtergrond valt ook haar Cubaanse ploeggenote Sierra op, die rijdt echt een heel goed voorjaar. Een voorbeeld van een renster die echt aan het doorgroeien is.

0
Michelangelo 24 april 2022 om 13:41

@Murcia,
De groep had imo gewoon terug kunnen komen.
Grootste verschil: Voorop zit Van Vleuten die “all-in” gaat. Daarachter een groepje van 5 dat altijd nog een beetje reserve houdt. Als die met 5 kop over kop gaan draaien bovenop de Rots, dan rijden ze er gewoon terug naar toe.

0
Murcia 24 april 2022 om 13:54

@Michelangelo
Dat denk ik dus niet, als je op de beklimmingen er al af moet ben je minder dan de vrouw vooraan. Ook al ga je dan vol overnemen in de groep erachter ga je het gat imo niet dichtkrijgen. Daarbij waren de krachtsverhoudingen in die groep van 5 ook niet gelijk. Cavalli zat echt op haar tandvlees en met Longo-Borghini haar late meedraaien was de samenwerking ook niet echt super te noemen. Maar in de kern was Annemiek vandaag gewoon beter op alle facetten en ze kan goed alleen rijden. Daarbij komt nog dat de laatste 5 km bijna helemaal in dalende lijn waren. Dan win je als achtervolgers geen seconden. In het eerste stuk na de Valkenrots had het moeten gebeuren maar ook toen gaven de luchtbeelden een groter verschil dan de 11/12 seconden die wij te zien kregen.

0
Michelangelo 24 april 2022 om 14:08

@Murcia,
Nu is de herhaling op Sporza. En dan moet je maar beoordelen of er in de achtervolgende groep aan 100% gekoerst wordt, of aan 95%….

Waarbij in de kern Van Vleuten beter is (helemaal akkoord), maar de beste wint niet altijd als anderen de krachten goed bundelen.

EDIT: lees ook het interview van Vollering. Onderschrijft exact wat ik zeg.

0
platteprijs 24 april 2022 om 13:26

Nieuw sterk nummer van Van Vleuten. Als ze wint, wint ze op een mooie manier. Verder dacht Vollering de tweede plaats aan ploeggenote Moolman te kunnen laten maar misrekende zich vies met Brown. Daardoor was het te laat om nogmaals te kunnen versnellen.
Rooijakkers, Kastelijn en Van Anrooij bevestigen vandaag hun uitstekende voorjaar.

0
Guushovd 24 april 2022 om 13:50

Altijd mooi als Vleutie wint.

0
Wheely 24 april 2022 om 14:44

Mijn favoriete winnares bij de dames.

0
Tuubke 24 april 2022 om 14:15

Wordt het een dubbelslag voor de oude garde van Movistar? Zou zomaar kunnen.

0
De Siepel 24 april 2022 om 14:46

Wat blijft het toch een parel voor het vrouwen wielrennen. Altijd ervoor gaan en mentaal is ze ijzersterk. Chapeau.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone