WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

Door , zondag 16 oktober 2016 om 15:40
WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

foto: Sirotti (archief)

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

157 Reacties

Purito 16 oktober 2016 om 15:45

@LL
Nou nou. Ik vond Merckx in die trui toch ook niet verkeerd. Of Bettini.

Ab Normaal 16 oktober 2016 om 15:45

Yes! Heel erg blij dat de dommigheid van de Belgen niet wordt beloond en winnen ze niet.
Niemand buiten België die dacht dat Boonen Sagan en Cavendish er op legt in de sprint.
Als je dan met van Avermaet en Roelandts in je gelederen toch alles op Boonen zet verdien je dat je niet wint, wat een domme tactiek!

Zo jammer dat ze dan zonodig Leezer terug moesten halen. Maar Sagan is ook een mooie winnaar.

tendam 16 oktober 2016 om 15:46

@teamnl
Jij bent echt wel van het Playstation-wielrennen, geloof ik… na elke koers zeur je over de tactiek.

Jammer voor Leezer, was wel de ultieme verrassing geweest. Terpstra bakt er zoals gebruikelijk als kopman weinig van, een schijnaanvalletje en dat was het dan. Maar ja, hij wordt wat meer geviseerd dan Leezer natuurlijk.

Kirsipuu 16 oktober 2016 om 15:46

Leezer zou de mooiste wereldkampioen ooit zijn geweest.

Maar wat dachten die Belgen in de laatste 40 km? Laten we Sagan, Kristoff, Cavendish en Viviani naar de finish rijden?

glenn485 16 oktober 2016 om 15:46

Voelt Greg zich tegenwoordig te goed om te werken ofzo… Hij was degene die Leezer had moeten terughalen, niet Roelandts. Zonde.

Quintenri 16 oktober 2016 om 15:46

Excuseer, maar Boonen werd hier weeral afgeschreven door iedereen, en die man wint hier nog bijna, klopt Kristoff, Matthews, Nizzolo… Held, legende, afscheid van een stuk geschiedenis!

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 15:46

Dit wordt waarschijnlijk weer een lange draad van gehuil mbt Terpstra maar als Groenewegen wil winnen moet ie gewoon meezitten, punt. Nu met Leezer samen hebben ze er nog wat moois van gemaakt.

lemmens 16 oktober 2016 om 15:46

Vooral Noorwegen faalt met plaats 6 en 7. Wat is daar gebeurd?

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 15:47

Ik denk dat iedereen dermate gegrild was dat aanvallen erg lastig ging worden, de Belgen hadden het misschien beter gedaan maar dat is achteraf.

theking 16 oktober 2016 om 15:47

Greg alleen maar in het wiel gezeten zelfs Boonen niet geholpen terwijl hijzelf kansloos was. Leek nergens op.

leegloper 16 oktober 2016 om 15:47

Heel sterke race van Leezer. Zat er in de eerste waaier direct bij. Niet vaak genoemd onderweg, maar uitgekiende demarrage en hij had zeker nog wat over.
Jammer dat de Belgen het gat dichten.

LyndaLid 16 oktober 2016 om 15:47

Edit redactie: kan het de volgende keer iets smakelijker blijven? :-) – YIJ.

@ Purito

Merckx? Hoe oud denk je dat ik ben? Vind ik bovendien een persoonlijkheid om te …, en als renner vond ik Bettini bij lange na niet zo schitterend als Sagan.

schipperaar 16 oktober 2016 om 15:48

Als oud mtbr gewoon de meeste punch als het licht omhoog gaat, kan eigenlijk niet verliezen, tactisch ongenaakbaar, hulde.

Wheely 16 oktober 2016 om 15:48

Prachtig wat hou ik toch van deze man!

123poetertjes 16 oktober 2016 om 15:48

Wat zullen die Belgen Leezer vervloeken. Een mannetje kwijt aan het achtervolgen waar bij elke andere renner Terpstra dat werkje voor hen had kunnen opknappen.

leegloper 16 oktober 2016 om 15:49

@Quintenri,
Nee, Boonen won niet bijna. Hij sprintte sterk, maar het was echt niet bijna.

LyndaLid 16 oktober 2016 om 15:49

Overigens was Sagan de laatste die aansloot bij de waaier vertelt ie, na Terpstra dus nog. Als er in die tweede groep mannen zaten die voor de winst hadden kunnen meedoen (zoals Groenewegen), dan hadden ze ook bij die eerste waaier moeten zitten. Punt, verder niet over zeiken. Zeker niet op Terpstra, of Leezer.

leor 16 16 oktober 2016 om 15:49

@ Lemmens, naar jaarlijkse gewoonte kiezen ze verkeerdelijk de kaart Kristoff. Hagen was beter meegegaan toen Leezer ging ..

Nu zat hij te sprinten met Kristoff in het wiel, maar die had zelfs niet de energie om er uit te komen. :/

Pédaleur de charme 16 oktober 2016 om 15:50

@123
En Leezer die Belgen…

Purito 16 oktober 2016 om 15:50

@LyndaLid
Het gaat mij niet zozeer om de persoon. Sagan lijkt me privé ook niet echt de gezelligste. Maar mooiste wereldkampioen ooit? Geen idee. Er waren zoveel mooie wereldkampioenen.

Maar dat het de mooiste renner in het huidige peloton is, dat staat wel buiten kijf. Maar hij hoeft ook niet 6x achter elkaar WK te worden. Dan wordt het ook weer erg saai ;)

coolietje 16 oktober 2016 om 15:51

Misschien moeten jullie allemaal eens 250km aan 45 per uur rijden in 35graden en zien hoe tactisch uitgekookt jullie dan nog zijn. Iedereen zat stikkapot behalve peter de grote. De verdiende wereldkampioen!

grootverzet 16 oktober 2016 om 15:51

Wie anders dan Sagan kan 2 keer achter elkaar wk worden. Wie anders dan Sagan gun je dat ook. Leezer bijna een truc speciaal zeg. Jammer dat Terpstra dat niet meer in huis had of te vroeg ging. Ook wel met enig leedvermaak gezien dat de Belgen dit niet winnend konden afsluiten. Alle machtsblokken verslagen door 1 exceptionele wielrenner. Maakt gewoon niet uit welk plan je bedenkt….. Sagan is altijd de man.

rput 16 oktober 2016 om 15:52

De Belgen denken nog steeds dat Boonen een topsprinter is. Wat een domme tactiek als je Boonen, van Avermaet en Roelandts nog hebt.
Terpstra had volgens mij gewoon niks meer over, die hapte naar adem na 5 seconden in die eerste aanval

TykkeThor 16 oktober 2016 om 15:52

De hele dag niet gezien en als een duveltje uit een doosje in de laatste 100 meter. Perfect WK gereden. En Leezer ook een held zeg. Hoeveel geld zou je vangen als je daarop had ingezet?

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 15:52

Laten we vooral niet vergeten hoe lang al die lui in de ongelofelijke hitte hebben zitten boren. Ik kan me bijzonder goed voorstellen dat bepaalde renners ineens veel minder konden dan normaal en dat er hier en daar een verkeerde keuze wordt gemaakt, echt verschrikkelijke omstandigheden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair