Laurens Sweeck schrijft X2O Trofee Hamme op zijn naam

zaterdag 22 januari 2022 om 16:02
Laurens Sweeck schrijft X2O Trofee Hamme op zijn naam

foto: Cor Vos

Laurens Sweeck heeft de X20 Trofee Hamme gewonnen. Nadat Tom Pidcock in de slotronde ten val kwam, wist Sweeck in de sprint Toon Aerts met minimaal verschil af te houden. Eli Iserbyt eindigde als derde, voor Lars van der Haar.

Topfavoriet Pidcock, die terugkwam van een trainingsstage met zijn ploeg INEOS Grenadiers, startte vandaag niet op de eerste rij. Hij kon zich dus opmaken voor een inhaalrace. Reden voor klassementsleider Toon Aerts – vooraf bestempeld als één van de grote uitdagers – om in de eerste ronde gelijk fors door te trekken.

Eli Iserbyt zou dat ook graag doen, maar kwam direct ten val. Net als zijn ploeggenoot Michael Vanthourenhout. Hoewel beiden hun weg snel konden vervolgen, in gezelschap van ook Laurens Sweeck, waren de renners van Pauwels Sauzen-Bingoal gelijk op achtervolgen aangewezen. Op Aerts, die er meteen solo vandoor ging. Corné van Kessel lag op dit moment op de tweede plaats.

Pidcock stoomt op
Aan het einde van de tweede ronde waren de drie van Pauwels Sauzen-Bingoal bij Van Kessel aangesloten. Ook Pidcock kwam ondertussen opstomen met in zijn zog Lars van der Haar. Terwijl laatstgenoemde moest afhaken, nam Pidcock plaats in het groepje met achtervolgers. Daar nam een sterke Sweeck aanvankelijk de leiding.

foto: Cor Vos

Niet veel later nam Pidcock echter over. Het groepje viel daarop uit elkaar – enkel Sweeck kon zijn wiel houden – en rond half koers sloot de Engelsman alweer bij Aerts aan. In de vijfde van de in totaal negen rondes deelde Pidcock vervolgens een eerste speldenprik uit. Maar Sweeck en Aerts lieten zich niet zomaar in de luren leggen, ze keerden snel weer terug.

Een sprint-a-deux tussen Sweeck en Aerts
Sterker nog, de Belgen reden op een gegeven moment weg bij Pidcock, die een energiegel kreeg toegestopt. Even later kreeg hij het gezelschap van Iserbyt. Gezamenlijk keerden Pidcock en Iserbyt met nog twee rondes te gaan weer terug aan het front. Met hetzelfde kwartet werd begonnen aan de slotronde.

Pidcock begon deze ronde op kop en zette de rest gelijk onder druk, maar kwam in een bocht ten val. Hij was vervolgens uitgeschakeld voor de zege. De drie Belgen konden de Brit ontwijken en gingen strijden om de overwinning. Nadat Iserbyt de rol moest lossen, kwam het aan op een sprint tussen Sweeck en Aerts. Sweeck ging daarbij vroeg aan en wist Aerts nipt af te houden.

Voor Sweeck is het de eerste overwinning sinds 13 november, toen hij wist te zegevieren in de Ethias Cross Leuven. Eerder dit seizoen won hij ook al in Ardooie, maar een cross waar veel van de grote namen aanwezig waren, won hij deze winter nog niet. Daar kwam vandaag dus verandering in.

X2O Badkamers Trofee Hamme 2022
Uitslag mannen
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Toon Aerts
3. flag-be Eli Iserbyt
4. flag-nl Lars van der Haar
5. flag-gb Tom Pidcock
6. flag-be Michael Venthourenhout
7. flag-nl Corné van Kessel
8. flag-be Tom Meeusen
9. flag-fr Clément Venturini
10. flag-be Toon Vandebosch

Dit artikel delen:

25 Reacties

Cyclejo Schwanen 22 januari 2022 om 16:14

Lars startte om wat ritme en hardheid op te doen en eindigt dan nog zo kort als 4e. Neerlands hoop vor volgend weekend.

0
S'mon 22 januari 2022 om 16:14

Het verstoppertje spelen is begonnen, niemand die voluit leek te durven gaan. Maar toch, de top vijf vandaag wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de top 5 van het WK (tenzij Michael Vanthourenthout). Mij lijkt het wel dat als Pidcock had doorgeduwd, of niet was gevallen, hij relatief makkelijk had gewonnen. Van der Haar is gewoon in volle concentratie naar het WK aan het toewerken, en om dan nog 4de te worden in ook knap!

Laurens Sweeck overigens een mooie winnaar die dit seizoen zeker een overwinning als deze had verdiend!

0
adelaarvanantwerpen 22 januari 2022 om 16:36

Het zou mij verbazen mocht Sweeck op een parcours zoals in Fayetville voor Hermans en Vanthourenhout zal eindigen.

0
Zwarte Panter 22 januari 2022 om 16:16

Pidcock word de man

0
JensVdB 22 januari 2022 om 16:26

Vandaag had Toon de overwinning verdient

0
Arie den Blanken 22 januari 2022 om 16:38

Nee die had hij verdiend.

0
Dave Dubbeldammer 22 januari 2022 om 17:20

Arie, je bedoelt “Nee, die had hij verdiend”?

0
Arie den Blanken 22 januari 2022 om 17:29

Klopt, die komma is helemaal terecht. Juiste correctie.

0
Murcia 22 januari 2022 om 16:35

Sweeck zou veel vaker moeten winnen met zijn kwaliteiten maar deze telt en hij trekt de de goede vorm van bij het BK door. Pidcock leek de beste, maar een val hoort ook bij de koers en het is ook niet zo dat hij wel eventjes een enorme voorsprong bij elkaar kan fietsen zoals een Wout en Matthieu in topvorm. Hij had overigens weer een slechte start wat hem veel extra energie kost. Toch de kandidaat voor de regenboogtrui.

0
Romāns Vainšteins 22 januari 2022 om 16:36

Wat is een energiestel? Een reep of zo?

0
kleomantre 22 januari 2022 om 16:48

oplaadmodule voor een e-bike

0
Dikke Man 22 januari 2022 om 17:27

Van die hele zin klopt geen snars. Er klopt ook niks van Pidcocks voorbereiding als hij bij een uurtje inspanning nog snel een gelletje moet wegslikken.

0
Merlinappa 22 januari 2022 om 17:56

Ik vermoed dat het vooral in je hoofd zit, dat je denkt dat je beter herstelt met zo’n gelletje halverwege ofzo. Je lichaam neemt het met hartslag 180 toch nauwelijks op, en bij een goede voorbereiding heb je genoeg energie in je lichaam voor ongeveer 1,5 uur volledige inspanning, helemaal bij topsporters. Neem nog een gelletje vlak voor de start en je verlengt dat met 10-15 minuten.

0
Franco Ballerini 22 januari 2022 om 18:23

Inderdaad zeer bizar dat Pidcock een gelletje nodig had. Ik was ook al vergeten dat de grote vader het drinken tijdens de cross heeft verboden.

Ben ik overigens de enige die als hij (of, vooruit dan maar, zij) wil reageren vaak alleen de mogelijkheid tot nieuwe reactie krijgt ipv reactie op?

0
Dikke Man 22 januari 2022 om 19:18

Waarom mag er tijdens de cross niet gedronken worden? Als je moet drinken, moet je drinken. Geef dan strafseconden ofzo. En Franco, hoe heb je die reactie dan geplaatst?

0
Romāns Vainšteins 22 januari 2022 om 19:29

Dat zal toch wel crap zijn? Dat je niet mag drinken maar kennelijk wel energiestel eten onderwijl.. Dorst lijkt me eerder een ding binnen het uur dan honger.

0
Franco Ballerini 22 januari 2022 om 19:52

Herygers vertelde vandaag dat het verboden was en dat vader van der Poel hiervoor verantwoordelijk was. Ik heb geen diepgravend onderzoek gedaan naar de waarheid van zijn bewering, maar de eerste hit op Google was:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/mk3gov1g

0
Franco Ballerini 22 januari 2022 om 19:57

@DM: ik zei vaak, niet altijd. Het lukt soms wel als ik wat refresh of eerst wat andere topics bekijk. Vrij willekeurig eigenlijk. Misschien ligt het aan mijn VPN…

0
Romāns Vainšteins 22 januari 2022 om 20:19

Op zich al ronduit bizar maar dan nog te vreemder dat je wel een gelletje (waar je water in stoppen kan btw) dan weer wel mag hebben.

0
Dikke Man 22 januari 2022 om 20:58

Het is sowieso onverantwoord om water te verbieden bij sport. En FB, ik heb eventueel een koekje voor je.

0
Mwielerfan 22 januari 2022 om 23:47

Kunnen ze niet heel vochtige dingen gaan eten, bijna water?

0
Staf V 23 januari 2022 om 02:24

Je mag wel drinken in de cross, maar het mag niet aangegeven worden zoals vroeger, wel op een nieuwe fiets in de wisselzone, nadeel is natuurlijk dat je dan een ‘bidon’ houder moet hebben , iets dat lelijk in de weg zit bij het schouderen van de fiets, iets op het stuur kleven is een oplossing voor dit probleem, maar suikers in de cross nemen? eigenlijk is dat niet nodig met de juiste voorbereiding.
Wat Pidcock deed wijst op ‘koolhydraten arm’ rijden als voorbereiding op een hoger doel, het Wk?; vergelijk het met ’s morgens nuchter 10km gaan lopen als voorbereiding op ???

0
Romāns Vainšteins 23 januari 2022 om 06:38

Ik krijg die vergelijking moeilijk rond en vreet altijd lekker voordat ik me ga inspannen. Wat niet wegneemt dat uitgehongerd sporten mogelijk geniaal voorbereiden is hoor, misschien dat dan volgende week de nepsuikers beter aanslaan.

0
Maillot à Pois 22 januari 2022 om 17:47

Er is vandaag erg veel ‘gelijk’ gebeurd, volgens de eerste alinea van het artikel

0
Silent Hill 22 januari 2022 om 18:57

Deze is ook speciaal:

Quote:
… op achtervolgen aangewezen. Op Aerts, die …
0

Headlines

Populair

Materiaalzone