Shirin van Anrooij hakt eindelijk knoop door en start op WK bij de beloften

maandag 23 januari 2023 om 15:01
Shirin van Anrooij hakt eindelijk knoop door en start op WK bij de beloften

foto: Cor Vos

Shirin van Anrooij zal tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide uitkomen in de beloften-categorie. De Nederlandse twijfelde lang tussen deelname bij de elites of beloften, maar heeft nu dus de knoop doorgehakt.

Het was de voorbije weken de vraag der vragen: wordt het het WK bij de elites of het WK bij de beloften? Nu leeftijdsgenoten Fem van Empel en Puck Pieterse al voor de elites hebben gekozen, lijkt de beloftentitel voor het grijpen te liggen voor Van Anrooij. “Er komen nog vele jaren aan waarin ik voor een podiumplaats bij de elites kan strijden, terwijl ik in Hoogerheide mijn periode als U23 mooi wil afsluiten”, laat ze nu weten op de website van haar ploeg Baloise Trek Lions.

“Ik kies ervoor om mijn carrière stap voor stap uit te bouwen en wil hierbij geen stappen overslaan. In 2020 in Dübendorf werd ik de allereerste wereldkampioen bij de junioren dames. In Hoogerheide ga ik nog een keer proberen alles te geven voor die mooie regenboogtrui. Ik blijf dus nog een jaartje U23, om vervolgens een plan te maken richting de komende jaren.”

Extra motivatie 
Van Anrooij ging zeker niet over één nacht ijs. “De voorbije weken heb ik veel gepraat met de mensen om me heen en ik ben blij dat mijn familie en team deze beslissing ondersteunen. Ik had het gevoel dat het een ‘nu of nooit’ kans op een elitewereldtitel ging zijn, maar er was geen foute keuze en dit geeft alleen maar extra motivatie richting de komende jaren. Nu de knoop is doorgehakt, ligt mijn focus volledig op zondag 5 februari 2023.”

De 20-jarige Van Anrooij zal over goed twee weken als topfavoriet aan de start verschijnen van het WK veldrijden voor beloften-vrouwen, zeker bij afwezigheid van Van Empel en Pieterse. De concurrentie zal nu vooral uit buitenlandse hoek komen met de Britse Zoe Bäckstedt, de Française Line Burquier en de Luxemburgse Marie Schreiber.

Dit artikel delen:

40 Reacties

Rondje 25 23 januari 2023 om 15:46

Gehoopt en verstandig om dit besluit te nemen. Er komen nog genoeg kansen bij de elite. Zoals ik gisteren al schreef: Ook zij wordt met de jaren nog sterker. Zal dus niet onder hoeven te doen voor Van Empel en Pieterse.
Één ding is zeker: Nederland zal nog jaren wellicht een decennia gaan domineren met het veldrijden, mits er een bijzonder talent opstaat in het buitenland. Maar die zie ik één, twee, drie niet zo op dit moment. Vas staat stil dit jaar en Backstedt en Burquier zijn zeker nog niet het niveau van de Nederlandse top.

3
evanderwel 23 januari 2023 om 15:51

Backstedt is nog jonger. Als die zich door ontwikkeld zie ik haar over een paar jaar prima meedoen om de prijzen.

1
Oblomov 23 januari 2023 om 16:26

Backstedt is maar twee jaar jonger. Pieterse, Van Anrooij en Van Empel zijn derdejaars beloftes.

Daarnaast is het probleem met talenten van buiten Nederland of België dat ze altijd richting Olympische disciplines getrokken worden. Parijs komt voor Backstedt nog te vroeg, maar de volgende Olympische cyclus zal ze zich ongetwijfeld op de baan gaan richten (madison en ploegenachtervolging). Denk niet dat British Cycling er dan op zit te wachten dat ze aan veldrijden gaat doen.

3
evanderwel 23 januari 2023 om 16:33

2 jaar is op leeftijd wel een verschil hoor. Betreft de Olympische disciplines zou je wel eens gelijk kunnen hebben overigens.

2
Massimo Bataille 23 januari 2023 om 16:48

Je weet natuurlijk nooit hoeveel een Backstadt nog kan doorgroeien. Als ik zo zei heeft ze toch al redelijk veel ‘body’ voor een 18-jarige (meer type Manon bakker) en zie je ook dat ze bij ‘zware’ moddercrossen toch goed vooraan meedoet.
Maar haar resultaten zijn wel even uitstekend als die ‘grote 3’ van nu. Van Empel, Van anrooij en Pieterse reden 2 jaar geleden als 18-jarigen regelmatig top-10 met soms eens een top-5 plaats.
Backstedt doet dit nu ook en rijdt natuurlijk ook alles aan flarden op de weg bij de jeugd. Zie haar zeker in staat om haar voet naast de nederlandse dames te zetten met tijd.

1
Oblomov 23 januari 2023 om 17:08

Twee jaar is niet veel. Dat is het verschil tussen Iserbyt en Pidcock. Het grote probleem voor Backtedt zou/zal zijn dat ze een gat moet dichten op rensters die zelf ook nog zeker vier à vijf jaar van groei voor zich hebben. Komt ook nog eens bij dat Backsted waarschijnlijk al vanaf haar 12e traint en leeft als prof (met zulke ouders en een oudere zus die ook fietst). Van Empel rende op haar 18e nog rond op een voetbalveld en werkt pas sinds iets van twee jaar met een trainer. Dan kun je je afvragen wie er meer ruimte heeft om door te groeien.

Denk dat het in het tijdrijden en op de baan veel makkelijker voor Backstedt zal zijn om de aansluiting met de top te maken. Dat zijn allemaal rensters die volgroeid zijn, soms zelfs dertigers.

3
Rondje 25 23 januari 2023 om 18:57

@Massimo Bataille. Ik vind Backstedt juist tegenvallen dit jaar t.o.v. vorig seizoen. Ze rijdt de laatste weken pas top 10. Voor de rest was het erg matig tot zeg maar de Kerst.
Dat ze door zal groeien is natuurlijk ook nodig. Van Empel, Pieterse en Van Anrooij zullen dat normaliter ook gaan doen.

1
platteprijs 23 januari 2023 om 16:20

Gerben de Knegt haalt opgelucht adem. Zo ook enkele vrouwen die nog in het weegschaaltje voor de eliteselectie liggen. En zo maakt Nederland een heel veel grotere kans in de beloftecategorie, want Bentveld zou het heel lastig hebben tegen vooral Backstedt en Burquier.

3
Oblomov 23 januari 2023 om 17:14

Denk vooral dat Bakker en Worst opgelucht adem halen. Die staan op de UCI ranglijst 7e en 8e van degenen die geen eigen startplek hebben. Daar zou er één van hebben moeten sneuvelen als Van Anrooij voor de elite-categorie gekozen had.

0
Arie den Blanken 23 januari 2023 om 17:39

Die twee hebben daar miscchien wel een rol in gespeeld want anders vind ik de keuze niet logisch. Een titel bij de beloften levert voor de persoon zelf weinig op. Op deze manier wellicht toch nog een beetje.

0
Fast Freddy 23 januari 2023 om 17:47

Het wk levert wel iets op; een trui. Die kan ze ieder moment dat ze op de crosser zit dragen, behalve tijdens elite wedstrijden. Daar kan ze trots genoeg op zijn. Als ze wint.

0
Cornelius 23 januari 2023 om 17:56

@Oblomov Annemarie Worst werd zevende in Zonhoven, vijfde op NK en zesde in Benidorm. Ik verwacht dat zij in Hoogerheide zal mogen aantreden, omdat de knieproblemen nu kennelijk onder controle zijn.
Maar of Manon Bakker al opgelucht adem mag halen? Er is nog een Aniek van Alphen. Die twee zaten qua resultaten steeds dicht bij elkaar.

0
Arie den Blanken 23 januari 2023 om 18:08

Fast Freddy: De beloften vrouwen hebben nauwelijks aparte wedstrijden waarmee ze zo'n trui nog enigszins ten gelde kunnen maken. Trots daar koopt een top- c.q. profsporter niets voor.

0
Lalsacien 23 januari 2023 om 19:54

Er bestaat ook nog zoiets als trainen om in vorm te geraken of die te behouden. Dan draag ze een trui waar ze zich niet voor hoeft te schamen.

1
Dikke Vrouw 23 januari 2023 om 15:22

Appeltje eitje voor shirin

1
thorsen 23 januari 2023 om 15:25

Dus dan kan ze ook op de weg nog voor U23 meedoen als ik het allemaal nog volg?

1
Oblomov 23 januari 2023 om 16:30

Het is niet echt meer te volgen, maar dat naar de elite categorie overstappen in één discipline betekent dat je dat in alle disciplines moet doen (zoals door televisiecommentatoren verteld werd), schijnt dus niet te kloppen.

1
Arie den Blanken 23 januari 2023 om 18:01

@Oblomov: Dat neem je aan. Ik neem eerder aan uit contacten uit het milieu dat ze later in hun carriere daar anders over denken. Zoals iemand hier al uitdrukte leveren die kinderprijzen nauwelijks iets op.

0
Thijs E 23 januari 2023 om 22:59

Bij de mannen reden Verstrynge en Wyseure het BK bij de elite’s omdat ze een contract hebben. Het WK rijden ze bij de U23, dus kennelijk zijn er toch wat opties

0
runner_123 24 januari 2023 om 13:38

In de Competition Guide op de uci website staat de volgende zin over Pieterse, Van Empel, Vas en Ronhaar: “Note that this upgrade is valid for the Cyclo-cross discipline only. In Cyclo-cross, those riders will never recover the Under 23 status, for the rest of their career.” Oftewel Ookal had Shirin voor het Elite WK gekozen had ze op de weg nog steeds U23 mogen rijden.

1
evanderwel 23 januari 2023 om 15:53

Dit wisten we na haar interview van gisteren natuurlijk al. Het blijft natuurlijk haar keuze, maar ik vind het wel jammer. Ik zie graag de beste rensters tegen elkaar. Een derde plek bij de elite vind ij ook veel meer waard als de titel bij de beloften.

1
Arie den Blanken 23 januari 2023 om 17:51

En ongetwijfeldde sponsors en organisatoren volgend seizoen ook. Al dat gelul overe doorgroeien enz. is allemaal koffiedik kijken. Gewoon op het moment ongeacht leeftijd pakken wat je pakken kan. Je zal maar over een paar jaar ernstig geblesseerd raken of ziets overkomens als Niels Albert dan heb je spijt dat je voor die zogenaamde geleidelijke opbouw.

0
Rondje 25 23 januari 2023 om 19:09

@Arie den Blanken. Dat is ook wel zo. Maar dat mag toch nooit het uitgangspunt zijn bij keuzes die je maakt. Ik zeg ook weleens: pakken wat je pakken kan. Al die planningen voor in het seizoen.
Soms stapt een renner weleens uit terwijl hij in een etappe koers er hartstikke goed voorstaat. Alleen maar omdat het niet in het trainingsschema valt. Ik vind dat echt zulke onzin, twee dagen voor dat zo'n koers afloopt.

0
Davide_Formolo 23 januari 2023 om 16:25

Slappe hap! Als topsporter wil/ moet je toch voor het hoogst haalbare gaan? In Shirin’s geval was ze kansrijk voor de regenboogtrui bij de elite. Wie weet hoe de verhoudingen volgend jaar zijn…

0
Arie den Blanken 23 januari 2023 om 18:03

Inderdaad, al dat theoretisch gespeculeer overe doorgroeien enz. is allemaal koffiedik kijken. Gewoon op het moment ongeacht leeftijd pakken wat je pakken kan. Je zal maar over een paar jaar ernstig geblesseerd raken of ziets overkomens als Niels Albert dan heb je spijt dat je voor die zogenaamde geleidelijke opbouw.

0
nobrakes 23 januari 2023 om 22:53

Arie misschien ben je wat kort van geheugen maar je hebt opzich al 5 keer je punt gemaakt met dezelfde argumenten.

1
platteprijs 23 januari 2023 om 16:26

Weet iemand wanneer De Knegt de selecties voor het WK bekendmaakt?

0
Oblomov 23 januari 2023 om 16:33

In ieder geval niet voor Besançon, aangezien David van der Poel en Stan Godrie nog een kans hebben aan de kwalificatie-eisen te voldoen. Zal dus wel volgende week maandag zijn.

1
chiller87 23 januari 2023 om 19:42

Als je bij de beste drie van de wereld hoort en wereldbekers wint bij de profs dan moet je gewoon starten bij de profs. De dag zelf zal het wel leuk zijn dat ze de regenboogtrui kan aantrekken bij de u23..

0
BvD13 23 januari 2023 om 20:29

Meningen verschillen. Kg al, ik ga toch ook meer de kant op dat als je bij de elite kan winnen, dat je dan daar mee moet doen. Je wil toch het hoogst haalbare?

0
Cornelius 23 januari 2023 om 21:18

Misschien zijn Shirin en Sven tot de conclusie gekomen dat winnen op het parcours in Hoogerheide tegen van Empel en Pieterse nu nog te lastig is. Dus beter winnen bij U23 dan derde worden bij elite.

1
BvD13 23 januari 2023 om 22:18

Maar die heeft ze ook verslagen, dus kans zat toch?

0
Cornelius 23 januari 2023 om 22:42

In Zonhoven is het parcours heel anders dan in Hoogerheide. In het interview geeft Shirin zelf al aan dat het voor haar veel lastiger zal zijn het verschil te maken in Hoogerheide, in vergelijking met Zonhoven en Gavere. Vergeet niet dat zij niet kan rekenen op een eindsprint. Zowel van Empel als Pieterse zijn in een eindsprint sneller dan Shirin.

Verder zegt ze duidelijk dat voor haar (dit jaar) een tweede of derde plaats bij de elite minder waard is dan de U23-titel (even goed luisteren wat ze zegt vanaf 2:10).

2
Thijs E 23 januari 2023 om 23:02

Begrijpelijke keuze, nu is het wel van moeten

0
Quesada Quesada 23 januari 2023 om 15:11

Hoeft ze niet ver voor te gooien

-1
Binda 23 januari 2023 om 17:26

Wel een beetje een laffe keuze vind ik. Waarom zou je als wielertopper voor een kinderprijsje rijden. Niemand zal ooit herinneren welk kinderprijsje je hebt verdiend over elkaar. Daarentegen staat een bronzen plak bij de volwassenen tenminste wel als een echte prijs in je prijzenkast.

-1
Fast Freddy 23 januari 2023 om 17:44

Wat een onzin, een kinderprijsje…

0
Arie den Blanken 23 januari 2023 om 17:45

Eens , een titel bij de beloften brengt voor de persoon zelf weinig op.

-1
Oblomov 23 januari 2023 om 17:47

Waarom zou je je leeftijdscategorie verlaten als je nooit wereldkampioen geweest ben? Dit is niet eens het laatste jaar dat ze als belofte zou kunnen rijden. Een categorie waar nota bene jaren voor gestreden is.

Denk overigens dat die twee regenboogtruien die Van der Haar won als belofte een heel wat prominentere plaats innemen dan zijn zilver van Zolder. Zou me niet verbazen als die gewoon ergens ingelijst aan de muur hangen met de rest van zijn kampioenstruien.

4
Rondje 25 23 januari 2023 om 19:00

Om dat ze nou zo goed is moet ze dus de belofte titel maar laten gaan. Onzin natuurlijk. Die klasse is er niet voor niets. Ze is gewoon nog belofte en de keuze is gewoon aan haar. Niets met laf te maken.

1

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone