Bernal, Planckaert, Bagdonas, Cavendish

woensdag 15 januari 2020 om 16:20
Bernal, Planckaert, Bagdonas, Cavendish

foto: Cor Vos

Wielerflits Kort

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over Gediminas Bagdonas en Mark Cavendish.

Bernal genomineerd voor prestigieuze award

Egan Bernal is genomineerd voor de Laureus-award. De winnaar van de Tour de France maakt kans om deze prestigieuze prijs te winnen in de categorie ‘doorbraak van het jaar’. Hij moet het opnemen tegen tennissters Bianca Andreescu en Coco Gauff, boxer Andy Ruiz jr., zwemster Regan Smith en het Japanse rugbyteam.

De Laureus World Sports Awards staan bekend als de Oscars van de sport. In 2003 werd Lance Armstrong verkozen tot Sportman van het Jaar. In de categorie sportman of sportvrouw van het jaar zijn er dit jaar geen wielrenners geselecteerd. De Nederlandse handbiker Jetze Plat maakt wel kans op de trofee in de categorie ‘sporter met een handicap’. De prijzen worden op 17 februari in Berlijn uitgereikt.


Walter Planckaert wil nog vier jaar door

Walter Planckaert zal de komende jaren in het profpeloton actief blijven. De 71-jarige ploegleider van Sport Vlaanderen-Baloise vertelde aan Het Nieuwsblad dat hij voorlopig nog niet met pensioen wil en zo lang wil doorgaan als zijn gezondheid dat toelaat. “Na overleg met mijn vrouw heb ik beslist dat ik wil doorgaan tot 8 april 2023 – mijn 75ste verjaardag. Ik voel mij nog te goed om een hele dag in mijn hof te zitten. Mijn vrouw zou dat ook niet tof vinden.” Sport-Vlaanderen Baloise heeft hem een contract gegeven voor het nieuwe seizoen en wil het per seizoen bekijken.


Gediminas Bagdonas gaat in zijn thuisland koersen

Gediminas Bagdonas verdwijnt na zeven seizoenen van het hoogste podium van de wielersport. Dit jaar gaat de Litouwer in zijn geboorteland rijden voor het Klaipėda Cycling Team. “Een nieuw jaar, een nieuwe ploeg”, schrijft hij op zijn social media. “Weliswaar niet op professioneel niveau, maar het is een goede ploeg in mijn thuisstad. Ik begon hier mijn carrière en die eindigt hier ook.”

Bagdonas reed de afgelopen zeven seizoenen voor AG2R La Mondiale, nadat hij eerder al in het continentale circuit koerste. In zijn profcarrière reed hij tweemaal de Vuelta a España.


Mark Cavendish bedankt gestopte Bernhard Eisel

Mark Cavendish heeft op zijn social media gereageerd op het afscheid van Bernhard Eisel. Gisteren maakte de Oostenrijker bekend dat hij een streep zet onder zijn profcarrière. “Bedankt voor alles dat je hebt betekend voor mij, het peloton en de wielersport”, schrijft Cavendish.

Cavendish’ carrière is sterk verbonden met die van Eisel. Liefst tien seizoenen reden ze bij elkaar in de ploeg. Eerst bij T-Mobile, Colombia en HTC-High Road, dan bij Sky en uiteindelijk de vorige vier jaar bij Dimension Data. “Ik heb gehuild toen ik het las”, schrijft de Brit over het afscheid van de Oostenrijker. “Meer nog dan ploegmaats en vrienden zijn we broers.”

“Ik kon nooit een discussie van je winnen en had nooit zoveel wedstrijden kunnen winnen zonder jou. Bedankt voor alles wat je hebt gedaan voor mij, het peloton en de wielersport. Ik hou van je!”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Thoin 15 januari 2020 om 13:32

Toch ook een beetje vreemd.
Bagdonas was een belangrijke pion voor Naesen in het voorjaar.
Nu komt Law er wel bij, maar toch had nog van nut kunnen zijn.
Blijft dan ook vreemd dat hij niet naar een kleinere ploeg kan…
Was misschien nog nuttig geweest voor WB

Cochise 15 januari 2020 om 14:07

Altijd wat wantrouwig geweest tegenover dat Klaipeda-gebeuren. Kwamen hier in de beloftencategorie toe in Vlaanderen met een 7-tal Litouwers die ons week na week collectief in de vernieling reden. Ik herinner me nog een beloftewedstrijd waar 6 Litouwers + Stijn Vandenbergh wegreden en die laatste een uur later uit de wielen werd gekletst en opgaf. Nochthans in een kasseiklassieker voor beloften. Later is Klaipeda (eigenlijk gewoon een Litouwse stad) zelfs even sponsor geweest van een Belgisch continentaal team met naast Bagdonas, Navardauskas en Kruopis onder andere ook Dave Bruylandts (toen in het amateurpeloton bekend als Dokter Dave).

Dolfy 15 januari 2020 om 17:22

In de Ronde van Nieuw-Zeeland (2.2) de eerste etappe gereden vandaag trouwens, en gewonnen door Aaron Gate. Nijssen 51ste. Eefting heeft het einde van de etappe niet gehaald.

Thoin 15 januari 2020 om 18:27

In klein nieuws zouden we ook kunnen vermelden dat Stan Dewulf aangereden werd op training in Oktober en nu een trainingsachterstand heeft.
Zijn grote doel Parijs-Roubaix is en dat hij ook als pseudo spurter een stapje wil zetten.
https://sporza.be/nl/2020/01/15/wielrenner-stan-dewulf-vat-tweede-profseizoen-aan-wil-bewijzen/

SteelHorseCowboy 15 januari 2020 om 23:20

Award shows voor sporters. Ik vind het niks. Ook niet voor andere disciplines trouwens. Nou ja, Amsterdammer van het jaar, Vrijwilliger van het jaar en medewerker van de maand, dat snap ik nog wel.

Cochise 15 januari 2020 om 23:54

Bernal die in een lijstje van velofacts de renner blijkt te zijn die sinds kerstmis de meeste km’s trainde van alle profs die op strava zitten. Met 2638km blijft hij nipt… Annemiek Van Vleuten voor die er al 2636 deed.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair