Bakelants haalt uit naar IWG en Visbeek: “Heb blijkbaar zelf Paard van Troje binnengehaald”

woensdag 14 september 2022 om 08:25
Bakelants haalt uit naar IWG en Visbeek: “Heb blijkbaar zelf Paard van Troje binnengehaald”

Jan Bakelants - foto: Cor Vos

Jan Bakelants zal volgend jaar niet meer uitkomen voor Intermarché-Wanty-Gobert. De 36-jarige Belg kan niet rekenen op contractverlenging en dus is het maar de vraag of hij in 2023 nog actief zal zijn als wielrenner. Een openhartige Bakelants doet in Het Nieuwsblad zijn verhaal. Met name performance manager Aike Visbeek moet het ontgelden.

Bakelants kreeg al voor de Vuelta a España te horen dat hij moet vertrekken bij Intermarché-Wanty-Gobert. “Na de Dauphiné kreeg ik te horen dat ik geen Tour de France kon rijden. Toen ik in Denemarken was voor Vive le Vélo, ben ik bij de ploeg gaan vragen hoe het zat. Ik heb geen manager, ik doe dat zelf. Tot mijn verrassing kreeg ik daar te horen dat het toch niet zou werken. Een ontgoocheling, want als deze ploeg vandaag staat waar hij staat – veel verder dan drie jaar geleden – dan heb ik daar veel aan toegevoegd. Ik moet me niet schamen om dat te zeggen.”

“Wrang dat de man die comfortabele positie aan mij dankt, dat nu blijkbaar vergeten is”
De ervaren renner neemt vervolgens geen blad voor de mond en haalt uit naar Aike Visbeek, die als performance manager verbonden is aan de Waalse ploeg. “Ik zal mijn woorden wikken: het is wrang dat de man die zijn comfortabele positie als sportief manager aan mij dankt, dat nu blijkbaar vergeten is. Want hoe denk je dat een Nederlander die in Zweden woont aan een job komt bij een team uit Wallonië? Je moet geen uil zijn om daar de puntjes te verbinden.”

Bakelants en Visbeek werkten in het verleden al samen bij Team DSM. De Belg toont vervolgens sms’jes aan de betreffende journalist van Het Nieuwsblad waaruit blijkt dat Bakelants de naam van Visbeek heeft laten vallen bij het management van de ploeg. “Ik wil je dat tonen, om duidelijk te maken dat wat ik zeg geen zever is van een gefrustreerde renner. Vergeten waar je vandaan komt, daar kan ik niet goed tegen.”

Performance manager Aike Visbeek – foto: CyclingMedia Agency/Alessandro Volders

“De manier waarop stoort me, het rond de pot draaien”
“Een wielerploeg is geen ngo. Niks voor niks. Om dan op zo’n brutale manier aan de kant geschoven te worden… De beslissing op zich laat me eigenlijk koud. Maar de manier waarop stoort me, het rond de pot draaien. In het hele discours moest ook de kwestie Quinten Hermans nog eens de revue passeren. Een heel verhaal: Quinten heeft laat beslist om te vertrekken, waardoor de ploeg nu laat een vervanger moet zoeken. Alle managers weten ook dat de ploeg een vervanger zoekt, waardoor de prijzen nog meer de hoogte in gaan.”

“En die meerkost gaat dan zogezegd ten koste van mij. Een compleet belachelijke reden. Ik weet wat ik de voorbije drie jaar heb verdiend. Een fractie van wat de vervanger van Quinten gaat kosten. Onmogelijk dat die twee elkaar in de weg zitten. Kijk, ik kan best tegen de ironie van het lot – ik heb met Visbeek blijkbaar zelf een Paard van Troje binnengehaald – maar wees dan ook rechtuit. Ergens zou je toch in je achterhoofd mogen houden: hij heeft veel voor ons gedaan en hij heeft alles bij elkaar geen rotte bal gekost. Bij veel mensen zou je daar wat goodwill voor krijgen, hier blijkbaar niet.”

Dit artikel delen:

121 Reacties

Panache 14 september 2022 om 09:17

Bakelants haalt wat zaken door elkaar. Je kan geen wielercarrière ‘kopen’ door twee partijen met elkaar in contact te brengen (Aike Visbeek met ploeg Wanty). Dat het voor Bakelants onrechtvaardig voelt is niet geheel onbegrijpelijk, immers leeft hij volgens zijn eigen normen en waarden en projecteert hij deze op zijn omgeving. Kortom: Bakelants zelf zou mensen die hem helpen een streepje voor geven. Oke dat kan, andere mensen zien een groter plaatje. Een bepaalde goodwil, een mogelijke functie ooit binnen de omkadering van het team (mits de ambities en kwaliteiten er zijn) zou wellicht wél een volgende carrièrestap voor Bakelants zijn, maar juist zo’n interview als dit helpt dan niet echt.

9
Maillot à Pois 14 september 2022 om 10:35

Mijn eerste idee was dat dit wel een heel zuur interview was, en dat Bakelants niet kon verwachten ten eeuwige dage bij de ploeg te kunnen blijven omdat hij ooit Visbeek binnenhaalde.
Maar ik raad iedereen aan om even door te klikken op de link naar Het Nieuwsblad bovenaan in het artikel. Daar lees je het volledige interview, en zitten er stukjes tussen de meest giftige quotes, en daar is het algemene gevoel toch anders. Bakelants heeft het er expliciet over de hybride rol (renner-ploegleider-scout) die hij nog een jaar in de ploeg wilde spelen, een rol waar ik hem wel geschikt voor acht, en ik snap wel dat hij ontgoocheld is dat Visbeek hem daar niet in gesteund heeft.
Bovendien beseft hij in het interview zelf dat jij zich een beetje laat meeslepen door zijn ontgoocheling: “Bon, nu heeft het interview ineens een heel onaangename wending genomen. (lacht)”

9
Wheely 14 september 2022 om 10:39

Al met al niet zo slim dus van Bakelants om dit interview te geven als hij daadwerkelijk aan de slag wil als ploegleider. Hij had het beter met Aike zelf uit kunnen spreken.

5
Maillot à Pois 14 september 2022 om 10:53

Ik mag hopen dat hij de rol die hij voor zichzelf zag weggelegd wel heeft besproken met Visbeek/het team, en dat ze er niet op in zijn gegaan.
Maar je weet het niet, en of dit interview hem in een gelijkaardige rol bij een andere ploeg gaat helpen is inderdaad nog maar de vraag.

2
paustovski 14 september 2022 om 09:01

Wat een rare redeneertrant van Bakalants. Die visbeek zou toch geen knip voor de neus waard zijn als hij vriendjespolitiek leidend laat zijn.

8
Spruch 14 september 2022 om 09:33

Oei, oei, oei. Jan Bakelants, niet handig wat je hier allemaal zegt. Omdat jij Aike Visbeek hebt aangeprezen, moet de ploeg jou nou maar in dienst houden? Dat klopt natuurlijk van geen kant.

6
Het Luipaard van Lent 14 september 2022 om 09:20

Ah, zever van een gefrustreerde renner. Altijd leuk.

5
Nelson 14 september 2022 om 09:54

Jan is een beetje verbitterd. Einde verhaal en nooit de renner geworden die hij verwacht had te worden.

4
Anton van Valouwe 14 september 2022 om 10:06

Die sms’jes aan de journalist laten lezen.., Janneman heeft even ergens een verkeerde afslag genomen…

4
pro cycling 14 september 2022 om 10:08

Oei Jan, ik kan best begrijpen dat je ontevreden kunt zijn over geen contractverlenging, en de manier waarop eventueel ook. Het is jouw verhaal en ervaring, benieuwd of IWG nog een reactie hierop geeft.
Als je met dit soort interviews op de proppen komt, gaat een nieuwe potentiële wielerploeg heel hard nadenken of ze dergelijk persoon binnen willen halen. Naast prestatie is sfeer ook heel belangrijk in een ploeg. We schrijven september en het seizoen is nog niet ten einde maar je bent nog wel onder contract. Succes met je aankomende maanden, en hoop dat je nog een mooi programma mag rijden maar ik vrees ervoor….

4
Tim Keitsman 14 september 2022 om 09:05

Jan is boos op Visbeek omdat die niet aan vriendjespolitiek wil doen? Visbeek kiest blijkbaar op basis van prestaties en budget dat beschikbaar is. Het zou verboden moeten worden!

Dat Jan vrienden is, is gebaseerd op het tippen van Visbeek. De wereld van potentiële performance managers die goed zouden passen lijkt me vrij klein. Visbeek zou vast al op de longlist gestaan hebben en er zullen vanuit verschillende kanten tips over Visbeek binnen gekomen kunnen zijn. Moet Visbeek die allemaal nog terug gaan betalen? Daar zullen renners die wel passen in het budget en voldoende presteren maar moeten vertrekken omdat ze niet genoeg performance managers getipt hebben bij mee zijn.

Het lijkt me in ieder geval zeker geen goede reden om iemand aan de schandpaal te nagelen.

Steek je hand in eigen boezem Jan. Spreek met je prestaties en je hebt vanzelf weer vrienden.

3
Henk van Bouw 14 september 2022 om 12:39

Man man blijkbaar kan niemand hier lezen alvorens te reageren. Het is niet het probleem dat zijn contract niet verlengd wordt, maar de manier waarop dit wordt gedaan.

3
Reusjen 14 september 2022 om 14:52

Geloof je het zelf Henk van Bouw? Dat is gewoon een lulsmoes natuurlijk, omdat hij anders helemaal geen poot heeft om op te staan.

-1
KJP 14 september 2022 om 09:12

Jan Bakelants vind ik altijd een hele aparte gozer, komt wel vaker enorm gefrustreerd en onredelijk over in zijn interviews. Visbeek ben ik ook zeker geen fan van hoe hij over komt.

Wat dat betreft dus niet heel bijzonder dat beide heren in zo'n kwestie met elkaar botsen. Overigens kan ik me prima voorstellen dat je als WT ploeg zonder Bakelants door wil in deze fase van zijn carriere.

Het verhaal van die SMSjes doet me niet veel, je zult als Visbeek zijnde nog altijd zelf een overtuigend verhaal en CV moeten hebben om in die positie terecht te komen. Dat Bakelants dan toevallig de ploegleiding op Visbeek gewezen heeft, betekent niet dat Visbeek dan vervolgens jarenlang door moet gaan met Jan Bakelants om hem terug te betalen.

3
Duh 14 september 2022 om 09:17

Je kan een performance manager moeilijk verwijten dat hij enkel naar performance kijkt en niet naar vriendjes politiek. Maar een fijne kerel lijkt me die Aike idd ook niet.

3
Mwielerfan 14 september 2022 om 09:35

Als je goed leest is dat ook niet het verwijt, maar wel de manier waarop. Weinig communicatie, heel laat,de beslissing al maken maar nog niet open naar de renner zijn. Precies wat wanty verwijt aan hermans, maar als zijzelf het doen is het blijkbaar helemaal ok

3
Duh 14 september 2022 om 12:23

Als je nog beter leest (tussen de regels door), maakt hij juist wel dat verwijt, om vervolgens te zeggen dat het daar helemaal niet om gaat, maar om de vorm…

0
Mooie Sjors 14 september 2022 om 09:26

Ja altijd moeilijk he… Om uit te maken wie van deze 2 mannen nu eigenlijk irritanter is, bedoel ik.

3
SonnySide 14 september 2022 om 10:07

Wat loopt die Bakelants nou te zaniken over de manier waarop hij is weggestuurd. Paard van Troje bla bla. Hij heeft zijn ploeg gediend en heeft te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd. Of hij nou Aike heeft binnengehaald of niet, die man zit daar toch vanuit zijn functie, niet als vriend. Het zou pas een slechte zaak zijn als hij een contract krijgt door de goede dingen die hij heeft gedaan, zoals Aike binnenhalen.
En dan ook nog over het budget van de ploeg gaan speculeren en de huidige markt.

Nee, dit is naschoppen met een boel frustratie.

3
EricV 14 september 2022 om 10:27

Jantje mag blij zijn dat hij zolang prof is geweest als peleton vulling

3
Edwin Jansen 14 september 2022 om 10:30

Het is duidelijk dat de wielersport vergeven is van mensen met korte lontjes en veel emoties die blijkbaar niet op een normale manier geuit kunnen worden tegen de mensen waar het over gaat. Zeg maar het eerste dat je leert als je leert over interpersoonlijke communicatie en feedback geven en kritiek en slecht nieuwsgesprekken. Alles wat er hier blijkbaar en schijnbaar gebeurt is, klinkt als exact wat je niet moet doen in die gevallen. Niet met iemand persoonlijk een slecht nieuws gesprek voeren en je frustratie en kritiek niet persoonlijk 1 op 1 met iemand bespreken, maar het zo breed mogelijk bij een zo groot mogelijk niet of nauwelijks betrokken publiek uithangen, is blijkbaar normaal. Alsof je iemand publiekelijk aan de schandpaal nagelt, omdat jij och jij toch zo tekortgedaan bent. Ik zeg niet dat Jan ongelijk heeft, waarschijnlijk heeft ie wel gelijk. Ik zeg alleen dat er blijkbaar een nogal groot gebrek is aan sociale en communicatieve vaardigheden in het wielerpeloton. Je zal maar communicatie en/of pr manager zijn bij een profploeg. Je zou na een half jaar bijna gillend weglopen. Je zit alleen maar brandjes te blussen.

3
Tompot 14 september 2022 om 08:41

Beetje triest verhaal van iemand die zich zelf echt te belangrijk is gaan vinden

2
FDJ 14 september 2022 om 08:43

Heb die Visbeek altijd een vreselijke arrogante en zelfvoldane man gevonden. Ik geloof ook absoluut niet dat hij het succes is achter Intermarche zoals in de media werd gesteld en daar kreeg Visbeek ook veel te vaak een groot podium. Ik zie de kracht eerder liggen bij Valerio Piva.

2
Michiel 14 september 2022 om 09:21

Don’t judge a book on his cover, maar die Visbeek heeft een vreselijke irritante uitstraling. Arrogant met een tikje verongelijkt. Stond bij DSM ook niet erg goed bekend volgens mij

2
Silent Hill 14 september 2022 om 10:53

Ik zal mijn woorden wikken: zijn hele carriere dankt hij aan 1 moment in de Tour. Neem dat weg en hij was pakweg al 8 jaar geen renner meer.
Schat zichzelf wel heel hoog en belangrijk in, maar meer dan een pro-continentale renner is/was het niet. Sorry Jan.

2
Marlin 14 september 2022 om 11:02

Maar hij is wel altijd een goede wegkapitein geweest die de ploeg bij elkaar hield. Wegen we dan zijn verdiensten af in verhouding met zijn jaarloon, dan is hij voor een ploeg vele malen waardevoller dan de helft van de huidige profs. Vergeleken met een Sagan die vijftig maal meer verdient, is zijn rendement minstens even hoog. Nog los van zijn waarde voor zijn eigen team.

-1
Shinzawai 14 september 2022 om 11:08

Daarmee onderschat je hem toch wat, van 2012 tot en met 2017 was hij een prima World Tour renner. Weliswaar geen kopman, maar een sterke renner die jaarlijks zijn punten wist te pakken en een pak prima ereplaatsen bij elkaar heeft gereden, evenals een paar fraaie overwinningen. Na zijn crash in Lombardije heeft hij dat niveau helaas niet meer kunnen halen.

0
zietemgaan 14 september 2022 om 09:16

Jan Bakelants kan soms zeurderig overkomen maar hij heeft wel sterke analyses steeds. Hij is effectief als renner pensioen gerechtigd, maar iemand die het zéker zál maken als ploegleider of iets dergelijks. Als je dan leest dat hij iwg mee aan het ontwikkelen was dan kan ik me voorstellen dat dit een mes in de rug is en dat je je verontwaardiging wil uitschreeuwen. Niet slim tout court om Jan Bakelants te onderschatten, ook al is het niet meer de renner van vroeger

1
Reusjen 14 september 2022 om 14:54

En wat nou als ze bij IWG iets minder onder de indruk zijn van zijn ploegleiderscapaciteiten en niet op hem zitten te wachten?

1
Mwielerfan 14 september 2022 om 09:37

Wel heel veel mensen hier die moeilijk kunnen lezen. Bakelants zegt toch echt dat het besluit om niet verder te gaan het probleem niet is, maar dat de manier waarop hem teleurstelt.

1
Het Luipaard van Lent 14 september 2022 om 09:46

Waarom moet ie dan dat Visbeek-verhaal erbij halen?

5
Aplus 14 september 2022 om 09:48

Waarom haalt ie dan de smsjes etc erbij?

5
Skywalker 14 september 2022 om 10:10

Ik snap de kritiek op Bakelants hier niet helemaal. Het gaat hier niet enkel om zijn zichtbare prestaties op de fiets, maar eerder om zijn – naar de buitenwereld toe – onzichtbare prestaties achter de schermen. Bakelants heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zou openstaan om uiteindelijk zijn carrière verder te zetten als ploegleider. Als je dit interview leest en zijn eerdere interviews (oa in Extra Time Koers), dan merk je dat zijn rol de afgelopen jaren ook al meer neigde naar renner-ploegleider, dan naar zuiver renner. Ik kan op basis van zijn analyses wel voorstellen dat hij op die manier zeker een steentje heeft bijgedragen aan het ‘nieuwere’ Intermarché – Wanty en dat hij daar als renner zijn carrière had willen beëindigen om er dan te starten als ploegleider.

1
VTI 14 september 2022 om 12:12

Ik begrijp wat je hier zegt. Maar jongens hij laat in dit interview toch ook zien totaal niet klaar te zijn voor zo’n rol. Om nou als een briesend paard naar de uitgang te stormen is geen visitekaartje voor je ploegleiderscarriere

2
Skywalker 14 september 2022 om 14:39

Ik vind dat Wielerflits hier een beetje te veel Bakelants ‘framet’. Als je het volledige interview leest in het Nieuwsblad, waarnaar gelinkt wordt, dan is de toon echt wel anders.

1
Shinzawai 14 september 2022 om 10:12

Bakelants kan natuurlijk geen vriendjespolitiek verwachten, maar anderzijds had de ploeg de reden om het contract niet te verlengen beter eerlijk kunnen vertellen i.p.v. zich te verschuilen achter een vaag verhaal over de vervanger van Quinten Hermans. Simpelweg “sorry Jan, maar je brengt sportief niet meer genoeg voor de ambities die we hebben” zou wel zo eerlijk zijn.

Overigens is het veel interessanter dat Wanty kennelijk een vervanger voor Hermans in het vizier heeft, die bepaald niet goedkoop is. Als je dan bekijkt wat er nog op de markt is, moet dat haast wel Yates, Formolo of Uran zijn.

1
Skywalker 14 september 2022 om 10:22

Yates zou terug naar zijn broer gaan bij BikeExchange. Ik denk dat hij daar voorlopig de boot afhoudt om eerst te kijken of die al dan niet in de WorldTour blijven.

0
Youri IJnsen 14 september 2022 om 10:26

Die vervanger heet Søren Kragh Andersen.

-9
Shinzawai 14 september 2022 om 10:30

Was Kragh Andersen niet al bevestigd door Alpecin?

1
Skywalker 14 september 2022 om 10:32

Andersen is inderdaad al officieel bevestigd geweest door Alpecin-Deceuninck.

1
Panache 14 september 2022 om 10:37

Wat zeg je nu Youri? Begin augustus publiceerde Wielerflits als volgt.

“Alpecin-Deceuninck presenteerde woensdag vijf nieuwkomers: Søren Kragh Andersen, Kaden Groves, Quinten Hermans, Jensen Plowright en Nicola Conci, die overstapt van de opleidingsploeg. Maar er zit mogelijk nog meer aan te komen, laat ploegmanager Christophe Roodhooft in gesprek met Het Nieuwsblad weten.”

2
Youri IJnsen 14 september 2022 om 11:18

Zo, goedemorgen. Was ik daar even in de war met twee ploegen, haha. Duimpjes omlaag en niet te zuinig ook, graag! ;-)

6
Beer 14 september 2022 om 11:22

Het is bijna middag Youri ;-)

-2
Boomie1 14 september 2022 om 14:05

We kennen alleen het verhaal van Jan en niet dat van IWG. Het is vrij smerig hier op deze manier mee om te gaan, vooral omdat Bakelants een graag geziene gast is.

0
Fast Freddy 14 september 2022 om 10:13

Ik begrijp Jan wel. Hij maakt dan wel zijn aandeel in het op Visbeek geplakte succes (veel) groter dan het m.i. is, maar, hij verwacht als volwaardig teamlid gezien te worden en daarmee communicatie die daarmee in lijn ligt en eerlijk en open is. Door vage praat en drogredenen voelt hij zich niet gerespecteerd.
Aanname; als de ploeg vroeg tijdig tegen hem had gezegd, "Jan je wordt wat ouder en haalt je niveau niet meer, terwijl het niveau van de ploeg omhoog is gegaan, dus er is geen plek voor je", was het zuur geweest, maar uiteindelijk wellicht beter te verteren.

1
De Štangelj Fanclub 14 september 2022 om 11:43

Ongeacht wie of wat : Bakelants en Wanty passen niet meer bij elkaar. Jan kan zich nu het beste concentreren op het vinden van een nieuwe ploeg (op PCT niveau waarschijnlijk) of op een leven in de gewone maatschappij. Ik heb niks tegen Bakelants trouwens. En ik vind Wanty een leuke aanvallende ploeg.

1
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone