Bauke Mollema debuteert op het NK tijdrijden voor profs

Bauke Mollema debuteert op het NK tijdrijden voor profs

foto: Cor Vos

zaterdag 11 juni 2022 om 11:52

Bauke Mollema rijdt over anderhalve week het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Emmen. Daarmee debuteert de 35-jarige kopman van Trek-Segafredo op dit onderdeel. Nog nooit reed hij namelijk het NK tijdrijden bij de profs. “De laatste twee jaar heb ik ook al serieus overwogen om mee te doen, maar toen kwam het er uiteindelijk niet van”, vertelt hij aan WielerFlits.

Mollema werd onlangs nog vierde in de slottijdrit van de Giro d’Italia, terwijl hij in de eerste tijdrit op dag twee ook al veertiende werd. In het verleden behaalde hij vaker korte resultaten tijdens tijdritten in grote rondes. “Zo af en toe rijd ik inderdaad wel goede tijdritten in etappekoersen”, beaamt hij. “Ik heb alleen nog nooit een losse tijdrit of tijdritkampioenschap gereden. Ik ben wel benieuwd hoe het niveau is en ook wat voor vermogen je nodig hebt in verhouding tot een tijdrit in een etappekoers. Tegen specialisten als Tom Dumoulin en Jos van Emden maak ik me geen illusies, maar het lijkt me wel leuk om er eens voor te gaan.”

De laatste keer dat hij deelnam aan een NK tijdrijden was liefst zestien jaar geleden. “Dat was toen nog als tweedejaars belofte, lang geleden!”, lacht hij. De geboren Groninger eindigde namens de NWVG toen als 28ste, waarmee hij als laatste in de uitslag staat. Kai Reus won dat jaar, voor Lars Boom en Niki Terpstra. Korte tijd later stapte Mollema over na de vermaarde Löwik Meubelen-ploeg. Enkele maanden daarna verkaste hij naar de Rabobank-opleidingsploeg, waar hij in zijn eerste jaar meteen Circuito des Montañes en de Tour de l’Avenir won. “Nu kan ik het mooi combineren met de wegrit twee dagen later”, legt hij uit.

Mollema na de tijdrit in de Tour de France 2019 – foto: Cor Vos

Meerdere specialisten aan het vertrek
Naast Dumoulin, Van Emden en Mollema, staan ook onder meer Sebastian Langeveld, Julius van den Berg, Ide Schelling en Daan Hoole aan het vertrek. Thymen Arensman heeft zich eveneens ingeschreven, maar hij en zijn ploeg Team DSM wachten eerst de Ronde van Zwitserland af om te beoordelen of hij ook daadwerkelijk op het startpodium in Emmen zal verschijnen.


Dit artikel delen:

9 Reacties

Beekman 11 juni 2022 om 12:04

Top renner naar mijn hart

Zwarte Panter 11 juni 2022 om 12:05

Helemaal mee eens

platteprijs 11 juni 2022 om 12:11

Mooi deelnemersveld. Live tv-uitzending is nu de moeite waard.

Turtlehead 11 juni 2022 om 12:28

Dumoulin maar ff afwachten nog. Dat maakt wel verschil.

Kopinkas 11 juni 2022 om 12:33

Voor een (Belgische) buitenstaander haast niet te vatten dat hij nu pas voor het eerst aan de start komt.
Een De Gendt bijvoorbeeld verscheen al 11 keer aan de start, reed 9 keer top 7, waaronder 4 4de plekken en één keer zilver…
Een gelijkaardig parcours was bij Mollema ook zomaar mogelijk geweest.

Viktrodriguez 11 juni 2022 om 14:23

Bij Mollema zal het jarenlang ook te maken hebben gehad met die Tour. Klassementsrenners daarin zie je toch ook vaak zat deze dingen overslaan. Maar pas nu debuut is nog steeds apart, ja. Je zal toch denken dat ie ergens een keer een random NK heeft meegedaan.

uitdewaaier 11 juni 2022 om 17:06

Moet hij m.i. niet doen. Missie gaat mislukken.

Elvs 11 juni 2022 om 17:29

Welke missie?

Blackcanyon 12 juni 2022 om 19:07

Hij is kansloos als er een afdaling in het parcours zit.
De carriere van de favorieten gaat al jaren naar beneden. Die hebben dus meer ervaring.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone