Renner zoekt team 2019: Mekseb Debesay

Renner zoekt team 2019: Mekseb Debesay

foto: Sirotti

donderdag 8 november 2018 om 14:34

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering komt de Eritreeër Mekseb Debesay (27) aan bod, die na drie jaar moet vertrekken bij Dimension Data.

Doorbraak in het Midden-Oosten
Sinds de geboorte van de Abu Dhabi Tour in 2015, wordt de koers beslist op de slotklim van Jebel Hafeet. Zo ook in de tweede editie van deze rittenwedstrijd. Het was uiteindelijk Tanel Kangert die aan het einde van de derde etappe als eerste bovenkwam. De Est van Astana won voor enkele klinkende namen. Zo finishte Nicolas Roche als runner-up, en eindigden Diego Ulissi, Alberto Contador én Vincenzo Nibali op de plaatsen vier, vijf en zes.  

De nummer drie was echter een verrassing: Mekseb Debesay. De 25-jarige Eritreeër van Dimension Data klom die dag plots zij aan zij met de wereldtop. Het was de eerste keer dat Debesay – die bezig was aan zijn debuutjaar bij de Afrikaanse WorldTour-formatie – indruk wist te maken op het hoogste niveau. En daarmee de eerste keer dat hij zijn belofte wist in te lossen. Want in dienst van het continentale Bike Aid won hij in de jaren 2014 en 2015 meerdere rittenkoersen op Afrikaans grondgebied: de Grand Prix Chantal Biya, de Tour d’Algérie, de Tour International de Blida en ‘zijn’ Tour of Eritrea.  

Mekseb Debesay finisht als derde op Jebel Hafeet – foto: Sirotti

Bekkenbreuk in Langkawi 
Zagen we in de derde etappe van de Abu Dhabi Tour 2016 dan eindelijk de definitieve doorbraak van Debesay? Het leek in elk geval een omslagpunt in zijn carrière, want hij begon 2017 veelbelovend. Zo werd hij in maart vijfde in de Tour of Langkawi. Debesay wist zich in de daaropvolgende maanden echter niet meer te onderscheiden. In het najaar liet hij met een tiende stek in de Tour of Guangxi echter zijn talent weer zien.  

Werd 2018 dan hét jaar van de doorbraak? Debesay begon de Tour of Langkawi in ieder geval goed: hij werd derde in de openingsetappe. In de vierde rit sloeg het noodlot echter toe. De Eritreeër brak bij een valpartij zijn bekken. Hierdoor was hij een tijd uit de roulatie. Hij maakte pas enkele maanden later zijn comeback op het NK tijdrijden. Debesay had vervolgens moeite om weer op niveau te komen, waardoor hij zijn seizoen geruisloos afsloot.  

De vraag is of het zijn laatste seizoen was, want Debesay kreeg onlangs te horen dat zijn contract bij Dimension Data na drie jaar niet zal worden verlengd. Krijgt hij nog een kans na een onfortuinlijk seizoen? Het kan overigens zomaar zijn dat het Europese peloton twee Eritreeërs verliest, want Daniel Teklehaimanot lijkt te moeten vertrekken bij Cofidis.  

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)
flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)

Dit artikel delen:

6 Reacties

CeRo 8 november 2018 om 16:21

Ook regelmatig problemen gehad met visumproblemen, talent heeft hij wel.

0
Scott Sunderland 8 november 2018 om 17:38

Toch zonde als hij geen ploeg vindt. Hij is best jong nog plus het nodige talent. Hopelijk krijgt hij nog een serieuze kans om meer te laten zien.

0
finton 8 november 2018 om 18:26

Lijkt veel op paniekvoetbal van DD, onder druk van de sponsor. Zou heel sneu zijn als die ene crash in Langkawi einde carriere betekent. Eén van de meest getalenteerde Afrikanen toch.

0
SolerEritrean 9 november 2018 om 00:52

Debesay inderdaad 1 van de meest talentvolle renners van het Afrikaanse wielerpeloton. Heeft nooit een deftige UCI/Dimension Data continentaal opleiding gekregen. Via continentale ploegen zoals Bike Aid zich naar de World Tour geknokt. Laten zien dat hij de World Tour aankon, maar dan jammer genoeg die valpartij dit seizoen. Bernie Eisel laten ze bij TDD recupereren, rijdt volgend seizoen waarschijnlijk nul resultaten…

Schandalig kan het beleid bij TDD genoemd worden. Valgren is de enige echte aanwinst… alle druk rust op zijn schouders. Een renner als Debesay had TDD echt kunnen gebruiken, hopelijk pikt een ander team hem nog op… Ik denk dan aan teams zoals Sunweb of CCC, een goedkope werkkracht en kan op een goede dag echt wel iets voor de kopmannen bijbrengen. En kan in een uitgedund peloton ook wel zijn mannetje staan…

0
Viktrodriguez 9 november 2018 om 07:51

Eisel is al jaren niet (meer) de renner waarvan je resultaten moeten verwachten, als trouwe luitenant van Cavendish. Typische wegkapitein ook.

Ook wel eens met het gebrek aan beleid bij DDD.

0
Maillot à Pois 2 mei 2019 om 11:39

Mekseb Debesay heeft per 1 mei opnieuw onderdak gevonden bij zijn ex-ploeg Bike Aid:
https://www.bikeaid.de/en/racing/racing_article/title-mekseb_debesay_returns_to_bike_aid/article-5cc98fd34f4dc

0

Headlines

Populair

Materiaalzone