WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

Door , zondag 16 oktober 2016 om 15:40
WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

foto: Sirotti (archief)

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

157 Reacties

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 20:15

Dat was dan ook een dom verhaal van Sagan. Ik vind zijn zeges op de WK’s en EK trouwens lang niet zo mooi als zijn GW, RvV en de windetappe in de tour, DAT is de echte Sagan mijns inziens, dat hij dat allemaal doet ondanks het feit dat hij altijd op zijn spurt rekenen kan.

Covadonga 16 oktober 2016 om 20:18

Het was een bijzonder WK met een mooie winnaar.
En blijkbaar hebben veel azijzeikerds van wf toch meer koers gezien dan ze vooraf riepen.

kleomantre 16 oktober 2016 om 20:19

Ik denk dat een heleboel blij zijn dat Boonen straks stopt, maar die Belgen hebben een historie met haantjes. Museeuw moest ook al zo vaak degene zijn die won, of -ie het nou kon of niet. Ik zou de schijt aan Boonen heb als die in mijn ploeg zat. Blij dat we daar straks vanaf zijn, Sagan is een veel mooiere rijder die op zekere dagen niet te beroerd is om z’n ploeg te helpen.

Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 21:15

Ik blijf het zonde vinden dat ze Naesen en Stuyven (die duidelijk erg goed waren vandaag) niet de kans hebben gegeven om iets te proberen toen de voorste groep duidelijk veilig was. Dan had je Roelandts als Boonen-brenger en v Avermaet nog als joker gehad.

Japsie 16 oktober 2016 om 21:32

De Belgen hebben vandaag de koers geweldig gemaakt en tegelijkertijd verschrikkelijk gefaald in de de finale. Mooie koers gezien rond de lunch, erna drie uur niets, maar wel met een fantastische winnaar gelukkig :)

assen 16 oktober 2016 om 21:33

Uren na de koers weet ik het zeker; de Belgen hebben dom de laatste 20km gereden. Niet meer op kop, en dan demarrages. Van Cavendish, Sagan, Matthews, Kristoff was het sowieso heel moeilijk winnen.

Stablinksy 16 oktober 2016 om 22:35

De belgen waren indrukwekkend, jammer dat ze op het einde nog al het werk op zich namen. Onnodig. Naesen, Stuyven, Keukeleire, … wat waren die sterk zeg. Dat belooft voor het voorjaar.

oscarito1908 16 oktober 2016 om 23:00

Snel vergeten dit WK.

drikkes 17 oktober 2016 om 00:10

allé den doha tour nog en dan op naar volgend jaar!

Wanneer beginnen we er weer aan ;-)

Jowinho 17 oktober 2016 om 00:47

@drikkes: Tour of Hainan niet vergeten. Tour Down Under begint op 17 januari

Goturead 17 oktober 2016 om 02:59

Top gereden Belgen alleen finale keihard gefaald. Extreem laffe tactiek. Helaas. Volgend jaar beter

ChassePatat77 17 oktober 2016 om 08:31

De Belgen maakten 2 fouten:
1. Een mannetje te veel opgesoupeerd voor de laatste 5k
2. Niemand (GvA?!) mee met Leezer
Voor de rest een sublieme koers!
De lafaards zijn in mijn ogen de Italianen en de Noren! Mannen genoeg mee vooraan, maar bleven pokeren bij ontsnapping Tom…

drikkes 17 oktober 2016 om 08:38

Thx Jowinto

fransvanrooij 17 oktober 2016 om 08:50

Dat was het wel voor dit wielerjaar. Wat een mooie sport is het toch. En veel dank aan Wielerflits voor de deskundige omlijsting (inclusief de, voor een liefhebbende leek als ik, informatieve discussies)

Connor 17 oktober 2016 om 08:55

@ChassePatat77
De grootste fout die de Belgen hebben gemaakt is te denken dat Boonen een serieuze kans maakte in de sprint tegen mannen als Cavendish en Sagan en daar je hele wedstrijdplan op te baseren.

flyellus42 17 oktober 2016 om 09:39

wat was de tactiek nou van de Belgen?? Geloofden ze nou echt dat een oude Boonen topsprinters als Cavendish, Sagan , Kristoff kon verslaan??

vlek 17 oktober 2016 om 09:44
Quote:
De lafaards zijn in mijn ogen de Italianen en de Noren! Mannen genoeg mee vooraan, maar bleven pokeren bij ontsnapping Tom…

Wie was de eerste renner die kopwerk deed achter de aanval van Leezer?

Kreiger 17 oktober 2016 om 10:59

Niet alleen in België maar ook in Nederland zijn blijkbaar een hoop mensen die gewoon graag op Boonen zeiken. Tuurlijk maakt die op voorhand kans in een sprint na 260km harde koers. Op voorhand was de kaart Boonen de enigen die de Belgen konden trekken, alle anderen moesten hopen op dat ietsepiets kleine kansje dat de koers goed valt en ze weg geraken net met de juiste combinatie renners. Natuulijk wordt het spannend/moeilijk als Cav en Sagan in een “zeteltje” mee liften, maar 3e is in dit geval niet slecht gedaan.

Dat de Belgen iets te veel kopwerk deden in de laatste ronde(s) kan ik alleen maar beamen. Ze moesten het ook eens aan de anderen overgelaten hebben op het moment dat de voorsprong groot genoeg werd, dan hebben ze op het einde nog een mannetje meer over om gat op Leezer te dichten, of mee te springen. Maar laf koersen is dit zeker niet.

Greg moest mee gesprongen zijn met Leezer, dan wordt hij waarschijnlijk wereldkampioen. Maar die moest Terpstra in de gaten houden gezien ze die als gevaarlijkste pion zagen en deed dat uitstekend. Het siert Leezer dat hij dit nog kon en er zo op de verrassing bijna mee weg komt. Roelandts opofferen is op dat moment het enige dat de Belgen rest om niet voor de twee plaats te rijden (niemand anders ging het toerijden, dat was meteen duidelijk), maar doordat hij dat doet, is Boonen zijn lead-out kwijt en komt hij (in zijn huidige vorm) te vroeg op kop. Ik zeg niet dat hij anders wint van Sagan en Cav maar de kans was wel groter geweest, en dat is exact wat hijzelf in zijn analyse zegt.

Ik herinner me een overtal van Ettix in een finale waar ze slag om slinger demarreerden en zo geen jus meer overhadden om te sprinten tegen Stannard. Toen was er ook veel kritiek en zo is het altijd wel iets. Als iets duidelijk wordt op deze manier is het wel dat een overtal tactisch uitbuiten bijzonder moeilijkj is in een vlakke finale.

Wiggo_O 17 oktober 2016 om 11:23

De Belgen reden als de Nederlandse vrouwen, maar dan zonder de beste sprint(st)er van het peleton in de gelederen.. overschatting van Boonen of onderschatting van de rest van je ploeg dus.

Geraint 17 oktober 2016 om 12:14

Kreiger +1

siht 17 oktober 2016 om 12:15

Wat gebeurd er nu met de EK trui? Of maken ze een combi trui voor sagan?

Romāns Vainšteins 17 oktober 2016 om 12:17

Prullebak in, prulding.

vlek 17 oktober 2016 om 12:36
Quote:
niemand anders ging het toerijden, dat was meteen duidelijk

Misschien moet je toch nog eens de laatste 2,5 kilometer kijken?

xistnc 17 oktober 2016 om 12:47
Quote van Kreiger:
Als iets duidelijk wordt op deze manier is het wel dat een overtal tactisch uitbuiten bijzonder moeilijk is in een vlakke finale.

Als je het niet eens probeert, heb je niet het recht om je achteraf te beroepen op dat het bijzonder moeilijk is.

WillieCentoUno 17 oktober 2016 om 14:27

I don brake….hahaha, wat een held Sagan :)

Terecht gewonnen!

Headlines

Materiaalzone

Populair