Renner zoekt team 2019: Matteo Pelucchi

Renner zoekt team 2019: Matteo Pelucchi

foto: Sirotti

zondag 21 oktober 2018 om 09:57

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In de derde aflevering komt BORA-hansgrohe-renner Matteo Pelucchi aan bod.

Tirreno-Adriatico 2014: de doorbraak
Het is 13 maart 2014. De tweede etappe van Tirreno-Adriatico voert het peloton van San Vincenzo naar Cascina. De 166 kilometer lange etappe kent een biljartvlakke finale. Ideaal voor de aanwezige snelheidsduivels in het peloton. Ideaal voor André Greipel, Peter Sagan en Mark Cavendish. Wellicht ook voor Arnaud Démare en Sacha Modolo. En wie weet kunnen Davide Appollonio en Sam Bennett verrassen.

De traditionele sprintgarde ziet zich in de laatste meters echter voorbij worden gesneld door een blauwe straaljager. Matteo Pelucchi is de naam. De dan 25-jarige Italiaan – uitkomend voor IAM Cycling – boekt op 13 maart 2014 de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Dat de man uit Giussano rap is, is algemeen geweten. Maar de complete sprinttop te snel af zijn in een gerenommeerde koers als Tirreno-Adriatico? Dat was zelfs voor de wielerfreaks een verrassing.

Matteo Pelucchi wint namens IAM Cycling – foto: Sirotti

“Maak me zorgen over mijn toekomst”
Pelucchi lijkt vanaf dat moment klaar om de sprintelite het leven zuur te maken. Ruim vier jaar later vecht de Italiaan echter voor zijn bestaan als profrenner. De 29-jarige sprinter kreeg onlangs te horen dat zijn contract bij BORA-hansgrohe niet zal worden verlengd.

“Sindsdien is mijn toekomst onzeker”, aldus Pelucchi in gesprek met Tuttobiciweb. “Ik heb nog altijd geen contract voor komend seizoen. Ik probeer een nieuwe ploeg te vinden, maar het is niet gemakkelijk. Om eerlijk te zijn maak ik me wel een beetje zorgen. Ik weet namelijk dat meer renners in deze situatie zitten.”

Magere periode doet Italiaan de das om
Het slechte nieuws kwam er na een bijzonder magere periode. Afgelopen september boekte Pelucchi in de Slowaakse koers Okolo Slovenska pas zijn eerste zege in drie jaar tijd. Na zijn verrassende ritzege in Tirreno-Adriatico wist de Italiaan dat jaar nog een etappe te winnen in de Vuelta a Burgos.

In 2015 begon hij het seizoen spetterend met zeges in de Trofeo Santanyi en de Trofeo Playa de Palma. Na een langere periode van droogte boekte hij in het najaar nog twee overwinningen in de Ronde van Polen. Vanaf dat moment wist Pelucchi niet meer te zegevieren. Nadat zijn werkgever IAM Cycling er aan het einde van 2016 mee ophield, maakte hij de overstap naar BORA-hansgrohe.

In dienst van de Duitse formatie greep hij enkele ereplaatsen, maar een zege ontbrak lange tijd. Tot afgelopen september, toen hij in Slowakije onze landgenoot Fabio Jakobsen wist te verslaan. Toch bleek dit niet genoeg voor een contractverlening. Sindsdien is Pelucchi op zoek naar een nieuwe werkgever.

De tijd begint echter te dringen voor de rappe Italiaan.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Verweggistan 21 oktober 2018 om 10:02

Lijkt mij de ideale opvolger van Mareczko bij Wilier. Kan hij de zege’s aaneenrijgen in China en omstreken. De snelheid heeft hij, maar hij komt ook geen verkeersdrempel over volgens mij.

Poeksel 21 oktober 2018 om 10:37

*verkeersdrempel weggestreept van de Pelucchi-bingokaart*

Logisch dat er bij Bora geen plek meer voor hem was: Sagan, Bennett en Ackermann staan sowieso boven hem en dan heb je ook nog Selig en Drucker.

Verweggistan 21 oktober 2018 om 11:03

:)

thijssss 21 oktober 2018 om 10:49

Dat ze hem bij Bora niet meer willen snap ik inderdaad wel, maar een renner met zijn kwaliteiten zou toch makkelijk een ander plekje moeten vinden zou je denken..

brianbentert 21 oktober 2018 om 11:09

Bij Willier vertrekt sprinter Mareczko en bij Nippo Vini Fantini vertrekt sprinter Grosu.
Na het vertrek van o.a. Grosu en eerder al Cunego is er wellicht budget bij Nippo voor zowel Moser als Pellucchi….

Viktrodriguez 21 oktober 2018 om 14:39

Vergeleken met Grosu wel een enorme downgrade.

brianbentert 22 oktober 2018 om 10:50

Als hij het niveau uit zijn IAM tijd weer haalt is hij minstens net zo snel als Grosu, wellicht nog wel sneller.
Grosu haalt mooie resultaten maar ook niet echt in grote wedstrijden.

Shinzawai 21 oktober 2018 om 11:48

Laten we niet vergeten dat die ritzege in Tirreno-Adriatico veel te maken had met een valpartij.

Brabander 21 oktober 2018 om 12:11

Lijkt me inderdaad ook een type-Mareczko. Veel pure snelheid, maar de koers moet ook geen obstakels hebben. Meer een man voor Langkawi enzo

123poetertjes 21 oktober 2018 om 15:55

Edit: Vrij logisch inderdaad ;)

Headlines

Materiaalzone

Populair