De Nederlandse wielerbond KNWU heeft opnieuw geen premie voor de Nederlanders die komend weekeinde tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide een wereldtitel veroveren. Mocht Mathieu van der Poel in zijn eigen achtertuin de regenboogtrui veroveren, dan krijgt hij welgeteld nul euro van de KNWU. Wout van Aert, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck kunnen daarentegen zondag bij een wereldtitel rekenen op een bonus van 20.000 euro van Belgian Cycling.

Het is niet voor het eerst dat de KNWU geen premies op een WK of een EK voor hun renners heeft. In 2018 is de wielerbond hiermee gestopt omdat de kas leeg was. Sindsdien is de financiële positie van de KNWU zeker niet verbeterd.
Destijds gaf de Nederlandse bondscoach voor de veldrijders, Gerben de Knegt, al aan dat hij premies een beetje onzin vond. “Ik denk niet dat een renner die geen premie krijgt, minder gemotiveerd zal zijn om wereldkampioen te worden. En mochten we toch geld op overschot hebben, zouden we dat investeren in de jeugd”, aldus de Knegt.
Ook voor Nederlandse titels op de weg zijn er de laatste jaren geen premies meer.

foto: Cor Vos
In België promoten ze het systeem van premies nog altijd. Ook omdat de renners in de bewuste wedstrijden in een shirt van Belgian Cycling uitkomen en zodoende reclame maken voor hun sponsors.
“Wij vinden het normaal dat een sporter die zich inzet voor zijn land, en zijn land zo op de internationale sportkaart zet, daarvoor wordt beloond. Bovendien is wielrennen, en ook veldrijden, nog steeds een ploegsport. Stel dat Van Aert straks hulp nodig heeft van een Belgische ploegmaat, dan kan die renner door middel van die premie vergoed worden voor zijn geleverde diensten”, zo geeft Belgian Cycling aan.
De Belgische wielerbond heeft de premies tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide voor mannen en vrouwen gelijkgesteld. Zo ontvangt zowel de winnaar bij de elite-mannen als bij de elite-vrouwen 20.000 euro bij een wereldtitel in Hoogerheide. Indien er geen Belgische winnaar is, dan ontvangt de nummer twee nog 5.000 euro en de nummer drie 2.000 euro.
Bij de U23 bedragen de premies bij podiumplekken respectievelijk 1.500, 1.000 en 500 euro, terwijl het bij de junioren 1.000, 750 en 500 euro is. In de Mixed Relay betaalt Belgian Cycling bij winst 2.000 euro per renner. Bij zilver is dat 1.500 euro per renner en bij brons 1.000 euro per renner.
19 Reacties
Tja, met een verlies van meer dan zes nullen in 22 blijft er bij de KNWU toch weinig over voor lucratieve bonussen.
En die verliezen maar blijven verhalen op de amateurs, waarvan wedstrijdlicenties de laatste jaren enorm veel duurder zijn geworden.
Inderdaad en dan moet je als amateur ook nog de helft van de koersen tussen de elites en soms zelfs profs starten. Alle categorieën worden door organisaties op een hoop geveegd en de knwu is nergens te bekennen
Ondanks dat de KNWU er een puinhoop van maakt vind ik het wel raar om een soort winstbonus te krijgen bij kampioenschappen. Juist bij kampioenschappen zou intrinsieke motivatie het belangrijkst moeten zijn, geen zak poen.
Waarom betaalt de UCI geen prijzengeld uit? Die organiseert de wedstrijd toch?
Wat de KNWU betreft: Waar politiekers verschijnen, verschijnen ook parasieten die uit de ruif mee willen eten.
Ik snap het niet. Als v aert dankzij een ploegmaat wint, krijgt die ploegmaat als ‘vergoeding van geleverde diensten’ een cheque op naam van van aert 20.000? Ik heb het vast verkeers gelezen. Kan iemand me helpen?
Ik denk dat ze bedoelen dat Van Aert met (een deel van) zijn 20.000 euro een cadeautje kan geven aan de Belgen die hem actief geholpen hebben in de wedstrijd.
In het ‘Belgische’ team is het traditie on de bonussen te verdelen onder het team.
Als er drie Belgen op het podium staan wordt de 27.000 Euro gewoon verdeelt onder alle starters.
In het geval van een wegrit, zal Remco bijvoorbeeld gewoon de centjes verdeeld hebben onder alle prof starters in Australië!
In de cyclocross zullen de podium renners een stukje voor hunzelf houden om de ‘vrijwillige’ mecaniciens in de post iets te gunnen !
Ik weet niet zo goed waar ik het kwijt moet, maar er staat weer een parel (of typisch) stuk van Roger de Vlaeaeaeaeminck in het nieuwsblad. Wellicht een leuk spraakmakend item om een artikel aan te wijden @redactie?
Dit misschien?? https://wielerrevue.nl/artikel/566243/roger-de-vlaeminck-slaat-weer-toe-van-aert-kan-niet-bergop-zoals-ik-was-nog-straffer/
Geen speld tussen te krijgen trouwens, de uitleg van Roger.
Uit de tijd dat doping gemeengoed was. Die Roger toch
O ja, is Roger ooit op doping betrapt dan?
Met de trui pak je daarna natuurlijk meer startgeld. Betaalt de bond wel reis en verblijfskosten? (al is dat dit jaar natuurlijk niet zoveel.)
De Knegt staat te lachen en roept hen steeds toe. Wie zoet is krijgt lekkers en ik krijg de poen.
Verdonschot wordt wereldkampioen nu ze een gelijkgestelde premie krijgt, voordien was het de moeite niet.
To zak geld or not to zak geld, that’s the question.
gaan we nu pleiten voor die overbetaalde hobbyisten nóg meer geld te geven?
schei uit
Overbetaalde hobbyisten slaat natuurlijk weer helemaal nergens op. Iedere beroepssporter is het uit hobby begonnen. Dus moeten ze dan maar helemaal niks verdienen omdat het hun hobby is. Ze rijden die dag in het oranje met sponsors van de KNWU waar die jongens dus niks voor krijgen. Ik zeg lekker boycotten en geen WK rijden. Trieste bedoening die KNWU overal veel geld voor vragen aan je leden door de licenties ieder jaar maar weer te verhogen. Steeds meer en heel veel geld vragen aan wieler organisaties die een rondje om de kerk willen organiseren. Of aan clubs die een NK of DK willen organiseren. Ik begrijp heel goed dat er steeds meer clubs en organisaties afhaken om wat te organiseren. KNWU ga lekker zo door dan bestaan jullie niet meer over 5 jaar