Renner zoekt team 2019: Matvey Mamykin

Renner zoekt team 2019: Matvey Mamykin

foto: Sirotti

donderdag 1 november 2018 om 08:46

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team, bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering komt de Russische klimmer Matvey Mamykin aan bod, die sinds 8 september 2017 in gevecht met zichzelf is.

Rusland kende vanaf de jaren negentig grote successen met Jevgeni Berzin, Pavel Tonkov en Denis Menchov, maar de laatste jaren zijn de Russische wielerfans op zoek naar nieuwe ronderenners. Ilnur Zakarin zwaait al enkele jaren de scepter, maar aan het einde van 2016 leek een nieuw rondetalent zich aan te dienen: Matvey Mamykin. De amper 22-jarige renner van Katusha-Alpecin had er net een goed debuutseizoen bij de profs opzitten.

Mamykin liet zich voor het eerst opmerken als belofte in 2014, toen hij derde werd in een zware bergrit in de Giro Valle d’Aosta. Een jaar later volgde de definitieve doorbraak. Hij kwam terug naar de Giro Valle d’Aosta, om dit keer wél een zware bergetappe te winnen. Maar echt indruk maakte Mamykin in de Tour de l’Avenir. Hij eindigde uiteindelijk als derde in het eindklassement, nadat hij de laatste Alpenetappe op zijn naam schreef.

Mamykin stapte kortom met goede adelbrieven over naar de profs. De klimmer liet zich in zijn eerste WorldTour-jaar ook enkele malen goed zien. Zo eindigde hij als achtste in de Vuelta a Burgos, en finishte hij knap als 24e in de Vuelta a España, zijn eerste grote ronde. Daarnaast reed hij een zeer aanvallende Giro di Lombardia, waardoor hij verdienstelijk 16e werd. Mamykin leek klaar om in 2017 de volgende stap te zetten.

Vrijdag 8 september 2017: de val 
Het is vrijdag 8 september 2017. De 72e editie van de Vuelta a España loopt op zijn einde. De renners zijn bezig aan de negentiende etappe van Caso. Parque Natural de Redes naar Gijon. Een heuveletappe van net geen 150 kilometer, over in totaal vier beklimmingen. Een kopgroep van 23 man vecht om de ritzege. Het is uiteindelijk Thomas De Gendt die Jarlinson Pantano en Iván García Cortina weet te verslaan.

In de achtergrond is het peloton bezig aan een snipperdag. De negentiende etappe lijkt rustig voort te kabbelen, tot er een valpartij wordt gemeld. Matvey Mamykin ligt languit op de grond, kermend van de pijn. De jonge Rus weet meteen hoe laat het is: hij zal zijn tweede Vuelta niet uitrijden. De renner van Katusha-Alpecin wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Het verdict is hard: Mamykin heeft bij de valpartij zijn bekken gebroken.

Het seizoen is over, maar de jonge klimmer is vastberaden om weer op zijn oude niveau terug te keren. Mamykin zal in 2018 rijden voor het ProContinentale Burgos-BH, waar hij kopman zal zijn in de Vuelta. Het leven lijkt de Rus toe te lachen, ondanks de vervelende blessure.

Zes koersen, zes opgaves 
Het is november 2018, en de carrière van Matvey Mamykin hangt aan een zijden draadje. De Rus zit al sinds 1 augustus zonder ploeg, nadat hij zijn contract bij Burgos-BH beëindigde. Mamykin is er nog altijd niet in geslaagd om op zijn oude niveau terug te keren. Wat heet: hij wist dit wielerjaar geen enkele koers uit te rijden. Het eindrapport van de 24-jarige renner? Zes wedstrijden, zes opgaves.

Al snel werd duidelijk dat hij niet op tijd fit zou geraken voor de Vuelta, zijn hoofddoel van het seizoen. De vraag is of Mamykin ooit weer fit zal worden. Hoop heeft de Rus nog altijd. Is er echter nog een ploeg die het aandurft?

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM)

Dit artikel delen:

1 Reactie

Brabander 1 november 2018 om 12:28

Edit: Meerdere ronderenners ;)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone