Eindejaarslijstjes: De meest spraakmakende rel van 2022

zaterdag 10 december 2022 om 10:00
Eindejaarslijstjes: De meest spraakmakende rel van 2022

foto: Cor Vos

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2021? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de meest spraakmakende rel van het jaar.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!


flag-be Jan Tormans en flag-be Patrick Lefevere vs. flag-nl Hans van Kasteren

We beginnen met een ouderwetse veldritrel. Afgelopen winter kwam het nieuws naar buiten dat het crossteam Tormans zou vertrekken bij Intermarché-Wanty-Gobert om zich aan te sluiten bij het Quick-Step-Alpha Vinyl van Patrick Lefevere. Enkele crossers van Tormans-Circus CX waren echter niet enthousiast. Emiel Verstrynge en Joran Wyseure werden vanaf maart prof bij Alpecin-Fenix, Quinten Hermans volgt in 2023 en ook Corné van Kessel zal dan een ander pad bewandelen. Alle vier behoren zij tot de stal van de Nederlandse manager Hans van Kasteren.

Nadat begin februari bekend was geworden dat Verstrynge en Wyseure zijn project zouden verlaten, haalde sponsor Jan Tormans uit naar Van Kasteren, die hij verweet de renners elders te hebben ondergebracht. “Blijkbaar kan Hans van Kasteren niet verdragen dat ik zonder zijn steun een mooi project uit de grond heb gestampt. In zijn frustratie sleurt hij ook Emiel en Joran mee in de val”, zei hij tegen Het Laatste Nieuws. “Van Kasteren doet zich voor als makelaar, terwijl hij niet eens over de juiste licentie beschikt. Eigenlijk ruikt dit een beetje naar mensenhandel.”

Jan Tormans – foto: Cor Vos

Van Kasteren nam Tormans die laatste uitspraak kwalijk en zou actie ondernemen, liet hij in diezelfde krant weten. “Ik heb ook een advocaat gecontacteerd, met de vraag of we daar iets gaan mee doen. Dit kun je niet zeggen. Dit is het tegenovergestelde van wat ik doe.” In een interview met Het Nieuwsblad reageerde Van Kasteren ook nog op Patrick Lefevere, die hem “een Hollander met een grote bek” had genoemd. “Patrick denkt dat iedereen bij hem wil rijden. Wel, die jongens zijn groot genoeg om zelf hun beslissingen te nemen. Zij hebben voor Alpecin-Fenix gekozen.”

Toen het veldritseizoen definitief voorbij was en de storm was gaan liggen, werd in mei bekend dat Tormans CX en Quick-Step-Alpha Vinyl toch niet samen zouden gaan. Tormans Group zou financieel niet genoeg in het laatje brengen. Ruim een maand later meldde Het Nieuwsblad dat Tormans CX toch zou kiezen voor een langere samenwerking met Intermarché-Wanty-Gobert, maar inmiddels is duidelijk dat deze deal toch niet doorgaat. Tormans heeft na het vastlopen van de onderhandelingen beslist om een sabbatjaar in te lassen als sponsor.


flag-be Quinten Hermans en flag-be Jan Bakelants vs. flag-nl Aike Visbeek

Het geval Quinten Hermans kreeg nog een staartje. De Belg is immers niet alleen crosser: hij rijdt ook op de weg. En in die hoedanigheid verruilt hij komende winter Intermarché-Wanty-Gobert eveneens voor Alpecin-Deceuninck. Kort na zijn zege in de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour (op 18 juni) vertelde Hermans zijn team dat hij zijn contract niet zou gaan verlengen. Die beslissing schoot bij het management van Intermarché-Wanty Gobert in het verkeerde keelgat. Prompt werd besloten Hermans thuis te laten voor de Tour de France, waar de puncheur nochtans een paar aankomsten op maat zou vinden.

Wat volgde was niet mooi om te zien. De verwijten vlogen in het rond. Hermans was woest, hield geen blad voor de mond en had het zelfs over een karaktermoord door sportief manager Aike Visbeek. Die beet op zijn beurt van zich af tijdens de traditionele persbabbel voor de start van de Tour. De Nederlander vond dat de contractonderhandelingen te lang hadden aangesleept. Op die manier zou Hermans het management van de ploeg gegijzeld hebben.

Hermans wint de koninginnenrit in de Ronde van België – foto: Cor Vos

Nog tijdens de Tour begroeven Visbeek en Hermans de strijdbijl weer, vertelde laatstgenoemde later in een interview met WielerFlits. “Uiteindelijk belde Aike, ongeveer halverwege de Tour, me zelf op. Kijk, we konden dit laten aanslepen, of erover praten en onze driejarige samenwerking op een positieve manier afsluiten. Dat laatste is wat we gaan proberen te doen”, aldus Hermans eind juli. Niet veel later raakte Visbeek echter opnieuw betrokken bij een relletje binnen de ploeg. Nu was het Jan Bakelants die zijn beklag deed.

Bakelants kan bij Intermarché-Wanty-Gobert niet rekenen op een nieuw contract voor 2023. Een grote teleurstelling voor de 36-jarige renner, die zijn pijlen rechtstreeks richtte op Visbeek. “Ik zal mijn woorden wikken: het is wrang dat de man die zijn comfortabele positie als sportief manager aan mij dankt, dat nu blijkbaar vergeten is. Want hoe denk je dat een Nederlander die in Zweden woont aan een job komt bij een team uit Wallonië? Je moet geen uil zijn om daar de puntjes te verbinden. (…) Ik heb met Visbeek blijkbaar zelf een Paard van Troje binnengehaald.” Visbeek heeft niet gereageerd op de uitspraak van Bakelants. Laatstgenoemde heeft nog geen ploeg voor volgend jaar.


flag-be Christoph Roodhooft vs. flag-nl Richard Plugge

Wout van Aert was vooraf de voornaamste favoriet voor Milaan-San Remo, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een achtste plaats. Eeuwige rivaal Mathieu van der Poel, die terugkeerde na een slepende rugblessure, stond wel op het podium. De Nederlander werd derde. Dat diens ploeg Alpecin-Fenix niet had meegewerkt in de achtervolging op de vroege vlucht, viel niet goed bij Jumbo-Visma-ploegbaas Richard Plugge.

Jumbo-Visma was zelf wel de hele dag vooraan het peloton te zien, in de persoon van Jos van Emden. “Hij reed 250 kilometer alleen op kop van het peloton”, zei Plugge na afloop tegen Het Laatste Nieuws. “Dat Quick-Step-Alpha Vinyl vandaag niet hielp, kan ik nog begrijpen. Maar van Alpecin-Fenix snap ik dat niet. Dan denk ik: ‘Wil je nou winnen of waar rijd je eigenlijk voor?’ Maar het maakt niet uit, wij hebben onze verantwoordelijkheid wél genomen.”

Van Emden reed lange tijd op kop van het peloton – foto: Cor Vos

De teammanager voegde daaraan toe dat hij niet verrast was door de prestatie van Mathieu van der Poel. “Als hij start, doet hij altijd mee om te winnen. Dit is geen wedstrijd waar je zomaar eventjes gaat trainen. We wisten allemaal dat hij zou meedoen om de overwinning. Dat is mooi, want we hebben hem nodig in het wielrennen”, klonk het. Daarna sloot hij af met een laatste sneer naar Alpecin-Fenix: “Het is wat het is, dit was weer een wijze les. Straks is Quick-Step-Alpha Vinyl wel terug op volledige sterkte en dan hebben wij er wél een bondgenoot bij.”

Een kleine maand later kaatste Alpecin-Fenix-ploegmanager Christoph Roodhooft de bal terug. Dat gebeurde na Parijs-Roubaix, waar Van Aert na een coronabesmetting terugkeerde in wedstrijdverband. In een dienende rol, zo communiceerde Jumbo-Visma vooraf. Uiteindelijk reed hij evenwel naar de tweede plaats op de beroemde velodroom van Roubaix. In gesprek met Het Nieuwsblad werd Roodhooft gevraagd naar de status waarmee Van Aert aan de start was verschenen van de Helleklassieker.

“Dat kun je beter aan Plugge vragen”, antwoordde Roodhooft. “Hij is een specialist in het uitkramen van onzin en zich daar dan achteraf op Twitter of via via voor te excuseren. Wij spelen geen verstoppertje. Als Mathieu (Van der Poel, red.) in laatste instantie aan de selectie voor Milaan-San Remo wordt toegevoegd, dan is dat ook zo. Waarom zou Van Aert naar Roubaix komen om een bijrol te vertolken? Dat is toch te gek voor woorden.”

Van Aert kwam als tweede over de streep in het velodroom van Roubaix – foto: Cor Vos

“Waarom verstoppertje spelen met Van Aert terwijl iedereen weet dat die voor een resultaat komt. Dat is toch logisch. Zomaar half-half naar een koers komen, dat kan je met zo’n coureur toch niet maken. Ik verwijt Jumbo niks en heb geen problemen met hen, maar ik snap niet dat je zo’n denkwijze hanteert.”


flag-si Tadej Pogacar vs. flag-nl Dylan van Baarle

Tadej Pogacar maakte in de Ronde van Vlaanderen grote indruk, maar hij won de koers niet. In de laatste kilometer liep het mis voor de Sloveen. Hij en zijn medekoploper Mathieu van der Poel lieten het tempo zodanig zakken, dat achtervolgers Valentin Madouas en Dylan van Baarle in de laatste 250 meter nog terug konden keerden. Terwijl Van der Poel – die van kop af aanging – de ruimte behield om voluit te sprinten, raakte Pogacar ingesloten. De tweevoudig Tourwinnaar zat ingesloten tussen Madouas en Van Baarle.

Pogacar werd zodoende vierde en was daar duidelijk niet blij mee. Nadat hij op de streep al boos zijn armen in de lucht gooide, zagen we hem voorbij de aankomst zoals we hem eigenlijk nooit zien. De doorgaans goedlachse renner haalde woedend verhaal bij Van Baarle. Woedende gebaren, gescheld. “Ik weet niet meer precies wat Pogacar tegen me zei”, vertelde Van Baarle later in de podcast Live Slow Ride Fast. “Hij dacht dat ik van mijn lijn was afgeweken en hem bewust had opgesloten, maar hij was waarschijnlijk gefrustreerd doordat hij het zelf had verpest.”

Van Baarle, die de tweede plaats had gepakt, was alvast niet onder de indruk. “Ik dacht: kan mij het rotten, joh”, zei de Nederlander met een knipoog. Een kleine week na het incident kon hij wel lachen om het akkefietje. Inmiddels waren er immers al excuses gekomen van Pogacar. “De dag erna heeft hij mij meteen een berichtje gestuurd. ‘Sorry, maar ik was gefrustreerd en ik gun jou het podium’. Hij heeft mijn nummer niet, maar stuurde het via Instagram. Dat was heel tof”, aldus Van Baarle.


flag-co Juan Sebastián Molano vs. flag-fr Hugo Page

In de meeste gevallen blijft het bij woorden, maar een enkele keer wordt een wielerrel ook fysiek uitgevochten. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné. Tijdens deze rit kreeg Juan Sebastián Molano het aan de stok met Hugo Page en deelde de Colombiaan een tik uit aan de Fransman.

Het incident werd gefilmd door de televisiehelikopter. We zien Molano wild gebarend contact zoeken met Page (Intermarché-Wanty-Gobert), de gelegenheidsdrager van de groene trui. Daarna geeft de UAE-sprinter zijn collega een klap. Page wordt geraakt op zijn hoofd of helm. Voor de wedstrijdjury is dat reden om in te grijpen: na de finish krijgt Molano te horen dat hij gediskwalificeerd is.

Hoewel Molano na de streep nogmaals boos verhaal ging halen bij Page, reageert hij later via zijn ploeg UAE Emirates schuldbewust. “In aanloop naar de finale ging het snel en was het wat verhit. In the heat of the moment maakte ik een gevaarlijke fout”, legt hij uit. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan Hugo Page en de andere renners voor wat er gebeurd is. Ik begrijp waarom ik gediskwalificeerd ben. Ik heb er spijt van en moet hiervan leren.”


flag-de Maximillian Schachmann vs. flag-si Primoz Roglic

De eerste week van de Tour de France is voor de renners niet altijd een pretje. Nervositeit, chaos, valpartijen. Ook deze ronde ging het weer een paar keer mis, zoals in de zesde etappe naar Longwy. Op dertien kilometer van de streep zien we plots – schijnbaar uit het niets – enkele renners in de graskant belanden. Twee renners gaan daarbij hard tegen de grond: Kobe Goossens en Reinardt Janse van Rensburg. Wat was hier gebeurd?

Volgens Maximilian Schachmann was Primoz Roglic – een dag eerder zelf onderuit gegaan in de Roubaix-rit – de veroorzaker van de valpartij. De Duitser was na afloop niet mild voor de Sloveen en diens ploeg. “Jumbo-Visma moet even op gaan passen”, zei Schachmann tegen de Duitse tv, terwijl hij bezig was aan zijn cooling down. “Roglič heeft deze val weer veroorzaakt, omdat ze gewoon als gekken op de laatste centimeter rijden waar dat niet kan. En dan gaan ze leunen richting de kant waar de weg is.”

Schachmann richtte zich vervolgens weer specifiek op Roglic. “Hij is op die manier een gevaar voor alle renners en dat is in mijn ogen totaal onnodig. Waar geen ruimte is, is geen ruimte op dat moment. Dan moet je ook maar accepteren dat je een keer niet van voren rijdt. Dan is het niet nodig om de rest uit te schakelen. Hij heeft veel geluk gehad dat hij niet zelf erbij lag.”

flag-nl Jumbo-Visma flag-si en Primoz Roglic vs. flag-gb Fred Wright

We blijven nog even bij Primoz Roglic. Nadat hij uiteindelijk opgaf in de Tour de France, trok hij naar de Vuelta a España in een poging zijn titel daar te verdedigen en voor de vierde opeenvolgende keer eindwinnaar te worden. In de eerste anderhalve week kreeg Rogla keer op keer klop van Remco Evenepoel, maar daarna begint hij langzaam maar zeker van zijn achterstand te knabbelen. Ook in de niet extreem zware finale van de zestiende rit is hij op weg naar tijdwinst.

Roglic is op een kleine drie kilometer voor het einde vol doorgetrokken op een klein klimmetje. Alleen een stel snelle mannen – Mads Pedersen, Pascal Ackermann, Danny van Poppel en Fred Wright – kunnen volgen of de oversteek maken. Evenepoel heeft een lekke band, maar omdat hij in de laatste drie kilometer zit, is er geen paniek bij de rodetruidrager. Toch lijkt hij wat van zijn voorsprong te gaan verspillen aan Roglic, die samen met zijn vier mede-aanvallers begint aan de sprint. Daar gaat het echter mis voor de Sloveen.

Wat er precies gebeurt, is moeilijk te zien op de beelden, maar duidelijk is wel dat Roglic in aanraking komt met Wright en vervolgens onderuit schuift. Van morele winnaar is hij plots de absolute verliezer. De kopman van Jumbo-Visma heeft er weinig aan dat hij wat seconden wint op Evenepoel en op papier iets dichterbij kruipt. Een dag later stapt de gehavende kopman van Jumbo-Visma namelijk niet meer op.

Een gehavende Roglic – foto: Cor Vos

Twee dagen na zijn opgave reageert Roglic verontwaardigd op het incident via de ploegsite. “Hoe kan dit? Ik concludeer dat het niet acceptabel is. Niet iedereen heeft dat goed gezien. De val werd niet veroorzaakt door een slechte weg of door een gebrekkige veiligheid, maar door het gedrag van een renner. Ik heb geen ogen in mijn rug, anders had ik me breed gemaakt. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist. Dit was niet oké. Er wordt snel weer overheen gestapt en we gaan over tot de orde van de dag. Voor mij geldt dat niet. Dit is niet de manier waarop ik wil dat de sport verder gaat en dat signaal wil ik afgeven.” Eind november liet Roglic weten nog altijd achter deze uitspraken te staan.

Terwijl ploegmanager Richard Plugge zich in hetzelfde statement (het statement kort na de opgave van Roglic) achter zijn renner schaarde, zei Wright in een reactie dat hij de verklaring van Jumbo-Visma niet eerlijk vond. “De beelden laten zien dat het een race-incident was”, aldus de Brit. “Ik vond het heel moeilijk om dit statement te lezen en ben teleurgesteld. De ploeg en ik hebben de beelden nog eens bekeken en ik denk niet dat ik iets verkeerd heb gedaan. (…) Ik heb best wel veel nare berichten gekregen, maar richt me op de positieve.”

Bahrain Victorious reageerde scherper op het statement van Roglic en Jumbo-Visma. “De drievoudig Vuelta-winnaar insinueert samen met zijn ploegbaas dat onze renner verantwoordelijk was voor het incident en de blessures van de Sloveen. Wij steunen Fred en zijn van mening dat dit een race-incident was. De wedstrijdbeelden laten zien dat Wright niet afwijkt van zijn lijn. Als een ploeg iets kwijt wil over een incident, dan moeten ze dat bij de commissarissen doen in plaats van een online statement de wereld in te sturen.”

“Het is voor de hand liggend dat een dergelijke reactie tot haat richting een mederenner leidt. Dat vinden wij zeer teleurstellend. We hopen dat deze acties, die dat soort acties aanmoedigen, niet meer zullen plaatsvinden. Fred is een ongelooflijk aardige en getalenteerde jongen, hij heeft dit absoluut niet verdiend.”

Fred Wright in de Vuelta – foto: Cor Vos


flag-nl Mathieu van der Poel vs. flag-au de pubermeisjes

Knock, knock! Mathieu van der Poel hoeft niet te vragen ‘Who’s there?’, hij weet wie daar zijn. Het zijn opnieuw de twee pubermeisjes die hem de hele avond al uit zijn slaap halen met hun overlast en kattenkwaad. Het is zaterdag 24 september, de avond voor het WK. Van der Poel heeft een rotzomer achter de rug, waarin de Tour de France uitliep op een debacle. Halverwege is hij gedesillusioneerd afgestapt. Nadien heeft hij de fiets even aan de kant gezet, maar vervolgens is hij keihard gaan trainen. Om revanche te nemen, om iedereen eens wat te laten zien, om wereldkampioen te worden.

Het zal niet gebeuren. Van der Poel ontploft als de meisjes van 13 en 14 jaar oud weer op zijn deur bonzen en achtervolgt ze – in zijn onderbroek – tot in hun kamer, laten (hele vage) beelden later zien. Niet lang na dit moment wordt de politie gebeld. De agenten arriveren rond middernacht en arresteren Van der Poel. De meisjes hebben verklaard dat de kopman van het Nederlandse team hen geduwd heeft, waarbij een van hen letsel heeft opgelopen aan een elleboog. Van der Poel ontkent dat hij hen geduwd heeft tijdens zijn verhoor op het politiebureau van Kogarah. Daar zit hij enige tijd in de cel.

Rond 04.00 uur is Van der Poel teruggekeerd in zijn hotelkamer, pas tegen 07.00 uur heeft hij eventjes geslapen. Toch staat hij aan de start van het WK. Hij probeert het, maar na 35 kilometer beseft hij dat het niet gaat lukken: de regenboogtrui na zo’n turbulente nacht is niet realistisch. Hij stapt uit de wedstrijd. Hiermee is de kous evenwel nog niet af: Van der Poel moet de dag na de koers voor de rechter verschijnen. Deze legt hem een geldboete van 1.500 dollar op. Ook hoort de renner dat hij drie jaar lang niet mag afreizen naar Australië.

Van der Poel verlaat de koers al vroeg – foto: Cor Vos

Omdat er een oordeel is geveld (ook al zegt Van der Poels advocaat direct na de uitspraak nog in hoger beroep te zullen gaan), krijgt de Nederlander zijn eerder afgenomen paspoort terug. Zodoende kan Van der Poel Australië dezelfde dag nog verlaten. Dinsdag komt hij aan op het vliegveld van Brussel, waar hij de pers te woord staat. “Ik heb een meisje vastgehad aan haar arm”, vertelt hij. “Zeker niet met de bedoeling om iemand pijn te doen. Iedereen die mij kent, weet dat ik nog nooit iemand pijn heb gedaan. Er gaan heel veel verhalen rond over duwen, maar dat is absoluut niet waar. Dat is niet wat er gebeurd is.”

“Natuurlijk heb ik er spijt van. Ik ben ook fout, dat geef ik ook toe. Ik had dat niet moeten doen en het anders moeten aanpakken. Helaas is het wel zo gebeurd. Ik probeer het achter me te laten en verder te kijken naar wat er komt. Nu ga ik even naar huis, de rust op zoeken. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik terug in het land ben. De ploeg en de advocaat gaan het nu verder afhandelen”, aldus de renner van Alpecin-Deceuninck.

Tot slot gaat hij in op wat hij anders had moeten doen. “Ik had sowieso de receptie of iemand anders op de hoogte moeten brengen. Maar het was al laat en ik wilde gewoon slapen. Ik dacht het zelf op te kunnen lossen, want dan uiteindelijk helemaal fout is uitgedraaid. Helaas kan ik er niets meer aan veranderen.”

Van der Poel verlaat Australië -foto: Cor Vos


flag-be Marc Sergeant vs. flag-be John Lelangue

John Lelangue staat in 2023 niet meer aan het roer van Lotto Soudal, dat dit seizoen degradeerde uit de WorldTour. Volgens Jannie Haek, de CEO van de Nationale Loterij, kiest Lelangue er zelf voor om te vertrekken. “Het is een beslissing van John Lelangue geweest om de ploeg te verlaten, maar we doen dat in de beste verstandhouding”, aldus Haek.

Het hele gebeuren leidde tot een cynische reactie van Marc Sergeant, die negentien jaar werkzaam was voor Lotto Soudal en zijn voorgangers. In 2019 werd hij als manager vervangen door Lelangue, na 2021 mocht hij ook niet meer blijven als ploegleider. “Stel je voor, je krijgt een mooi schip, het was al decennia lang goed onderhouden en toch begin je er een gat in te maken. Terwijl het schip aan het zinken is, zorg je eerst voor een nieuwe boot en verlaat dan snel het zinkende schip”, schrijft Sergeant op Twitter.

De reactie van Lelangue liet niet lang op zich wachten. “Om eerlijk te zijn kan ik dit opvatten als een compliment van Marc Sergeant, een specialist in dergelijke zaken. Voordat ik bij de ploeg aansloot, en ook erna, deed jij al het meeste werk en hielp je om de gaten te creëren”, neemt Lelangue de metafoor van het zinkende schip over.

Lelangue, Sergeant en Caleb Ewan in de Tour van 2020 – foto: Cor Vos


flag-be Laurens Sweeck vs. flag-be Eli Iserbyt

We begonnen met een veldritrel, laten we daar ook mee eindigen. Ditmaal geen conflict tussen teambazen en een manager, maar tussen crossers onderling. We doelen natuurlijk op Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. De twee voormalige ploeggenoten – Sweeck verliet Pauwels Sauzen-Bingoal na vorige winter – botsten na de Superprestige Ruddervoorde. Die cross werd gewonnen door Iserbyt, maar volgens Sweeck was de West-Vlaming een ‘onverdiende winnaar’.

“Ze pakken hun verantwoordelijkheid niet, dat vind ik laag bij de grond”, zei Sweeck over Eli Iserbyt en diens ploeggenoot Michael Vanthourenhout. Hij vond dat het duo niet genoeg bijdroeg in de achtervolging op de enige koploper, Lars van der Haar. Die laatste reed uiteindelijk nog twee keer lek, waarna Iserbyt alsnog kon winnen. “Als je drie, vier ronden in het wiel blijft zitten, dan win je volgens mij onverdiend”, doelde Sweeck op Iserbyt. “Hij zou een kampioen moeten zijn, dan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen.”

Iserbyt aan het feest in Ruddervoorde – foto: Cor Vos

Iserbyt beet in gesprek met Sporza van zich af. “De enige die veel in het wiel zat, was Quinten (Hermans, red.). Laurens wilde altijd als eerste in het zand zitten, dus liet ik hem doen. Het is jammer dat hij dat zegt, omdat ik altijd koers wil maken. We waren de enigen die koers hebben gemaakt in Fayetteville, Waterloo en Tábor. Ook vandaag was de eerste demarrage van Michael (Vanthourenhout, red.) en was ik de enige die probeerde om naar Lars te rijden.”

“Laurens rijdt wel tempo, maar niet snel genoeg om ons eraf te rijden. Hij is gewoon gefrustreerd dat hij nog niet heeft gewonnen. Laurens beseft nu hoe luxueus het vorig jaar was in ons team, omdat Michael en ik de kastanjes uit het vuur haalden. Het hoort erbij dat je als kopman iets meer moet doen dan normaal.”

Een dag na het moddergooien doken de twee kemphanen het echte veld weer in. In de Wereldbeker Maasmechelen stond Iserbyt weer op het podium, maar wel twee treden lager dan de winnaar: Sweeck. De crosser van Crelan-Fristads kwam met ruim verschil als eerste over de streep, met het vingertje voor de lippen. Het was wel duidelijk voor wie dat gebaar bedoeld was. Van frustratie over het ontbreken van een zege kon Sweeck nadien alvast niet meer beticht worden.

Het vingertje van Sweeck – foto: Cor Vos


Stem hier op jouw favoriet!

Dit artikel delen:

46 Reacties

Guushovd 9 december 2022 om 09:08

Maar één kandidaat wat mij betreft. De ananas op de pizza van Mathieu van der Poel.

4
Posterix 9 december 2022 om 09:23

Moet je voor de gelegenheid wel je gebruikersnaam even veranderen in Andrea Calzone

1
Melkzuur 9 december 2022 om 11:00

Schachmann vs Roglic had ik gemist. Het valt me op dat Roglic steeds meer tegenwind krijgt vanuit "het peloton".

4
Het Luie Paard van Lent 9 december 2022 om 08:43

Ik vind Pogi vs Dylan ook nog wel een goede. Vooral hoe Pogiboy van internationale knuffelfietsert opeens verandert in het type bontkraagje-schreeuwert inclusief bijbehorende gebaren blijft mooi om te zien, en verbaasde mij ook meer dan Matje die een paar schijtirritante kutkinderen op z’n plek zet. Ik stem alvast voor Pogi vs Dylan.

2
Mooie Sjors 9 december 2022 om 08:45

Hoe krijg jij het toch altijd weer verzonnen? :D

-1
Peetvader 9 december 2022 om 11:56

En die daarna de klasse heeft om zich te excuseren, in tegenstelling tot vele andere relschoppers hierboven.

0
Mooie Sjors 9 december 2022 om 12:09

Excuses in klare taal! ;)

1
Gelei 9 december 2022 om 08:52

Belgen betrokken in 5 van de 10 rellen (5,5 als je Mathieu meetelt). Wat een kutvolk zijn we toch.

En dan is Remco vs Turner nog niet opgelijst.

2
Limal 9 december 2022 om 09:12

Ook vijf Nederlanders betrokken in deze tien gevalletjes (MvdP meegeteld). Dat de focus hier op WF vaak op Laaglanders ligt is natuurlijk logisch…

2
Mystieke_Monnik 9 december 2022 om 09:47

Niemand kan rellen als de Belgen! Slechts 1 rel waar PatLef bij betrokken is? Een magere score…

0
LeoR 16 9 december 2022 om 09:50

En 3 keer een Sloveen .. terwijl er daar amper renners van rondrijden. Dan zijn de laaglanders blijkbaar nog brave jongetjes.

1
the_tank 10 december 2022 om 13:11

Ik vind dit echt een geniaal artikel. Wielrennen gaat over verhalen, dus dit hoort daar ook bij. En ik vind dat Wielerflits er ook echt wat van gemaakt heeft, veel context. Dus hulde!

2
platteprijs 9 december 2022 om 08:34

Deze laat ik graag aan mij voorbijgaan.

1
Koers 9 december 2022 om 10:55

Geen hypo, is het alweer zo lang geleden dat d’n Don beschonken aan tafel zat? Wat giet de tijd toch rap.

1
lo squalo dello Stretto 9 december 2022 om 11:15

Ik weet niet vanaf wanneer het als een ‘rel’ kan bestempeld worden maar vond Lampaert vs. Wellens (Quick-Step vs. Lotto) in de Baloise Belgium Tour ook wel wat. Al ging Lotto er wel braafjes mee om dus wellicht geen ‘rel’.

Ik ga in deze lijst voor Matje in Australië.

1
Peetvader 9 december 2022 om 11:57

Klopt, er zijn ploegen die dit meer zouden opkloppen.

0
Dikke Kater 9 december 2022 om 19:44

Wat een rare poll. Het zal de komkommertijd wel zijn.

1
Limal 9 december 2022 om 09:17

Doe mij maar Smith vs. Rock, daar kon zelfs Mathieu niet tegenop.

0
Bimbo Visma 9 december 2022 om 09:47

Primoz Roglic vs. Fred Wright

Omdat Jumbo er nooit excuses voor heeft aangeboden

0
Sjonge Jonge 10 december 2022 om 16:39

Je verwacht het niet…

0
Romāns Vainšteins 9 december 2022 om 10:21

Vergeleken met tikkertje op de gang is de rest natuurlijk hopeloos relatief.

Wel knap dat hij na plankjegate deze roem voor de tweede x op rij weet te pakken. Met wat voor stoms grijpt hij aankomend jaar de titel?

0
Gr.R. 9 december 2022 om 10:33

Roglic vs. Wright. Hier wordt Roglic uit de Vuelta gereden en dat kost’m de overwinning.

0
Mystery Rider 9 december 2022 om 11:56

Heb ik ook voor gekozen – Matje is helemaal geen rel maar een ‘out of race incident’ dat iedereen daarvoor kiest is jammer want het is MvdP versus onbekenden, helemaal niks te maken met andere wielrenners.

Voor mij is Roglic vs Wright het meest frappant, Roglic ligt er echt wel vaker bij dan we beseffen en altijd is het de schuld van anderen (volgens Roglic dan toch)…misschien moet hij gewoon terug gaan ski springen, de TDF winnen zitten er toch niet meer in!

1
Mooie Sjors 9 december 2022 om 12:40

'Spraakmakend' waren er volgens mij maar 2: Wright/Roglic en MVDP/meisjes.

Ben wel benieuwd naar Roglic zijn terugkeer in het peloton. Afgelopen seizoen waren er binnen het peloton toch al verschillende kritische geluiden te horen richting TJV. Reken daar nog hun dominantie bij in koers, en ik denk dat Roglic nog minder ruimte gaat krijgen dan voorheen. Volgens mij was het niet zo verstandig om na die op z'n minst toch wel discutabele fase in de Vuelta de aanval frontaal in te zetten op Wright. Met z'n wat wankele stuurcapaciteiten heb je maar beter een beetje goodwill aan je zijde bij de andere renners en ploegen. Maar goed… als hem dat oplucht, moet hij dat maar doen uiteraard.

MVDP vs. The Shining twins was natuurlijk as rellerig as they come. Ik onthoud er vooral de vele opvoedingslessen uit van Nederland richting Australië, en natuurlijk de hotelreviews. :)

0
Handige Harry 9 december 2022 om 13:34

Het volgende lijstje zal gaan over de meest geliefde wielerflitser.
Tenminste als je de lat nog lager wil leggen.

0
Pietspeed 9 december 2022 om 13:35

Geen nieuws, goed nieuws. Ok ff rellen dan maar.
Op 1 met stip: OM vs Van Eerd.
Gedeeld 2e Mathieu vs pubermeisjes en Roglic vs Wright. Roglic, als te zien op beeld, die uit de Vuelta wordt gereden.

0
Bylan van Daarle 9 december 2022 om 14:02

Ik mis Pineau vs. de vermeende sponsors in dit rijtje. Zou voor mij de enige rel zijn die in de buurt komt van het WK-debacle…

0
LeoR 16 9 december 2022 om 09:48

Is dit lijstje speciaal gemaakt zodat Mathieu ook eens kan winnen? Roglic beelf in deze poll trouwens recht en werd mooi tweede ;)

-1
xistnc 9 december 2022 om 11:37

Al die Vlaamse kermiskluchtjes zijn natuurlijk maar klein bier. De enige drie die ik me echt herinner zijn het wangedrag van REV in de Brabantse Pijl (?), Wright vs Roglic en de kruistocht in onderbroek van Matje. Dan kies ik voor de middelste, omdat ik vermoed dat die het komende jaar nog zal danig zal doorsudderen.

-1
Mooie Sjors 9 december 2022 om 11:57

Het ‘wangedrag’ van Evenepoel in de Brabantse Pijl. Ja echt een spraakmakende rel was dat, de internationale wielerwereld stond dagenlang in rep en roer. :D

0
Melkzuur 9 december 2022 om 12:16

Dan kan ook de rel tussen GCN-analist Adam Blythe en Evenepoel worden vermeld. Want die eerste wist zeker dat Evenepoel een lekke band fakete op het einde van rit 16 van de Vuelta.

3
Mooie Sjors 9 december 2022 om 12:18

Of xistnc die op WF Van Aert in de Tour een 'stoorzender' noemde? :D

3
Wheely 9 december 2022 om 12:31

Lampaert in die gouden kilometer vond ik ook wel een nominatie waard. Rond Lopez was er uiteraard dit jaar ook weer een relletje.

1
Mooie Sjors 9 december 2022 om 12:35

Of REV die Gesink niet liet winnen in de Vuelta, ook een serieus relletje! Allez, op WF dan toch. :)

2
Arie den Blanken 9 december 2022 om 13:10

Mathieu van der Poel vs. de pubermeisjes: Niet alleen het meest spraakmakende maar voor ons vooral ook het leukste.

-1
Cochise 9 december 2022 om 09:11

Klassevol! Komt er ook nog een verkiezing van het spannendste wielerflits-boulevard-bericht? We willen toch allemaal nog eens likkebaardend de sappigste roddels kunnen lezen over renners die gescheiden zijn (al dan niet na een portie huiselijk geweld), een nieuwe auto hebben gekocht of een bosbessensapje hebben gedronken?

-2
Mystery Rider 9 december 2022 om 12:07

Oh ja, top artikel in de maak, welke top renner heeft de coolste bolide gekocht dit jaar…WvA met stip op 1 met zijn full option Land Rover Defender…hoe groter de auto, hoe kleiner…soit, zo laag wil ik niet vallen, hahahaha!

1
Comments 9 december 2022 om 16:19

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

-2
Stoemper 10 december 2022 om 11:42

Man man man wat een trieste bedoeling hier……really wielerflits?

Kansloos in elke vorm.

-2
Comments 9 december 2022 om 16:20

DE MEEST SPRAAKMAKENDE REL VAN 2022

Belgen zijn gek op rellen, stoken en ruzie.

Jammer dat deze vraagstelling ook bij WF.Nl is neergelegd.

-3
Barry Batsbak 9 december 2022 om 08:31

Jezus wat een schot voor open doel dit.

-4
Mystery Rider 9 december 2022 om 12:01

Belachelijk natuurlijk dat Matje op het WK zelfs in dit lijstje staat en iedereen daar gewoon voor kiest – heeft zelf niks te maken met de koers zelf en is geen rel tussen renners zoals de rest van dit lijstje!

FOUTE boel van WF wat mij betreft, schrijf dan nog even een extra artikel mbt tot dit debacle en laat papa A3 nog eens even aan het woord om zijn mening te geven !

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone