Adrie van der Poel over WK veldrijden 2022: “Tactiek België was helemaal fout”

Adrie van der Poel over WK veldrijden 2022: “Tactiek België was helemaal fout”

foto: Cor Vos

dinsdag 1 februari 2022 om 08:00
Analyse

Tom Pidcock heeft zich zondagavond gekroond tot de nieuwe wereldkampioen veldrijden. Lars van der Haar en Eli Iserbyt mochten mee het podium op. Het 22-jarige Britse supertalent neemt de regenboogtrui over van Mathieu van der Poel. Diens vader was aandachtig toeschouwer van het WK in het Amerikaanse Fayetteville. Net na de cross belde WielerFlits hem op voor een analyse. “Ik heb ervan genoten, moet ik zeggen. Ik houd van dit soort omlopen, weinig stilstaande bochten en genoeg ruimte om te passeren”, vertelt Adrie van der Poel.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Laten we meteen met dat parcours beginnen. Het leek bij tijd en wijle wel een racebaan.
“Net door die hoge snelheid was het toch een lastig rondje, hoor. Ik hoor ze allemaal graag lullen dat er niets in zat en dat het parcours makkelijk was. Onthoud: crossen is nog nooit makkelijk geweest, het is altijd á bloc. En je ziet nog maar eens dat weersomstandigheden allesbepalend zijn voor een parcours. Tijdens de Wereldbeker in september was het super nat en was het een heel technisch parcours. Ze reden nu droog op hetzelfde rondje en ineens was het niet meer technisch. Maar die snelheid – dat wordt zwaar onderschat, hoor – maakt het net wél technisch. Nu kwam het juist aan op bochtentechniek.

Wat ik wel wil aanhalen: er zat alleen dat knikje in, dat U-bochtje over dat heuveltje net na de langere klim. Dat vond ik niet thuishoren in dit WK-parcours. Ik had verwacht dat daar iets meer zou gebeuren. Ik ben er 100% zeker van dat de Belgen daar in de tactische bespreking een punt van hebben gemaakt. Toon Vandenbosch heeft daar in de eerste ronde wel geprobeerd een gat te laten vallen voor Toon Aerts. Daar had ik schrik voor, want voor mij was dat een zwaar vervalsingspunt. Dat is er niet van gekomen, omdat Lars van der Haar, Joshua Dubau en Clément Venturini daar in de rondes daarna op kop reden. De Belgen kregen daardoor geen kans om het te gebruiken.”

Iserbyt kon de hoge verwachtingen niet waarmaken – foto: Cor Vos

Hoe heb jij de tactiek van België aanschouwd?
“Je zag in de beginfase dat ze constant naar Pidcock zaten te kijken, om te zorgen dat hij niet in de positie kwam die hij graag zou willen. Ze reden dus niet om zelf te winnen, maar om Pidcock te doen verliezen. Dat is een tactiek die helemaal fout is, je gaat namelijk niet uit van eigen kracht. De Belgen kwamen er af en toe heel storend tussen rijden. Maar dat moet je bij Pidcock niet doen, hem een klein beetje kennende. Dan fok je hem alleen maar op en werkt je tactiek juist averechts.

Toch kon je aan alles zien dat hij super in orde was. Pidcock gaf niemand de kans om weg te rijden, op de weg keek hij steeds op de goede momenten achterom. Voordat je kon demarreren, had hij dat al in de mot. Als je het over de perfecte koers hebt waarbij de zege zeker niet gestolen is, dan praat je over de wedstrijd van Pidcock.

Of België iets anders had kunnen doen om wél te winnen? Moeilijk, denk ik. Ja, Wout van Aert sturen”, lacht Van der Poel. “Pidcock had Wout er hier niet afgereden. De bochtentechniek van de Brit is wel fenomenaal, Wout is daar minder in. Maar op vermogen had Van Aert dat wel goed gemaakt. Maar ik denk dat je ook eerlijk moet zijn: Pidcock was acht rondes lang de beste op de lange klim. Het podium geeft de verhoudingen eigenlijk heel goed weer: Pidcock was de sterkste en Lars de beste van de rest.”

In hoeverre heeft Lars van der Haar de wereldtitel laten liggen?
“Heel simpel, denk ik: Lars pakt niet zilver, hij wint zilver. Maar volgens mij maakt hij wel een heel grote fout om in de tweede of derde ronde achterin dat groepje te gaan postvatten, als zevende of achtste. Dat is misschien het enige dat je hem kunt verwijten. Of hij moet al heel snel begrepen hebben dat hij alles op de laatste twee rondes moest zetten. Voor de rest heeft Van der Haar slim gekoerst. Toen Pidcock weg was, heeft hij de kat uit de boom gekeken. Als Clément Venturini overigens hetzelfde had gedaan, had het zo maar gekund dat er zelfs helemaal geen Belg op het podium had gestaan. Dat was goed voor het Franse veldrijden geweest.”

Van der Haar was de beste van de rest – foto: Cor Vos

Waarom behoort Tom Pidcock nu wél tot de grote drie?
“Ik denk dat iedereen de kwaliteiten van Pidcock heeft leren kennen. Van Mathieu en Wout zijn die al een paar jaar bekend. Als die jongens mee crossen, is het niveau gewoon heel anders. Dat heeft de rest ook ondervonden. Ik heb alle respect voor bijvoorbeeld Eli Iserbyt, die dit seizoen de meeste prijzen pakt. Maar om eerlijk te zijn: het gat qua niveauverschil tussen hem en de tien crossen die Wout van Aert reed, vond ik nu niet zo heel klein. Dat ziet iedereen, dat zijn ook keiharde cijfers.

Iserbyt, Aerts en al die mannen kunnen er ook niets aan doen. Die drie kunnen gewoon rap met een fiets rijden. Mathieu, Wout en Pidcock zijn drie exceptionele talenten. In de meeste gevallen is daar niets aan te doen. Ik denk ook – al moet ik daarmee voorzichtig zijn – dat Pidcock, Wout en Mathieu hier met z’n drieën een minuut waren weggereden van de rest. Maar: Pidcock heeft Wout en Mathieu niet nodig gehad om een heel groots nummer op te voeren. Dat heeft-ie zelf gedaan en zelf afgedwongen. Alleen maar chapeau!”

Pidcock kwam als superman over de finish vliegen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

120 Reacties

Barry Batsbak 31 januari 2022 om 15:22

Tja, vader Adrie zoals we vader Adrie kennen. In elk geval duidelijk op zijn manier.

Ik denk niet dat de Belgen als blok nou heel veel meer hadden kunnen doen als ze anders gekoerst hadden. Een beetje hetzelfde als Brand versus Vos. Je kunt van alles verzinnen, maar je tegenstander is zo sterk dat al je tactische moves er gewoon vanaf glijden. Meer zat er voor de Belgische equipe gewoon niet in, hoe je het ook had aangepakt.

0
notriple 31 januari 2022 om 22:33

A3 heeft gewoon gelijk. Alleen die vlaamse Beer ziet dat weer anders.

0
Beer 31 januari 2022 om 22:40

Misschien toch even alle reacties doornemen notriple.

0
Panache 31 januari 2022 om 15:24

De titel van het nieuwsbericht zal wel wat discussie losmaken, terwijl het veel genuanceerder verteld is. "Je zag in de beginfase dat ze constant naar Pidcock zaten te kijken, om te zorgen dat hij niet in de positie kwam die hij graag zou willen. Ze reden dus niet om zelf te winnen, maar om Pidcock te doen verliezen. Dat is een tactiek die helemaal fout is." Het is het artikel lezende ook geen verwijt aan het team van gisteren, maar een algemeen verwijt van Adrie omdat hij vindt dat je gewoon van eigen kracht uit moet gaan en niet via 'spelletjes' of 'hinderen' zo'n wk mag winnen. Adrie geeft ook aan dat geen enkele tactiek (buiten Van Aert opstellen) tot beter resultaat zou hebben geleid en daar geloof ik ook in. Pidcock was gisteren oppermachtig en gewoon een niveau beter dan de rest. Zonder pech is de trui dan toebedeeld.

0
Staf V 2 februari 2022 om 02:35

Tja, uitgaan van eigen kracht? heeft Adrie dat al ooit tegen zijn zoon vertelt? ik bedoel natuurlijk David.
‘Een algemeen verwijt van Adrie omdat hij vindt dat je gewoon van eigen kracht uit moet gaan en niet via ‘spelletjes’ of ‘hinderen’, ik heb nergens gezien dat ze Pidcock iets in de weg gelegd hebben, erger zelfs, ze hebben er ‘kop’ voor gedaan als de eigen kopman moest achtervolgen, en hem tot tweemaal toe vrije doorgang gegeven op een plaats die volgens Adrie niet op een cross parcours thuis hoort.
Denkelijk is de Strade Bianche het ideale cross parcours volgens Adrie.

0
Romāns Vainšteins 31 januari 2022 om 15:26

De Belgen zijn niet/nauwelijks aan tactiek toegekomen daar Pidcock vanaf minuut 1 besloten had er geen Belg vooruit te hebben. De enige tactiek om te winnen was Pidcock simpelweg van de sokken rijden. Dit is geen wegwielrennen en het duurt niet superlang, beste combineerder hardstampen en bochtje sturen wint 9 vd 10 x.

0
Alfons Haavers 31 januari 2022 om 15:31

Toon met een tackle hebben ze duidelijk over het hoofd gezien bij de besprekingen. Of misschien wilde hij zelf niet op zo’n harde ondergrond? In dat geval de komende jaren maar beter thuislaten van kampioenschappen, beetje team player heeft dat er voor over.

0
De haai van Messina 31 januari 2022 om 21:50

Eens met Romans

0
Staf V 2 februari 2022 om 02:42

Ze konnen er nie aan hé, zo simpel, je wil toch niet dat Toon Aets Pidcock in de nadar reedt? wel? Pidcock heeft gedaan wat hij moest doen, ‘direct’ reageren op alles wat beweegt, ‘wat ik doe aan inspanning moeten de anderen ook doen’, alleen Lars mss, als die met de instelling had gereden om te winnen? mss.

0
André Hilgersom 31 januari 2022 om 15:35

Kom er maar in jongens. Zal allemaal wel weer niet goed zijn wat Adrie van der Poel zegt, maar ik ben het geheel met hem eens!

0
Zwarte Panter 31 januari 2022 om 15:37

300% met Adrie eens het parcours was veel lastiger als men dacht in Zolder hebben ze ook weleens met 28 gemiddeld rond gereden

0
VerstandOpNul 31 januari 2022 om 15:57

Geen speld tussen te krijgen wat mij betreft..

Maar ik zou ook niet weten wat de Belgen anders hadden moeten doen tegen een man als Pidcock.. Achteraf alleen wel wat potsierlijk dat ze met zo’n topzware equippe waren afgereisd.. kosten noch moeite daar..

0
Cochise 31 januari 2022 om 16:12

Dus de tactiek was helemaal fout maar ze hadden niets anders kunnen doen om wel te winnen.
Goed punt

0
Murcia 31 januari 2022 om 16:34

Dat haalt wel zijn eigen punt onderuit maar dit hoort bij de gebruikelijke nababbel waarbij iedereen zijn plasje moet doen. Hij benoemd dingen die we allemaal zien zoals het enorme kwaliteitsverschil tussen bv een Wout en een Iserbyt, en stelt terecht dat Lars zilver heeft gewonnen ipv goud te verliezen en het enige opmerkelijke is zijn lof voor dit parcours wat in mijn ogen gewoon een racebaan was en niks met veldrijden te maken had.

0
Turtlehead 31 januari 2022 om 16:26

Dit is net zoiets als analyseren waarom Pogacar vorig jaar de Tour won. Wel vreemd dat ik Adri niets heb horen mompelen over ‘vliegen’, ‘niet ademen’ en ‘trainingskamp’, in combinatie met ‘bloedwaarden publiceren’.

0
Beer 31 januari 2022 om 16:32

Haha! Zo is het maar net :-)

0
Mwielerfan 31 januari 2022 om 21:30

Vergeet niet dat zelfs de stille Kevin pauwels vroeg om duidelijkheid over cortisol zalf op de knie

0
Beer 31 januari 2022 om 16:31

Ach, die Adri; begint meer en meer te evolueren naar de Nederlandse versie van Roger De Vlaeminck. De verborgen agenda van Adri ligt voor de gemiddelde wielervolger ondertussen ook al wel open en bloot op tafel. Doel 1 is de promotie van Mathieu. Doel 2 op tijd en stond een misplaatste sneer richting van Aert of, zoals hier, ‘de Belgen’. Enerzijds was volgens deze objectieve analyst de Belgische tactiek helemaal fout, anderzijds hadden ze niets anders kunnen doen. Dan wordt het al snel heel leeg natuurlijk.

0
Thijs E 31 januari 2022 om 17:01

Jij doet hetzelfde met Adri, jezelf tegenspeken in een paar zinnen. En er zit nota bene een compliment aan Van Aert in.

0
Beer 31 januari 2022 om 17:15

‘zoals hier’

0
peter s 31 januari 2022 om 19:22

Hahaha @ Thijs + q

0
Kopinkas 31 januari 2022 om 16:32

Zelfs als ze Quinten Hermans’ covid gegevens hadden vervalst, hadden de Belgen het niet gered…

0
Pedalo 31 januari 2022 om 16:45

Michael vanthourenhout laat zich twee keer op hetzelfde punt pakken. Das niet heel slim! Iserbyt zat te ver, Lars ook. Er was één plaats op het parcours waar je voorop moest zitten en Pidcock maakt daar het verschil

0
Staf V 31 januari 2022 om 18:11

Enige juiste analyse die ik hier lees, tweemaal laten ze Pidcock binnendoor komen net op een cruciale plaats , en Iserbyt heeft nooit in het wiel gezeten, heeft altijd achtervolgt terwijl oa Vanthourenhout kop deed voor Pidcock en hij op 20m hing, Aerts en Sweeck reden voor eigen rekening en trachten weg te geraken ipv te zorgen dat Iserbyt terug kon aansluiten, een vb daarvan was na de versnelling van Pidcock sloot Iserbyt aan bij Aerts en Sweeck net voor de laatste rechte lijn, ipv kop te doen laten ze hem passeren en positioneren ze zich op 20m achter Iserbyt en dat konden ze dan wel volhouden, iedereen zag dat zij niet voor een kopman reden maar voor eigen rekening, gelukkig dat de beste gewonnen heeft.

0
Limal 31 januari 2022 om 16:59

De titel van het artikel had dus ook kunnen zijn: “Lars maakte een heel grote fout om achterin dat groepje te gaan postvatten”. Dekt even (on)volledig de lading maar is minder geschikt om de BE-NL controverse weer wat aan te wakkeren?

0
Staf V 31 januari 2022 om 18:14

Goed opgemerkt dat enkel de controverse moet aangewakkerd worden en daar is Adrie wel de juiste persoon voor.

0
Kopinkas 31 januari 2022 om 19:06

100% akkoord

0
Lalsacien 31 januari 2022 om 19:24

Van de controverse wordt hier door twee kampen grif gebruik gemaakt. Het zijn de usual suspects.

0
Dave Dubbeldammer 31 januari 2022 om 17:00

Ach Adri, onze duiveneter… Pidcock was gewoon veruit de sterkste, toch?

0
SCIC 31 januari 2022 om 17:05

Het probleem van de Belgen was dat ze met hun overtal niet eens zilver wisten te verzilveren.

0
Beer 31 januari 2022 om 17:17

Kwam natuurlijk omdat Belgen bleven koersen voor goud terwijl Hennie Kuiper achteraan de groep z’n spreekwoord zat uit te voeren.

0
Laura 31 januari 2022 om 17:05

vreemde kop voor dit artikel als je het dan leest.

0
Franco Ballerini 31 januari 2022 om 17:08

Zucht… De foto bij dit stukje zegt al genoeg. Als ik aan de andere kant van de sofa zou zitten en dit zou zien, zou ik alleen nog maar bezig zijn met het bedenken van een excuus om er zo snel mogelijk vandoor te gaan.

0
Alfons Haavers 31 januari 2022 om 17:29

Persoonlijk lees of hoor ik de mening van Adrie altijd graag. Die van De Vlaeminck ook overigens. Je kent de stokpaardjes maar die neem ik er voor lief bij.

0
Beer 31 januari 2022 om 17:35

Mijn honger is ook over.

0
Marik 1 februari 2022 om 11:08

Echt waar beer? En hoe groot is de honger ooit geweest dan?

0
Sjonge Jonge 31 januari 2022 om 17:28

Als je alle gefrustreerde reacties zo over en weer leest is het toch zonde dat wielerflits.be nooit echt van de grond is gekomen

0
Staf V 31 januari 2022 om 18:19

Toch wel normaal hé, daar circuleren zo’n platte eenzijdige reacties dat je rap uw buikje vol hebt, als alleen uw idool met de fiets kan rijden en de rest pannenkoeken zijn stopt het rap als de redactie niet ingrijpt.

0
FDJ 31 januari 2022 om 17:34

Snap de kritieken op Adrie niet zo eigenlijk. Het is een man met een mening. Dat brengt voer tot discussie mee. Ben het niet altijd met hem eens (nu wel trouwens), maar hij is wel iemand die gewoon zegt wat hij denkt en niet iemand die zegt wat anderen graag willen horen. En als je het hele interview leest, kun je hem dit keer moeilijk ongelijk geven.

0
Franco Ballerini 31 januari 2022 om 17:43

Ik vind het pathetisch hoe hij in elk interview de grootste concurrent van zijn zoontje weer onder de loep neemt. Soms positief, maar meestal laatdunkend.

0
Staf V 31 januari 2022 om 18:26

Zoals ik het lees hebben ze hem direct na de cross gecontacteerd, en dat zouden ze niet mogen doen, laat hem eerst eens een nachtje garen en vraag dan zijn mening, directe meningen zitten bij hem dikwijls vol rancune, alhoewel het in deze nogal meevalt, dat hij er altijd Wout tss trekt? tja, wie moet hij er anders bijhalen? denk dat hij daar dikwijls van wakker ligt, vraag hem dat eens direct na een wedstrijd.

0
Mystieke_Monnik 31 januari 2022 om 18:21

Altijd lekker om Adries mening hier te lezen. Voor iedereen met klachten over de kwaliteit ervan: kwalitatief nog altijd beter dan minstens negen van de tien reacties op deze site. :-D

0
Staf V 31 januari 2022 om 18:31

En dat noemen ze dan laatdunkend, ik dacht dat reacties meningen waren van verschillende standpunten en dat ieder zijn mening mag hebben, goed of minder goed daar beslist ieder voor zich over en is voor iedereen anders.

0
Sjonge Jonge 31 januari 2022 om 18:54

Maar dan mag Mystieke Monnik toch ook zijn mening ventileren…..?

0
Pogacar_GOAT 31 januari 2022 om 18:37

Als ik de posts hier lees mag de conclusie niet zijn dat de Belgen hebben gefaald. Ben benieuwd wat er had moeten gebeuren om deze conclusie wel te mogen trekken. Het kan toch niet anders dan dat de Belgische ploeg hier volledig gefaald heeft?

0
Beer 31 januari 2022 om 18:42

De conclusie zou ook kunnen zijn dat er eentje veel te sterk was. Dat kan ook zonder dat er anderen ´gefaald´ hebben.

0
Sjonge Jonge 31 januari 2022 om 18:59

Ik denk inderdaad ook niet dat België hier veel meer had kunnen doen, pidcock was duidelijk enkele maatjes te groot.

Enige wat ik tijdens de koers dacht dat België wellicht iets eerder vrede had kunnen nemen dat goud niet mogelijk was en een nieuwe tactiek ging bedenken om vd Haar (en Venturini) te lossen door om en om te versnellen, maar denk dat vd Haar daar wellicht ook nog iets te sterk voor was (en de vraag is of Aerts wil meewerken aan het oproken van zijn ploegmaat bij Baloise)

0
Romāns Vainšteins 31 januari 2022 om 18:59

Dat overal iedereen zien 'falen' leeft ook met name in bepaalde typen breinen. Die ergeren zich serieus wanneer iemand zijn koffiekopje onder het heettheewatersleufje zet op kantoor. Iets voor Hoffman in dat andere programma wellicht?

0
oborobo 31 januari 2022 om 18:38

Beer

Promotie van Mathieu:alsof dat nog nodig is dan.

0
Alucard 31 januari 2022 om 18:40

Een nieuwe Adrie van der Poel headline op Wielerflits: in de top 10 van dagelijkse geluksmomenten.

0
Reutemeteut 31 januari 2022 om 18:53

De onvermijdelijke Adri (zo onderhand).

0
Koers 31 januari 2022 om 18:53

Van de grote 3 is mijn inziens nog geen sprake in het veldrijden. Bij de mtb is Pidcock misschien wel de beste, en ook in het veldrijden/weg doet hij om de prijzen mee, maar bij aanwezigheid van vdp/wva rijdt hij normaliter wel voor plek 3 bij de cross. Al zie ik hem graag het gat dichten. Taiwan hoort ook niet, naast NL en BE, bij de grote 3 in het korfbal omdat ze regelmatig 3de worden.

Edit offtopic: ik zat net even te kijken naar waar de wk korfbal waren, maar dat was dus in 2011 in China, daarna BE, Zuid-Afrika en in 2023 in Taiwan. Dan hebben de crossers weinig te klagen. Korfbal is net zo'n lokale sport als de cross, waarbij van de 11 wk's er 10 gewonnen door NL, 1 door BE, de zilveren plekken zijn net andersom… en op de medaillespiegel komt pas daarna Taiwan met 4x brons. Maar wel de hele wereld overvliegen :P

0
Romāns Vainšteins 31 januari 2022 om 19:17

Ik kan me toch niet echt aan de indruk onttrekken dat die hele Pidcock qua bochtje hengsten, heuveltje jumpen, trapje rennen etc misschien nog wel iets béter is zelfs. Vreemd mannetje dat geboren lijkt te zijn voor dit type gedoe en op een BMX nog vooruitkomt ook gok ik, zijn problemen beginnen wanneer er teringveel wind staat, het brrrr koud is of de hele ondergrond verblubberd. Op zoiets als gisteren kan ie die mannen pakken hoor.

Maar vooral : Pidcock zal zich nooit zo op kunnen laden voor deze folklore als de Antwerpse wonderboys die het tegelijk ademen en aangegaapt worden. De kans dat het vanaf nu doei! en MTB, weg en (why not) BMX wordt acht ik ietsiepietsie groter.

0
lescargot 31 januari 2022 om 19:55

Eens, de kleine man komt qua palmares nog nie5 in de buurt. Hij heeft daarentegen wel de potentie en ik ben blij dat hij erbij is. Parel voor de sport.

0
Koers 31 januari 2022 om 20:00

Wat betreft het laatste deel van je reactie is hetgeen ik mij ook afvroeg: is dit een afstreepdingetje of wil ie echt door. Wil de cross hem behouden dan moeten er snel meer crossen in Engeland gehouden worden, het is natuurlijk daar waar hij de held wil zijn (waarschijnlijk). In het mountainbiken heeft ie de OS al, en bij een wereldtitel vraag ik mij wederom weer af of hij daar door wil gaan. Het echte geld en publieke interesse zit natuurlijk op de weg. Die 3 titels lijkt mij echt een dingetje die zowel hij als vdp willen (en ook echt kunnen winnen) winnen, bij elke vink verschuift de interesse naar de andere disciplines, waarbij voor vdp de OS ook nog een dingetje is natuurlijk.

0
Gerrit Hermsen 31 januari 2022 om 20:27

Ja de tijd dat er 10 belgen voor nodig waren om een Hollander er af te rijden is helaas niet meer nu rijd een Hollander juist ja er af. Ik zou zeggen blijf vooral mekaar als team goed in de gaten houden ,zodat de concurrentie vrij spel heeft.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone