NK wielrennen 2022 gaat waarschijnlijk naar Sittard-Geleen

NK wielrennen 2022 gaat waarschijnlijk naar Sittard-Geleen

foto: Cor Vos

zondag 23 augustus 2020 om 15:01

Het Nederlands kampioenschap op de weg gaat in 2022 naar alle waarschijnlijkheid terug naar Zuid-Limburg. De KNWU en organisator Courage Events zijn in verregaande gesprekken met de gemeente Sittard-Geleen.

Zaterdagmiddag hebben de bond en de organisator samen met wethouder van sport Ton Raven van Sittard-Geleen de intentie uitgesproken om het NK in 2022 in de Limburgse plaats te laten plaatsvinden. De beslissing daaromtrent moet het college van Burgemeesters en Wethouders en het gemeentebestuur van Sittard-Geleen nog wel maken. De laatste keer dat het NK in Limburg was, was in 2013 in Kerkrade.

“Het is voor de variëteit van parcoursen aantrekkelijk om op korte termijn Limburg weer te bezoeken met dit aansprekende evenement”, laten de KNWU en organisator Courage Events van Thijs Rondhuis weten. “De roep uit het peloton klonk al langer, nu is er een gemeente die wil participeren en dat is een positieve ontwikkeling. Er kan rond Sittard-Geleen en in de westelijke mijnstreek een selectief parcours uitgezet worden.”

KNWU-directeur Thorwald Veneberg is al enige tijd op zoek naar een parcours waarop ook de huidige generatie klimmers een kans op het veroveren van het rood-wit-blauw krijgen. Zo werd eerder al bekend dat de nationale wielerbond een plan onderzocht om een NK te organiseren buiten de landsgrenzen; de Zwitserse Alpen komen daarvoor – nog steeds – in aanmerking. Tom Dumoulin reageerde alvast afkeuren.

NK 2021 opnieuw in Drenthe
Komend jaar is het NK opnieuw op de VAM-berg. Op dit moment is een tweede en hogere helling in aanbouw, waar de renners mogelijk volgend jaar overheen kunnen rijden. Stijn Daemen (beloften) en Anna van der Breggen (vrouwen) werden eerder dit weekend kampioen op Col du VAM; Mathieu van der Poel won de driekleur bij de elite mannen.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Sjoerd102 23 augustus 2020 om 15:13

Een klimparcours rondom Sittard-Geleen? De schatsberg en windraak alleen zullen niet onderscheidend genoeg zijn vrees ik. En sweikhuizen ligt een overweg onderaan de klim waar minimaal 4x per uur een trein komt, lijkt me ook niet echt een optie.

0
04398 23 augustus 2020 om 15:14

Had toch liever iets meer naar het echte zuid Limburg gehad.
Denk dat de Binckbank tour al heeft late zien dat er in Sittard meestal wel geprint wordt voor de overwinning, geen echte beklimmingen in de buurt van Sittard, helaas.

0
Dumoulinke 23 augustus 2020 om 16:01

Ik dacht dat ze naar Zuid-Limburg wilden afzakken voor een serieus klimparcours, de alpen waardig. Echter, welke serieuze heuvel ligt er in Sittard of Geleen? Ik kom niet verder dan de Kollenberg. Maar zelfs de VAM-berg van vandaag is lastiger (en veel leuker!).
Dan hadden ze beter ofwel volgend jaar opnieuw de VAM kunnen doen, of ergens naar Vaals kunnen afzakken voor een heuse beklimming. Met de keuze die nu is gemaakt kom je niemand tegemoet. Zeer teleurstellend.

0
Viktrodriguez 23 augustus 2020 om 18:39

Die gemeentes moeten wel willen. Datzelfde BBT, en andere koersen in NL, heeft overigens ook laten zien dat Nederlandse gemeenten alleen maar geïnteresseerd zijn in EK, WK’s en grote rondes.

Overigens heb je niet veel verder naar het zuiden de Belgische en Luxemburgse Ardennen. Kun je prima iets vinden zonder ver te reizen. Als in NK Indoor Atletiek in Gent kan, kan een NK Wielrennen op de Weg ook in België.

0
flitsvolger 23 augustus 2020 om 20:14

Jammer dat ze allang niet meer bij de Posbank zijn geweest. Ronde van 7-8 km als je de Posbank afdaalt en de Zijpenberg beklimt (bijv.), dat 20-30 keer rijden is ook een zeer zwaar parcours. Maar blijkbaar, wat ik meermaals heb vernomen in de regionale media, wil de gemeente Rheden geen wielerwedstrijden organiseren. De Giro van 2016 was de uitzondering, omdat het toen vanuit de provincie werd gestuurd en dat leverde mooie beelden op! Het valt mij ook op dat er daar genoeg toertochten en trainingsritten worden georganiseerd, maar dat er steeds minder koersen (lijken te) worden georganiseerd, ook bij de amateurs. De gemeente heeft koersen op het laatste moment tegengehouden, bleek al eerder uit De Gelderlander. Blijkbaar willen de inwoners van de gemeente Rheden geen wielerwedstrijden en daardoor ook de gemeenteraad niet. Er blijken toch al enkele NK's geweest te zijn in het verleden in Rheden bij de Posbank, rond 1990.

Een andere mogelijkheid is een parcours net buiten Nijmegen, in de gemeente Berg en Dal. Daar kan bijvoorbeeld de Van Randwijckweg worden afgedaald en vervolgens de Nieuwe Holleweg (Oude Holleweg is waarschijnlijk te smal) worden beklommen, ook een zwaar rondje en de wegen zijn breed genoeg om een peloton over te laten rijden.

Allebei in mijn trainingsgebied en de rondjes lijken zwaar genoeg voor een moeilijke wedstrijd. De NK's van afgelopen jaren zijn al meerdere keren in de provincie Gelderland geweest, maar juist niet op de zware parcoursen! Misschien iets voor over een paar jaar, 2022 of 2023 bijvoorbeeld dus. Er zullen daar toch wel gemeenten zijn die interesse voor het organiseren van een NK Wielrennen zijn? Alternatieven als deze gemeenten niet meewerken zijn bijvoorbeeld gemeente Rozendaal en gemeente Renkum (Oosterbeek en/of Doorwerth) die een vergelijkbaar parcours kunnen bieden. In Nijmegen zelf is alleen de Beekmandalseweg zwaar genoeg, dan moet je wel als je boven bent door een woonwijk. Je kan het dan combineren met bijvoorbeeld een stuk Ooijpolder, start en finish in Ooij, een paar keer naar de Beekmandalseweg rijden, daarna via Berg en Dalseweg weer afdalen naar de Ooijpolder.

0
S. V. 27 augustus 2020 om 21:40

Weer geen Slingerberg…. :(

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone