Voorbeschouwing: X2O Trofee Hamme 2023 – Laatste WK-test Wout van Aert en Fem van Empel

Voorbeschouwing: X2O Trofee Hamme 2023 – Laatste WK-test Wout van Aert en Fem van Empel

foto: Cor Vos

zaterdag 28 januari 2023 om 12:00

Met nog een week tot het WK veldrijden in Hoogerheide staat de crosswereld onder hoogspanning. De X2O Badkamers Trofee van Hamme, die zaterdag 28 januari verreden wordt, is voor veel renners en rensters de laatste voorbereidingswedstrijd op het WK. En nog eens dicht bij huis, waardoor velen Hamme verkiezen boven Besançon. Veel ogen zijn gericht op Wout van Aert en Fem van Empel. Maken zij hun favorietenrol waar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in 2002 dat organisator Jurgen Mettepenningen de Bollekescross introduceerde. Genoemd naar het bekende bier ‘Bolleke’ van Brouwerij De Koninck, destijds hoofdsponsor van het event. De cross vond plaats in Zogge, een dorpje dat deel uitmaakt van het Oost-Vlaamse Hamme. Met Sven Nys als winnaar voor Bart Wellens en Mario De Clercq werd de eerste editie meteen een voltreffer.

Twee jaar later werd de wedstrijd onderdeel van de Superprestige en 2007 vond er het BK veldrijden plaats. Bart Wellens pakte er bij de elites zijn tweede (en laatste) driekleur in een waar modderfestijn. De laatste Bollekescross, destijds gewonnen door Niels Albert, werd gehouden in 2013.

Mathieu van der Poel bij zijn zege in 2019 – foto: Cor Vos

Het was in dat jaar dat Jurgen Mettepenningen besloot zijn cross in de etalage te zetten, omdat hij meer tijd in zijn ploeg (het huidige Pauwels Sauzen-Bingoal) wilde steken. Met Golazo, organisator van wat nu de X2O Badkamers Trofee is, vond Mettepenningen een interessante koper.

Wel moest Golazo uitwijken naar een andere locatie in de regio. Tevens werd de naam veranderd naar de Flandriencross en was de wedstrijd niet meer onderdeel van de Superprestige. Sinds de toetreding tot de Bpost Bank Trofee wonnen Wout van Aert (twee keer) en Mathieu van der Poel (vijf keer) de Flandriencross en was Sanne Cant drie keer de beste bij de vrouwen.

Laatste winnaars Flandriencross Hamme
Mannen
2021-2022: flag-be Laurens Sweeck
2020-2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2019-2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2018-2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2017-2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2016-2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2015-2016: flag-be Wout van Aert
2014-2015: flag-be Wout van Aert
2013-2014: flag-be Niels Albert (laatste keer in Zogge)
2012-2013: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2021-2022: flag-nl Lucinda Brand
2020-2021: flag-nl  Ceylin del Carmen Alvarado
2019-2020: flag-nl Annemarie Worst
2018-2019: flag-nl Annemarie Worst
2017-2018: flag-be Sanne Cant
2016-2017: flag-be Sanne Cant
2015-2016: flag-gb Helen Wyman
2014-2015: flag-be Sanne Cant
2013-2014: flag-gb Nikki Brammeier (laatste keer in Zogge)
2012-2013: flag-nl Sanne van Paassen


Vorig jaar

X2O Badkamers Trofee 2021-2022
Uitslag mannen in Hamme

1. flag-be Laurens Sweeck in 1u01m11s
2. flag-be Toon Aerts in z.t.
3. flag-be Eli Iserbyt op 20s
4. flag-nl Lars van der Haar op 33s
5. flag-gb Tom Pidcock op 47s
Wedstrijdverslag


X2O Badkamers Trofee 2021-2022
Uitslag vrouwen in Hamme

1. flag-nl Lucinda Brand in 46m00s
2. flag-nl Shirin van Anrooij op 17s
3. flag-nl Denise Betsema op 18s
4. flag-nl Annemarie Worst op 24s
5. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1m02s
Wedstrijdverslag


Parcours

Het parcours van de X2O Badkamers Trofee-manche in Hamme is op de schop gegaan ten opzichte van vorig jaar, toen er door coronarestricties geen publiek mocht zijn. Dat publiek is er in de editie van 2023 wel en dat zorgt dat er meerdere publiekstenten en VIP-locaties zijn ingericht in Domein Meulebroek.

De eerste verandering die in het oog springt: start en finish zijn omgedraaid. Dat betekent dat de renners nu starten met zicht op de Mirabrug. Vlak daarvoor draaien ze het veld in en daar volgt een technische passage door het bikepark van Hamme, waarna het rondom de vijver gaat richting de eerste passage van de materiaalpost. Het traject mag gezien worden als een traditioneel parcours met passages over bosgrond, balkjes en een stuk weide tussen twee vijvers.

Daarna gaat het naar Sporthal Meulenbroek, waar meerdere publiekstenten uit de grond zijn gestampt. De toeschouwers worden er getrakteerd op een bochtige passage, waardoor de renners en rensters lang daar blijven. Vorig jaar was er daarna nog een lus ten westen van de sporthal, maar die lus is nu geschrapt.

Na een lus rondom deze vijver slingert het parcours de renners naar de tweede passage van de materiaalzone, waarna het parcours gekruist wordt ter hoogte van de Hamme Groot Vijver. Aan de zuidkant van het water keren de renners vervolgens terug naar de startlocatie op de Hamveer.


Programma en info

Programma zaterdag 28 januari 2023
09.50 uur: Junioren vrouwen
11.00 uur: Junioren mannen
12.15 uur: Beloften mannen
13.45 uur: Elite vrouwen
15.00 uur: Elite mannen

Locatie
Industriepark Zwaarveld, 9220 Hamme

Publieksinformatie
Tickets zijn hier online te koop voor 12 euro per stuk in de voorverkoop. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s in Hamme ook geopend, maar dan kosten de tickets 15 euro per stuk. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijsten

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 2022-2023, mannen (na Koksijde)
1. flag-be Eli Iserbyt in 5u11m44s
2. flag-nl Lars van der Haar op 1m36s
3. flag-be Jens Adams op 6m36s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 9m04s
5. flag-nl Pim Ronhaar op 9m48s

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 2022-2023, vrouwen (na Koksijde)
1. flag-nl Lucinda Brand in 4u10m23s
2. flag-nl Fem van Empel op 49s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1m17s
4. flag-nl Denise Betsema op 1m54s
5. flag-nl Aniek van Alphen op 6m49s


Favorieten mannen

Voor veel veldrijders is de X2O Badkamers Trofee in Hamme de ideale voorbereidingscross voor het WK veldrijden in Hoogerheide. Toch kiest een aanzienlijk deel van het peloton ervoor om zondag deel te nemen aan de Wereldbeker in Besançon. Wout van Aert niet. De kopman van Jumbo-Visma bereidt zich dicht bij huis voor op de wereldtitelstrijd en start in Hamme als absolute topfavoriet.

Als Van Aert al in WK-vorm steekt, dan zal hij in het Domein Meulebroek eigenlijk eenvoudig moeten winnen. Zijn zegeteller van dit seizoen staat al op acht, maar de laatste confrontatie tegen (de hier afwezige) Mathieu van der Poel op het hogesnelheidscircuit in Benidorm verloor hij. Toch zal Van Aert aan dat duel, net als Van der Poel, niet al te veel waarde hechten. In Hamme krijgt hij een traditioneel parcours voorgeschoteld dat meer in de buurt komt bij dat van Hoogerheide.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

De concurrentie zal zich niet neerleggen bij een zege van Van Aert, maar weet wel dat het verdomd moeilijk gaat worden. Michael Vanthourenhout zal aan zijn vorm willen schaven, maar hij is al bijna een week op de sukkel met ziekte, waardoor hij ook al Benidorm moest missen. Het is nog maar de vraag of Vanthourenhout kan starten. Ploegmaat Eli Iserbyt van Pauwels Sauzen-Bingoal gaat dubbelen met Besançon en zal vertrouwen putten uit zijn podiumplaats van Benidorm. Goede prestaties dit weekend maken hem een kanshebber voor het brons op het WK.

Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de man in het rood-wit-blauw: Lars van der Haar. De kleine kopman van Baloise Trek Lions twijfelde lange tijd over de dubbel Hamme-Besançon, maar gaat het toch doen. Voor hem is het klassement van de X2O Badkamers Trofee nog van belang, want zijn achterstand op leider Iserbyt is ‘maar’ anderhalve minuut. Dat zal voor beide mannen een reden zijn om elkaar extra in de gaten te houden.

Lees ook:
Zieke Michael Vanthourenhout twijfelgeval voor Hamme, zeker geen Besançon

Er is een behoorlijke groep die achter de genoemde vier aanspraak maken op een mooie notering in de top-10, en op een goede dag zelfs in de top-5. Thibau Nys zal zich een week voor het WK bij de beloften willen testen en ook zijn ploegmaat Pim Ronhaar, die na zijn vierde plaats op het NK niet koerste in Benidorm, bereidt zich in Hamme voor op het WK. Ronhaar zal daar uitkomen bij de elites. Baloise Trek Lions heeft dus meerdere ijzers in het vuur voor het podium.

Lander Loockx kreeg een teleurstelling te verwerken, want hij is niet opgenomen in de Belgische WK-ploeg, maar hij kan die teleurstelling wegspoelen met een uitslag. Hij is wel een van de reserves en zal in goede vorm paraat willen staan, mocht een landgenoot op het laatste moment wegvallen. Vincent Baestaens, Daan Soete en Corné van Kessel volgen daarna nog in de pikorde.

Cameron Mason rijdt in Hamme zijn eerste cross sinds hij twee weken geleden goud won op het Brits kampioenschap. Voor hem staat alles in het teken van het WK nu. “Daar moet de bevestiging van mijn seizoen komen met een topresultaat. Aanvankelijk dacht ik aan top-10. Maar misschien vergeet de rest me een beetje als ik Besançon en Benidorm oversla. Als dark horse kan ik op een heel goede dag en met de juiste hoeveelheid modder misschien wel mikken op een nog hoger resultaat. Ik ken mijn wapens”, vertelde hij aan WielerFlits.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
* Lars van der Haar, Thibau Nys, Pim Ronhaar

Deelnemerslijst


Favorieten vrouwen

Aanvankelijk was het plan van Fem van Empel om de Wereldbeker in Besançon te betwisten, maar na haar overwinning van vorige week in Benidorm was ze – met nog een wedstrijd te gaan – al verzekerd van eindwinst in de Wereldbeker. Daarom heeft ze er, in voorbereiding op het WK veldrijden, voor gekozen om dichter bij huis te blijven. Dat scheelt met de auto toch een reis van ongeveer zeven uur.

De Europees kampioene van Jumbo-Visma zal haar vorm willen aanscherpen, een week voor Hoogerheide. Vorige week was ze dus de beste op het razendsnelle parcours in Benidorm, maar de tijdens het NK en in Spanje klaagde ze ook dat het haar ontbrak aan cross-specifieke trainingen. In Hamme krijgt ze een traditioneel parcours voor haar voeten.

Lees ook:
Shirin van Anrooij hakt eindelijk knoop door en start op WK bij de beloften

Maar Shirin van Anrooij geeft het Van Empel zeker niet cadeau. Deze week werd bekend dat ze elkaar definitief niet gaan treffen op het WK veldrijden, omdat de renster van Baloise Trek Lions na veel twijfels heeft gekozen voor de beloftencategorie. Maar dat Van Anrooij qua niveau dicht tegen Van Empel aan leunt, is de afgelopen weken wel duidelijk geworden. De Zeeuwse werd derde in Benidorm, maar won de drie crossen daarvoor in Zonhoven, Koksijde en Loenhout. Gaat ze ook in Hamme aan het feest?

Puck Pieterse geeft de voorkeur aan Besançon en dus mogen Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) hopen op een podiumplaats in deze X2O-manche. Een uitgeruste Alvarado, die Benidorm oversloeg, won recent in Gullegem en was op het NK knap tweede, terwijl Brand de laatste weken meer moeite heeft om het podium te halen. Maar met een WK voor de deur zal de wereldkampioene van 2021 toch iets extra’s kunnen.

Fem van Empel – foto: Cor Vos

Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) koos er vorige week ook voor om niet naar Spanje af te reizen voor de Wereldbeker. De dag ervoor won ze overtuigend de Kasteelcross in Zonnebeke. Een opsteker voor de Texelse, nadat ze de weken ervoor vaak tussen de vierde en de achtste plaats rondreed. In Hamme is een podiumplaats mogelijk. Aniek van Alphen (777) moet daarvoor een echt goede dag hebben. Dat Van Alphen met een lach zal starten is wel duidelijk, nu zij de voorkeur heeft gekregen boven Manon Bakker en dus het WK mag rijden.

Is er nog een buitenlandse die een gooi kan doen naar een mooie ereplaats in Hamme? Ja zeker, Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Fristads) zorgt voor de Belgische inbreng. Door pech kon ze op het BK geen serieuze gooi naar goud doen, waarna ze zich met een zege revancheerde in Otegem. Vorige week was ze tweede in Zonnebeke, maar wel ruim achter Betsema. Tot slot noemen we belofte Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal) en juniore Lauren Molengraaf (Tormans CX) nog.

Lees ook:
Juniore Molengraaf kijkt op naar Pieterse, Van Empel en Van Anrooij: “Hopelijk kan ik dat ook”

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Shirin van Anrooij, Ceylin del Carmen Alvarado
* Lucinda Brand, Denise Betsema, Aniek van Alphen

Deelnemerslijst


Weer en TV

Zaterdag belooft het een koude, maar droge dag te worden in Hamme. Dat meldt Meteovista ons. De temperatuur komt niet hoger dan 3 graden Celsius en wellicht breekt een winters zonnetje door, maar door de zachte noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

Aangezien Sporza de tv-rechten heeft van de X2O Trofee, zullen de crossen live te zien zijn op Eén. Vanaf 13.30 uur begint de live-uitzending op ‘de Belg’. Eurosport heeft in de tv-gids staan dat het veldrijden vanaf 14.15 uur te zien is op Eurosport 1, maar dat is afhankelijk van de duur van het tennis. Van start tot finish zijn beide wedstrijden sowieso te zien op Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Pelsluis 28 januari 2023 om 12:34

Tav Eurosport reclame: Paar tientjes betalen en je bent er vanaf…

2
Wieler-Joke 26 januari 2023 om 15:39

Van een test voor Van Aert kan je moeilijk spreken als die andere grote er niet bij is. Ik neem wel aan dat hij nog eens wat testjes wil doen richting het WK, maar ik denk dat die al lang weet waar hij staat en hoe hij het WK gaat aanpakken.

0
xistnc 26 januari 2023 om 23:30

Nu Fem de wereldbeker op zak heeft kan ze haar focus verleggen naar dit klassement en toch aan haar quotum van één cross per weekend vasthouden.

0
Oblomov 27 januari 2023 om 14:45

Zou dit klassement nog makkelijk kunnen winnen, maar dan moet ze wel twee weken actief blijven na het WK. Dat ze dat, volgens de huidige plannen, niet gaat doen, maakt me wel benieuwd naar het salaris dat ze bij Jumbo verdient. Is toch 30.000 Euro die je op tafel laat liggen.

0
kbraat 27 januari 2023 om 22:49

Blij dat het op sporza komt, dat is wat betrouwbaarder dan Eurosport

0
[email protected] 28 januari 2023 om 06:46

Idd Eurosport is volstrekte willlekeur lijkt het

0
koolestijn 28 januari 2023 om 11:02

Meer reclame dan cross op eurosport

0
Posterix 26 januari 2023 om 17:19

Hopelijk kan Lars een minuutje of twee pakken op de sausjes! Hup Lars, dit klassement voor jou!

-1
Grote Plateau 28 januari 2023 om 12:05

jammer dat VdP van Aert ontloopt

-1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone