WK-medaillewinnaars grijpen ook titel ‘Wielrenner van de maand september’

vrijdag 15 oktober 2021 om 17:00
WK-medaillewinnaars grijpen ook titel ‘Wielrenner van de maand september’

foto: Cor Vos

Het WK op de weg in Leuven heeft zijn sporen achtergelaten in de verkiezing voor de Wielrenners van de maand september. Afgelopen week konden de oud-beroepsrenners van de Club 48, de huidige profs via rennersvakbond VVBW en het publiek via WielerFlits stemmen op verschillende renners in drie categorieën.

Bij de mannen maakten o.a. Dylan van Baarle, Taco van der Hoorn, Fabio Jakobsen en Mathieu van der Poel kans op de maandtitel. Bij de vrouwen was het een strijd tussen onder meer Denise Betsema, Ellen van Dijk, Anne Tauber, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos. Bij de talenten ging het dan weer tussen Mick van Dijke, Daan Hoole, Charlotte Kool, Olav Kooij, Marit Raaijmakers en Elise Uijen. Maar er kon er maar een de beste zijn.


Wielrenner van de maand: Dylan van Baarle (29, wegwielrennen)
Dylan van Baarle reed in september slechts twee koersen. Op de eerste dag van de maand reed hij zijn laatste etappe in de Vuelta a España, waarna hij uitstapte. Dat kwam door een kleine bekkenbreuk, waardoor de rest van zijn seizoen op de tocht stond. Samen met de medische staf van INEOS Grenadiers werkte hij echter hard om het WK te halen. Dat lukte. In de finale én de voorfinale speelde Van Baarle een significante rol. Hij maakte deel uit van het groepje dat streed om zilver, de plak die hij op het podium ook omgehangen kreeg. In de verkiezing haalde hij het met ruim de helft van de jury- en publieksstemmen.

Wielrenster van de maand: Ellen van Dijk (34, wegwielrennen)
Ook bij de vrouwen stond de naam van de winnares deze maand in de sterren geschreven. Ellen van Dijk haalde het met 69,9% van alle stemmen en daarmee liet ze Marianne Vos (19%) – zilver op de weg – ruim achter zich. Dat mag geen verrassing heten, want de renster van Trek-Segafredo kende een topmaand. Op het EK werd ze tweede op de tijdrit, maar won ze na een lange solo wel de wegtitel. Op het WK tijdrijden sloeg ze opnieuw toe, waardoor Van Dijk komend seizoen in iedere koers een ander tenue zal dragen. Dat pakt niemand haar meer af, net zoals de hiermee verzekerde nominatie voor Wielrenster van het Jaar.

Talent van de maand: Olav Kooij (20, wegwielrennen)
De talenten maakten het uiteindelijk nog het spannendst, al staat ook daar de winnaar onomstreden vast. Olav Kooij kreeg 46,1% van alle bij elkaar opgetelde stemmen. Mick van Dijke (23,8%) en Charlotte Kool (13,2%) mochten mee het podium op. Dat Kooij uiteindelijk aan het langste eind trekt, zal niemand verbazen. Het Jachtluipaard van Numansdorp werd in september elfde in het Kampioenschap van Vlaanderen, pakte na een knappe wedstrijd brons op de WK-wegwedstrijd bij de beloften en in de laatste dagen van de maand pakte hij zijn eerste profzege van het jaar in de CRO Race. Kooij zette die lijn in oktober ook door.

Brons voor Kooij – foto: Cor Vos


Wielrenners van de maand 2021
Januari: Mathieu van der Poel
Februari: David Dekker
Maart: Mathieu van der Poel
April: Mathieu van der Poel
Mei: Taco van der Hoorn
Juni: Mathieu van der Poel
Juli: Niek Kimmann
Augustus: Harrie Lavreysen
September: Dylan van Baarle

Wielrensters van de maand 2021
Januari: Lucinda Brand
Februari: Anna van der Breggen
Maart: Chantal van den Broek-Blaak
April: Demi Vollering
Mei: Lucinda Brand
Juni: Demi Vollering
Juli: Annemiek van Vleuten
Augustus: Shanne Braspennincx
September: Ellen van Dijk

Talent van de maand 2021
Januari: Fem van Empel
Februari: Fem van Empel
Maart: Lonneke Uneken
April: Chris van Dijk
Mei: Marijn van den Berg
Juni: Tim van Dijke
Juli: Daan Hoeks
Augustus: Marijn van den Berg
September: Olav Kooij

Het WK-podium tijdrijden 2021

Het WK-podium tijdrijden 2021 , met goud voor Van Dijk – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair