Pim Ronhaar wil Nederland loodsen naar WK-goud: “Een dienende rol kan op dit parcours”

Pim Ronhaar wil Nederland loodsen naar WK-goud: “Een dienende rol kan op dit parcours”

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
dinsdag 31 januari 2023 om 19:45
Interview

Pim Ronhaar zal zondag zijn eerste wereldkampioenschap bij de elite renners rijden. De 21-jarige Nederlander kijkt daar reikhalzend naar uit en hoopt zelf op een notering in de top-10. “Maar als er een situatie komt waarbij ik iemand kan helpen, Mathieu van der Poel bijvoorbeeld, zal ik dat zeker doen.”

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Na het EK in Namen, waar Ronhaar lang op weg leek naar de titel bij de beloften, vertelde hij aan WielerFlits dat hij voortaan in actie zal komen bij de elite. Een moedige keuze, al heeft Ronhaar al een aantal keer bewezen dat hij ook in die categorie zijn mannetje kan staan. Zo werd de renner van Baloise Trek Lions afgelopen weekend bijvoorbeeld vierde in Hamme, nadat hij de hele wedstrijd koers had gemaakt achter Wout van Aert.

In het algemeen is Ronhaar altijd dicht bij de top-10, al heeft hij soms een echte off-day. In Gavere bijvoorbeeld, waar de jonge renner achttiende werd op zes minuten van winnaar Mathieu van der Poel, en Beekse Bergen bijvoorbeeld. Daarentegen heeft Ronhaar al vier keer top-18 gereden in een Wereldbeker bij de elite renners, zonder twijfel een knappe prestatie.

Bredere basis 
“Het gaat eigenlijk wel goed met mij, al konden de resultaten wel beter de laatste weken. Na de kerstperiode hebben we met de ploeg besloten om wat gas terug te nemen en te werken aan mijn basis in Spanje. Ik miste dat wel, die basis. Tijdens de kerstperiode ga je van wedstrijd naar wedstrijd en dan is het moeilijk om langere trainingen te doen”, aldus Ronhaar. “Daarnaast heb ik ook niet heel veel getraind de laatste weken. Het was met andere woorden belangrijk om de vorige weken te focussen op de basis.”

In Hamme, een week voor het WK, maakte Ronhaar indruk – foto: Cor Vos

Een bredere basis zou ervoor zorgen dat Ronhaar een uur lang een constant tempo kan rijden. “In een aantal crossen kreeg ik een dipje in het midden van de wedstrijd. Ik hoop dat dat nu achter de rug is en dat ik me een uur lang goed kan voelen. Want buiten die mindere basis, mis ik eigenlijk niks. Dat geeft wel vertrouwen voor de toekomst.”

Lees ook:
WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Voorbeschouwing mannen – Kan Mathieu van der Poel winnen in eigen huis?

Nederlanders helpen
Ronhaar is de jongste renner in de selectie van Nederland voor het aanstaande WK in Hoogerheide. “Dat vind ik wel mooi. Ik heb niet meer stress als elite. Ik zou het zelf super vinden als ik top-10 kan rijden op het WK of dat ik in een dienende rol impact kan hebben op de wedstrijd. Een dienende rol is wel lastig in de cross. Daarom zal ik in eerste instantie ook voor mezelf rijden en zien waar ik strand. Stel dat ik in de finale kom en het bij mij op is, ga ik zeker kijken of ik iets kan betekenen voor iemand anders, Mathieu van der Poel bijvoorbeeld. Of Lars van der Haar natuurlijk. Op dit parcours kan dat wel.”

“Dat ik in Hoogerheide mijn eerste WK bij de elite mag rijden, is heel gaaf. Zeker als ik hoor hoe de kaartverkoop gaat, volgens mij heerst er echt een soort hype“, vertelt Ronhaar enthousiast. “Het gaat een dag worden om nooit te vergeten.”

De Nederlander mikt op een notering in de top-10 – foto: Cor Vos

Lees ook:
WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Programma, uitslagen en medaillespiegel

Dit artikel delen:

12 Reacties

zacht 30 januari 2023 om 08:25

De kop van het artikel wrijft een beetje met de inhoud.

Quote:
“Een dienende rol is wel lastig in de cross. Daarom zal ik in eerste instantie ook voor mezelf rijden en zien waar ik strand. Stel dat ik in de finale kom en het bij mij op is, ga ik zeker kijken of ik iets kan betekenen voor iemand anders, Mathieu van der Poel bijvoorbeeld. Of Lars van der Haar natuurlijk. Op dit parcours kan dat wel.”

Daarnaast is het lastig om een dienende rol te hebben als je achter de kop rijdt.

2
11 na 11 30 januari 2023 om 14:26

Je vraagt je toch af wie die zieligaards zijn die heel de tijd duimpjes omlaag staan te geven op een normale opmerking. Get a life.

2
LeoR 16 30 januari 2023 om 09:29

Kuypers 2.0

2
Jean Dumas 30 januari 2023 om 15:35

Pims doorbraak is een mooi eerbetoon aan zijn bijna-naamgenoot Ron Pimhaar, die helaas niet ouder mocht worden dan Sauna Diana.

1
Barry Batsbak 31 januari 2023 om 09:38

Ik denk nog elke dag met veel plezier terug aan Ron Pimhaar. En aan Lars van der Liet.

0
Jacco van Stierop 1 februari 2023 om 09:59

Zo dwalen mijn gedachten in een nostalgische bui wel eens af naar Wim van der Dubbe, Kees Karregat en Sietse Oude Elbrink. Grote talenten bij mij op de club, maar uiteindelijk geruisloos opgeslokt door de deemster.

1
Chekie 30 januari 2023 om 18:01

Aanlopende rem faken. Ik ken nog zo iemand die dat goed kon.

0
Blackcanyon 31 januari 2023 om 02:48

Pim geeft zijn kansen niet op. Ten eerste heeft hij helaas geen kans. Ten tweede verbind hij er de voorwaarden aan dat hij in de finale komt en het bij hem op is. Alleen aan de laatste voorwaarde zal worden voldaan, ver voordat de finale begint zal t al op zijn.
Hopelijk kan hij over een paar jaar een rol spelen. Nu is t scenario op voorhand duidelijk een duel tussen Matje en de Wout.

Van Aert trapt m op zijn staart en Van der Poel bereikt zijn doel.

0
mokum the best 1 februari 2023 om 09:27

Er zijn 2 hoofdrolspelers. De rest zijn figuranten. De rest zal zich afvragen wat doe ik hier.

0
Wieler-Joke 30 januari 2023 om 19:16

Na 4 bochten is de rest hun rol al uitgespeeld want Matje gaat eens op Wout zijn poep petsen om hem op scherp te stellen en daarna gaan die meteen weergaloos uitpakken.

-1
Titaantje 30 januari 2023 om 19:54

als je een dienende rol wilt spelen, doe je dat het best in de eerste twee rondes door ofwel eens flink door te trekken om de zaak eens goed uit te dunnen, ofwel door een gat dicht te rijden. Beide opties betekenen dat je je eigen kansen wel wat opgeeft. Maarja, dat hoort nu eenmaal bij teamsport…

-1
Jos_Jas 1 februari 2023 om 23:34

De vraag is niet wanneer, maar van wie Ron gaat winnen. Normaalgesproken kansloos in het geweld, maar met veel marcel en wat gogme is er meer mogelijk voor de tandem Ron en Lars.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone