Titelkandidaten Danny van Poppel en Nils Eekhoff passen voor NK
Eekhoff behaalde in 2020 zilver - foto: Cor Vos
Youri IJnsen maandag 13 juni 2022 om 19:45

Titelkandidaten Danny van Poppel en Nils Eekhoff passen voor NK

Het NK wielrennen op de VAM-berg moet het stellen zonder een groot aantal grote namen. Waar eerder onder meer Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle zich afmeldden, komen daar nu ook Danny van Poppel en Nils Eekhoff bij. De sprinter werd in 2018 nog derde, terwijl de klassiekerspecialist tweede werd in de door Van der Poel gewonnen editie van 2020.

Beide renners bevestigen hun afwezigheid aan WielerFlits. “Het past niet zo lekker in mijn programma”, geeft Eekhoff mee. Hij viel zaterdag uit de ZLM Tour na een botsing met Jan-Willem van Schip, maar normaal gesproken start hij woensdag in de Baloise Belgium Tour. Verder houdt hij zijn programma voor zich.

Overigens lijkt het erop dat zijn Nederlandse ploeg Team DSM maar met één renner – Martijn Tusveld – aan het vertrek van het NK staat. Cees Bol heeft zich ook ingeschreven, maar hij twijfelt nog of hij deelneemt. Die beslissing maakt hij na de Ronde van Zwitserland. Thymen Arensman en Tim Naberman besloten om verschillende redenen te passen.

‘Beleef niet veel plezier’
Van Poppel veroverde ook al eens zilver en hij richt zich nu op de Tour de France. De renner van BORA-hansgrohe ontpopt zich dit seizoen als een zeer sterke lead out voor kopman Sam Bennett. Toch ligt zijn Tourvoorbereiding niet ten grondslag aan zijn beslissing om niet mee te doen aan het NK, vertelt hij aan WielerFlits.

Danny van Poppel – foto: Cor Vos

“Ik woon sinds een jaar in Monaco, dus het is ook logistiek veel werk om op en neer te gaan voor het NK”, legt Van Poppel uit. “Ik beleef ook niet veel plezier aan het NK, zoals het vorig jaar ging (waarin zijn ex-ploeg Jumbo-Visma met hun overtal de koers lamlegde, red.). Dus dan blijf ik liever thuis voor een goede training.”

Met Van Poppel, Eekhoff, Arensman en Naberman is de lijst met afwezigen weer iets groter. Naast Van der Poel en Van Baarle, zijn ook Robert Gesink, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Wout Poels en Antwan Tolhoek niet van de partij. Ook het Burgos-BH-duo Jetse Bol en Alex Molenaar is er niet bij. De meeste van deze dertien renners wonen in het buitenland.

Ook de geblesseerden Koen Bouwman en Milan Vader reizen logischerwijs niet af naar Drenthe. Daartegenover staat wel de deelname van Bauke Mollema, die er voor het eerst in negen jaar weer bij is. Ook rijdt hij voor het eerst het NK tijdrijden.


 
57 Reacties
Sorteer op:
13 juni 2022
Zou het nou niemand op vallen dat die omhooggevallen molshoop niet de plaats is om steeds weer en weer en weer... het NK te houden??
  13 juni 2022
  Ik denk niet dat het per se aan het parcours ligt.
  13 juni 2022
  Hey, in Belgie is de deelname verplicht, blijkbaar in Nederland niet, misschien is dat het probleem?
  13 juni 2022
  In België hebben ze ook stemplicht in plaats van stemrecht !
13 juni 2022
Bouke Mollema voor de dubbel !
13 juni 2022
Dat denk ik wel Steven_E, Houd het NK in Limburg bijvoorbeeld in de heuvels en je zult andere namen hebben aan het vertrek. Die denken nu we hebben daar niks te zoeken. Maak er een echte vlakke sprinterskoers (waar dan ook) van en dan zullen de sprinters er ook zijn. Die ruiken dan weer hun kans. Op die molshoop kan eigenlijk maar een select type renners echt meedoen voor winst, de rest is pelotonvulling. En kijk een naam als Van der poel zal idd waarschijnlijk nergens het NK gereden hebben in voorbereiding van de Tour.
  13 juni 2022
  Je zou net denken dat op die molshoop van beide types renners kans maken op winst? Op een vlak parcours, wie doet er dan mee buiten de sprinters en enkele opportunisten? En wie zou er meedoen in Limburg?
  13 juni 2022
  Als je ziet dat VdP en Eeckhof passen, 2 renners waarvan bewezen is dat ze op dit parcours meer dan uit de voeten kunnen, dan kan je toch niet zeggen dat hun annulaties met het parcours te maken hebben?
  13 juni 2022
  Van poppel is serieuze podium kandidaat op een molshoop
13 juni 2022
Heeft niets met het parcours te maken, dit patroon zul je altijd hebben door de combinatie 1 week voor de Tour, renners die in buitenland wonen, en ploegen (mn dsm) die het niks interesseert
  13 juni 2022
  En wat Van Poppel zegt: een heel groot blok van één ploeg, waar je als eenling weinig tegen kunt beginnen.
  13 juni 2022
  Ander moment op de kalender zoeken??
  13 juni 2022
  Misschien moet TJV aan zelfregulering doen zoals Uno-X in Noorwegen, en slechts een beperkt aantal renners laten starten om de machtsverhoudingen wat in balans te houden.
  13 juni 2022
  #Tuubke: En dat terwijl zoveel mensen vinden dat TJV geen Nederlandse ploeg is omdat er zoveel buitenlanders rijden ...
  13 juni 2022
  Ze rijden elk jaar maar met rond de 11 renners, Uno-X gaat letterlijk met meer renners starten.
13 juni 2022
Op deze manier stelt de titel "Nederlands Kampioen" niets meer voor. Heel jammer dat zoveel toppers afzeggen.
  13 juni 2022
  Als Mollema wint, is alles vergeten en vergeven....
  13 juni 2022
  Eens met Oblomov
13 juni 2022
Het ziet er beter en beter uit voor Oscar Riesebeek.
13 juni 2022
Ik schrijf me snel nog even in denk ik. Kan tussendoor nog net even op hoogtestage naar de Teide.
  13 juni 2022
  Ik vraag nog snel even de Nederlandse nationaliteit aan, zo is er toch nog een beetje tegenstand.
  13 juni 2022
  Jammer Wheely dat wordt een andere berg, want op de Teide zijn alle kamers door TJV gereserveerd.
  13 juni 2022
  @playte: TJV heeft Tigne opgekocht, Teide heeft nog plek ;)
  13 juni 2022
  Desnoods moeten een paar nachtjes Syncrosfera ook wel genoeg zijn om het TJV overtal te kloppen. De ketonen zijn al besteld, nu nog een alliantie smeden met de rest van de eenlingen.
13 juni 2022
Parcours zal er weinig mee te maken hebben al ben ik het rondje vuilnisbelt nu wel zat. Weer een mooi rondje door Zuid Limburg een keer lijkt me veel mooier. De rondjes rond de Adsteeg in Beek vond ik altijd erg leuk. Maasberg erin en klaar. Overigens hebben de Duitsers dit jaar wel een schitterend NK met finish op de Kahler Asten in het Sauerland. Was er niet ooit een idee voor een klim NK in het buitenland? Dan liggen de draaiboeken daar zo klaar.
  13 juni 2022
  Het parcours rond de Adsteeg in Beek was inderdaad een heel mooi parcours! Hier kan een klimmer, maar ook een sprinter kampioen worden.
  13 juni 2022
  Toen het pas af was, is er ook eens gesuggereerd om het NK te houden op het Prins Clausplein. Ook flink hoog.
13 juni 2022
De meeste afzeggingen zijn vanwege niet passen in het schema, maw: niet belangrijk genoeg.
13 juni 2022
Er spreekt enorm veel zwakte uit Van Poppels woorden. Dat hij zich zo makkelijk neerlegt bij de zaken verklaart waarom hij zijn belofte nooit heeft kunnen inlossen. Zoek desnoods contact met wat andere eenlingen en spreek af om samen tegen Jumbo te rijden of in ieder geval niet tegen elkaar. En DSM. Gewoon zielig.
  Of het is een realistische verwachting, waarbij je de kans op succes afweegt tegen de kosten die eea met zich meebrengt. Daarnaast heeft ook de werkgever hier een zegje in. Als deze weinig kans ziet in de wedstrijd, heb je op zijn minst weinig ondersteuning te verwachten...
13 juni 2022
oh oh oh, misschien maar annuleren?
  asjeblieft niet, zeg... als elke wedstrijd zijn doorgang afstemt op toe- of afzeggingen, kun je maar betere helemaal niets meer organiseren. Er is mi wel wat over te zeggen hoe sponsoren naar de titel kijken: Een Jumbo zou zo'n Nederlandse titel als mooi uithangbord kunnen zien, maar ook andere ploegen zouden er meer uit kunnen halen. Als je ziet hoe zo'n shirt (kan) opvallen in een peloton, zou je denken dat er reclame-technisch veel meer uit te halen is dan nu wordt gedaan.
  13 juni 2022
  ja maar straks heb je als Nederlands Kampioen "Sjoerd Bax", moet je ook niet willen doet af aan de status van die trui.
  13 juni 2022
  Ik denk dat Corne Van Kessel gaat winnen dit jaar :)
13 juni 2022
Wanneer een groot deel van de Nederlandse profrenners het NK niet wil rijden, wordt het toch eens tijd om met deze renners te gaan praten over hoe deze wedstrijd aantrekkelijker kan worden om aan mee te doen. Het gaat ook allang niet meer om een paar renners die met grote ambities naar de Tour gaan of voor wie het parcours ongeschikt is: nu haken er zelfs modale renners en subtoppers af, die juist op dit parcours goed mee zouden kunnen doen.
  in verlengde van wat ik hierboven aangaf: ga ook met teams gesprek aan. Profileer je bij die groep! Breng je meerwaarde meer aan het voetlicht!
  13 juni 2022
  Verplichte deelname dan maar zoals in Belgie. Dan moet ie sowieso het startblad tekenen, 1 rondje rijden en terug naar Monaco - met de fiets is dat een mooie training :)
13 juni 2022
Misschien nadenken over andere plek op de kalender voor de nationale kampioenschappen? Wellicht dat er dan meer animo komt? En inderdaad keertje ander parcours mag van mij ook wel.
Onderschat ook de negatieve invloed vh parcours, artificieel stom rotheuveltje temidden van gore fabriekssmog terwijl prachtig achterland, niet. Wie wil dat nou vaker dan 0,5 keer?!
  13 juni 2022
  en hoeveel keer moeten ze 'm oprijden op het NK? 8 keer?
  13 juni 2022
  Volgens U zijn de renners die niet deelnemen aan het N.K. landverraders. Ik ben van in de oorlog geboren en er werd bij mij thuis altijd over NSBers gesproken. Dus deze renners zijn allemaal NSBers.
13 juni 2022
Bijna alles in Nederland is nep/aangelegd Deze vam berg voelt als iets smerigs midden in het prachtige Drentse landschap. Ik kan mij er iets bij voorstellen dat renners niet echt blij zijn met de combinatie nederlands kampioen en de vam berg.
  13 juni 2022
  Nouja van die afvalberg hebben ze toch maar een mooie koersberg gemaakt. Prachtig beeld van boven over de boomtoppen. Het is in NL toch een beetje roeien met de riemen die je hebt. Maar elk jaar is iets te veel van het goede natuurlijk.
  14 juni 2022
  De berg in Drenthe is dat nu die legendarische berg die er moest komen volgens die journalist van het AD? Wat een gezeik allemaal. Ooit zijn de grote voetballer JC "als je niet mee doet dan kan je niet winnen" en volgens Louis is het "a different kind of cookie" Ik stel voor dat we ook een trui geven voor de broodrenner met de beste smoes om geen NK te rijden. Beter nog ze komen in aanmerking voor de SjaakAfhaakBokaal.
13 juni 2022
Kunnen ze het NK niet in Monaco houden?
  13 juni 2022
  Ja, dan hoeft de Nederlandse belastingbetaler ook niet voor de kosten op te draaien om die zakkenvullende expats hun kampioenschap te geven.
  13 juni 2022
  Goed idee ! In hetzelfde weekend als de GP F1. Heeft Jumbo meteen Verstappen als uithangbord.
13 juni 2022
Misschien toch maar naar een andere datum kijken, en misschien halve deelnameplicht instellen, waarin je in de voorgaande jaren x aantal keer moet hebben deelgenomen om aan het ek/wk mee te mogen doen. Met uitzondering van nieuwelingen natuurlijk. En dan jaarlijks proberen een wisselend parcours te krijgen zodat renners ook echt aan een nk mee kunnen doen waar ze nog iets van kans hebben.
13 juni 2022
In het BK is het al decennialang de traditie om het overtal van Lotto vakkundig de nek om te wringen. Dat lukt vaker wel dan niet. 2005 (Baguet) - 2008 (Roelandts) - 2011 (Gilbert) - 2014 (Debusschere) zijn de enige Belgische kampioenen in een Lottoshirt van de voorbije 25 jaar! Dan zijn de troepen van Patlev al bij al een stuk succesvoller. Zie niet in waarom coalitievorming en slim rijden in het NK geen winst voor een niet-JV-man zou kunnen opleveren.
  13 juni 2022
  Tuurlijk; kansen genoeg voor de niet-Jumbo-Visma's. Moeten ze wel starten natuurlijk.
13 juni 2022
Zal gaan tussen Taco en Bauke dan denk ik.
13 juni 2022
Ik gun het Koen Bouwman wel. Maar die zal niet starten.
Eindelijk een reële kans voor Bas Tietema om iets te winnen.
13 juni 2022
Wie die er niet is, ken niet winnen
14 juni 2022
Als Bobby Traksel nou een proflicentie aanvraagt kan hij zo kampioen worden. Hoeft ie niet eens te trainen. Met al die afzeggingen is de enige die hij nog moet vrezen Fred Rompelberg.
  14 juni 2022
  Begreep dat Joop Z, Steven R en Gert J ook weer vol in training zijn dus wordt het knap lastig voor Bas T. Ik zou zeggen Elmar R debuteert met de titel voor BikeExchange

Reacties zijn gesloten.