WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

Door , zondag 16 oktober 2016 om 15:40
WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

foto: Sirotti (archief)

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

157 Reacties

Arry1337 16 oktober 2016 om 15:52

edit redactie: niet nodig

LyndaLid 16 oktober 2016 om 15:54

Sagan wint vorig jaar het WK.

Daarna wordt ie tweede in de Omloop, 7e in Kuurne, 4e in Strade Bianche, 2e in de Tirreno (maar voor de liefhebbers 1e), 12e in San Remo (door pech), 2e in de E3, 1e in Gent-Wevelgem, 1e in de Ronde van Vlaanderen, 11e in Roubaix na een hoop pech, wint twee etappes in Californie, twee etappes in Zwitserland, drie etappes in de Tour en de groene trui, wint de GP de Quebec, wordt 2e in Montreal, wordt Europees Kampioen, wint twee etappes en wordt 3e in de Eneco Tour en wordt nu WEER Wereldkampioen.

Hoezo beste renner ter wereld?

Silent Hill 16 oktober 2016 om 15:55

GvA moest gewoon mee met Leezer. Punt uit.
Volgens mij was hij gewoon niet goed genoeg.

Troostprijs voor Boonen. Uiteindelijk niet verkeerd.

theking 16 oktober 2016 om 15:55

Boonen was niet goed vandaag. Zijn zijn eigen woorden. Had altijd moeten winnen in de sprint. Wil iemand mij helpen herinneren wanneer hij voor het laatst Cav en Sagan er op heeft gelegd?

klootje kriekeljon 16 oktober 2016 om 15:55

Gelukkig snapt Eddy Planckaert er wel wat van. Ligt het aan mij of is Sven Nijs nooit objectief in zijn analyse?

Retro Lex 16 oktober 2016 om 15:57

Duitsland Dé grote verliezers vandaag. Frankrijk met z’n goede sprinters ?
Noren 2 top 10 plaatsen. De Belgen ook slechts 2 top 10 plekken daar had veel meer in gezeten. Als ze een paar aanvallen hadden geplaatst. Naessen en Stuyven bijv…….
Sagan een mooie kampioen ( maar niet mijn favoriet )

Davide_Formolo 16 oktober 2016 om 15:57

De mensen die zeggen dat Nederland Groenewegen had moeten terugbrengen naar de eerste groep sporen niet. Met alleen Groenewegen naast Terpstra en Leezer had Nederland inderdaad meer kans gehad, maar als je de tweede groep terugbrengt, breng je ook Bouhanni, Kittel, Greipel, Degenkolb etc. terug. Op die manier dalen de kansen van Groenewegen dus weer aanzienlijk. Jammer dat Terpstra te goed in de gaten gehouden werd, was daardoor al kansloos. Leezer heeft gewoon het maximale geprobeerd, jammer dat er net teveel samenwerking was in de achtervolgende groep.

Sagan is wel gewoon een terechte wereldkampioen. Leuk voor hem dat hij nu een keer niet op alle aanvallen hoefde te reageren:)

Wheely 16 oktober 2016 om 15:57

Nederland wel als enige land de finale gekleurt.

LyndaLid 16 oktober 2016 om 15:58

Hey, en wie staan er op het podium trouwens… Drie oud-wereldkampioenen. Schitterend toch?

theking 16 oktober 2016 om 15:58

Het was geen schitterende koers. Een uurtje waaier rijden was leuk. Maar verder was het oersaai.

Kirsipuu 16 oktober 2016 om 15:59

Van Avermaet, Roelandts etc. hadden om en om moeten proberen, Boonen achter de hand voor de sprint. Dat kan uiteraard ook mislukken maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Nu zijn ze vol voor Boonen gegaan terwijl er daarvoor te veel snelle mannen mee waren.

TykkeThor 16 oktober 2016 om 16:00

Terpstra heeft vooral te vroeg in z’n kaarten laten kijken denk ik. Na die ene poging zat er constant iemand op z’n wiel. Het moment van Leezer was eigenlijk perfect geweest. Ze konden het denk ik het beste uitspelen door Leezer eerder te laten gaan en op het moment dat hij bijgehaald wordt Terpstra te laten profiteren van het stilvallen. Maar dat is natuurlijk makkelijk achteraf.

coolietje 16 oktober 2016 om 16:00

@wheely woehahaha really?!

Rondo 16 oktober 2016 om 16:00

The One and Only !
Ben er blij mee :D

Djoop 16 oktober 2016 om 16:00

Was Leezer hier toch bijna wereld champion!

Sagan voor Cavendish, ik kan er mee leven. Had het Boonen ook wel gegunt, ondanks het genante gedoe (hij is al lang geen favoriet meer) van onze zuiderburen.

robotour 16 oktober 2016 om 16:01

Sagan toch weer de sterkste, waar Cavendish met zijn snelheid tegen tekort komt. De Belgen tactisch dom gekoerst op het circuit van 15km. Boonen mag zichzelf wel de favoriet achten maar in een sprint met Sagan en Cavendish zal hij toch ook wel weten dat hij dat niet redt.
En Groenewegen die zich er tussen gaat gooien….maar ja dan moet je wel eerst mee zitten wijsneus! Waarom nu weer alle pijlen op Terpstra gericht zijn, snap ik niet goed. Misschien had hij nog een schijnaanval meer moeten doen alvorens Leezer zijn verrassingsaanval plaatst. En ja, als je toch wilt zeuren over Terpstra, hij had daarna vooraan af moeten stoppen en in de weg moeten rijden, plus wanneer Leezer terug gepakt werd, zelf nog moeten gaan. Met Sagan de beste wielrenner van dit seizoen hebben weer een mooie wereldkampioen en gelukkig geen Belg;)

zacht 16 oktober 2016 om 16:01

Die blik naar achteren van Cav, heerlijk. Hoe durven ze hem ook geen vrij baan te geven? Rijdt Matthews daar niet dan wint Cav denk ik.
Topdag in huize zacht, onze favoriet uit de kopgroep (ok, eigenlijk wilden we die Marokkaan in de regenboogtrui) wint. Wat is die man toch een zegen voor de wielersport.

leegloper 16 oktober 2016 om 16:05

@TykkeThor,
Volgens mij was het prima tactiek voor NL in laatste kilometers. Terpstra leek niet zo goed meer, maar hij trok wel alle aandacht naar zich toe. En Leezer profiteerde ervan.

SterkHoor 16 oktober 2016 om 16:06

Belgen met het Movistar-syndroom (altijd voor Valverde), door vol op Boonen te gokken.. Dom gereden de laatste 10 km. Valverde is de laatste jaren nog wel te verdedigen, maar Boonen tegen die mannen?! Onbegonnen werk.

Jurgemeister 16 oktober 2016 om 16:06

Belgen hebben tenminste koers gemaakt. Zaten kapot opt einde. Meer zat er nie in. Kan ook zeggen dat ik blij ben dat Leezer nie wint. Maar aan die belachelijke uitspraken doe ik niet mee. Al meer dan 30 jaar geen wereldtitel , daar kunnen wij ook niet aan doen

Prima Facie 16 oktober 2016 om 16:07

De Belgen waren geweldig op 176 km van het einde. Maar op het laatst was het tenenkrommend. Er waren genoeg knechten(Blythe, Kolar, Korsaeth, Bennati, Guarneri, Hayman) die primair belang hadden bij een massasprint, maar die werden, op de Italianen na, door de tactiek van de Belgen ontzien. Daardoor werd een massasprint onvermijdelijk. Mannen als Stuyven, Naesen en GvA hadden nog goed oorlog kunnen maken.

Prima Facie 16 oktober 2016 om 16:08

@zacht,
hey, dat is lang geleden…

tendam 16 oktober 2016 om 16:10

@davide formolo
Als Nederland Groenewegen had teruggebracht had Groenewegen minder kans gehad… juist ja ;)

Lammerts en Venenberg, en ook de Nederlandse pers en fans, hebben altijd enorm vertrouwen in Terpstra als kopman, maar in een oranje truitje bakt hij er nooit iets van. Het enige wat ik me kan herinneren was een Leezer-achtige ontsnapping in Geelong, maar toen was hij nog geen kopman. Die rol ligt hem veel beter. Het was voor hem ook beter geweest als Groenwegen erbij zat.

NDI22 16 oktober 2016 om 16:11

Nederland heeft toch gewoon prima gereden vandaag. Andere gerenommeerde landen heb ik niet meer gezien terwijl Leezer gewoon wint als de Belgen hem niet terughalen. De Belgen gooide ondanks een mega overtal (wat ze best uit hadden kunnen spelen) alles op Boonen. Aparte tactiek. Je weet van te voren al dat hij niet al die andere goede sprinters gaat kloppen.

Koel 16 oktober 2016 om 16:12

Heldere analyse van Terpstra.
Hij werd samen met Groenewegen naar de eerste waaier gereden, hij kon aansluiten en Groenewegen net niet, dus niet goed genoeg. Ook in de sprint van groep twee kwam hij er niet aan te pas!
De Belgen hebben de koers gemaakt maar niet afgemaakt, maar dat valt ook niet mee wanneer Sagan mee is.
Mooie poging van Leezer, maar gelukkig is hem een "Ottenbros" toekomst bespaard gebleven…

Headlines

Materiaalzone

Populair