Wielerploegen 2019: Dimension Data
foto: Dimension Data
donderdag 17 januari 2019 om 20:00

Wielerploegen 2019: Dimension Data

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In deze dertiende aflevering kijken we naar Dimension Data, dat eindelijk weer wil schitteren met onder meer Mark Cavendish, Louis Meintjes en kersverse aanwinst Michael Valgren.

DIMENSION DATA 2019
Land: flag-za Zuid-Afrika
Sponsor: Bedrijf in informatietechnologie
Sinds: 2008 (voorheen onder meer MTN-Qhubeka)
UCI-code: DDD
Fietsensponsor: BMC
Tenue 2019:


Dimension Data in 2018

Mark Cavendish kende opnieuw een seizoen vol fysieke ongemakken – foto: Cor Vos

Quick-Step Floors won vorig jaar maar liefst 37 WorldTour-wedstrijden. BORA-hansgrohe won aan de hand van Peter Sagan 22 koersen op het hoogste niveau. En Dimension Data? De Zuid-Afrikaanse formatie zegevierde slechts tweemaal op WorldTour-niveau. En dat ook nog eens in één wedstrijd, begin september. Het was kortom geen succesvol seizoen voor de ploeg van Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen en Tom-Jelte Slagter. Winnen deed het team amper: slechts zeven keer stond er een Dimension Data-renner op het hoogste podiumtreetje. Nee, 2018 werd een seizoen om snel te vergeten. Algemeen manager Brian Smith zag zijn ploeg dan ook troosteloos onderaan eindigen in de WorldTour-ranking.

En dat terwijl Dimension Data helemaal niet zo slecht aan het seizoen begon. Of moeten we zeggen: Mark Cavendish? De WorldTour-ploeg is namelijk grotendeels afhankelijk van de zegedrift van de Britse spurtbom. In 2016 ontpopte hij zich nog tot sprintkoning in de Tour de France door liefst vier etappes te winnen. Sindsdien sukkelt Cavendish echter met het Epstein-Barr virus, dat onder meer de Ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Hij leek vorig jaar volledig hersteld, getuige zijn sprintzege in de Dubai Tour. Maar het bleek slechts een korte opleving: in augustus werd bekend dat Cav opnieuw kampt met klierkoorts. Bovendien ging hij ook vaak tegen de vlakte, met breuken tot gevolg. “Ik voelde het hele seizoen al dat er iets niet goed was. Ik ben blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Ik probeer nu weer 100% terug te keren”, zo liet de 33-jarige sprinter in augustus weten.

Ben King verbaasde vorig jaar vriend en vijand in de Vuelta – foto: Cor Vos

Nu zijn er wel verzachtende omstandigheden in te roepen voor Dimension Data, want Cavendish was niet de enige topper die kampte met fysieke problemen. Edvald Boasson Hagen moest al onder het mes, nog voordat het seizoen goed en wel was begonnen. De sterke Noor moest zijn seizoensstart uitstellen, omdat hij zijn galblaas moest laten verwijderen. De 31-jarige renner was toen nog niet ongerust met het oog op de voorjaarsklassiekers. Het bleek echter meer dan alleen een valse start, want Boasson Hagen kwam er in het Belgische openingsweekend totaal niet aan te pas: hij noteerde in Omloop Het Nieuwsblad én Kuurne-Brussel-Kuurne twee DNF’jes. De Noor reed in het resterende voorjaar ook voornamelijk achter de feiten aan. Alleen in Dwars door Vlaanderen (4e) stak hij zijn neus aan het venster. Hij won in 2018 uiteindelijk twee wedstrijden. Kan een renner als Boasson Hagen hier tevreden mee zijn?

Daarnaast had je enkele renners die tegenvielen, zoals Steve Cummings en vooral Louis Meintjes. Over die laatste zo meer. Was het dan alleen maar kommer en kwel? Zeker niet, want er waren afgelopen seizoen ook enkele revelaties. De meest opvallende is wellicht Ben King. De 29-jarige Amerikaan staat al jaren te boek als een gewaardeerde knecht, maar won in de voorbije Vuelta a España plots twee zware bergetappes. Vooral zijn overwinning op La Covatilla – na een intens duel met Bauke Mollema – sprak tot de verbeelding. Een andere ‘verrassing’ was Ben O’Connor. De jonge Australiër wist in de Tour of the Alps op fraaie wijze een etappe te winnen, maar maakte pas echt indruk in de Giro d’Italia. De 23-jarige klimmer was op weg naar een top 10-notering in het eindklassement, maar viel in de negentiende etappe naar Bardonecchia letterlijk uit de ronde. O’Connor beëindigde de Italiaanse ronde met een sleutelbeenbreuk, maar had zijn potentie als ronderenner getoond.

Aantal overwinningen: 7

Belangrijkste resultaten: 
flag-es Vuelta a España – Winst in etappes 4 en 9
flag-it Tour of the Alps – Winst in etappe 3
flag-ae Dubai Tour – Winst in etappe 3
flag-au Tour Down Under – 3e in het eindklassement
flag-no Tour of Norway – 3e in eindklassement

Waar won Dimension Data?


Transfers

Michael Valgren is dé aanwinst voor 2019 – foto: Cor Vos

Het roer moet om na een dramatisch seizoen. Dat moet ongetwijfeld de gedachte zijn geweest, toen de transferperiode losbarstte. De Zuid-Afrikaanse ploeg liet maar liefst negen renners gaan, maar zal met tevredenheid terugkijken op de voorbije maanden. Het heeft namelijk een flinke kwaliteitsinjectie ondergaan, door het aantrekken van Michael Valgren, Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto. Vooral het aantrekken van Valgren is zeer interessant, maar toch ook wel verrassend. De veelzijdige Deen leek namelijk gelukkig bij Astana: zo won hij vorig jaar – in dienst van de Kazachse formatie – Omloop Het Nieuwsblad én de Amstel Gold Race. Waarom dan naar een ploeg gaan, waar de renners zeker niet overlopen van vertrouwen?

Een mogelijke reden: Valgren zal bij zijn nieuwe ploeg dé onbetwiste klassiekerkopman worden. Of, zoals hij zelf zegt: “Het is een grote kans voor mij om me bij een ploeg aan te sluiten die duidelijk bezig is met het bouwen van een klassiekerploeg.” Wat de doelen zijn van de Deense alleskunner? Hij hoopt uiteraard te schitteren in het voorjaar, maar Valgren wil ook geschiedenis schrijven door als eerste Deen wereldkampioen te worden. Zelfs een Giro-deelname is niet uitgesloten. Kreuziger – die andere aankoop – weet al wél welke grote ronde hij zal betwisten: de Tsjechische klimmer richt zich volledig op de Tour. Maar de van Mitchelton-Scott afkomstige ronderenner piekt ook naar de Ardennenklassiekers. En pas op: Kreuziger presteerde vorig jaar goed in zowel de Amstel Gold Race (2e), Waalse Pijl (4e) als Luik-Bastenaken-Luik (8e).

Giacomo Nizzolo hoopt bij Dimension Data weer op te bloeien – foto: Cor Vos

De inmiddels 32-jarige Kreuziger kijkt uit naar een nieuwe start. “Met Enrico (Gasparotto) en Michael (Valgren) hebben we een fantastische ploeg voor de klassiekers.” Want inderdaad: Gasparotto is ook nog altijd een gevaarlijke klant voor het eendaagse werk. De Italiaan mag dan al 36 jaar oud zijn, hij werd vorig seizoen nog knap derde in de Amstel Gold Race. Achter? Juist: Michael Valgren en Roman Kreuziger! De meeste aandacht gaat uit naar dit drietal, maar Dimension Data wist met het aantrekken van Giaccomo Nizzolo nog een slag te slaan. De Italiaanse sprinter is door blessureleed wat in de vergetelheid geraakt, maar vergeet niet dat hij in 2016 nog zeven wedstrijden won, waaronder de nationale titel.

De 29-jarige Nizzolo kampte de voorbije twee seizoenen met flink wat blessureleed, maar hij kwam in 2018 toch weer tot 69 koersdagen. En nog belangrijker: hij reed met de Vuelta a España weer een grote ronde uit, waardoor hij met een goede basis de winter inging. In topvorm is Nizzolo een zeer verdienstelijk sprinter, en een versterking voor elke WorldTour-ploeg. Naast het aantrekken van flink wat gevestigde namen, zet Dimension Data ook in op de jeugd. Zo trok het de jonge Zwitserse klimmer Gino Mäder aan, en maakt het Zuid-Afrikaanse talent Stefan de Bod promotie vanuit de opleidingsploeg. Bovendien koerst de Noorse belofte Rasmus Tiller in 2019 eveneens voor Dimension Data. Tot slot heeft de ploeg met Lars Bak en Danilo Wyss ook twee ervaren knechten aangetrokken.

Daartegenover staat het vertrek van negen man: Serge Pauwels, Merhawi Kudus, Nic Dougall, Lachlan Morton, Natnael Berhane, Johan van Zyll, Mekseb Debesay, Scott Thwaites en Igor Antón. Pauwels, Kudus en Morton rijden dit jaar voor een andere WorldTour-formatie. Berhane rijdt in 2019 voor het ProContinentale Cofidis, terwijl Johan van Zyll zijn carrière verlengt bij het bescheiden 303Project. Het is hoogst onzeker of Debesay en Thwaites hun loopbaan zullen voortzetten: dit tweetal heeft namelijk nog altijd geen nieuwe werkgever. Antón hoeft niet meer op zoek naar een andere ploeg: de Baskische klimmer heeft een punt gezet achter zijn carrière. Dougall stopt ook als wegwielrenner, maar gaat zich nu richten op de triatlon.

Merhawi Kudus is een van de vertrekkers – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

UIT
flag-be Serge Pauwels (CCC Team)
flag-er Merhawi Kudus (Astana)
flag-za Nic Dougall (stopt)
flag-au Lachlan Morton (EF Education First)
flag-er Natnael Berhane (Cofidis)
flag-za Johan van Zyll (303Project)
flag-er Mekseb Debesay (n.n.b.)
flag-gb Scott Thwaites (n.n.b.)
flag-es Igor Antón (stopt)

IN
flag-dk Michael Valgren (Astana)
flag-ch Danilo Wyss (BMC)
flag-cz Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott)
flag-za Stefan de Bod (Dimension Data for Qhubeka)
flag-no Rasmus Tiller (Joker-Icopal)
flag-dk Lars Bak (Lotto Soudal)
flag-it Enrico Gasparotto (Bahrain Merida)
flag-it Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo)
flag-ch Gino Mäder (IAM Excelsior)


Renners voor 2019

Louis Meintjes wil zich revancheren na een pover seizoen – foto: Dimension Data

Dimension Data staat voor een cruciaal jaar: het moet echt beter voor de Zuid-Afrikaanse ploeg. Valgren, Kreuziger, Gasparotto en Nizzolo moeten de ploeg meer overwinningen bezorgen. Daarnaast zal het team ook hopen dat Cavendish weer terugkeert op zijn oude niveau. Dan is het team namelijk verzekerd van een X-aantal overwinningen. De Britse sprinter heeft nog één groot doel: het record van meeste etappezeges in de Tour de France. Dat record is nu nog in handen van Eddy Merckx. De Belgische kannibaal boekte in totaal 34 ritzeges. Cav staat nu op dertig stuks. “Het is geen geheim dat dit record nog mijn enige doel is in het wielrennen. Ik ben ervan overtuigd dat het nog mogelijk is”, aldus Cavendish. Kan hij dit jaar al dichterbij komen?

Valgren richt zich dus op de klassiekers, Kreuziger dan weer op de Tour en Nizzolo wellicht op de Giro d’Italia. En wat dan met Louis Meintjes? We hebben het nog niet gehad over de Zuid-Afrikaanse klimmer, toch hét uithangbord van de ploeg in de grote rondes. In 2015 wist hij namens MTN-Qhubeka zijn eerste top-10 te rijden in een grote ronde: hij deed dit in de Vuelta. Daarna eindigde hij namens Lampre-Merida en UAE Emirates tweemaal bij de eerste tien in de Tour. Hij werd eind 2017 als verloren zoon binnengehaald, maar kende vervolgens een zeer teleurstellend seizoen. Zowel in de Giro (opgave) als Vuelta (58e) kwam hij niet in het stuk voor. Kan hij zich dit jaar revancheren? Het is nog niet bekend hoe zijn programma eruit zal zien.

Tot slot staan we stil bij de enige Nederlander binnen de Dimension-Data-selectie. Tom-Jelte Slagter mocht vorig seizoen af en toe voor eigen kans gaan. Wellicht dat hij die vrijheid ook dit jaar krijgt. Verder is het uitkijken naar de eerder genoemde King en O’Connor. Weten beide renners hun progressie door te zetten? De ploegleiding zal vooral hopen dat O’Connor doorgroeit, gezien zijn potentie.

Tom-Jelte Slagter is opnieuw de enige Nederlander in de selectie – foto: Cor Vos

Selectie Dimension Data voor 2019
flag-dk Lars Ytting Bak
flag-no Edvald Boasson Hagen
flag-gb Mark Cavendish
flag-gb Steve Cummings
flag-gb Scott Davies
flag-za Stefan de Bod
flag-za Nic Dlamini
flag-at Bernhard Eisel
flag-it Enrico Gasparotto
flag-er Amanuel Ghebreigzabhier
flag-za Ryan Gibbons
flag-za Jacques Janse van Rensburg
flag-za Reinardt Janse van Rensburg
flag-us Ben King
flag-cz Roman Kreuziger
flag-ch Gino Mäder
flag-za Louis Meintjes
flag-it Giacomo Nizzolo
flag-au Ben O’Connor
flag-au Mark Renshaw
flag-nl Tom-Jelte Slagter
flag-za Jay Robert Thomson
flag-no Rasmus Tiller
flag-dk Michael Valgren
flag-za Jaco Venter
flag-be Julien Vermote
flag-ch Danilo Wyss
Totaal: 27 renners

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
17 januari 2019 09:29
Serieus goed ingekocht door deze ploeg! Grote kans dat dit het seizoen gaat worden van valgren en kreuziger!
    19 januari 2019 00:40
    Mee eens al is lars bak een afdanker van één van de mindere wt ploegen. Echt al jaren over z'n top
17 januari 2019 10:17
Zeker een betere ploeg geworden.
17 januari 2019 12:00
Veel afmakers in deze ploeg, heel veel. Muv Valgren zijn deze niet van de allerhoogste garnituur, maar eerder mannen die bijvoorbeeld in een kopgroepje snel kunnen aankomen. Ik verwacht veel overwinningen van Dimension Data dit jaar.....en vorig jaar serieus slechts 7 overwinningen..?
17 januari 2019 13:43
Jammer dat deze ploeg er niet echt in slaagt het Afrikaanse karakter / wielrennen een verdere boost te geven. Slechts 33.33% van de renners is Afrikaans, en dat voor een Afrikaanse ploeg...
    17 januari 2019 14:07
    Moet het aanbod er wel zijn! Wil je worldtour draaien, zullen ze toch echt nog renners van buitenaf moeten aantrekken...
    17 januari 2019 16:37
    Zag pas geleden hier de lijst van beste Afrikaanse renners en dat hield nou niet bepaald over. En dat is nog een understatement. Als Daryl Impey 'by far' de beste is, kun je concluderen dat er een enorm gebrek aan kwaliteit is
    17 januari 2019 20:47
    Bij Quick-Step rijden verhoudingswijs ook weinig Belgen...
    17 januari 2019 21:51
    Dat aanbod is er. Alleen niet allemaal op WT niveau. Ze hadden beter PCT gebleven. En dan kunnen de beste Afrikaanse renners doorstromen naar de WT. Wel wat aankopen die ik niet heel erg kan plaatsen: Bak en Wyss? Gasparotto? En Cav behouden snap ik, maar Eisel en Renshaw dan ook per se?. Beetje durven vernieuwen mag ook. En dan voor de zekerheid toch ook maar Nizzolo gehaald.
17 januari 2019 17:39
Ik had wel meer verwacht van Afrikaanse mannen als Kudus en Teklehaimanot, die ook beiden een kans hebben gekregen bij DD, maar die zijn echt allesbehalve gegroeid in hun jaren bij dit team. Meintjes moet zich gewoon richten op etappezeges a la Mollema...
18 januari 2019 09:10
Goede aankopen. Van Kreuziger verwacht ik echter geen uitschieters meer. Kon als knecht al niet eens meer mee tot de finale dus wat hij nu wil gaan bereiken als kopman vraag ik me dan af.

Reacties zijn gesloten.