Niets is symbolischer voor een wereldtitel dan de regenboog. Goede prestaties brengen renners in het stralend middenpunt, maar daarvoor zijn bloed, zweet en tranen nodig om er te komen. Net zoals zon en regen nodig zijn om een regenboog te vormen. Komende zondag 5 februari is Hoogerheide het decor voor de wereldkampioenschappen veldrijden 2023. De belangrijkste crossafspraak van deze winter. WielerFlits blikt uitgebreid vooruit.

Historie
Het WK veldrijden zag het levenslicht in 1950, vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog. Parijs was het decor voor de eerste titelstrijd om de regenboogtruien in de cyclocross. Het eerste podium was volledig Frans, maar kreeg meteen wel een ‘grote’ winnaar – alhoewel zijn gestalte dat niet was: Jean Robic. De kleine Fransman was een pionier op de fiets. Zo gebruikte hij drinkbussen met lood om sneller te kunnen dalen als klein menneke. Ook kwam hij steevast naar de koers met een zelfgemaakte valhelm, omdat Robic bang was om hoofdletsel op te lopen. Maar boven alles won hij in 1947 bij zijn eerste deelname de Tour de France. En zo kreeg de UCI een grote winnaar.

Meer Jean Robic wordt het niet: inclusief valhelm en loden drinkbussen – foto: Cor Vos
De eerste negen edities bleven een Frans feestje. Roger Rondeaux was na Robic drie keer ’s werelds beste, maar André Dufraisse deed er daarna een schepje bovenop. De Fransman won liefst vijf keer op rij en staat daarmee nog altijd op een gedeelde tweede plaats wat betreft het aantal zeges. In 1959 gaf hij het stokje door aan de Italiaan Renato Longo, die ook vijf keer zou winnen. Dat destijds in felle strijd met de Duitser Rolf Wolfshohl (drie zeges) en de gebroeders Eric en Roger De Vlaeminck. Eerstgenoemde werd in 1966 de eerste Belgische WK-winnaar in het veldrijden. Sterker: Eric won zeven keer op acht edities en dat is nog altijd het absolute record.
Ook Roger mocht één keer de euforie van de wereldtitel proeven. Dat was in 1975 in het Zwitserse Melchnau. Toeval of niet, in de jaren daarna namen crossers uit het Alpenland het commando over. Peter Frischknecht was er daar een van. De vader van latere wereldkampioen mountainbiken Thomas Frischknecht en de opa van huidige MTB-prof Andri Frischknecht won, ondanks twee keer brons en drie keer zilver, nooit de regenboogtrui. Dat was voorbehouden aan Albert Zweifel, die vier keer op rij won van ’76 tot ’79 en er in 1986 nog een vijfde wereldtitel bij deed. Daartussen noteren we vier wereldtitels voor Roland Liboton, misschien wel de beste ooit.

Liboton wint in Birmingham (1983) voor Zweifel en Thaler – foto: Cor Vos
Gedenkwaardige edities
Tussen de vier zeges van de Belg in, zagen we in 1981 ook de eerste Nederlander op het hoogste schavot: Hennie Stamsnijder, vader van oud-renner Tom. In die jaren kwam ook Adrie van der Poel piepen. Nadat hij naar eigen zeggen de wereldtitel verspeelde aan Klaus-Peter Thaler in München (1985), werd hij tussen 1988 en 1991 vier keer op rij tweede. Uiteindelijk lukte het hem in de nadagen van zijn carrière alsnog om de wereldtitel te grijpen. In het Franse Montreuil verschalkte hij in 1996 de Italianen Daniele Pontoni en Luca Bramati. Daarvoor hadden we in 1994 ook het gedenkwaardige WK in het zand van Koksijde gehad. Daar stal Paul Herygers de show.
Na twee wereldtitels voor Mario De Clercq voor de eeuwwisseling, volgt in Sint-Michielsgestel (2000) misschien wel het meest bekende WK veldrijden ooit. De Clercq is opnieuw een van de favorieten. Topfavoriet was echter groot talent en winnaar van bijna alle grote prijzen dat seizoen; Sven Nys. Hij reed voor Rabobank, net als Adrie van der Poel en thuisrijder Richard Groenendaal. Binnen de ploeg was afgesproken dat er niet achter elkaar gereden werd. Groenendaal vertrok als een speer, waardoor Nys in de tang zat. De Clercq verweet hem dat en public, ondanks dat Groenendaal die dag simpelweg de beste was. Na de cross was België echter te klein en werd Nys weggezet als landverrader. De Kannibaal zag daar het levenslicht.
In 2002 won De Clercq toch zijn derde titel. Het was tekenend voor de heerschappij die België in die jaren had. Erwin Vervecken won drie keer, Bart Wellens en Niels Albert deden dat ieder tweemaal. Net als Nys overigens, die ondanks zijn dominantie door de jaren heen nooit verder kwam dan twee wereldtitels. Toch geldt Nys, misschien nog wel meer dan Liboton, als beste crosser ooit.
Sinds 2015 maken Mathieu van der Poel en Wout van Aert de dienst uit, met respectievelijk vier en drie titels. In de 25 voorgaande edities was de titel – behoudens 2010, 2011 en 2014 (drie keer Zdeněk Štybar) – naar een Belg of Nederlander gegaan. Vorig jaar brak het Britse toptalent Tom Pidcock – bij afwezigheid van Van der Poel en Van Aert – de Laaglandse heerschappij.
Laatste tien winnaars WK veldrijden
2022: Tom Pidcock
2021: Mathieu van der Poel
2020: Mathieu van der Poel
2019: Mathieu van der Poel
2018: Wout van Aert
2017: Wout van Aert
2016: Wout van Aert
2015: Mathieu van der Poel
2014: Zdeněk Štybar
2013: Sven Nys
GP Adrie van der Poel
Na een profcarrière van maar liefst negentien seizoenen met daarin zeges in de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Clásica San Sebastián, Parijs-Tours, de vermaarde klassieker Zuri Metzgete, zilver op het WK op de weg 1983 én de wereldtitel veldrijden in 1996, zette Adrie van der Poel in 2000 een punt achter zijn imposante carrière.
Dat gebeurde op 20 februari van dat jaar met een afscheidsveldrit in zijn geboortedorp Hoogerheide. De UCI en de KNWU waren dermate onder de indruk van de geste, dat zij het organiserend comité vroegen om de cross verder uit te bouwen. Zie daar de geboorte van de GP Adrie van der Poel.

Op het podium na de eerste GP Adrie van der Poel herkennen we Adrie’s vrouw Corinne én kleintjes Mathieu en David van der Poel – foto: Cor Vos
Voorzitter van het comité is sinds dag één Jan Prop, tevens woordvoerder van de gemeente Woensdrecht waartoe Hoogerheide behoort. Ook Adrie zelf is verbonden aan het bestuur van de veldrit en is onder meer – samen met Marc Dierickx, die tijdens zijn actieve wielercarrière en zeker ook daarna een hechte band met Van der Poel senior opbouwde – verantwoordelijk voor het bouwen van het parcours, waaraan ook Adrie’s broertje en oud-prof Jacques een significante bijdrage levert. De laatste jaren is Hoogerheide steevast de slotmanche van de Wereldbeker.
Recordhouder bij de mannen in Hoogerheide is… Mathieu van der Poel. De jongste Van der Poel-telg won tussen 2015 en 2020 vijf van de zes edities. Alleen Lars van der Haar doorbrak in 2017 de hegemonie; Van der Poel werd die dag – een week voor het WK lekke banden in het Luxemburgse Bièles – slechts 24ste.
MVDP werd in Hoogerheide trouwens ook voor het eerst Nederlands kampioen op de weg bij de elite, op dezelfde plek waar ook de finish van de veldrit ligt. Op de Scheldeweg lag al één keer eerder de streep voor het WK veldrijden. In 2014 was wegrenner Zdeněk Štybar de fulltimecrossers er de baas. Tijdens het WK in 2009 was de finish nog aan de Raadhuisstraat in het centrum van Hoogerheide.
Laatste tien winnaars GP Adrie van der Poel
2022: Eli Iserbyt
2021: Niet verreden wegens coronapandemie
2020: Mathieu van der Poel
2019: Mathieu van der Poel
2018: Mathieu van der Poel
2017: Lars van der Haar
2016: Mathieu van der Poel
2015: Mathieu van der Poel
2013: Martin Bina
2012: Kevin Pauwels
2011: Niels Albert
Historie WK veldrijden in Hoogerheide
2023: …
2014: Zdeněk Štybar
2009: Niels Albert
Vorige editie

Pidcock kwam als superman over de finish vliegen – foto: Cor Vos
Het Amerikaanse Fayetteville in de staat Arkansas was vorig jaar het epicentrum van het WK veldrijden. Op hetzelfde parcours als de Wereldbeker in hetzelfde seizoen, konden de crossers zich klaarmaken voor een veredeld mountainbikeparcours, dat er door droogte razendsnel bij lag.
Een langere klim in het begin en een gigantische trappartij tegen het einde van de ronde, moesten het verschil maken. Uiteindelijk was het Lars van der Haar die de kopstart pakte. De Belgen waren in het overtal en dus was het aanvallen geblazen. Toon Aerts was de eerste die de lont in het kruitvat stak, maar na een ronde was er nog een heel (divers) pakketje renners samen bij elkaar.
Uiteindelijk voerde de verrassende Fransman Clément Venturini de forcing, nadat België in de beginfase vooral tegen Tom Pidcock reed in plaats van zelf de koers te maken. Toen de Brit in de vijfde ronde een verschroeiende demarrage plaatste op de lange beklimming, had niemand daarop een antwoord.
Eli Iserbyt probeerde het wel en zwom een tijdje tussen Pidcock en een achtervolgend groepje. In dat groepje was het opnieuw Venturini die hem tot de orde riep. Pidcock bleek al snel niet meer te achterhalen, waardoor er een strijd voor zilver en brons ontstond. Van der Haar was daarin de sterkste; hij reed weg met Iserbyt, die hij daarna vloerde.
WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag elite mannen
Tom Pidcock in 1u00m36s
Lars van der Haar op 30s
Eli Iserbyt op 32s
4. Michael Vanthourenhout op 52s
5. Clément Venturini op 57s
Volledige uitslag + verslag
Parcours
De Wereldbeker in Hoogerheide voelt vaak als een warm welkom voor de crossers en zal dat nu ook als WK-omloop zijn. Het is een wedstrijd aan een hoge intensiteit, vanwege het snelle karakter van de omloop. De Brabantse Wal is het decor voor de GP Adrie van der Poel, waarvan het parcours op nog geen kilometer van het – inmiddels gesloopte – ouderlijk huis ligt.
De ronde is uitgetekend door Van der Poel senior (met hulp van Marc Dierickx) zelf en in de loop der jaren is het ook nauwelijks veranderd. Er zitten de nodige bochten in de omloop, maar ook een aantal rechte stukken. Het voornaamste doel dat de organisatie stelt: overzicht bieden aan het publiek.
Kenmerkend voor het rondje zijn de passages door het bos over de Brabantse Wal, de bekende U-bocht om de boom en de trappen – die de naam Stairway to Heaven draagt, vernoemd naar het iconische nummer van rockband Led Zeppelin – vlak voor het einde van de ronde op de hellende Scheldeweg. Daar waar Mathieu van der Poel in 2018 ook Nederlandse kampioen op de weg werd.
De totale lengte van één ronde herbergt ruim drie kilometer. In vergelijking met het parcours van de Wereldbeker (de UCI roept Hoogerheide al jaren uit tot de best georganiseerde Wereldbeker van de cyclus) tekenen we een aantal wijzigingen op.

De iconische trappen in Hoogerheide – foto: Cor Vos
Om de laatste stand van zaken door te nemen, laten we parcoursbouwer Adrie zelf aan het woord. “De fietsbrug na de startstrook is teruggekeerd. Die zat er altijd in, maar vorig jaar was deze niet nodig omdat er geen publiek welkom was. Daarna is er tot na de eerste materiaalpost weinig veranderd. Daarna wel.”
“We maken nu een extra lus voor het bos langs. Dat heeft te maken met de ondergrond, omdat het de laatste tijd veel geregend heeft. Ik wil niet dat de renners te veel achter elkaar moeten lopen. Liever vier keer vijftig meter, dan één keer tweehonderd meter. Daarnaast rijden ze dit keer niet meer door de onderste wei aan de bovenkant van het middenterrein.”
Daardoor ligt er nu een extra derde lus voor de VIP-tent. “Dat is uiteraard voor hen interessanter, maar dat heeft vooral te maken met veiligheid”, legt Van der Poel uit. “Het publiek kan zich daardoor vrijer bewegen en we hebben bijna geen doorgangen meer op het parcours, alleen twee voor de veiligheidsdiensten. Dat hebben we opgelost door drie bruggen te plaatsen, waar het publiek dan onder door kan.”
“Ook is er een loopbrug over het parcours, waardoor mensen van de VIP-tent het veld in kunnen en vice versa. De toeschouwers mogen nu ook helemaal rond lopen. Dat hebben we met Natuurmonumenten – die eigenaar zijn van de grond en zeer welwillend zijn geweest – kunnen regelen. Voor ieders is er dus wat wils, en de risico’s zijn geminimaliseerd.”
Het noordelijke deel van het parcours met de trappen en de schuine kant vlak voor de finish, zijn onberoerd gebleven. “Maar net daarvoor is wel iets veranderd”, wijst Adrie van der Poel aan. “De balken lagen voordien voor de VIP-tent, maar die leggen we nu in het rechte stuk voor het podium voor mindervaliden en parallel aan de schuine kant na de trappen.”
“We wilden er 100% zeker van zijn dat de ondergrond bij de balken geen modder wordt (vorig jaar was dat wel het geval met een aantal valpartijen tot gevolg, red.). Nu liggen die dus zo’n 500 meter voor de finish, gevolgd door de trappen en dan de schuine kant, voor de hellende laatste rechte lijn naar de eindstreep.”

Van der Poel senior vervulde in 1996 zijn eigen, langgekoesterde WK-droom – foto: Cor Vos
Van der Poel zelf is blij met hoe de omloop is uitgetekend en opgebouwd, maar laat het aan de renners om erover te oordelen. “Ik denk dat het afwijkend is, omdat het een beetje lijkt op een cross van vroeger. Er zitten niet te veel 180-graden-bochten in, die we de laatste jaren wel in veelvoud zien. Hier zie je meer doortrapbochten.”
“Het mooie en gelijk ook uitdagende aan deze ronde is dat je overal het verschil kunt maken. Al zijn we wel verschrikkelijk afhankelijk van het weer. Regent het, dan is het veel lopen in de modder in de onderste wei. Daar komen we nu terug uit het bos, echt een lastig stuk. Ik vind dat een heel mooie en spectaculaire meerwaarde.”
Blijft het droog, zoals de voorspellingen zeggen, dan verwacht de parcoursbouwer een snelle cross zoals we die kennen in Hoogerheide. “Maar ook dan zullen in dat nieuwe stukje naar de tweede materiaalpost toe verschillen ontstaan, zeker met die twee bruggen. We hopen er iets moois van gemaakt te hebben en ik denk dat we de lat weer een stukje hoger hebben gelegd, qua veiligheid.”
“Op 95% van de ronde zijn veiligheidszones ingebouwd, waardoor het publiek daar twee meter van het parcours af blijft. Gekke taferelen gaan we daardoor hopelijk niet zien. Ik hoop gewoon op een mooi WK-weekend. Voor mij is het geslaagd als er geen ongelukken gebeuren.”
Overige informatie
Locatie
Scheldeweg, Hoogerheide
Bereikbaarheid voor het publiek en renners kan vanaf meerdere kanten. Wie met de auto komt, pakt altijd afslag 30 naar Hoogerheide-Ossendrecht-Putte op ofwel de A4, ofwel de A58. Meer informatie over de aanrijroutes vind je hier.
Tickets
Tickets zijn er in de voorverkoop voor verschillende dagen en prijzen. Combitickets voor heel het weekend kosten 46 euro. Aan de deur zijn de prijzen iets duurder. Een combiticket kost dan 50 euro. Vooraf bestellen kan hier.
Praktische informatie
Website organisatie
Deelnemerslijst (volgt later)
Website UCI, met live rondetijden
Technische gids WK veldrijden 2023
Twitter organisatie
#WKHoogerheide2023
Favorieten WK veldrijden 2023 – Elite mannen
Hoogerheide mag zich opnieuw opmaken voor het duel tussen de twee beste veldrijders van de laatste jaren. Een oeroude clash tussen België en Nederland. Geen inmenging van buitenaf. De grootste stoorzender wat dat betreft de laatste twee winters is Tom Pidcock, de regerend wereldkampioen.
Het Britse supertalent is er helaas niet bij op de Brabantse Wal. Hij geeft de voorkeur aan een gedegen voorbereiding op het klassieke voorjaar, waar hij van begin tot eind de degens wil kruisen met diezelfde Van Aert en Van der Poel. Een opvallende keuze van de Brit, die hem toch op de nodige kritiek kwam te staan. Desalniettemin kunnen we verlekkerd uitkijken.

Wout van Aert demonstreerde hoogvorm in Hamme – foto: Cor Vos
Afgaande op de voorbije crosswinter, moeten we spreken over twee absolute topfavorieten. Toch heeft er eentje een streepje voor en dat is Wout van Aert. In voorbereiding op het WK reed hij dertien crossen. Daarvan won hij er liefst negen. Zijn slechtste resultaat? Tweede, in alle vier de crossen die hij niet won. Alleen bij zijn eerste veldrit van deze winter in Antwerpen, tijdens de klassieker in Gavere, mede door pech in zijn eigen woonplaats Herentals en vorig weekend in Benidorm. In alle andere crossen was hij dit seizoen heer en meester. De crosser van Jumbo-Visma is het met andere woorden aan zijn stand verplicht om te zegevieren op het WK zondag.
Opvallend detail: Wout van Aert won als elite nog nooit in Hoogerheide. Dat deed hij wél bij het laatste WK in het grensdorp. Toen was zijn eeuwige rivaal in eigen huis de torenhoge topfavoriet, maar reed – toen nog – Woutje de door zenuwen bevangen en halfzieke MVDP naar huis in de beloftenwedstrijd. Dit keer zijn de rollen omgedraaid en is Van Aert de grotere favoriet.
Zijn eclatante en solide zege in Hamme onderstreept dat nog maar eens. De drievoudig wereldkampioen is klaar om te schitteren in het hol van de leeuw. “Ik heb me de reis naar Besançon bewust bespaard, om daar een voordeel uit te halen. Nu is het rusten en op naar volgende week. Ik heb mezelf in Hamme goed getest met een zware wedstrijd”, zei Van Aert.

Van der Poel maakte indruk in Gavere eind december – foto: Cor Vos
Zijn grote uitdager luistert zoals altijd naar Mathieu van der Poel. De band tussen de net 28-jarige Nederlander en Hoogerheide behoeft geen introductie meer: beide zijn tot aan de wortels toe met elkaar verankerd. De crosser van Alpecin-Deceuninck is in bijna alle opzichten de bovenliggende partij in vergelijking met Van Aert: meer wereldtitels, ongeslagen in Hoogerheide bij de profs, een betere startpositie dankzij een hogere plaats in de Wereldbeker-stand deze winter en ook het publiek zal meer dan in andere crossen aan zijn zijde zijn. Toch is er een grote factor die niet hem, maar de Belg topfavoriet maakt: de vraagtekens die er zijn omtrent zijn rug.
MVDP won weliswaar meteen bij zijn entree in Hulst en versloeg Van Aert een week later in Antwerpen, ondanks een pittige val op zijn knie een dag voordien in Boom. Nadien won de Nederlander slechts drie van de negen onderlinge duels. Pech voorkwam wel een sprint in zowel Loenhout (gewonnen door Van Aert) en Herentals (gewonnen door Van der Poel). Daarna staken plots zijn rugproblemen weer op in Koksijde en Zonhoven.
Daarna deden beiden een wegstage en won Van der Poel het laatste onderlinge duel in Benidorm. Zijn splijtende demarrage in Besançon liet in ieder geval geen vraagtekens over zijn vorm achter. “Wout heeft een paar keer het voordeel gehad, maar hopelijk kan ik weerwerk bieden”, zegt MVDP. “We zijn aan elkaar gewaagd. Ik doe nog een paar lastige maar korte trainingen, en neem ook rust om mijn beste crossbenen te hebben in Hoogerheide.”

Lars van der Haar is altijd goed op kampioenschappen – foto: Cor Vos
Het gezegde ‘waar twee strijden om een been, gaat de derde ermee heen’ lijkt in Hoogerheide een utopie, omdat Van Aert en Van der Poel een klasse apart zijn. Maar poets Lars van der Haar niet uit. De 31-jarige Nederlander van Baloise Trek Lions komt altijd bovendrijven op een WK. Thuis heeft hij al twee zilveren en twee bronzen elite-medailles liggen. De Nederlandse kampioen won weliswaar ‘pas’ vier keer deze winter, waarvan alleen de Koppenberg een klassementscross was. Behoudens Diegem, Zonhoven en Benidorm, viel Van der Haar nergens buiten de top-5. Hij is de constantheid zelve deze winter. Maar vooral: hij vindt in Hoogerheide een parcours op zijn lijf.
Dat geldt niet voor Laurens Sweeck. De Belg staat eerste op de UCI Ranking en won deze winter de Wereldbeker. Reden genoeg om hem in een tijdperk zonder Van Aert en Van der Poel als topfavoriet te bestempelen. De 29-jarige Belg van Crelan-Fristads kwam de laatste jaren in Hoogerheide echter niet in het stuk voor. Zijn laatste drie resultaten zijn een tiende (2022), negende (2020) en dertiende (2019) plek. Op WK’s kwam hij ook nooit verder dan een vijfde stek. Desondanks is Sweeck wel bezig aan zijn beste winter ooit en dus moet hij zeker de strijd met Van der Haar kunnen aangaan voor de laatste podiumplek. Het zou de kers op Sweecks taart zijn, die wel het podium ambieert. Zondag was hij nog tweede in Besançon.

Vanthourenhout staat net boven Sweeck – foto: Cor Vos
In die vermoedelijke wedstrijd in een wedstrijd om brons zal Michael Vanthourenhout zich tevens mengen. Ook de leeftijdsgenoot van Sweeck is bezig aan zijn beste winter ooit, waarin hij al twee vette hoofdprijzen voor zijn rekening nam: in Namen werd hij in november Europees kampioen en afgelopen maand stak hij ook de Belgische titel op zak in Lokeren. Dat was in een rechtstreeks duel met Sweeck en dat houdt de gemoederen door een aantal incidenten nog altijd bezig. In tegenstelling tot Sweeck komt Vanthourenhout wél goed tot zijn recht in Hoogerheide en verzamelde hij ook op WK’s door de jaren heen betere resultaten dan zijn generatiegenoot. Hoewel hij vorige week ziek was, was hij in Hamme (derde) meteen weer op de afspraak.
Tot en met de Superprestige in Ruddervoorde leek er voor de andere crossers niets te doen aan Eli Iserbyt. Hij won de eerste drie Wereldbekers van het seizoen, maar daarna kwam er zand in de motor. Op het EK kwam de reden daarvan aan het licht: rugproblemen, ook al. Daar bleef hij tijden mee sukkelen, waarna een harde val op het ijs van Val di Sole ook zijn kerstperiode om zeep dreigde te helpen. De 25-jarige ploegmaat van Vanthourenhout bij Pauwels Sauzen-Bingoal rechtte sindsdien echter zijn rug en schreef zowaar de GP Sven Nys op zijn naam – weliswaar na een foutje van Pidcock. Toch lijkt Iserbyt de minst grote kans van de vier te hebben op brons, ondanks zijn sterke wedstrijden in Benidorm, Hamme en Besançon.

Iserbyt is in Hoogerheide de underdog voor brons – foto: Cor Vos
Eerlijk is eerlijk: buiten de zes sterren in deze voorbeschouwing, praten we louter nog over jongens die in de top-10 kunnen eindigen. Outsiders voor het podium zijn zij namelijk niet te noemen. Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar zijn de enige Nederlanders die een verre top-10-plek mogen ambiëren, terwijl dat bij België verder geldt voor Niels Vandeputte, Toon Vandebosch en seizoensrevelatie Gerben Kuypers.
Voor Vandeputte en Vandebosch zit vooral een belangrijke rol bij de start, omdat zij Wout van Aert – die start op rij twee – voorrang moeten verlenen van bondscoach Sven Vanthourenhout. Buitenlandse kanshebbers voor een top-10-plek zijn Kevin Kuhn (die ongetwijfeld de kopstart neemt), de WK-verrassing van 2022 Clément Venturini en de Spanjaard Felipe Orts. Grootste dark horse, als laatste: Brits kampioen Cameron Mason. Hij bereidde zich in stilte voor.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Mathieu van der Poel, Lars van der Haar
* Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt
Deelnemerslijst (volgt later)
Weer en TV
Het weekend lijkt volgens Weeronline grotendeels droog te verlopen, laten ze ons weten. “In de nacht naar zondag is kans op wat regen bij een graad of 7. Maar ook dit is niet zo veel. Zondag is er een mix van zon, wolken en enkele buien. In de loop van de middag neemt de buienkans af, waardoor de mannenwedstrijd waarschijnlijk droog verloopt. Het wordt een graad of 8, maar door een stevige noordwestenwind (4 of 5 Bft) voelt het aan als 3 graden.”
Het WK veldrijden is op allerlei manieren en kanalen te bekijken. De NOS, Sporza en Eurosport tonen de wedstrijd voor elite mannen live op tv en online. Vanaf de start om 15.00 uur hoef je dus geen seconde te missen van alle actie in Hoogerheide. Niet in staat om te kijken? Lees en chat dan mee tijdens het liveblog van WielerFlits, waar je geen enkele update hoeft te missen!
79 Reacties
Moge er een renner winnen met een Nederlandse vader en zijn hele leven al in België woont. Iedereen gelukkig.
Interview op Sporza met Adrie herbekeken en ik moet vaststellen dat ik verkeerd zat. Adrie heeft het goed voor met de veldritsport en heeft geen verkeerde bedoelingen gehad met de opbouw van dit parcours.
Netjes. Die reactie verdient misschien een eigen artikel op de voorpagina ;-p
Mooie Sjors > Mooie Mario
Ik duim voor twee kerels in topconditie die reclame maken voor een fantastische sport.
Ik denk dat MVDP net dat procentje extra zal weten boven te halen en de stand op 5-3 zal brengen.
Ja dat zou ik ook zeggen na Besancon, maar als ik dan weer aan Wout’s laatste cross denk waar hij zó op zn gemak reed en won…..
Of zou het dan toch dat Wout weer net niet tegen een dartele VDP op kan?
Maar hoe versla je Wout van Aert in zo’n vorm?!
Echt heel spannend, ik zie er erg naar uit.
Welke fantastische sport?
Wensdenken is vaak de vader van de gedachte, ongeacht de realiteit. Ziende blind, horende doof ed.
In top conditie ga je hier geen renners tegen komen. Of laat ik mezelf gelijk corrigeren, van de heren die we de rest van het seizoen nog op de weg gaan zien schitteren zal je hier waarschijnlijk nog niemand in top conditie gaan zien.
Volgens de trainer van V.Aert Marc Lamberts, en sportief directeur Zeeman van Jumbo-Visma zit Wout nog niet aan z’n topvorm. Er moet nog wat gewicht af en nog wat percentjes bij voordat hij in conditie is.
Maar bij de supermarkt ploeg spreken ze dan ook over een leuke hobby als het op het modder rijden aankomt.
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig/jumbo-visma-noemt-cross-van-aert-een-hobby-topconditie-ik-lig-plat-van-t-lachen/ar-AA176iF3?ocid=msedgntp&cvid=d2075187d6e243b1a87eb460e0e61a15
Ik dacht dat ze op deze site wel wat meer verstand hadden…..Wout het meeste sterren geen probleem. Maar Lars dezelfde sterren als Mathieu
Geen ervaring met de ‘Favorieten volgens WielerFlits’ blijkbaar ? De 1***, 2** en 3* is nochtans al even traditie..
Misschien aan wielerflits om van deze tradtie eens af te wijken.. zeker voor het veldrijden is dit voer voor discussie.
Ze doen het erom …
“De totale lengte herbergt ruim drie kilometer.”
De balken zijn echt wel in het voordeel van de jumpers. Op YouTube staan er al beelden van een verkenning. Balken zijn een beetje vergelijkbaar met tabor. Oplopend stuk, bijna maximumhoogte. Als je niet springt verlies je hier elke ronde 2 seconden. Conclusie, balken spelen zeker een grote rol zoals het snelle parcours er nu bij ligt. Is dit bewust gedaan door de parcoursbouwer? Natuurlijk wel.
oplopend is wel overdreven gesteld. T is geen biljartlaken maar om dat nou bergop te noemen…
Heb het idee dat het seizoen iets te lang aan het duren is voor van der Haar, dus 't lijkt me sterk dat dat de derde hond zal zijn.
Bij WK-duels tussen MvdP en WVA is 't doorgaans Vanthourenhout die zich er tussen kan wringen, mits iemand daar al toe in staat is.
En als er dan toch een Nederlander op de 3e plek staat, verwacht ik eerder een stunt van Nieuwenhuis of Ronhaar.
Kapot veel zin in zondag, en ik hoop dat Mathieu de titel pakt, maar het blijft natuurlijk volstrekt lachwekkend dat de vader van één van de twee topfavorieten – laat staan uberhaupt van een deelnemer – het parcours kan schetsen. Ik ken geen (top-)sport waarbij dit geoorloofd zou zijn (behalve tennis, min of meer, waarbij de thuisspelende natie in de Davis Cup de eigen geprefereerde ondergrond kiest, maar dan nog is dat volgens de regels, het ’thuis-voordeel’.)
Zien we de vader van Messi al als scheids of VAR? Natuurlijk niet. Ik twijfel niet aan de integriteit, maar de sport moet van dit soort ons-kent-ons af om volwassen(er) en mondiaal te worden.
MvdP krijgt pech of valt en Wout wint. Hioe moeilijk kan t zijn?
Slaap lekker!
Mijn kansinschatting is 40% kans Mathieu van der Poel, 59% kans Wout van Aert, 1% iemand anders.
0.1% voor een outsider
0,068% voor Sweeck, Iserbyt, Vanthourenhout en co.
40% vAert
35% vdPoel
15% vAert of vdPoel omdat de ander op de laatste trap of de laatste schuine kant in de fout gaat.
10% vAert of vdPoel omdat de ander een beslissende lekke band krijgt.
0,01% de rest, omdat de GT beide ziek zijn of hun sleutelbeen breken.
Leuk stuk over Robic! Hoe sommigen achteraf hun tijd 40 jaar vooruit blijken te zijn.
Robic werd in zijn tijd als een angsthaas beschouwd door zijn collega-renners. Enkele citaten uit die tijd:
'Waarom zou ik een valhelm nodig hebben? Ik val immers niet' (Ferdinand Kübler)
'Bah!, een valhelm'!…(René Vietto).
'Ik kan zo'n ding niet op mijn hoofd verdragen!' (Apo Lazarides).
'Een valhelm is slechts voor hen die tevoren weten, dat zij op een kwade dag een stuurtechnische blunder zullen maken en die maar hopen, dat zijn dàn aan een valhelm hun leven te danken zullen hebben!' (Fausto Coppi).
Opgetekend door Martin W. Duyzings in 'Sport op twee wielen' (p.48).
Tijden veranderen…
Wout en Mathieu op gelijke hoogte, de voorgeschiedenis deze winter telt die dag niet. Ik dacht trouwens dat Wout gisteren nog een pittige training ging afwerken maar het is bij een uurtje zwift gebleven. Ziekte op komst? Alle details zullen gaan tellen tijdens de cross maar vooral ervoor.
Of wellicht gewoon niet online gezet, kan ook nog.
Of blijkbaar dagje uitgesteld.
Parcours is snel en zal een hard en droog bijliggen.
Dat is in het voordeel van Mathieu.
Maar Wout is fysiek beter.
In Benidorm gaf Wout mij ook een betere fysieke indruk maar toch won Mathieu, als ze samen de laatste ronde ingaan wint vdp die heeft altijd iets meer als hij de overwinning kan ruiken.
Jammer dat het gelijktijdig is met Feyenoord – PSV. Kijkcijfers in Nederland voor dit WK zullen dramatisch zijn.
Dat zal wel meevallen, hoop ik. Wereldbeker in Benidorm was tijdens Feyenoord-Ajax, maar was met afstand de best gevolgde WB bij ons op de site. Cijfers waren echt gigantisch, vond ik heel opvallend. Ik had ze juist omwille van het voetbal veel lager verwacht.
Weinig mogelijkheden om het verschil echt te maken naar het schijnt. Kan me moeilijk voorstellen dat Van Aert niet in het wiel zit bij VDP in de laatste oplopende strook, pech niet meegerekend. En als hij daar zit en hij ervoor zorgt dat het een lange sprint wordt lijkt het me dat het veertje wel zal breken bij VDP. Van Aert trekt de stand gelijk.
Een hoop mensen hier die je de rest van het cross-seizoen niet ziet. Vrijwel een TdF deja vu. De manier van omgaan met elkaar, alles lekker polariseren langs de NL-BE lijn.
Toch weer een WK-relletje, het hoort er blijkbaar bij, maar het is zo sneu.
Van der Poel wint voor zeker!
De heren nichekemphanen dicht ik toch gelijke kansen toe. De een heeft meer aanleg voor blubberbochtjeknallen en de ander heeft wat hardere poten eronder liggen. 1 foutje of pechgeval kan doorslaggevend zijn.
Ik hoop vooral op iets mafs/idioots/origineels/discussiewaardigs/anderetijdensportachtigs. Een eerlijke strijd op het scherpst van de snede offer ik daar graag voor op als je me een stippellijn geeft.
Foutje of pechgeval heeft al vaker de beslissing gebracht tussen beide heren op het WK. Ik herinner me voor de vuist weg Tabor, Bieles en Oostende waar de wedstrijd zo in zijn definitieve plooi viel.
Kans is groot dat dit nu ook weer gebeurt. Parcours is naar mijn inschatten niet loodzwaar, noch een echte vliegmeeting dus het zou wel weer eens dicht bij elkaar kunnen liggen.
Van Aert gaf rond de kerstperiode de sterkste indruk, maar volgens mij verteert die beter dan Van der Poel de opeenvolging van inspanningen meerdere dagen na elkaar of zonder veel dagen tussen.
Nu is het toch weer een wat rustigere periode geweest, dus zullen ze beiden wel fris aan de start staan. Sowieso is het een wedstrijd van 1 dag en kan je niet te stellig zijn in je uitspraken vooraf.
Een WK blijft een wedstrijd op zich met soms onverwachte piekers die er zich ineens tussen mengen, maar Van Aert en Van der Poel steken er zodanig ver bovenuit dat zelfs in geval van pech voor beiden ik niet meteen een derde hond zie opduiken.
Nog meer dan naar de winnaar hier ben ik eigenlijk benieuwd hoe goed deze winter zal geweest zijn als voorbereiding op het voorjaar. Want laat ons eerlijk zijn: vanaf San Remo spreekt niemand nog over de wereldtitel in het veld, zie Pidcock vorig jaar die 'teleurstelde' in de klassiekers.
Eerder dan dit wk en de crosses zal het vooral zijn hoe ‘gek’ ze gaan doen in Tirreno en Nice wat invloed op de heilige keien hebben gaat.
VDP Sr.: "Ik wil niet dat de renners te veel achter elkaar moeten lopen. Liever vier keer vijftig meter, dan één keer tweehonderd meter."
Waarom zou dat toch zijn…?
Omdat het een wielerwedstrijd is? En geen hardloopwedstrijd?
Of omdat zoonlief er niet bij gebaat is t.o.v. zijn grote concurrent? Blijft een uiterst vreemde situatie dat een WK-parcours wordt uitgetekend door de vader van 1 van de favorieten. Volgens mij in weinig professionele sporten denkbaar, en Adrie zou er dan ook beter aan doen om even afstand te nemen als parcoursbouwer tot zijn zoon gestopt is. Zo vermijd je elke schijn van partijdigheid.
Op zich wel met je eens Sjors, maar als senior zijn junior echt had willen begunstigen dan hadden er wel écht zware en lange zandpassages ingezeten waar lopen net niet nodig is. Veel liefhebbers vinden dat dit in een cross hoort en toch kiest Van der Poel senior ervoor om dit er niet in te doen, ik denk dat senior dit juist vermijdt om te voorkomen dat er sprake is van belangenbehartiging, óf hij kiest er natuurlijk voor het niet te doen zodat de rug van zoonlief niet teveel te leiden heeft. Zal toch bij gissen blijven en ik denk dat Van Aert op ieder parcours de te kloppen man was geweest.
Ah, die discussie komt ook weer boven. Als je het crossen al eventjes volgt weet je dat VdP sr. al sinds jaar en dag (WK)parcoursen bouwt, waarbij hij totaal geen rekening houdt met zijn zoon. Zo ook het WK parcours in Valkenburg, wat allesbehalve op het lijf van Mathieu was geschreven. Zelfs de meest fanatieke Belgen maken hier geen probleem meer van, dus je ziet vooral spoken Sjors.
Overigens is het voor de dynamiek van een koers ook gewoon leuker om 4×50 meter lopen te hebben dan 1×200.
Die balken dichter bij de meet leggen wil adrie misschien nog wel doen voor zoonlief maar voor de rest is dat een zeer correcte man met een duidelijke mening en visie, ik geloof er niet veel van dat die teveel gunsten gaat uitdelen.
Hoe weet jij dat hij 'totaal geen rekening houdt' met zijn zoon? Ben jij Adrie misschien? Door de manier waarop je hier blind alles verdedigt dat met VDP te maken heeft, zou je het wel gaan denken.
Vraag me toch wel af wat jij precies professioneel doet met 'schrijven over wielrennen', want volgens mij kan dat alleen maar 1 of andere VDP-fansite zijn. 
Volgens mij ging Mathieu trouwens als torenhoog favoriet van start in Valkenburg, dus niemand kon op voorhand blijkbaar voorspellen dat dat parcours 'allesbehalve op het lijf van Mathieu geschreven was'…? Nog even de voorbeschouwing erbij genomen, en ik zie hier jouw reactie destijds over het parcours:
Merlinappa 3 FEBRUARI 2018 OM 07:48
@wheely
Het parcours is juist meer op maat van VdP. Snelle technische afdaling net na de start, en omhoog in kleine (technische) stukjes. Als hij goed start heeft ie na 800 meter al 5-10 seconden.
Verder is het gewoon vreemd dat de vader vàn een WK-omloop uittekent. Lijkt me beter om daar geen vraagtekens over te laten rijzen, en zelf uit die rol te stappen. Zeker gezien Adrie (veel meer dan Mathieu zelf) in het verleden ook al best venijnig uit de hoek is gekomen over grote concurrent Van Aert. Heel onpartijdig kom je dan niet over. Dus het is gewoon gezonder om op zoek te gaan naar een andere parcoursbouwer.
Vader P had natuurlijk ook 20 balkjes kunnen intekenen.
Nou nee, want als het té flagrant wordt staan er natuurlijk wel mensen op hun achterste poten. Nu is het blijkbaar allemaal normaal.
Balkjes nog wat dichter bij de finish leggen, en dan is het natuurlijk puur toeval dat dat in zoonlief zijn voordeel is. Beetje bedenkelijk allemaal, en dat los je zo op door geen vader parcoursen te laten bouwen voor het belangrijkste evenement van het jaar van een bepaalde sporttak.
Ik vind zo’n parcoursbouwende papa die links wat extra balkjes ritselt en rechts wat loopmeters wegknabbelt juist veldrijden ademen als niets anders.
@Mooie Sjors
Ik vind het ergens wel een beetje geinig hoe je je hier alvast aan het indekken bent, mocht de uitslag van het WK je niet aanstaan.
Wint Mathieu, dan komt dat uiteraard omdat pappie het parcours op maat gemaakt heeft voor zijn zoon. Gaat Sjorsje hier bewijs voor aanleveren? Ben benieuwd.
Wint Mathieu niet, dan gaan we de hierboven genoemde aannames allemaal tactisch in de prullenmand gooien en hopen dat niemand hem erop zal wijzen.
Maar dit heeft toch niks te zien met de uitslag? Bij mijn weten heeft Van Aert het WK nog niet verloren?
Vind ik een zwaktebod van 'Justintje' in deze discussie om dan over indekken of wat dan ook te beginnen. Los van de uitslag (die voor zover ik weet nog niet bekend is?), is het gewoon erg vreemd dat Mathieu zijn vader verantwoordelijk is voor de WK-omloop.
Als een nietszeggend rondje als dat van België een tijdrit wil inlassen om Evenepoel te lokken, staan ze hier op hun achterste poten maar als de vader van 1 van de topfavorieten de omloop uittekent van n.b. het wereldkampioenschap, mag je er niks van zeggen?
Verder mag een Nederlander in Nederland van mij best een omloop neerleggen die in het voordeel is van Mathieu, maar toch zijn eigen vader niet? Dat je daar geen graten in ziet, vind ik eerder vreemd.
Maar ja, je bent hier voor de VDP-radicals natuurlijk een 'Van Aert-troll' die zich 'indekt' als je de wenkbrauwen fronst bij iets dat je aan iemand uit een willekeurige andere sport nooit verkocht krijgt. Moet je je voorstellen dat pakweg de vader van Evenepoel de volgende omloop uittekent van een Belgisch WK op de weg, je zou hier wat lezen.
Bij de Belgische bond is het blijkbaar geen probleem, ik heb er geen berichten over gezien.
Dat de Belgische bond, bondscoach of Van Aert er geen zaak van maakt, betekent niet dat het niet totaal onnozel is natuurlijk.
Schijnt dat het Tour-parcours volgend jaar door Lefevere wordt gemaakt, mja vrij logisch eigenlijk allemaal… Zie er niet echt graten in? Oh ja, Plugge zegt er toch wat van? Richardje is zich al aan het indekken zeker? Carry on, nothing to see here.
@Mooie Sjors
‘Maar dit heeft toch niks te zien met de uitslag? Bij mijn weten heeft Van Aert het WK nog niet verloren?’
Je insinueert er in deze thread behoorlijk op los dat Adrie het parcours dusdanig indeelt om Mathieu wereld kampioen te laten worden.
‘Vind ik een zwaktebod van ‘Justintje’ in deze discussie om dan over indekken of wat dan ook te beginnen. Los van de uitslag (die voor zover ik weet nog niet bekend is?), is het gewoon erg vreemd dat Mathieu zijn vader verantwoordelijk is voor de WK-omloop.’
Het zou idd erg raar zijn, waar het niet dat er een internationale organisatie boven dit
toernooi hangt, die zeer waarschijnlijk in de gaten houdt hoe en wie dit parcours opbouwt. Tenzij je info hebt dat Adrie hier op eigen houtje een parcours opzet wat doelbewust in het voordeel is van Mathieu, ben je gwn maar wat aan het roepen.
‘Als een nietszeggend rondje als dat van België een tijdrit wil inlassen om Evenepoel te lokken, staan ze hier op hun achterste poten maar als de vader van 1 van de topfavorieten de omloop uittekent van n.b. het wereldkampioenschap, mag je er niks van zeggen?’
‘Ja maar jufvrouw, jantje zegt ook vieze woordjes, nu wil ik dat ook doen!’
Het maakt mij geen ruk uit wat men in België doet om Remco te lokken naar hun koersen, nog heb ik er iets over gezegd.
‘Maar ja, je bent hier voor de VDP-radicals natuurlijk een ‘Van Aert-troll’ die zich ‘indekt’ als je de wenkbrauwen fronst bij iets dat je aan iemand uit een willekeurige andere sport nooit verkocht krijgt.
Grappig dat je denkt dat ik een VDP radical ben, aangezien ik tijdens het WK op de weg hier zowat iedereen op mn nek kreeg omdat ik niet meeging in pro mathieu flow….
‘Moet je je voorstellen dat pakweg de vader van Evenepoel de volgende omloop uittekent van een Belgisch WK op de weg, je zou hier wat lezen.’
Zal hopelijk een leuk parcours worden! Hopelijk een zwaar parcours waarop voldoende aanvallen kunnen plaatsvinden en controleren lastig wordt. Verder zal ik tot nader bewijs aannemen dat de nationale en internationale organisaties controleren dat geen bias aanwezig zal zijn tijdens het uittekenen van het parcours.
Verder ik zal een traantje laten voor jou en alle andere zwaar onderdrukte Vlamingen op dit forum. Moge de geest van Willem van Oranje jullie kracht geven in deze moeilijke tijden.
Mijn punt is duidelijk, denk ik. Vader van 1 van de favorieten moet je geen WK-omloop laten uittekenen. Jouw geleuter over onderdrukte Vlamingen en Willem van Oranje laat ik verder voor wat het is.
Die hele Willem zag sowieso liever Scholzmann of Garcia Rodriguez winnen. Met zulke vrienden aan boord heb je geen vijanden nodig, uitverkoper.
Wat heb ik hier mee te maken?
We zullen zaterdag wel zien of het een echt vdp parcours is geworden, op dit plannetje en wat summiere uitleg van Adrie weet je nog niet erg veel. Ik denk eerlijk gezegd dat Wout hier ook niet echt van wakker ligt, een echte Mathieu of Wout parcours is er niet meer vermits ze beiden alles wel aankunnen. Als Wout echt de betere zou zijn en Mathieu pakt 1 seconde op de laatste keer balken, dan rent die dit wel dicht op de trappen of remonteert hem nog in de laatste oplopende rechte lijn.
Het gaat me zelfs niet eens over het parcours an sich (al kan je aanpassingen als ‘balkjes dichterbij de finish’ en ‘kortere loopstroken’ toch vooral als voordeel voor Mathieu interpreteren), maar gewoon om de dubbele rol die erg vreemd is. Het gaat toch om een WK?
Net zoals ik het raar zou vinden mocht binnen een paar jaar Nys Sr. een WK-parcours uitstippelen waar Thibau 1 van de favorieten is. Wil je deze sport nog een beetje geloofwaardig houden, doe je dit niet. Mij lijkt dat de logica zelve.
Sjors, bij de World Cup skiën worden afwisselend de slalom, grote en sg ook bijvoorbeeld uitgezet door de trainers van de skiërs.
Iemand die zo ziekelijk geobsedeerd is dat hij post van andere mensen gaat opzoeken uit 2018.
edit wf: niet doen
Nou nou 'ziekelijk geobsedeerd' nog wel.
Ik ging even kijken bij de voorbeschouwing van Valkenburg ja, want in mijn herinnering ging Mathieu toen toch echt wel als torenhoge topfavoriet van start. Volgens Luipaard was het WK toen 'allesbehalve op het lijf van Mathieu geschreven' en dan zie ik toevallig bij die voorbeschouwing dat diezelfde user destijds nog zei dat het parcours op maat was van VDP.
Lijkt mij gewoon een inhoudelijke discussie over door Adrie gemaakte WK-parcoursen. Geen idee waarom je dan mensen verwijten naar hun hoofd moet slingeren of 'gek' noemen. Gaat voor mij vooral veel onmacht uit van jouw manier van discussiëren, want inhoudelijk ben je blijkbaar niet in staat iets toe te voegen. Pijnlijk.
Dingen bovengemiddeld snel ‘eng’, ‘ziek’ of ‘walgelijk’ vinden: tsja.. Op een forum vind ik dat nogal een zwaktebod. Uiteindelijk zijn we hier om discussie te hebben en Sjors’ ‘waarom bouwt bloedeigen papa parcours met zoonlief als titelkandidaat’ is gewoon een leuk topic.
En erg moeilijk, gefixeerd en gestoord om even een topicje opzoeken en daar wat zichzelf onderuithalende quotes uitplukken is het toch ook weer niet? Persoonlijk ben ik er te lui voor en doe ik het liever uit mijn hoofd maar ‘weerzinwekkend’ mwoahnee.
Als jij mij zou vragen wie hier de aansteller is…
Hahahahaha holy shit wat is dit draadje enorm ontploft, roflolmao etc en meer van dat soort dingen. Mijn post uit 2018 erbij halen vind ik wel geinig, dat geeft vooral aan dat ík daar totaal ongelijk had over het parcours. Kan gebeuren, ik ben ook maar een mens en in hindsight was het een WvA rondje.
Meningen over dingen kunnen gewoon veranderen weet je. Helemaal met hindsight.
Overigens zijn loopstroken áltijd in het voordeel van WvA, ongeacht hoe lang. Daarnaast liggen de balkjes op een technisch makkelijkere plek (geen gladde ondergrond) dus ook dat is in het voordeel van Wout.
Overigens mag Sven van mij prima een parcours neerzetten. Die weet dondersgoed wat ie doet net zoals Adrie.
De schijn van belangenverstrengeling moet je altijd zien te voorkomen, Volkomen eens met Sjors
Natuurlijk heeft Sjors gelijk, onder het mom van ‘we verleggen de balken voor de vip tent van de minder validen op een hellende strook op 500m van de meet’ en minder haakse bochten maar meer ‘doortrapbochten’, natuurlijk is dat gemanipuleer van Adrie VDP.
100% gelijk Sjors, zoiets kan enkel in het veldrijden. En Adrie? Die ex-dopeur is voor alles bekwaam, hij hintte na wk-winst van Van Aert ook naar doping. Dat zo’n figuur nog altijd de grote Jan mag uithangen op Sporza is onbegrijpelijk…
Ik voel me niet erg onderdrukt.
Zeker op het internet niet.
Groeten uit Vlaanderen.
@Baroudeur, jij stelt voor dat uitsluitend historisch schone ex-coureurs zouden mogen opdraven bij Sporza? Heb je wat namen in gedachten?
Sjaak, dat ex-dopeurs er nog opgevoerd worden, ok. Maar dat minachtend gedoe naar andere coureurs is misplaatst en plat. Ook het verhaaltje van in onze tijd, hij kan ondertussen een club oprichten met Roger… In onze tijd heeft hij vooral veel geslikt en de boel belazerd.
Omwille van het moderne veldrijden en de UCI directieven
Blijkbaar hebben de zogenaamde kenners niets eens weet van een feit dat de parkoersen gekeurd xorden jier zelfs door een Belg
Ja, zijn buurman, ja.
In cross only
Nee, Wout rijdt op een bepaald moment weg en zien ze niet meer terug, ook al blijft het droog met een snel parcours. Hij wint tenzij pech. Mathieu best of de rest. Wout heeft overduidelijk deze winter laten zien dat hij gedurende het uurtje de beste is in alle facetten. Jammer voor de spanning, maar zo liggen de verhoudingen.
Juiste samenvatting van de afgelopen twee maanden. Echter: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Mathieu heeft 2x een wk titel misgegrepen terwijl hij dat seizoen iedereen overklaste. Het zal gaan om de vorm van de dag.
Het is voornamelijk afhankelijk van van der Poel, als die geen topdag heeft is het, zelfs bij een mindere dag van van Aert, voor van Aert. En ik geloof in dat scenario eerder in een Vlaams 1,2,3 dan dat de Nederlanders zich ermee kunnen bemoeien. Van der Poel is als enige in staat om weerstand voldoende te bieden op de 4 sterkste Belgen, maar als het niet lukt is van der Poel ook niet tevreden met Zilver en laat hij eerder lopen.
Panache, uiteraard speelt vorm van de dag een rol. Evenals het veronderstelde thuisvoordeel, en het feit dat Van Aert er als elite renner nog nooit gewonnen heeft.
In Besancon zag je Mathieu nagenoeg elke keer dat klimmetje opknallen, wellicht als soort extra training. Dat was namelijk ook het punt in Benidorm waar Van Aert achteraf als gezegd, het daar op het klimmetje heeft laten liggen. Te passief, te behoudend. Van Aert als de betere loper en daarna de oplopende finishstrook in Hoogerheide zou daar kunnen proberen Mathieu te lossen. Als dat lukt is hij mi weg…Van Aert heeft tal van crossen laten zien dat als hij loste door pech of verkeerde manoeuvre het daarna vrij gemakkelijk dicht reed. Als Mathieu loste kwam hij niet of moeizaam terug. Mathieu mag me uiteraard verrassen.
Altijd zo kansloos als mensen vooraf met zekerheid denken te weten hoe het gaat verlopen.
Van pieken nog nooit gehoord blijkbaar