IJzersterke Mathieu van der Poel voor tweede keer Nederlands kampioen

zondag 23 augustus 2020 om 17:30
IJzersterke Mathieu van der Poel voor tweede keer Nederlands kampioen

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan het Nederlands kampioenschap op de weg gewonnen. De 25-jarige kopman van Alpecin-Fenix was de grote favoriet en maakte de verwachtingen op de VAM-berg in Drenthe meer dan waar. Van der Poel maakte er een afvalkoers van en reed op 43 kilometer van de meet op indrukwekkende wijze weg bij de concurrentie, die hem pas na de finish terug zag.

Het spel al vroeg op de wagen
De barre weersomstandigheden in Drenthe hadden al voor het NK begon zijn weerslag op de koers: het aantal te rijden rondes werd teruggebracht van 27 naar 25. De voorspelde regen kwam ook en zorgde al vroeg voor een afvalkoers. Een eerste uitvalspoging van tien renners, waaronder Mathieu van der Poel, David van der Poel, Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel en Julius van den Berg kreeg geen ruime.

Bert-Jan Lindeman, Pascal Eenkhoorn, Lennard Hofstede (allen Jumbo-Visma), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Stef Krul (Metec-TKH) en Alex Molenaar (Burgos-BH) sloegen vervolgens wel een gat. Jumbo-Visma was attent en had liefst drie man mee. De voorsprong op het peloton groeide na negen rondes richting de anderhalve minuut, wat voor Martijn Budding, Jesper Asselman, Sven Burger, Koen Bouwman en Nils Eekhoff het teken was om in de achtervolging te gaan.

De vroege kopgroep op de VAM-berg – foto: Cor Vos

Van der Poel opent al vroeg de debatten, Jumbo-Visma reageert
Daarachter brak de koers al vroeg open. Wat heet, Mathieu van der Poel kwam een ronde later op slechts veertien seconden van de kopgroep over de top van de VAM-berg. Als een harmonica schoof alles weer in elkaar na 12 van de 25 rondes. ‘Alles’ is dan weer relatief, omdat nog maar vijftig renners in koers waren op dat moment.

De aanvallen die volgden na de algemene hergroepering werden gecontroleerd door Riesebeek, in dienst van Van der Poel, en Jumbo-Visma. Nils Eekhoff wist vervolgens wel een gat te slaan. De eenling van Team Sunweb reed twintig seconden weg bij het peloton, maar dat liet Mathieu van der Poel zich niet gebeuren. Hij dichtte zelf het gat met Pascal Eenkhoorn, Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Jos van Emden en Corné van Kessel in zijn wiel.

Daarachter viel een gat, dat door Arvid de Kleijn, Pascal Eenkhoorn, Bert-Jan Lindeman en Oscar Riesebeek gedicht werd. Het tempo werd vooral door Alpecin-Fenix hoog gehouden, maar toch kon een achtervolgende groep met onder meer Jan-Willem van Schip, Koen Bouwman en Taco van der Hoorn dichterbij komen. Van der Poel liet dat niet gebeuren: op de tweede korte klim schoot hij weg, maar hij kreeg een sterke Eenkhoorn in zijn wiel.

Mathieu van der Poel op weg naar zijn tweede Nederlandse titel – foto: Cor Vos

Beslissende demarrage op 43 kilometer van de meet
Eenkhoorn draaide niet mee met de topfavoriet en dus kon de groep weer terugkeren. Jumbo-Visma probeerde zo het overtal uit te spelen en vooral Van der Poel niet te laten winnen. De kopman van Alpecin-Fenix zag dat anders en trok op 43 kilometer van het einde opnieuw ten aanval, dit keer op de kasseienklim naar de finish. Vol risico reed hij Eenkhoorn en Van Kessel, die even twijfelden, op achterstand.

Van der Poel reed binnen een ronde meer bijna een minuut weg. Daarachter nam de frustratie toe, vooral bij Jumbo-Visma, dat nu de kop moest nemen maar geen meter dichterbij kwam. Een tegenaanval van Eekhoff en Eenkhoorn had ook geen effect: Van der Poel reed alleen maar verder weg en voltooide na 182,5 kilometer zijn triomftocht.

De strijd om het zilver werd drie rondes voor het einde beslecht in het voordeel van neoprof Nils Eekhoff, die zich ontdeed van een moegestreden Pascal Eenkhoorn. Voor Jumbo-Visma was de bronzen medaille weggelegd: Eenkhoorn, Jos van Emden en Timo Roosen reden in de slotfase op drie minuten van Van der Poel.

De strijd om het zilver, gewonnen door Nils Eekhoff – foto: Cor Vos

Het is voor de tweede keer dat Mathieu van der Poel de Nederlandse wegtitel wint. Twee jaar geleden wist hij het NK in ‘zijn’ Hoogerheide te winnen, waarna hij in het rood-wit-blauw onder meer de Amstel Gold Race wist te winnen. Vorig jaar nam Fabio Jakobsen, die vanwege bekende omstandigheden zijn titel niet kon verdedigen in Drenthe, de driekleur over, maar nu is de trui terug om de schouders van Van der Poel.

Dit artikel delen:

112 Reacties

Maglia Rosa 23 augustus 2020 om 17:33

Wat een koers heeft Mathieu vandaag gereden. Dat het niet het sterkste deelnemersveld was, is duidelijk, maar iedereen die hier aan de start stond kan toch aardig fietsen. De manier waarop hij iedereen naar huis rijdt is bij de profs ongeëvenaard. Deze zege sla ik hoger aan dan de AGR vorig jaar. Enkel zijn 4e plek in de RVV sla ik nog hoger aan van wat hij op de weg heeft laten zien.

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 17:35

Overdrijven is ook een kunst…

dumoman 23 augustus 2020 om 17:35

Klasbak, had Nederland nog naar een paar van zulke wielrenners

Jessevd02 23 augustus 2020 om 17:43

De Amstel is toch echt wel anders hoor
Hier had je eekhof roosen enzo als tegenstanders
De Amstel
Fuglsang, flipje mwoah vind ik dat toch echt wel knapper dit was gewoon in lijn der verwachting

Romāns Vainšteins 23 augustus 2020 om 17:46

Euhm.,,,,…

Hoger dan de AGR?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koekoek_(vogel)

Pietspeed 23 augustus 2020 om 18:06

Eens. MVDP geeft zelf ook aan dat het misschien wel z’n lastigste wegwedstrijd ooit was. En de manier waarop is fenomenaal door ca. 70 km voor meet naar Eekhoff te kletsen met nagenoeg volledige jumbo armada in t wiel. Daarna met Riesebeek (ook sterk!) veruit meeste kopwerk gedaan om rest niet te laten terug komen. En om vervolgens na de Vam een paar keer opgebeukt te hebben, een solo van een dikke 40 km eruit schut. In principe heeft ie het voltallige peloton gesloopt. Eekhoff uiteraard ook een topprestatie!

vocsnor 23 augustus 2020 om 18:38

Onzin. Het NK is de zwakst bezette wedstrijd die een Nederlandse prof kan rijden. Totaal niet te vergelijken met een klassieker.

rogierb 23 augustus 2020 om 18:41

Ik sla het helemaal niet zo hoog aan, had niets anders verwacht eigenlijk. AGR was vele malen knapper natuurlijk.

Maglia Rosa 23 augustus 2020 om 19:18

Het is duidelijk dat een aantal hier deze prestatie onderschat. Zo vaak gaten dichtrijden, aanvallen en op kop sleuren en er daarna nog zo’n solo uitpersen is eigenlijk belachelijk.

Tegelijkertijd wordt zijn zege in de AGR wellicht overschat. Zijn laatste kilometer was natuurlijk fenomenaal, maar hij was daar niet eens de sterkste in koers. Op een prik op de Gulperberg na hebben we hem niet gezien tot een paar km voor de streep. Nee, dan vond ik zijn prestatie in de RVV veel indrukwekkender.

WFer 23 augustus 2020 om 19:19

Het was indrukwekkend maar hoger aanslaan dan zijn spectaculaire winst in the AGR..?

roeleur 23 augustus 2020 om 19:52

Er waren wel genoeg wespen maar met te kleine vleugeltjes om de jonge god te kunnen hinderen.

Apemantus 23 augustus 2020 om 17:33

Je kunt zeggen wat je wil, maar ik vind die VAM-berg geniaal. Ofschoon iets te vroeg beslist toch een heerlijk koersje gezien, beetje als de Hammer-series. Rondje had wellicht iets groter gemogen. Mathieu met kop en schouders er bovenuit en de gedroomde Nederlands kampioen. Bij Jumbo-Visma hebben ze zichzelf behoorlijk te kijk gezet. Met de staart tussen de benen weer naar huis. Eekhoff klasbak in wording (of dat is hij eigenlijk al).

Lendilonus 23 augustus 2020 om 18:28

Waar Jumbo en haar voorgangers een aantal NK’s echt heeft weggegeven vind ik dat er voor vandaag wel verzachtende omstandigheden zijn. Niet 1 van de beste 10 tot 15 beste renners van de ploeg deed hier mee dus we keken hier wel echt naar de C-garnituur. Gewoon te weinig klasse om het een wereldtopper als vdPoel en een aanstormend talent als Eekhof te verslaan.

Lapjestrui 23 augustus 2020 om 17:34

Baas! Precies wanneer je denkt dat hij met z’n sloophamer alle kruid verschoten heeft, nog weer gaan en een gat slaan! en wat gaaf dat Eekhoff podium rijdt! @TJV niks aan te doen. 

@parcours: leuk maar een beetje tureluurs door al die korte rondjes…

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 17:34

Topfavoriet voor het EK samen met Demare.

Benieuwd wie aan het langste eind trekt.

Ben Geerts 23 augustus 2020 om 18:19

Natuurlijk hoop jij op Demare !!!

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 18:38

Nope.

HSV 23 augustus 2020 om 17:35

Hier ben ik heel blij mee. Dat hij er nu maar weer door komen ook internationaal. Die gore hitte is gelukkig ook weg nu.

Barry Batsbak 23 augustus 2020 om 18:29

Van der Poel wint internationale koersen het liefst in de nationale kampioenstrui, dus de vooruitzichten zijn goed voor dit najaar. Moet ie alleen geen EK worden.

Jopster 23 augustus 2020 om 17:36

Ontzettend hard gereden van Van der Poel, hele VAM verbouwd. De prestatie van Eekhoff is ook ontzettend knap, die gaat er denk wel komen, deze prestatie zonder ploegmaats vind ik reuze knap.

Wheely 23 augustus 2020 om 17:36

Haha zag je die Van Schip binnenkomen!

the student 23 augustus 2020 om 17:38

helemaal leeggeboord…

rogierb 23 augustus 2020 om 18:43

In ieder geval uitgereden!

Franco Ballerini 23 augustus 2020 om 17:38

Ik kijk er enorm naar uit om hem straks in die fraaie driekleur (liefst met witte broek!) dit kunstje te herhalen in de “voorjaarsklassiekers”.

dumoman 23 augustus 2020 om 17:39

Gaat ie in de wereldkampioenstrui doen hoor !

dumoman 23 augustus 2020 om 17:40

Of is dat later ?

Franco Ballerini 23 augustus 2020 om 18:05

Van één kant liever niet in die lelijke EK trui, maar ook dat is goed mogelijk.

debarreman 23 augustus 2020 om 17:38

Na een flink verklooide Italiaanse campagne is dit een fraaie prestatie.

Nu weer eens van een andere wereldtopper winnen. Dat is nu eenmaal de lat waarlangs VdP moet worden gelegd.

JV matig vandaag. Maar er lijken veel reageerders hier die denken dat de knechten van van Aert net zo goed moeten zijn als VdP.

yo-eddy 23 augustus 2020 om 20:50

overdrijven is ook een vak wat Italie betreft, niet wat “we” hadden verwacht dat zeker. De Jumbo mannen reden met zijn allen tegen VdP en zijn 1 voor 1 kapot gereden door de meester zelf terwijl ze alleen maar zijn wiel hoefden te houden ;)

dumoman 23 augustus 2020 om 17:38

En dan afscheid nemen van Taco van den Hoorn, waarvan ze het potentieel volgens mij onvoldoende hebben gebruikt…

roelieman2 23 augustus 2020 om 17:46

In dit veld op een parcours dat hem beter ligt dan renners voor hem 9e worden is niet heel goed. Ik denk dat het niet meer dan logisch is om als tjv door te selecteren.

Viktrodriguez 23 augustus 2020 om 18:07

Ik denk eerder vooral gewoon een mismatch qua type-coureur met deze ploeg. Taco vd Hoorn is iemand die volgens mij beter in een vrijbuitersploeg past dan hetgeen waar Jumbo zich op focust.

thorsen 23 augustus 2020 om 17:41

“Kan hier een wereldkam…”
“Nee!”
“…pioenschap gereden worden?”

Turtlehead 23 augustus 2020 om 17:46

Lol +1.

xistnc 23 augustus 2020 om 18:17

Het idee alleen al. En het was nog serieus ook, volgens mij. Hoe dan, met manches?

Oblomov 23 augustus 2020 om 18:17

Leuk, maar wel ten onrechte…

Als je de stokpaardjes laat varen, zoals dat een WK zo achterlijk lang moet zijn (waarbij kopgroepen weet-ik-veel-hoeveel minuten nemen op een controlerend peloton), dan kun je hier een fantastisch WK hebben waarbij de favorieten veel sneller dan normaal in actie moeten komen.

GinneR 23 augustus 2020 om 17:41

Terecht gewonnen hoor, dat zeker!
Maar dit deelnemersveld was natuurlijk kampioenschap onwaardig, was er nog een renner die wel eens kopman is op WT-niveau?

Merlinappa 23 augustus 2020 om 17:45

Vertel, welke Nederlanders missen er die het MvdP lastig hadden kunnen maken?

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 17:49

Mike Teunissen zonder knieproblemen
Niki Terpstra in topvorm (nu herstelt ie van een zware valpartij)
Tom Dumoulin

Maar inderdaad, Nederland is niet bepaald sterk wat eendagsrenners betreft, maar opzich maakt dat niet veel uit als MVDP de sterkste is (of 1 van de sterkste).

Turtlehead 23 augustus 2020 om 17:49

Misschien een hele goede en gedreven Dumoulin? En Terpstra in RvV-topvorm van 2018…
Verder zou ik t ook niet weten.
Edit: Hollow weet t wel, Mike T. idd.

Merlinappa 23 augustus 2020 om 17:50

Terpstra en Dumoulin hebben absoluut niet de explosiviteit van Mathieu. Teunissen misschien inderdaad ja. En bauke wellicht.

NCK17 23 augustus 2020 om 17:51

Een goede Poels, Mollema en Kelderman kunnen ook ver komen op dit parcours.

007 23 augustus 2020 om 17:56

Met al dat draaien en keren maakt Tom hier denk ik niet veel kans tegen MVDP

Franco Ballerini 23 augustus 2020 om 18:08

@NCK17: Kelderman zou totaal niet uit de voeten kunnen met dit parcours.

Wheely 23 augustus 2020 om 18:18

Een Mollema en fitte Terpstra hier op het podium erbij was erg leuk geweest maar ze hadden ook echt niet gewonnen.

NCK17 23 augustus 2020 om 19:22

Kelderman is best wel explosief. Het bochtige ligt hem natuurlijk wel veel minder. Ik denk niet dat hij kansloos zou zijn op dit parcours.

Verweggistan 23 augustus 2020 om 17:42

Daarom lieten ze m ook gewoon rijden ;)

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 17:42

MVDP is evenveel Belg als Bradley Wiggins.

Niet dus.

Tuubke 23 augustus 2020 om 17:42

Heerlijk, eindelijk weer eens een Nederlandse overwinning….

Wheely 23 augustus 2020 om 17:44

Heel Nederlands podium, alweer!

reusjen 23 augustus 2020 om 17:42

Hoeveel meter hoger is de VAM-berg geworden door de krachten die Mathieu erop losgelaten heeft?

-Stijn- 23 augustus 2020 om 17:44

Eekhoff rijdt de rest ook op een hoopje

Maenhout 23 augustus 2020 om 18:06

In z’n uppie, als neo-prof.

Pietspeed 23 augustus 2020 om 18:14

Idd, goed gezien

Murcia 23 augustus 2020 om 17:44

De favoriet die het op een imponerende manier waarmaakt. Beloofd nog wat voor het EK en de klassiekers in oktober. Knap van Eekhoff om na een koers waarin ook hij met zijn krachten heeft gesmeten nog tweede te worden. TJV renners hier op waarde geklopt. Op dit parcours kunnen 3 renners van hun ploeg mee met Mathieu, een sloveen, een belg en Tom. Die mochten/waren hier niet en dan is deze uitslag volkomen logisch.

NDI22 23 augustus 2020 om 17:48

Teunissen in vorm ook nog wel.

Klaver 23 augustus 2020 om 18:34

Ik denk dat je toch wel te euforisch bent.

jooprioolpijp 23 augustus 2020 om 17:46

Terechte winnaar, voor de rest weinig van te zeggen. Zou daarom leuk zijn als het WK hier ook gereden zou worden, dan weten we waar MvdP precies staat.

Panache 23 augustus 2020 om 18:19

Ligt aan de vorm van die dag. Kan winnen, kan ook 26e worden. Zelfde renner, andere dag andere vorm.

Jacco van Stierop 23 augustus 2020 om 17:47

Van der Poel vakkundig en overtuigend zijn klasse uitgespeeld en toont duidelijk het niveauverschil. Spannend was het niet, genoegen moest gehaald worden uit het beeld van de stilist Van der Poel.
Eekhoff een puike race gereden.

Romāns Vainšteins 23 augustus 2020 om 17:47

MvdP is vele, vele malen meer Belg dan Wiggo, wel dus.

YogiBear 23 augustus 2020 om 17:49

Timo Roosen heel eerlijk in zijn commentaar. Er was er gewoon één duidelijk en ver uit de sterkste. Op dit parcours was het vandaag onmogelijk om VDP in deze vorm te kloppen.

Franco Ballerini 23 augustus 2020 om 18:03

Waarschijnlijk niet, maar ook van der Poel stond verbaasd over de tactiek van TJV. Als je met 4 rijders in een kopgroep van 9 zit, waarvan je al zeker weet dat van Kessel en Riesebeek afvallen hadden ze tot 20km voor de finish mee moeten werken en daarna om de beurt moeten aanvallen.

reusjen 23 augustus 2020 om 18:10

Hij zegt dat ze er alles aan gedaan hebben, dat is gewoon niet waar. Ze hebben helemaal niks gedaan. Zelfs toen een groepje van 3 met 2 Jumbo’s zich losmaakte reden ze niet door, na een paar trappen zat van Emden al weer achterstevoren op zijn fiets om vervolgens de benen stil te houden. Mathieu had sowieso wel gewonnen vandaag, maar ze hebben als ploeg geen enkel initiatief genomen om iets te proberen.

NCK17 23 augustus 2020 om 17:49

Knappe solo van Van der Poel. Nu op naar het EK. Daar zal de concurrentie al van een hoger niveau zijn.

Wheely 23 augustus 2020 om 17:52

Nou doet Herman de schermman ook een aantal spoilers…. Crucify him!

horsm 23 augustus 2020 om 17:52

Qua koersverloop exact een veldrit!

Wheely 23 augustus 2020 om 18:11

En qua parkoers leek het er ook wel op.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair