WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

Door , zondag 16 oktober 2016 om 15:40
WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

foto: Sirotti (archief)

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

157 Reacties

WillieCentoUno 17 oktober 2016 om 14:42

Seizoen 2016 in beeld van Sagan……beste wielrenner by far op dit moment!

https://www.youtube.com/watch?v=Qk0rQSRjBcI

Kreiger 17 oktober 2016 om 14:44

@vlek: doel je dan op de jonge Noor die het gat met Leezer alleen maar groter zag worden? Of op de Italiaanse sprinttrein die vertrok (en vrijwel meteen ontspoorde) net voor Roelandts Leezer inrekende? Kwestie van over hetzelfde te spreken.

Heus, iedereen zijn eieren lagen op het moment dat Leezer weg reed in het mandje van de Belgen. En terecht zo bleek, want ze reden het ook toe.

vlek 17 oktober 2016 om 14:50

Ik doel inderdaad op het werk van de Noren en de Italianen. De realiteit liet zien dat Roelandts niet de enige was die Leezer heeft teruggepakt. Daarnaast is het ook niet duidelijk wat de knechten van Sagan en Cavendish gingen doen, wanneer andere het werk niet voor hun deden. De stelling dat het duidelijk was dat niemand anders Leezer terug ging pakken is dus niet juist.

Kreiger 17 oktober 2016 om 14:53

@xistnc: het niet kunnen uitspelen van een overtal is heus al wel eerder voorgevallen. Ik kon zondag zelf ook wel wat scenario’s bedenken vanuit mijn zetel maar schat in dat het allemaal wat moeilijker te coördineren is als je aan +45 per uur in 36 graden bochten aan het aansnijden bent na 6u koers.

Ja, Naesen en Stuyven waren goed, extreem goed. Maar gaven beiden zelf aan dat Boonen nog een pak sterker was onderweg. Desalniettemin had Stuyven misschien een Kuurne-scenario moeten proberen maar voelden zich daar misschien niet fris genoeg meer voor. Van Avermaet was minder sterk dan verwacht. Moet Boonen dan zelf demarreren? Misschien wel, maar als het dan mislukt, heeft hij wel helemaal de boter opgegeten.

vlek 17 oktober 2016 om 15:03

Ze hadden ook helemaal niet aan meer dan 45 kilometer per uur rond moeten rijden daar..

Kreiger 17 oktober 2016 om 15:17

@vlek: Ok, ik herneem even. Voor mij was het duidelijk dat niemand anders het gat ging toerijden. Leezer reed alleen maar verder weg van de Noor, 23-jarige knaap die al heel wat kopwerk gedaan had de kilometers ervoor. Van 2,4km tot de meet als Leezer gaat tot 1,4km van de meet wanneer Roelandts overpakt tonen de Italianen geen enkele intentie over te pakken van de Noor om het gat dicht te rijden. Roelandts rijdt dan solo het gat toe tot op 10-tal meter waarna de Italianen passeren. Over intenties en al dan niet pokeren kunnen we discussiëren maar de realiteit liet wel degelijk zien dat Roelandts degene was die het gat toe reed.

vlek 17 oktober 2016 om 15:34

Roelandts heeft inderdaad het belangrijkste werk gedaan, maar wat die Noor deed op het moment dat Leezer nog helemaal voluit kan gaan zou ik niet willen negeren als cruciaal in het terugpakken.

Headlines

Materiaalzone

Populair