WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen
foto: Sirotti (archief)
zondag 16 oktober 2016 om 15:40

WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

RIDE Magazine
156 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2016 16:12
Mooie winnaar!

@redactie Desert Storm is met 1 "S", tenzij het met opzet over toetjes gaat
16 oktober 2016 16:18
@NDI22: de Belgen in "mega overtal": 3 ervan reden zich kapot om de kopgroep vrije weg te geven. Zonder die 3 geen waaier, geen kopgroep. Boonen heeft inderdaad geen kans tegen Cav of Sagan, maar het is iets achter de hand. Rest Roelandts ... wil je die als wereldkampioen ? Ik denk het niet. Blijft GvA over, en die heeft gefaald. Als die mee kon met Leezer was het de perfecte race. Maar hij kon niet, of gokte verkeerd. Hij was de enige 'foute' schakel, lijkt mij.
16 oktober 2016 16:18
Een wk waarin zelfs in de laatste ronde geen favorieten aanvallen..
Belgie zoals op het EK weer in dienst van Sagan
16 oktober 2016 16:19
Ik snap eerlijk gezegd niet de toegevoegde waarde van die plaatselijke rondjes. Als ze nu de één rondje richting de hoofdstad hadden gedaan en voor de rest een tocht van 200 km door de woestijn, dat zou veel plezanter geweest zijn.
16 oktober 2016 16:22
Freudiaanse verspreking Youri? ;)
16 oktober 2016 16:23
Bora-Hansgrohe zal blij zijn.
16 oktober 2016 16:26
Ik vond de tactiek van de Belgen wel te begrijpen. Alleen jammer dat Van Avermaet niet meer genoeg over had om mee te gaan met Leezer of hem terug te halen. Maar dat kan je hem, na zo een seizoen, toch niet verwijten? En natuurlijk was Boonen niet kansloos in de sprint, het is heel makkelijk om dat nu te roepen natuurlijk. Zijn waarschijnlijk dezelfde jongens die hem een blaaskaak vonden omdat hij dacht dat hij kon winnen, en nu op één of andere manier hun grote gelijk denken te halen. Niet dus.
16 oktober 2016 16:29
Sagan mooie wereldkampioen, maar hij had de mazzel dat Cavendish de laatste meters even moest inhouden. Cav was écht de snelste vandaag!
16 oktober 2016 16:29
Door de afstand, wind en hitte reed iedereen in feite in dienst van Sagan en hij maakt het nog af ook.
16 oktober 2016 16:29
Leezer geen wereldkampioen dankzij de Belgen. Boonen geen wereldkampioen dankzij de Belgen. Geen Belg wereldkampioen dankzij hun eigen taktiek.
Fraai van Sagan, al had ik het Cavendish ook wel gegund op dit sprinters WK.
16 oktober 2016 16:31
@koel
Dat Groenewegen niet goed genoeg was kan best, maar die sprint van groep 2 zegt natuurlijk niks. Uit het verhaal van Terpstra zou je ook kunnen concluderen dat hij zelf niet goed genoeg was, hij zat er immers eigenlijk niet bij...

Maar goed, Tom Leezer als beste Nederlander op een WK, dat verwacht je ook niet. Hij heeft zelfs eens gezorgd dat er 9 Nederlanders meemochten naar een WK, maar hij zelf werd niet geselecteerd.
16 oktober 2016 16:32
Een mooie bronzen plak voor onze Zuiderburen.
Maar misschien een volgende keer toch eens wat anders verzinnen met zo'n overmacht.
16 oktober 2016 16:34
Met dank aan de uitvinder van de autoradio. Wat een top 3. En wat LyndaLid reeds schreef, Boonen in 2005, Cavandish in 2011 en nu Sagan weer na zijn winst in 2015.
Wat een schitterend podium.
16 oktober 2016 16:36
Even was Leezer wereldkampioen. Ik zag de krantenkoppen al voor me. Wel nog een geweldige aanval en sowieso de enige Nederlander die met de eerste waaier mee was.

Verder natuurlijk een geweldige wereldkampioen. Toch benieuwd hoe hij het bij de OS op de weg had gedaan. Een OS titel, EK titel en WK titel zou toch een unicum zijn geweest.
16 oktober 2016 16:36
tendam - 16 oktober 2016 om 16:31
Sagan zat er ook niet bij in eerste instantie, dus....?
16 oktober 2016 16:36
260km, 45km/u gemiddeld, volle zon en 35+ graden. Niet alles loopt dan nog zoals je wil. Waarom Naessen en Stuyven de laatste 10-20km nog bleven koprijden snap ik niet goed. Het gat was al lang groot genoeg. Komen er aanvallen, dan spring je mee. Ze konden eventueel nog een treintje vormen. Nu niet.
16 oktober 2016 16:38
@tendam
Nou... als je met 6 man bent in een groep van 26 op 110 km met daarbij nog wat mannen uit de voormalige kopgroep en je speelt het als land op deze manier dan is de bondscoach een dwaas.

En Terpsta is Terpstra... de meest egoïstische Nederlandse renner ooit.
16 oktober 2016 16:41
voor Leezer kreeg je 16 euro, zat in de grupetto " any other rider"....
16 oktober 2016 16:42
Nederlanders niet attent genoeg, terwijl het aangekondigd was dat het op de kant ging. Groenewegen moet nog een beetje sterker en slimmer worden. Kon gewoon niet beter. België sterk in de breedte, maar waarom alles op Boonen, blijft mij een raadsel. Zo wist je zeker dat zij niet gingen winnen met al die echte sprinters. Leezer prachtige poging. Maakt zijn selectie hardstikke waar.
Verder snel de boeken dicht, saai wk. Nauwelijks aanvallers, iedereen gezandkookt.
16 oktober 2016 16:44
@Hoofdisvrij
Sagan had zeker kunnen winnen in Rio. Naast EK en WK heeft hij trouwens ook nog de WT gewonnen. Absoluut een groot kampioen.
16 oktober 2016 16:44
Belgie had wat meer mogen pokeren, zo speel je je overtalsituatie totaal niet uit. Mooie poging Leezer, maar goed met Sagan kan ik leven.
16 oktober 2016 16:45
@TeamNL: stel het anders nog wat simplistischer voor.
16 oktober 2016 16:51
Leezer demarreerde zo snedig dat ik echt dacht dattie het ging halen.

Zag ik nou in de sprint dat Boonen zijn ketting overslaat ofzo?

Ik weet niet of het op andere kanalen ook te zien was maar op de spaanse tv zagen we na de koers dat tijdens het interview met Sagan zijn broer en die andere slowaak binnen kwamen, hij onderbrak direct het interview en stelde hen voor, dát vond ik nou leuke tv en een leuke kers op de taart.

Ook ging na de koers de camera voor de eerste langs 2 qatarese ( zeg je dat zo?) officials, Merckx en Cookson, de laatste twee ontweken de camera. Zagen er flink gekwetst en aangedaan uit na alle kritiek.
16 oktober 2016 16:51
Schitterend die negativiteit. Altijd leuk om te zien als mensen nergens van kunnen genieten, dat vind ik nou leedvermaak.
16 oktober 2016 16:57
sagan fantastische kampioen en zo wie zo een podium van kampioenen.

Reacties zijn gesloten.