WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

Door , zondag 16 oktober 2016 om 15:40
WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

foto: Sirotti (archief)

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

157 Reacties

NDI22 16 oktober 2016 om 17:00

@Silent Hill, ze hadden die kopgroep verder uit moeten dunnen zodat ze bijvoorbeeld met 3 op 10 zouden komen met nog 2 sprinters minder. Maar vanaf een kilometer of 80 tot helemaal aan het eind hebben ze Sagan en co naar de streep gereden.

Baukema Tomoulin 16 oktober 2016 om 17:01

Jongens jongens, achteraf is mooi wonen hè. D’r is altijd wel wat op en aan te merken op de tactiek van sterk rijdende of sterk geachte ploegen/landen. We kunnen hier ook goed Australië of Polen afkraken, die deden net zoveel fout/goed als België of Nederland. De winnaar heeft gelijk, de rest niet. Klaar

denise 16 oktober 2016 om 17:05

Cavendish geklopt door mijn favoriet Sagan. Mijn dag kan niet meer stuk. De Belgen hebben alweer goed gereden voor Sagan. Het podium was mooi met 3 wereldkampioenen.

vanuit de kantlijn 16 oktober 2016 om 17:05

Boonen gaf idd aan in het interview dat zijn ketting oversloeg….

Lammestakker 16 oktober 2016 om 17:47

Niet kunnen zien, maar alles gelezen. Nederland haalt er nog een hoop uit zonder echte favoriet. Enige wat je kan zeggen is dat ze renners hebben meegenomen zonder echte topvorm. Heerlijk lezer, helaas voor hem kiest België wel echt de verkeerde tactiek. Begrijp niet dat ze niet wat meer gepokerd hebben.

klootje kriekeljon 16 oktober 2016 om 18:00

En misschien moet Boasson Hagen ook eens een assertiviteits-cursusje gaan volgen zodat ie met zijn vuist leert op de tafel te slaan. Waar was die geëindigd als ie niet weer eens zijn ballen voor een ander er af moest draaien? Eindigt nog voor Kristoff.

Spartacus 16 oktober 2016 om 18:11

@klootje kriekeljon Er is een hoop gedoe momenteel in het Noorse kamp: Boasson Hagen zou de orders genegeerd hebben en voor zichzelf gesprint en geen lead-out hebben gevormd voor Kristoff.

klootje kriekeljon 16 oktober 2016 om 18:12

Dat verandert het verhaal helemaal dan Spartacus.

vlek 16 oktober 2016 om 18:19

Sagan gelukkig weer een jaar in de trui te bewonderen. Dat mocht ook eigenlijk niet anders, al had ik Boonen ook wel mooi gevonden. Een redelijk vermakelijk half uur in de woestijn, moedige Belgen die hun overtal ook op het circuit op zich nemen en een perfecte poging van Leezer; verder was er eigenlijk weinig aan vandaag. De Noren met de vakantie zon in hun hoofd gesprint? De uitslag is er in ieder geval wel naar.

Ik zou verder van onze bondscoach wel eens willen weten waarom er geen gebruik is gemaakt van de mannen in de tweede waaier. De twee man in de eerste moesten het hebben van een aanval en van zo min mogelijk energie bij de knechten van degene die het wel van een sprint moesten hebben. Waarom is daar niet op ingespeeld en hebben de mannen in de tweede waaier de koers gelaten voor wat het was?

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 18:28

Als ik dan iets negatiefs over Sagan mag zeggen, ga eens naar de kapper man, sommige mannen staat lang haar niet en daar ben jij er 1 van.

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 18:32

@ Spartacus & redactie > Dat lijkt me wel een artikel waard !

vanuit de kantlijn 16 oktober 2016 om 18:43

Tja en Boasson Hagen mocht vorig jaar niet doorrijden met GVA en moest wachten op Kristoff, het houdt een keer op.

HJJH 16 oktober 2016 om 18:45

Wat een hoop jaloezie op de Belgen zeg. Nederland heeft compleet gefaald en niet Terpstra…

Gebruikersnaam 16 oktober 2016 om 18:46

Tja, mooie WK-afsluiter voor Boonen. Zou sowieso maar een kort seizoentje gereden hebben met die trui en ik denk dat hij, indien hij zelf mag kiezen, veel liever die 4e keer wint in Roubaix dan een tweede regenboogtrui binnen te halen.

Op zich weinig mis met de tactiek van de Belgen, alleen had Van Avermaet iets meer mogen proberen, maar ik weet niet of je die veel mag verwijten na het seizoen dat hij gereden heeft.

RiGHT 16 oktober 2016 om 18:47

het was echt superdruk zeg daar bij de streep. zeker wel over 150 tot 200 meter!
(en hoeveel van die lui die daar stonden werden er voor betaald om er te staan en te juichen?)

vanuit de kantlijn 16 oktober 2016 om 18:48

De Belgen zaten een beetje in de Sky-TDF-modus, gelukkig zei Wuijts daar niets over…..

Striga 16 oktober 2016 om 18:49

Kristoff claims that he asked (yelled) EBH to begin the leadout sprint – nothing happened. And when he finally did sprint, it was too late. Kristoff: I feel that I was let down. To me it seemed like EBH sprinted for his own chances. I may have lost gold medal because of that.

EBH: I wouldn’t say that I cost Kristoff a gold medal. I understand his frustration, but he could have taken another rider’s wheel. EBH also says that he tried to leadout for Kristoff, but admits he may have started sprinting too late.

Norway’s national coach says he can’t imagine that EBH would be illoyal, but says he’ll arrange a meeting between the parties.

vanuit de kantlijn 16 oktober 2016 om 18:52

ach ja die Kristoff moet niet zeiken (plassen) , Sagan doet het ook in zijn eentje…. even kort door de bocht….

Striga 16 oktober 2016 om 18:53

Ik zie Hagen ook niet aan voor iemand die teamorders negeert, ook al rijdt Cav voor hem in die spurt. Los daarvan, Kristoff had met een goede lead-out ook niet gewonnen.

penta 16 oktober 2016 om 19:28

de belgen (op tv!) geven leezer de schuld dat ze niet winnen. de nederlanders hier geven de belgen de schuld dat leezer niet wint.

F e r o x 16 oktober 2016 om 19:33

Gelukkig waren er nog de Belgen en een stukje woestijn. De rest was om te huilen. Verschrikkelijk parcours met die ronden.

Toch nog één pluspunt dat geen pure sprinter gewonnen heeft. Hij hoeft nu ook wel niet alle komende edities te overheersen. Het ziet er echter wel naar uit kijkend naar het parcours van volgend jaar al …

En verder is toch eindelijk eens duidelijk geworden dat het ook bij een Van Avermaet op kan zijn. Die extra paar weken waren er te veel aan. Net als Valverde volledig leeg.

Janjanssen98765 16 oktober 2016 om 19:58

Mooi dat de beste renner wint.

Jammer voor Leezer dat de belgen het nodig vonden om alle kastanjes uit het vuur te halen, sowieso raar dat ze daar weer alle eieren in een mandje legden.
Het zal voor sommige van die gasten toch echt een zege zijn als Boonen stopt.

maklukzat 16 oktober 2016 om 20:07

Prima actie van Leezer. Het moment om aan te vallen was prima gekozen en er zat ook nog wat achter. Als de mannen in de achtervolgende groep wat langer naar elkaar hadden gekeken was het nog gelukt ook.

Wielerliefhebber6 16 oktober 2016 om 20:07

Ik vind wel dat Sagan in het vervolg niet meer moet zagen wanneer concurrenten in een groep geen kopwerk doen. Hij heeft vandaag ook geen meter echt kopwerk gedaan. Niet dat ik hem dat kwalijk neem, hij heeft het gewoon slim gespeeld. Maar het lopen zeiken over anderen die dit gedrag vertonen, mag vanaf nu wel stoppen.

Janjanssen98765 16 oktober 2016 om 20:13

@wielerliefhebbert6

Dat is echt appels met peren vergelijken, dit was een zeer grote groep met 6 belgen daarbij, dat is totaal niet te vergelijken met de kleine kopgroepjes waarop Sagan toen commentaar had.

Headlines

Materiaalzone

Populair