NK dames: Anna van der Breggen kroont zich koningin van de VAM-berg
© Cor Vos
zaterdag 22 augustus 2020 om 17:54

NK dames: Anna van der Breggen kroont zich koningin van de VAM-berg

De 30-jarige Anna van der Breggen heeft zich op en rond de VAM-berg tot Nederlands kampioene gekroond. Haar eerste driekleur bij de profs ooit. De renster van Boels-Dolmans was de sterkste van een vroege kopgroep van drie. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten pakte zilver, Anouska Koster brons.

Barre weersomstandigheden bij de start van het Nederlands kampioenschap. Maar drie dames lieten het niet aan hun hart komen en forceerden een snelle eerste schifting: Anna van der Breggen en Jip van den Bos van Boels-Dolmans en Anouska Koster van Parkhotel Valkenburg. Zo werden Team CCC (Marianne Vos) en topfavoriete Annemiek van Vleuten meteen in de verdediging gedrongen.

Korte solo van Van den Bos
Het trio bouwde een maximale voorsprong van 2’45” uit. Jip van den Bos reed een kleine vijftien kilometer voor haar twee kopmanen uit, maar op zeventig kilometer van de finish werden de krachten toch opnieuw gebundeld. Wie echter dacht dat de drie dames de medailles onder elkaar zouden verdelen, kwam toch bedrogen uit.

Het trio dat het NK kleurde – foto: Cor Vos © 2020

Vooral onder impuls van de CCC-dames werd de achterstand van het ondertussen zwaar gedecimeerde peloton – dat bestond rond halfkoers nog uit amper 25 rensters – steeds kleiner. Op vijftig kilometer bedroeg het verschil amper nog anderhalve minuut. Het was toen dat Marianne Vos een keertje de benen testte. Amy Pieters volgde alert, ook Van Vleuten reageerde met nog een dozijn concurrentes in haar zog.

Van Vleuten beukt
Wat volgde was vijftien kilometer relatieve windstilte. Zowel vooraan, waar de drie goed samenwerkten, als in het peloton, waar CCC het tempo maakte en Boels-Dolmans controleerde. De voorsprong bleef status quo op anderhalve minuut. Tot Van Vleuten op de VAM-berg verdapperde en zomaar een halve minuut van de achterstand afknabbelde. Pieters, Vos en Van den Broek-Blaak klampten zich vast in het wiel van de wereldkampioene. Toch dikte dat kwartet even later weer aan tot een twaalftal.

Een rondje later deed Van Vleuten haar inspanning op de VAM-berg nog eens over. De minuut werd herleid tot veertig seconden. Achter de Mitchelton-topper kraakte het… Alleen Amy Pieters en Marianne Vos slaagden erin Van Vleuten te volgen. Voor even, want met nog goed twintig kilometer te gaan, werkte de wereldkampioene zich definitief los van Pieters en Vos en reed in één ruk naar Jip van den Bos, die vooraan Van der Breggen en Koster had moeten laten gaan.

Van der Breggen houdt knap stand
Met nog twee rondjes te rijden vielen de laatste spreekwoordelijke maskers af. Van der Breggen rekende vooraf af met Koster, Van Vleuten met Van den Bos. Zo kregen we in de laatste vijftien kilometer alsnog een duel tussen de twee absolute topfavorietes. De te overbruggen kloof voor Van Vleuten: 48 seconden. Met tussen de twee in nog Anouska Koster.

Van Vleuten ging strijdend ten onder –  foto: Cor Vos © 2020

In de finale raapte Annemiek van Vleuten ook nog Koster op, maar Van der Breggen terughalen, was geen optie meer. De kopvrouw van Boels Domans diepte haar voorsprong zowaar opnieuw uit tot bijna anderhalve minuut. Zo werd het laatste rondje voor Van der Breggen één grote ereronde, die uitmondde in een allereerste driekleur bij de profs. Van Vleuten werd een mooie tweede, terwijl Anouska Koster knap het brons pakte. Vos en Pieters maakten de top vijf vol.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
22 augustus 2020 17:55
Mocht die fietswissel wel ???
    22 augustus 2020 17:57
    Waarschijnlijk niet. Als dat muisje maar geen staartje krijgt....
    22 augustus 2020 17:59
    Vijf seconden tijdstraf?
    22 augustus 2020 18:07
    Nee, goede kans dat dit een DSQ oplevert.
    22 augustus 2020 18:12
    Op dit parcours kan het bijna niet anders, ik denk dat ze het door de vingers zien.
    22 augustus 2020 18:14
    Ik heb t helaas niet kunnen zien. Maar wat was er mis met de wissel?
    22 augustus 2020 18:17
    Normaal gesproken moet de fiets van de wagen komen, nu stond er opeens een vent met een fiets aan de kant vd weg. Blijkbaar mocht het bij uitzondering hier wel op een speciale afgesproken plek maar die was niet daar.
    22 augustus 2020 18:17
    Was het eerste dat ik dacht. En het tweede was: waarom?!
    22 augustus 2020 18:20
    Een klaarstaande fiets oppikken, mag enkel in "de box". De ploegwagen had samen met haar moeten stoppen en haar dan een nieuwe fiets moeten aanreiken. Eigenlijk is dat een enorme blunder van de ploeg op een moment dat de wedstrijd al gewonnen was. Normaal gezien wordt dat bestraft met een DQ. Eekhoff all over again...
    22 augustus 2020 18:21
    Ik denk dat de jury niet eens het lef heeft om te diskwalificeren. Vermoedelijk komen ze met een of andere kromme redenering, waardoor het lijkt alsof het volgens de regels mag.

    Dit was a) niet van de auto en b) niet in de box. Dus verboden.
    22 augustus 2020 18:22
    Aha. Thanks voor de uitleg! Maar op die berg kunnen er idd moeilijk wagens achter. Hoop voor vd Breggen dat dit geen staartje krijgt. Zou wel zuur zijn. Vind v Vleuten ook niet t type dat hier klachten voor gaat indienen. Goede kans dat t met een sisser afloopt
    22 augustus 2020 18:43
    De auto reed er gewoon achter. Zou toch wel een serieuze blunder zijn
    22 augustus 2020 18:57
    Artikel 2.5.025 van het KNWU wegwielrennen:

    "Het is de volgwagen toegestaan materiaal te vervoeren dat het verwisselen van wiel of fiets mogelijk maakt.
    Het is verboden materiaal bestemd voor de renners voor te bereiden of gereed te houden buiten het voertuig. Alle personen moeten zich binnen de carrosserie van het voertuig bevinden."

    Mits er geen uitzondering is gemaakt voor deze omloop lijkt het mij dat je materiaal niet klaar mag zetten voor je rennen. Het is ook een 'volgwagen'. Deze volgt de renner(s), en mag dus niet een stukje afsnijden en voor de koerst uit rijden.
22 augustus 2020 17:56
de NOSmotor heeft ook nog nooit van de anderhalvemeter regel gehoord.
    22 augustus 2020 18:45
    Ik begrijp echt niet waarom de motor er niet gewoon achter reed. Zoals bij v Vleuten wel het geval was. Ook hier koersvervalsing.
    22 augustus 2020 18:54
    Inderdaad, schandalig wat een koersvervalsing.
    Waarom wordt dit toegestaan?
    Er moeten hier toch ook regels voor zijn.
22 augustus 2020 17:57
Geweldige wedstrijd gezien!
Mooi om te zien dat Van Vleuten ook kan verliezen en dat de aanvallende tactiek van Van Der Breggen wordt beloond.
    22 augustus 2020 18:56
    Lees;
    Dat de koersvervalsing door de motoren van de nos wordt beloond bedoel je?
22 augustus 2020 18:01
Van der Breggen voor de aanval gekozen en daarvoor beloond. Juiste tactiek van Boels om van Vleuten als eenling uit te schakelen. Domme koers van CCC, die door geen renster mee te sturen met de kopgroep later als knechten van van Vleuten gingen fungeren.
    22 augustus 2020 18:13
    Het toppunt was wel in de fase voor van Vleuten er definitief vandoor ging. De kopvrouw van CCC was daar samen met haar op het vlakke aan het sleuren aan de kop van het peloton, terwijl drie of vier ploegmaats aan de staart rustig aan het meeglijden waren. Het mag nog zijn dat ze moe waren, maar dat betekent niet dat je de laatste procentjes er niet nog even uit kan persen voor je kopvrouw. Bij de mannen ga je dat toch nooit meemaken.
    22 augustus 2020 18:16
    Die CCC-dames hebben beurtelings kopwerk gedaan. Ik vind dat ze nog lang mee gingen. Dat ze met drie achterin zitten is niet uit luxe of voor een high tea.
    22 augustus 2020 18:18
    Klopt, dat was inderdaad vrij pijnlijk en iets wat je bij de mannen echt nooit zult zien. CCC had moeten weten dat het nooit een wedstrijd ging worden waar braaf iedereen ging wachten tot de slotmeters op de kasseitjes met een sprintende Vos. Gaan er rensters weg van de twee andere grote blokken, dan moet je gewoon meezitten.
    22 augustus 2020 19:57
    Als de meiden van CCC zo kapot zaten begrijp ik niet dat er al drie binnenkomen op 2 minuten van hun kopvrouw. Als je alles gegeven hebt verlies je meer dan 2 minuten op anderhalve ronde. En dan ook drie meiden, is niet goed hoor.
22 augustus 2020 18:04
Knap van van der Breggen, maar de echte ster van de show was natuurlijk andermaal van Vleuten. Ik vind het ook vreemd dat de commentator het voortdurend had over "knap ploegspel" van Boels-Dolmans. Als de Engelsen enkel hun vlaggenschip uitgestuurd hadden, had de Spaanse armada het vast ook wel gehaald.
    22 augustus 2020 18:33
    Ze had een ploeggenote mee die behoorlijk hard de kar aan het trekken was, Maarten.
    22 augustus 2020 18:49
    Wanneer? Ik heb enkel de laatste 50 kilometer gezien, maar veel ploegmaats kon ik daarin niet bespeuren. Toch zeker geen die voor haar aan het werken waren.
    22 augustus 2020 18:55
    Kijk dan die laatste 50 km nog maar een keertje.
    22 augustus 2020 19:11
    In de kopgroep Maarten, in de kopgroep.....
    22 augustus 2020 19:11
    @xistnc
    Ja, erg geloofwaardig is zo'n antwoord natuurlijk niet. Zeg nu maar gewoon welke kilometers ik opnieuw moet bekijken!

    @Lalsacien
    Ik heb drie vrouwen in de kopgroep gezien. Dat waren duidelijk geen ploegmaats van van Vleuten.
    22 augustus 2020 19:28
    Ik meende dat je het knap ploegenspel van Boels minimaliseerde. Ze waren dus met twee in de kopgroep en dat was slim gespeeld.
    Volgens mij bedoel jij een ploeggenote van Van Vleuten.
    22 augustus 2020 23:43
    Tja, met zoveel Boels-Dolmansrensters in de wedstrijd is het moeilijker om maar één vrouw van de ploeg in de kopgroep te hebben. Eén helpster lijkt me toch het minimum aanvaardbare...

    Ik had het zelf over ontbrekende ploegmaats voor 'vlaggenschip' van Vleuten, inderdaad. Het was me wel al duidelijk dat we langs elkaar heen aan het praten waren.
22 augustus 2020 18:06
Sterk gereden van Van der Breggen, geen verslapping en tactisch dik in orde. Mooi weerwerk van Van Vleuten, maar heeft iets te veel zelf moeten doen.
Dat was het zo’n beetje. Verder een erg saaie koers. Had er meer van verwacht. Voor de toeschouwer wel erg slaapverwekkend, zo’n kort rondje. Eens kijken wat het morgen wordt, maar ik vind dit experiment niet erg geslaagd tot nu toe.
22 augustus 2020 18:10
Van der Breggen heeft gewoon van Vleuten de nek afgebeten door meteen weg te zijn, klasse.
    22 augustus 2020 18:25
    Zonder niet heel goed te zijn, had Van der Breggen haar tanden stuk gebeten. Vraag maar aan Mavi Garcia.
22 augustus 2020 18:14
Hele mooie koers. Van Vleuten was eigenlijk al bij voorbaat kansloos als eenling tegen de blokken, maar heeft enorm gevochten. Van der Breggen sterker en gemotiveerder dan ik haar de afgelopen periodes heb gezien. Jammer dat ze er op een zo'n jonge leeftijd al de brui aan wil geven, maar hopelijk leidt dit tot een sterk nageslacht (liefst natuurlijk met als resultaat een goede wielrenner/ster).
22 augustus 2020 18:15
Los van of het mocht en of het consequenties heeft; waarom deed ze die wissel?
    22 augustus 2020 18:17
    Om Van Vleuten te vernederen
    22 augustus 2020 18:19
    Precies. Leek echt geen enkele aanleiding voor te zijn.
    22 augustus 2020 18:21
    Een schone fiets voor de sponsor ... zie foto? Ze kwam op de andere fiets gewoon nog vooruit. In niets bleek van een technisch defect ernstig genoeg om de finish niet te halen.
    22 augustus 2020 18:25
    Ik dacht dat de camera eerder op een leegloper aan het inzoomen was, maar ik kan verkeerd zijn.
    22 augustus 2020 18:32
    Niet helemaal duidelijk voor mij, maar je zag haar 1 minuutjes ervoor wel in haar communicatie praten. Kwam dus duidelijk vanuit haar, niet vanuit de ploegleiding voor een schone fiets o.i.d.
22 augustus 2020 18:18
Jip van den Bos was voor Anna de sleutel naar de zege. Prima gespeeld door Boels, waar er ook een aantal wat tegenvielen.
22 augustus 2020 18:19
Overigens, toch best een mooi rondje.
    22 augustus 2020 18:35
    Vind ik ook zeker, maar op een gegeven moment heb je het wel gezien.
22 augustus 2020 18:21
Van Vleuten lukte bijna eenzelfde stunt als in de Strade Bianchi. Helaas voor haar was de tegenstand op de VAM-berg sterker.
    22 augustus 2020 19:01
    Als je de motoren van de nos erbij rekent
22 augustus 2020 18:48
Morgen een kampioen uit de tweede lijn?
    22 augustus 2020 19:24
    Als de favorieten afwachtend gaan koersen en denken dat het in de finale wel weer bij elkaar zal komen, is dat zeker mogelijk, want zowel bij de beloften als bij de vrouwen is agressief koersen beloond.
22 augustus 2020 19:06
Van der Breggen liet zien dat je dit rondje op souplesse moet fietsen. Het gebeuk van Van Vleuten met het grote verzet was er drie rondjes teveel aan.
22 augustus 2020 19:42
Ontzettend genoten van deze koers. Verdiende winnares en verder ook een schitterend podium. Van de Breggen had natuurlijk ook een sterk block maar heeft ook veel zelf op kop gereden en van Vleuten heeft best lang in het peloton kunnen schuilen. Ze waren aan elkaar gewaagd. En dat gaf een mooie strijd.
22 augustus 2020 20:44
Terechte winnares, gewoon goed ploegenspel. Maar wat een verschrikkelijke commetaar van die Joris vd Berg. En die gaat ook de tour doen samen met Ducrot. Gelijk een goede reden om naar de Belg if Eurosport te gaan kijken
22 augustus 2020 21:08
Mooi rondje en goed om te zien dat Van der Breggen weer mee doet in de strijd om de winst (met van Vleuten). Echt jammer dat zij stopt!

Reacties zijn gesloten.