Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2022

Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2022

foto: Cor Vos

zondag 3 april 2022 om 13:00

Vol verwachting klopt ons hart! Aankomende zondag staat ‘hij’ weer op het programma. Vlaanderens Mooiste. De Ronde. De Ronde van Vlaanderen. Het Vlaamse voorjaar komt dit weekend tot een climax met deze oerkoers voor Flandriens. Wie maakt zichzelf onsterfelijk door de 106e editie van De Hoogmis te winnen? We blikken uitgebreid vooruit!

Wat maakt de Ronde van Vlaanderen nu de Ronde van Vlaanderen? De Vlaamse schrijver Willie Verhegghe heeft er tientallen, zo niet honderden, gedichten aan gewijd. Over de kasseien van de Molenberg, Oude Kwaremont en Koppenberg zegt hij het volgende: “Hoofden van steen, kaal, verbaasd/weggezakt in de aarde als kleine doden/Met een grijnslach om de mond.” Het is volgens Verhegghe veel meer dan alleen een wielerkoers tussen punt A en B. “De Ronde van Vlaanderen, dat is poëzie. De schoonheid van het landschap, de Vlaamse Ardennen, dit is het mooiste hoekje van Vlaanderen. Zelfs als de zon niet schijnt.”

Ook voor Verhegghe was er een specifiek moment waarop hij werd verleid door de charmes van de Ronde van Vlaanderen. We moeten terug naar De Ronde van 1951, gewonnen door de onverzettelijke Italiaan Fiorenzo Magni. “Ik was vier. Ik voel heel duidelijk de hand van mijn vader. Daarachter komen de motorrijders in hun zwarte leren jacks. Voor mij zijn het duivels. Fiorenzo, ‘il leone delle Fiandre’, komt eraan. Hij is kaal en zit onder de modder. Ik zie nog hoe hij in de buurt van mijn huis komt. Uit zijn metalen bidon ontleen ik mijn liefde voor het wielrennen. Er is niets aan te doen. Daar zit poëzie in.”*

De Ronde van Vlaanderen is als een eeuwigdurend gedicht dat elk jaar wordt uitgebreid met een versje of twee.

De Vlamingen verzamelen zich massaal op de flanken van de Muur van Geraardsbergen – foto: Cor Vos

* Uit het boek De Klassiekers, samengesteld door Jacques Hennaux.


Historie

Met de gevleugelde uitspraak ‘Heeren, vertrekt’ begon op zondag 23 mei 1913 de allereerste editie van de Ronde van Vlaanderen. Het peloton, dat tegenwoordig uit om en nabij de tweehonderd renners bestaat, telde in 1913 slechts 37 coureurs. Deze dappere lieden begonnen op de Korenmarkt in Gent aan een tocht van 324 kilometer over slechte steenwegen richting de wielerbaan in Mariakerke. Ze werden tot het uiterste gedwongen, die dag, en de eersten bereikten pas na meer dan twaalf uur in het zadel de finish. De allereerste winnaar was niet geheel toevallig een lokale favoriet: de in Rekkem geboren Paul Deman.

Wat Paul Deman toen nog niet wist, is dat de wedstrijd in daaropvolgende decennia alsmaar populair werd en wist uit te groeien tot een van de grootste koersen op de wielerkalender. Zeker voor de renners met een voorliefde voor het stuiteren over slecht liggende kasseien. Het idee om een dergelijke wielerkoers te organiseren op Vlaamse bodem, kwam uit de koker van (sport)journalist Karel Van Wijnendaele. De geestelijk vader van de Ronde van Vlaanderen was met zijn nieuwe krant De Sportwereld op zoek naar hogere oplagecijfers en dus moest een heroïsche wedstrijd in Vlaanderen dienen als publiciteitsstunt.

Zelfs Eddy Merckx ziet af op de Koppenberg – foto: Cor Vos

Er is sindsdien veel veranderd. Zo trokken de renners in de begindagen van de Ronde niet tot nauwelijks over de Vlaamse hellingen. Kasseien waren er in overvloed, maar werden vaak ook weer uit het parcours gehaald, ook al omdat het landschap aardig was herschapen na de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie kwam al snel tot het besef dat de koers meer spankracht nodig had. Men besloot buiten de gebaande paden te treden, op zoek naar spektakel.

En zo werd het zwaartepunt van de koers langzaam maar zeker verlegd naar de Vlaamse Ardennen. De Kluisberg, Kwaremont en Kruisberg waren de eerste scherprechters, maar in 1950 kwamen de verantwoordelijken ook met een nieuwe helling op de proppen: de Muur van Geraardsbergen. Twintig jaar later werd de kasseienklim richting het kapelletje een vast ankerpunt en zo een jaarlijks terugkerende scherprechter. In de jaren zeventig van de vorige eeuw trokken de renners ook voor het eerst naar de voet van de Oude Kwaremont en de nog altijd gevreesde Koppenberg. De puzzelstukjes vielen zo ineen.

Maar genoeg over de vroege geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen en het parcours. Wie een blik werpt op de erelijst, ziet veel grote namen passeren. Maar wat ook meteen opvalt, is dat het niet evident is om een koers als de Ronde meerdere malen te winnen. Eddy Merckx won in zijn carrière zeven keer Milaan-San Remo, maar ‘slechts’ twee keer de Ronde van Vlaanderen. Zijn generatiegenoot en grote rivaal Roger De Vlaeminck won in zijn gloriejaren klassiekers bij de vleet, maar was slechts één keer de beste in zijn thuisklassieker. En daar was ook nog eens de diskwalificatie van Freddy Maertens voor nodig.

Johan Museeuw en Peter Van Petegem, twee toonaangevende figuren in de jaren negentig en nul – foto: Cor Vos

De Ronde van Vlaanderen is met andere woorden een verdraaid lastige koers om te winnen, maar Achiel Buysse (1940, 1941 en 1943), Fiorenzo Magni (1949, 1950 en 1951), Eric Leman (1970, 1972 en 1973), Johan Museeuw (1993, 1995 en 1998), Tom Boonen (2005, 2006 en 2012) en Fabian Cancellara (2010, 2013 en 2014) slaagden er wel in om deze monumentale klassieker tot drie keer toe op hun erelijst te plaatsen. Deze kampioenen zijn, tot op heden, de recordhouders. En dat zal ook nog wel een jaartje zo blijven: in het huidige peloton vinden we namelijk geen tweevoudige winnaars terug.

Als we nog eens goed kijken naar de erelijst, zien we maar liefst 69 Belgische vlaggetjes. Dat mag overigens geen verbazing wekken. De eerder genoemde Paul Deman was in 1913 de eerste Belgische triomfator, maar ook van de Ronde tout court. Philippe Gilbert is voorlopig de laatste Belg die als winnaar over de streep kwam, inmiddels alweer vijf jaar geleden. Nederland en Italië staan gedeeld tweede op de lijst. Beide landen wisten in al die jaren elf keer een winnaar af te leveren. Magni (3x), Dino Zandegu, Moreno Argentin, Gianni Bugno, Michele Bartoli, Gianluca Bortolami, Andrea Tafi, Alessandro Ballan en Alberto Bettiol zijn de Italianen op de erelijst.

Fabian Cancellara neemt in 2016 afscheid van het Vlaamse publiek – foto: Cor Vos

Wim van Est, Jo de Roo, Evert Dolman, Cees Bal, Jan Raas (in 1979 en 1983), Hennie Kuiper, Johan Lammerts, Adrie van der Poel, Niki Terpstra en Mathieu van der Poel zorgden voor Nederlands succes in Vlaanderen. Het is niet ondenkbeeldig dat we ook dit jaar weer een Nederlandse winnaar krijgen.

Laatste tien winnaars Ronde van Vlaanderen
2021: flag-dk Kasper Asgreen
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-it Alberto Bettiol
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Philippe Gilbert
2016: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-no Alexander Kristoff
2014: flag-ch Fabian Cancellara
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2012: flag-be Tom Boonen


Vorig jaar

Voor de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen was veel weer bij het oude. Natuurlijk, voor de start en na de finish zagen we nog de nodige mondkapjes en er waren nog wel wat COVID-beperkende maatregelen, maar de koers werd wel weer in het voorjaar verreden. Een vreemde gewaarwording was wel dat er geen fans langs het parcours stonden, althans, toch niet op de bekende Vlaamse hellingen en kasseistroken. Corona was andermaal spelbreker. “Natuurlijk zou ik liever zien dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel door een mensenzee de Oude Kwaremont zij aan zij naar boven rijden. Dat zal ook in 2021 helaas niet het geval zijn”, zei Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, erover.

Na een sobere start in Antwerpen barstte de traditionele strijd om de vroege vlucht los. In een vlakke etappe van de Tour de France is de eerste de beste aanval vaak meteen raak, in Vlaanderen zijn de belangen groter en duurt het daardoor wat langer. Ook nu was het na diverse schermutselingen nog niet beklonken. De vlucht van de dag ontstond uiteindelijk in twee schuiven. Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces), Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise), Jelle Wallays (Cofidis) en Mathias Norsgaard (Movistar) reden na tien kilometer weg.

Nico Denz (Team DSM) en Hugo Houle (Astana-Premier Tech) maakten daarna nog de oversteek en zo konden we op een gegeven moment spreken van een kopgroep van zeven. Het peloton liet duidelijk begaan en zo kon het verschil oplopen tot maar liefst twaalf minuten. Intussen werden twee renners uit koers genomen vanwege een wel zeer opvallende reden: Otto Vergaerde en Yevgeniy Fedorov werden door de wedstrijdjury uit koers gehaald na een openlijke ruzie, waarbij geprobeerd werd elkaar van de fiets te rijden. Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma hadden er geen boodschap aan en bepaalden het tempo in het peloton.

De vroege vluchters, met op kop Nico Denz – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step, voor een keer Elegant-Quick-Step genoemd, besloot op de Molenberg een eerste keer echt door te trekken. De sterrenformatie van Patrick Lefevere gaf hiermee een eerste signaal af, maar het kreeg geen vervolg. De voorsprong van de kopgroep was inmiddels, met nog goed tachtig kilometer te gaan, teruggelopen tot drie minuten. De nervositeit in het peloton nam duidelijk toe en dit leidde tot een massale valpartij, niet zo ver van de tweede passage van de Oude Kwaremont. Onder meer Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Alexander Kristoff, Michael Matthews en Oliver Naesen waren erbij betrokken.

De meeste toppers slaagden erin om weer terug te keren, net voor een nieuwe passage van de Oude Kwaremont. Op deze klim werden wat plaagstootjes uitgedeeld, maar de koers brak pas volledig open op de Paterberg. Op deze smalle en lastige kasseiklim toonden Van der Poel en Asgreen zich de sterksten, Van Aert gaf daarentegen een iets mindere indruk. Het bleek een veeg teken voor de Belgische favoriet, want op de steilste stroken van de Koppenberg zag hij even alle kleuren van de regenboog in een poging om Van der Poel en Asgreen te volgen. Van Aert kromde echter de rug en was mee.

Van der Poel trekt vol door op de uitloper van de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Het spel zat op de wagen en op de Taaienberg wisten Van der Poel, Van Aert, Asgreen, Alaphilippe en Dylan Teuns weg te rijden. De vijf kleppers reden naar de eerder ontsnapte Marco Haller toe en met deze zes renners begonnen we aan de Hotond. Op deze lange en vervelende asfaltklim zag Asgreen zijn moment gekomen. De hardrijder sprong weg uit het eerste groepje en kreeg het gezelschap van Van der Poel en Van Aert, daarachter verdedigde Alaphilippe de aanval van zijn Deense ploeggenoot. De overige favorieten, denk aan Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Dylan van Baarle, reden op dat moment al in geslagen positie.

Van der Poel, Van Aert en Asgreen: met deze drie matadoren trokken we naar de laatste passage van de Oude Kwaremont. Op deze helling leek er weinig te gebeuren, maar dat was buiten Van der Poel gerekend. De Nederlander wachtte speciaal op de uitloper van de Oude Kwaremont om zijn versnelling te plaatsen en die bleek te machtig voor Van Aert, die het hoofd moest buigen en op achtervolgen was aangewezen. Ook Asgreen moest zich binnenstebuiten trekken om Van der Poel te volgen, maar slaagde er richting de Paterberg, met een ultieme versnelling en op zijn tandvlees, in om de oversteek te maken.

En zo hadden we plots nog twee leiders in de 105e Ronde van Vlaanderen. Van der Poel en Asgreen trokken gezamenlijk over de Paterberg, de laatste klim van de dag, en wisten in de vlakke kilometers richting Oudenaarde uit de greep te blijven van de eerste achtervolgers. Titelverdediger Van der Poel leek vol vertrouwen en keek niet op van een extra kopbeurt, Asgreen leek daarentegen wat op economie te koersen. In de sprint op de Minderbroedersstraat koos Asgreen het wiel van de gedoodverfde favoriet Van der Poel, die net als in 2020 van kop af de spurt wilde regelen. Dit keer volgde er echter een andere uitkomst.

Kasper Asgreen schreeuwt het uit als winnaar van Vlaanderens Mooiste – foto: Cor Vos

Van der Poel ging op ruim 200 meter aan en leek af te stevenen op de winst en titelprolongatie, maar werd toch geklopt door een ijzersterke Asgreen. De coureur van Alpecin-Fenix probeerde nog wel een tweede keer aan te zetten, maar zat er volledig doorheen en moest het hoofd buigen. Asgreen wist zo een verder al uitstekend voorjaar, hij was eerder al de beste in de E3 Saxo Bank Classic, van nog meer glans te voorzien. Daarachter werd de taaie Greg Van Avermaet derde, na een gewonnen sprintje tegen Jasper Stuyven. Sep Vanmarcke werd vijfde, de Belgische hoop Van Aert ‘slechts’ zesde.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2021
1. flag-dk Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step)
2. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)
3. flag-be Greg Van Avermaet (AG2R Citroën)
4. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
5. flag-be Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation)


Parcours

Aan het parcours van de Ronde van Vlaanderen is weinig gesleuteld in vergelijking met voorgaande jaren. Zo vertrekken de renners ook ditmaal weer vanuit Antwerpen, maar dat zal volgend jaar wel anders zijn. Vanaf dit jaar wordt, als startplaats voor de Ronde van Vlaanderen, voor een periode van zes jaar afgewisseld tussen Antwerpen (in 2022, ’24 en ’26) en Brugge (in 2023, ’25 en ’27). De cyclus begint dit jaar met Antwerpen en dus blijft alles nog even bij het oude. Op de Grote Markt van Antwerpen zal er een waar volksfeest losbarsten.

De organisatie heeft dit jaar maar weinig verrassingen in petto. Zo blijft de finale ongewijzigd. In de voorfinale gaan er wel enkele dingen op de schop. In vergelijking met vorig jaar ontbreken de Katteberg en de Eikenberg. Daar komt één nieuwe helling voor terug: de Achterberg. Deze helling in Leupegem is 1.500 meter lang, kent een gemiddelde hellingsgraad van 4,4% en heeft een uitschieter tot 14%. Deze Achterberg is de derde helling van de dag, als intermezzo tussen de Kortekeer en de Wolvenberg.

Maar eerst volgt er, na de start in Antwerpen, een lange vlakke aanloop van zo’n honderd kilometer langs bekende wielerplekken en -steden als Beveren, Sint-Niklaas, Dendermonde en Zottegem. In de eerste koersuren zien we tussen de renners vaak een hevig gevecht om in de vlucht van de dag te zitten. Met de kasseien van de Lippenhovestraat wordt de prefinale ingeluid, vrijwel meteen gevolgd door de slecht dokkerende stenen van de Paddestraat. Niet veel later staat ook de eerste helling van de dag op het programma.

Vorig jaar reed het peloton na de kasseien van de Paddestraat richting de Katteberg, maar nu draait men op alternatieve wijze de Schelde af, op weg naar de eerste passage van de Oude Kwaremont. Deze ruim twee kilometer lange kasseiklim zal later, in de diepe finale, nog een cruciale rol spelen in de strijd om de zege. De eerste beklimming van de Oude Kwaremont zal nu vooral aanvoelen als een eerste test op weg naar de prefinale, een eerste indicatie voor de renners hoe het nu is gesteld met de vorm.

De kans is klein dat het daarna weer stilvalt, gezien de snelle opeenvolging van Vlaamse kuitenbijters. In een straal van 35 kilometer volgen de Kortekeer, de Achterberg (in plaats van de Eikenberg), de kasseien van de Holleweg, de Wolvenberg, de kasseien van de Karel Martelstraat en Jagerij, de beklimming van de Molenberg, Marlboroughstraat, de Berendries en tot slot de Valkenberg. Na de top van de Valkenberg is het nog 88 kilometer tot de finish en de vraag is wie dan al de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid.

Gilbert wordt naar voren geschreeuwd op de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Met bijna tweehonderd kilometer in de benen kan de echte finale losbarsten. Of de grote favorieten voor de zege al hun kaarten op tafel willen gooien, is maar zeer de vraag, maar het is wel een ideaal moment voor de schaduwfavorieten om eens flink aan de boom te schudden. Dat kan zeker op Berg Ten Houte of de Kanarieberg, de volgende hellingen op het parcours. Eenmaal over de Kanarieberg gaat het voor de tweede keer naar de Oude Kwaremont en vervolgens de Paterberg. Een inmiddels onafscheidelijk duo in Vlaanderens Mooiste.

Na de eerste passage van de Paterberg zal de nervositeit een kookpunt bereiken, zeker als de renners in de verte de Koppenberg zien liggen. Het is en blijft een mythische klim vanwege zijn slecht liggende keien (al is het niet meer zo erg als in de jaren van Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck) en een maximale hellingsgraad van 22%. Een kleine hapering kan leiden tot een opstopping, met alle gevolgen van dien. Het is echter ook een mooie klim om het verschil te maken.

Na de o zo gevreesde Koppenberg zal de koers niet meer stilvallen. Al vrij snel volgt de laatste vlakke kasseistrook van de dag met de 2.400 meter lange Mariaborrestraat, gevolgd door de Steenbeekdries en Taaienberg. Die laatste met kasseien bezaaide helling is onlosmakelijk verbonden met Tom Boonen. Na de Taaienberg gaat het in gestrekte draf naar de Kruisberg. Vanaf die klim is het nog ongeveer tien kilometer naar de laatste passage van de Oude Kwaremont.

Van der Poel en Asgreen zijn aan elkaar gewaagd op de Paterberg – foto: Cor Vos

Op deze ruim twee kilometer lange hindernis is het mogelijk om als sterkste man weg te rijden. Vraag dat maar aan Alberto Bettiol, die in de Ronde van 2019 verantwoordelijk was voor een dergelijk huzarenstukje. Na deze kuitenbijter rest enkel nog de Paterberg voor een laatste krachtsexplosie bergop. Op de Oude Kwaremont gaat het vooral om de pure macht, de Paterberg is vanwege zijn lengte van nog geen 400 meter veel meer een helling voor de explosieve lieden.

Eenmaal op de top van de Paterberg draaien de coureurs linksaf en beginnen ze aan de vlakke finale richting Oudenaarde. Een solist moet dan nog dertien kilometer afzien over relatief vlakke Vlaamse wegen. Op dit stuk kan een achtervolgende groep nog samenwerken en ligt een hergroepering altijd op de loer. Als de koploper eenmaal de brede Minderbroedersstraat opdraait, ziet hij de verlossende eindstreep liggen.

Zondag 3 april, Ronde van Vlaanderen: Antwerpen – Oudenaarde (272,5 km)
Start: 10.00 uur in Antwerpen
Finish: omstreeks 16.30 uur in Oudenaarde

Alle hindernissen in de Ronde van Vlaanderen 2022

Beklimmingen
1. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 13.25 uur
2. Kortekeer (1.000 meter aan 6,2%)
3. Achterberg (1.500 meter aan 4,4%)
4. Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
5. Molenberg (463 meter aan 7%)
6. Marlboroughstraat (2.000 meter aan 3%)
7. Berendries (940 meter aan 7%)
8. Valkenberg (540 meter aan 8,1%)
9. Berg Ten Houte (1.100 meter aan 6%)
10. Kanarieberg (1.000 meter aan 7,7%)

11. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 15.15 uur
12. Paterberg (360 meter aan 12,9%)
13. Koppenberg (600 meter aan 11,6%) – Omstreeks 15.30 uur
14. Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
15. Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
16. Kruisberg/Hotond (2.500 meter aan 5%)
17. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 16.05 uur
18. Paterberg (360 meter aan 12,9%) – Omstreeks 16.10 uur

Kasseistroken
1. Lippenhovestraat (1.300 meter)
2. Paddestraat (1.500 meter)
3. Holleweg (1.500 meter)
4. Kerkgate (2.500 meter)
5. Jagerij (800 meter)
6. Mariaborrestraat (2.400 meter)
7. Stationsberg (600 meter)


Favorieten

Wat we nu eigenlijk hebben geleerd van de voorbije kasseiklassiekers? Dat de mannen van Jumbo-Visma er momenteel met kop en schouders bovenuit steken. Dat kwam in de E3 Saxo Bank Classic perfect tot uiting: Wout van Aert en Christophe Laporte reden er zonder pardon weg van de tegenstand en kwamen gebroederlijk over de finish. Ook in Gent-Wevelgem werd de koers voor een groot deel bepaald door de geel-zwarte formatie, al stak de inmiddels veelbesproken Eritreeër Biniam Girmay een stokje voor de plannen van de Nederlandse formatie door er met de zege vandoor te gaan.

Er leek kortom geen vuiltje aan de lucht voor Jumbo-Visma, maar op donderdag werd duidelijk dat Van Aert zich niet goed voelt en de verkenning met zijn ploeggenoten moest overslaan. Een dag later kwam de mededeling dat hij “forfait moet geven voor De Ronde” vanuit de ploeg. Voor Van Aert, die er alles aan heeft gedaan om top te zijn voor De Ronde, is het een zeer bittere pil: het coronavirus heeft hem net in deze week te pakken gekregen, waardoor deelname aan de Ronde onmogelijk is. Het zal bovendien ook voor een compleet andere koersdynamiek zorgen, nu Van Aert er zondag niet bij is.

Ligt voor Mathieu van der Poel, de sportieve Nemesis van Van Aert, nu de weg open voor een tweede zege in de Ronde van Vlaanderen? De coureur van Alpecin-Fenix heeft een atypische voorbereiding achter de rug richting de belangrijkste voorjaarsklassiekers. Van der Poel moest wegens hardnekkige rugproblemen zijn seizoenstart uitstellen en reed pas in Milaan-San Remo zijn eerste wedstrijdkilometers. Dit belette MVDP echter niet om meteen mee te doen voor de overwinning: met een derde plaats in San Remo begon hij met een sportieve knaller aan zijn wegcampagne. Van der Poel bleek al over de juiste basis te beschikken, vervolgens was het zaak om koershardheid op te doen.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Het verklaart de keuze van de 27-jarige Nederlander om de Settimana Internazionale Coppi e Bartali te betwisten, in plaats van de E3 en Gent-Wevelgem. Van der Poel wist in Italië, in de luwte, zijn vorm nog wat verder aan te scherpen. Resultaten waren ondergeschikt, het proces stond voorop. Zo testte Van der Poel een aantal keren zijn benen door van ver aan te gaan, zoals in de etappe naar Montecatini. Na een halve dag in de aanval werd hij in het zicht van de haven ingerekend, maar wist hij vervolgens nog wel doodleuk de sprint te winnen van een uitgedund peloton en zo zijn eerste zege van 2022 te boeken.

Van der Poel lijkt met andere woorden klaar voor de heilige voorjaarsweken, met als eerste échte ’tussenstop’ de Ronde van Vlaanderen. Volgens zijn ploegleider Christoph Roodhooft is de oud-winnaar van Vlaanderens Mooiste nog niet “top-top-top”, maar diezelfde Roodhooft acht Van der Poel niettemin in staat om de Ronde van Vlaanderen voor een tweede keer te winnen. Woensdag dokkerde hij in Dwars Door Vlaanderen voor het eerst dit jaar in competitie over kasseien. MVDP begon er vroeg aan, maar kwam pas diep in de finale (noodgedwongen) uit zijn kot om verschillende uitvalspogingen te niet te doen. Finaal belandde hij met Benoot in de finishstraat, waarna de 27-jarige Nederlander de klus relatief eenvoudig klaarde in de sprint.

De generale repetitie voor zondag verliep met andere woorden crescendo. Met Michael Gogl, Jasper Philipsen, Gianni Vermeersch (vorig jaar nog zevende in De Ronde) en Silvan Dillier beschikt Van der Poel ook nog eens over een zeer solide ploeg. De vraag is nu wel welke koerstactiek Van der Poel zal hanteren in Vlaanderen, in de wetenschap dat zijn grote rivaal thuis moet uitzieken en er dus niet bij is.

Ligt alle druk nu op de schouders van Christophe Laporte? – foto: Cor Vos

Voor Jumbo-Visma is het wegvallen van Van Aert een flinke opdoffer, een mokerslag. De Nederlandse formatie is sportief onthoofd en moet nu een nieuwe koerstactiek uitstippelen voor komende zondag. De geel-zwarte formatie beschikt nu niet meer over de topfavoriet, maar heeft met Christophe Laporte en Tiesj Benoot nog wel twee kandidaat-winnaars in de gelederen. Zij moeten het nu doen namens Jumbo-Visma. Beide mannen hebben hun waarde al ruimschoots bewezen, maar kunnen ze het ook als kopman? Dat is natuurlijk de grote vraag voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen.

Op basis van de voorbije weken is Christophe Laporte een van de topfavorieten voor de overwinning. Want vergis u niet, ook de Fransman heeft de voorbije weken laten zien, als nummer twee van de E3 én Gent-Wevelgem, dat hij het in zich heeft om een grote klassieker te winnen. Wellicht staan zondag alle sterren goed voor Laporte. De Fransman is in ieder geval niet te onderschatten. Vergeet ook niet dat hij vorig jaar meezat in de groep met onder meer Sep Vanmarcke en Van Aert, die spurtten om de vijfde plek. Toen zat er weliswaar niet veel meer op bij Laporte (toen nog in het shirt van Cofidis), maar hij lijkt nu stukken beter dan twaalf maanden geleden. Laporte kan een heuveltje over en is bovendien snel aan de meet. Een gevaarlijke combinatie.

Laporte heeft kortom meerdere wapens in huis voor een koers als de Ronde van Vlaanderen, Tiesj Benoot zal het daarentegen moeten hebben van een zware wedstrijd en een solo in de finale. De Belg kan niet terugvallen op een snedige sprint, maar is wel oersterk en kan op goede dagen ontzettend hard met de fiets rijden. Bovendien is Benoot dit voorjaar ook uitstekend op dreef. De 28-jarige Belg maakte als superluitenant al indruk in het Openingsweekend en was afgelopen woensdag nog tweede in Dwars door Vlaanderen. Er was een sterke Mathieu van der Poel voor nodig om Benoot van de zege te houden in Waregem. Heeft hij zondag meer geluk op weg naar Oudenaarde?

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Over ‘De Grote Drie’ kunnen we nu niet meer spreken, maar met Mathieu van der Poel en Tadej Pogačar staan er nog wel twee superkampioenen aan de start van de Ronde. Van der Poel heeft zich al ruimschoots bewezen in het Vlaamse werk, voor Pogačar is het zijn eerste Ronde van Vlaanderen. De Sloveen won dit jaar bijna elke koers waar hij aan het vertrek stond, maar dat wil niet zeggen dat hij ook in Vlaanderen even fietsles komt geven. De tweevoudige Tourwinnaar is nog altijd een beginneling op kasseien, al werd hij in 2018 vijftiende in de beloftenversie van de Ronde van Vlaanderen. Maar om hem dan meteen in een adem te noemen met Van der Poel…

En toch doen we er goed aan om Pogačar in het rijtje met topfavorieten te plaatsen, gezien zijn intrinsieke talent, stuurmanskunsten, leergierigheid, onverzettelijkheid en winnaarsmentaliteit. In Milaan-San Remo was hij als pure klimmer ook niet in het voordeel, maar wist hij de zwaardere klassiekerrenners wel tot het uiterste te drijven op de Poggio. De Ronde is als wedstrijd nog selectiever en dit speelt een renner als Pogačar alleen maar in de kaart. Wel zal hij zich beter moeten positioneren, wat dat kostte hem de kop in Dwars Door Vlaanderen. Hij bleek daarna ook mens, want in z’n dooie eentje kon hij het gat met het groepje-Van der Poel niet dichten. Toch herpakte hij zich en werd hij in de achtergrond toch nog tiende.

We verwachten hem dan ook op de voorposten, al kan een gebrek een ervaring hem wellicht nekken op de kritieke momenten. Gelukkig voor Pogačar kan hij in Vlaanderen rekenen op enkele ervaren ploeggenoten die het klappen van de zweep kennen. Dan denken we spontaan aan Matteo Trentin, die we normaal ook noteren voor een goede uitslag, en Mikkel Bjerg. De rappe Italiaan was in de eerste maanden van het seizoen ook uitstekend op dreef, maar heeft sinds zijn valpartij in Parijs-Nice moeite om zijn oude niveau te halen.

Kasper Asgreen – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma zwaait momenteel de scepter in de voorjaarsklassiekers, maar daarvoor was Quick-Step Alpha Vinyl de toonaangevende ploeg in het klassieke werk. De kaarten zijn echter opnieuw geschud en voorlopig komt de sterrenformatie van Patrick Lefevere er niet aan te pas. Fabio Jakobsen wist met een zege in Kuurne-Brussel-Kuurne nog wel wat te verbloemen, maar wat opvalt is dat Quick-Step in de breedte wordt weggereden door Jumbo-Visma. Ja, er is ziekte en er is pech. Maar het lijkt er toch vooral op dat Lefevere te laat heeft doorgeselecteerd in zijn ploeg. Quick-Step is tot op heden vrijwel onzichtbaar.

Toch kan de formatie zich vasthouden aan enkele lichtpuntjes. Kasper Asgreen, de man die vorig jaar de Ronde van Vlaanderen wist te winnen, koerst namelijk wel gewoon op niveau. De sterke Deen werd knap derde in Strade Bianche en was in de E3 en Gent-Wevelgem ook mee op de momenten dat er gekoerst werd. Asgreen moet voorlopig ook passen onder de verstikkende dominantie van Jumbo-Visma, maar dat wil niet zeggen dat hij zondag ook kansloos is voor de zege. In een koers als de Ronde van Vlaanderen draait het ook om ervaring en taaiheid en dat heeft 27-jarige Asgreen in overvloed.

De vraag is wel of de andere renners van de Quick-Step-roedel de opperwolf zo lang mogelijk kunnen bijstaan. Yves Lampaert is op de weg terug na een bijholteontsteking, maar de Belg verwacht pas in Parijs-Roubaix weer zijn topvorm te benaderen. Florian Sénéchal was in de laatste koersen wel op de afspraak, maar kende pech en kwam ook nog eens hard ten val in Gent-Wevelgem. Bij de inmiddels 36-jarige Zdeněk Štybar beginnen de jaren toch echt te tellen. Of slaagt de Tsjech er toch in om op het juiste moment te pieken? In Dwars Door Vlaanderen leek hij er bij tijd en wijle toch door te komen. Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij.

Matej Mohorič en Stefan Küng – foto: Cor Vos

Er zijn maar weinig renners die met Van der Poel en Pogačar naar de streep kunnen rijden. Anticiperen is dus het toverwoord en dat zullen Stefan Küng en Matej Mohorič wel in hun oren hebben geknoopt. De voor Groupama-FDJ uitkomende Zwitser was al derde in de E3 en ook in Dwars Door Vlaanderen (zesde) was hij niet bang om mee de koers te maken. Die optredens zullen hem hebben gesterkt in zijn overtuiging dat hij een koers als de Ronde van Vlaanderen kan winnen. Dat is ook nodig, want verder dan een 41ste plek (2017) kwam hij in zes eerder deelnames niet. Vorig jaar dwarsboomde een val hem nog.

Mohorič heeft al een monumentale zege op zak. De Sloveen van Bahrain Victorious was de beste in Milaan-San Remo. Hij kan de eerste renner sinds Eddy Merckx (in 1975) worden die in een jaar tijd Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen wint. Een mooi streven om naartoe te werken, maar ondenkbaar is het allerminst. De superdaler lijkt zijn beste vorm ooit te pakken te hebben en zette zijn sterke lijn na La Primavera voort. Hij werd namelijk vierde in de E3, die toch geldt als de mini-Ronde van Vlaanderen. In Gent-Wevelgem plakte hij daar nog een negende plek aan vast.

Trek-Segafredo brengt ook een zeer sterke ploeg aan de start van De Ronde, met Mads Pedersen en Jasper Stuyven als potentiële afmakers. Pedersen zit al maanden met de Ronde van Vlaanderen in zijn hoofd en liet in aanloop naar De Hoogmis mooie dingen zien. In 2018 werd hij, als 22-jarig broekie, al tweede in deze koers. De Deense wereldkampioen van 2019 is intussen vier jaar verder en lijkt beter dan ooit. Hij wisselt echter topresultaten (zesde in San Remo, zevende in Gent-Wevelgem) af met slechte dagen. Zowel in de E3 als in Dwars Door Vlaanderen kwam hij in het stuk niet voor. Is dat echt, of was dat verstoppertje spelen?

Stuyven kende zeker geen ideale aanloop naar de heilige Vlaamse wielerweek, de Leuvenaar had last van buikgriep, maar deed in Gent-Wevelgem weer nadrukkelijk mee om de zege. Stuyven schaamde zich na afloop voor zijn vierde stek, maar het kan wel een goede opmaat zijn richting Vlaanderen.

Tom Pidcock – foto: Cor Vos

Met Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) en Anthony Turgis (TotalEnergies) zijn er ook nog twee schaduwfavorieten. De Nederlander lijkt nog niet de topvorm van vorig jaar te hebben, maar behoorde in de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem wel tot de beteren in koers. Dat belooft voor zondag, al moet Van Baarle het wel hebben van een solo. Turgis, de nummer twee van Milaan-San Remo, kan wat meer gokken op zijn sprint, maar doet er toch ook verstandig aan om te anticiperen vooraleer grote kanonnen als Van der Poel en wellicht ook Pogačar zich met de debatten gaan bemoeien.

Maar na Dwars Door Vlaanderen moeten we daar wellicht toch ook nog een vierde topper bijplaatsen. Tom Pidcock kampte half maart nog met maagproblemen, maar is de laatste week plots uit de dood herrezen. De 22-jarige wereldkampioen veldrijden én olympisch kampioen mountainbiken testte zich in de voorfinale van Gent-Wevelgem nog zonder succes. Maar in Dwars Door Vlaanderen was het de kleine Brit die de uiteindelijke kopgroep op Berg Ten Houte deed vormen. In de finale was hij bijzonder bedrijvig en leek hij met veel panache te koersen. Hij werd uiteindelijk derde, maar neemt wel een tas vol hernieuwd vertrouwen mee naar Antwerpen.

Er staan nog meer sterke blokken aan de start. BikeExchange-Jayco rekent op Michael Matthews, die ziek moest opgeven in de Ronde van Catalonië, Luke Durbridge en Luka Mezgec. INEOS Grenadiers kan, naast Van Baarle, ook nog altijd Michal Kwiatkowski en Jhonatan Narváez uitspelen. De Ecuadoraan is dit voorjaar een van de smaakmakers. Ook Ben Turner is erbij, die dit voorjaar al veel indruk heeft gemaakt. Oud-winnaar Alberto Bettiol voert EF Education-EasyPost aan. De Amerikaanse formatie heeft met Jonas Rutsch en Michael Valgren nog twee ijzers in het vuur. BORA-hansgrohe rekent op Nils Politt, die in Dwars Door Vlaanderen voor de vroege vlucht koos, warempel overleefde en zo als vijfde eindigde.

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Intermarché-Wanty-Gobert zal het in de Ronde van Vlaanderen moeten doen zonder goudhaantje Biniam Girmay. De winnaar van Gent-Wevelgem is inmiddels weer in zijn thuisland Eritrea (waar hij overigens groots werd onthaald) om zich daar optimaal voor te bereiden op de Giro d’Italia. Het is aan Alexander Kristoff (winnaar in 2015), Andrea Pasqualon, Adrien Petit en Taco van der Hoorn om dit verlies op te vangen. Vooral de sterke Noor is altijd op de afspraak tijdens De Ronde. Naast zijn overwinning werd hij ook twee keer derde, twee keer vierde en twee keer vijfde. Zijn vorm belooft weer zo’n topresultaat.

Die andere Belgische ploeg, Lotto Soudal, zal het zonder echte afmaker moeten hebben van de aanval. Victor Campenaerts bewijst al heel het voorjaar over een heel deftig niveau te beschikken en kan mogelijk verrassen. Hij werd al vijfde in De Omloop, zesde in Le Samyn en vierde in Dwars Door Vlaanderen. Verder lijkt het daar ook te moeten komen van Tim Wellens en Brent Van Moer, de aangewezen renners om de koers te doen ontploffen, Florian Vermeersch kan zich wat meer wegstoppen, maar hij kwam wel twee keer ten val in Dwars Door Vlaanderen.

Astana Qazaqstan is door het wegvallen van kopman Alexey Lutsenko, de Kazach brak een week geleden op training zijn sleutelbeen, wat onthoofd. Het zal nu vooral moeten komen van Gianni Moscon, vergeefs op zoek naar zijn beste vorm. Bob Jungels koerst momenteel ook onder zijn niveau, maar kan het excuus inroepen dat hij op de weg terug is na een langere periode van gezondheidsproblemen. Niki Terpstra (TotalEnergies) en John Degenkolb (Team DSM) boekten in het verleden grote successen in het klassiekerwerk, maar dat zijn inmiddels wel vervlogen tijden. Of zien we ze zondag nog een keer schitteren?

Greg Van Avermaet – foto: Cor Vos

Tot slot is het afwachten wat de twee kopmannen van AG2R Citroën, Oliver Naesen en Greg Van Avermaet, in dit veld kunnen bewerkstelligen. Van Avermaet werd dit jaar al derde in Omloop Het Nieuwsblad en reed zeker geen onverdienstelijke Gent-Wevelgem en Dwars Door Vlaanderen, maar in zijn hoogtijdagen hoorde de klassiekerspecialist altijd bij de beteren in het voorjaar. Naesen was vierde in de Omloop, maar werd ziek in Parijs-Nice en sindsdien loopt het allemaal niet meer zo crescendo. In Dwars Door Vlaanderen viel hij hard en gaf hij op. Naesen is een vraagteken.

De volgende namen willen we u ook niet onthouden: Rasmus Tiller (Uno-X), Dylan Teuns, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) en Iván García en Alex Aranburu (Movistar). En Søren Kragh Andersen dan? De renner van Team DSM, een van de hoofdrolspelers in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem, zou aanvankelijk niet deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen. De Deen is echter toch op het laatste moment opgeroepen als vervanger van Nils Eekhoff en is zeker een van de kanshebbers. Peter Sagan is er dan weer niet bij: de winnaar van 2016 kampt met een vormcrisis en voelt zich niet klaar voor een koers als de Ronde van Vlaanderen. Net als Israel-Premier Tech, dat kampt met te veel ziektegevallen. Een bittere pil voor onder meer Sep Vanmarcke.

Update: Søren Kragh Andersen voelt zich niet goed en moet in extremis passen voor de Ronde van Vlaanderen. 


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Christophe Laporte, Kasper Asgreen
** Tadej Pogačar, Stefan Küng, Matej Mohorič
* Tom Pidcock, Mads Pedersen, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle

UpdateWout van Aert definitief niet van start in Ronde van Vlaanderen

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Na het droge, aangename voorjaarsweer van de voorbije weken is het zondag wat koeler. Bovendien kunnen er in de omgeving van Antwerpen en Oudenaarde enkele buien vallen. Het wordt maximaal tien graden. Met windkracht twee á drie waait het niet extreem hard.

De Ronde van Vlaanderen is van bij de start live te volgen via Sporza (vanaf 9.15 uur op Eén) en de Eurosport Player. Eurosport 1 schakelt in om 11.00 uur en de NOS begint nog wat later. Kun je niet kijken? Geen probleem. WielerFlits voorziet je in een liveblog, waardoor je geen moment hoeft te missen.


Dit artikel delen:

116 Reacties

Ab Normaal 31 maart 2022 om 12:38

Ook apart dat Küng meer sterren krijgt dan Mohoric en Benoot helemaal geen.

Ik denk eerder:

**** Van Aert
*** Van der Poel, Pogacar
** Asgreen, Laporte, Pidcock
* Mohoric, Benoot, Küng, Pedersen

Koersverloop zal het bepalen. Matje zal alleen reageren op een uitval van Wout, niet op Pogacar, Laporte of Benoot denk ik.
Maar misschien proberen Pog en Poel al wel Laporte en Benoot eerder kwijt te spelen. Al denk ik niet dat dit lukt. En hoe sterk zijn Pidcock, Mohoric en Küng?

0
adelaarvanantwerpen 31 maart 2022 om 12:53

**** VDP
*** WVA en Asgreen
** Pidcock, Pogacar en Laporte
* Mohoric, DVB, Benoot en GVA

Van der Poel boven Van Aert omdat ik denk dat zij op de klimmetjes gelijkaardig zullen zijn maar dat VDP sneller zal zijn in de sprint. Asgreen is de titelverdediger en lijkt mij niet zoveel minder dan vorig jaar. De twee sterren kandidaten zie ik een topdag wel winnen. Laporte door zijn ploeg, Pidcock mss in een sprint en Poga op een van de hellingen. De een sterren kandidaten zie ik de koers niet winnen maar kunnen wel meedoen voor het podium. DVB en Mohoric door hun grote hardrijderskwaliteiten, Benoot door zijn ploeg en GVA door zijn sterke laatste km’s in een 250 km koers.

0
bartp25 31 maart 2022 om 13:18

Zieke Van Aert mist verkenning en moet vrezen voor Ronde van Vlaanderen bron NOS

0
bartp25 31 maart 2022 om 13:19

Team Jumbo-Visma cycling
@JumboVismaRoad
#RVV22

Wout van Aert is not feeling well, so he will not join the Tour of Flanders recon. His participation in the Tour of Flanders is unlikely.

0
chasse patat 31 maart 2022 om 13:57

iedereen ging er vanuit dat TJV de sterkste ploeg was die de koers in handen zou nemen. Ik ben benieuwd naar jullie mening welke ploeg nu de koers moet gaan dragen? Ik neig naar Ineos, maar vraag mij af of ze niet allemaal naar elkaar gaan kijken.

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2022 om 14:05

Alpecin.

MvdP is nu papieren topfavoriet in de koers die hem het best ligt en als snelste aankomer. Een eventueel uitvallen van van Aert stuwt de verantwoordelijkheid naar hem en zijn team toe, Laporte, Benoot, Asgreen, Pedersen, Mohoric zullen durven te gokken wanneer Pogacar er onherroepelijk vroeg vandoor gaat en Matje het gat laten dichten.

Ineos acht ik wel in staat om de helpende hand toe te steken trouwens, Pidcock is toch een wat a-typisch en minder beredenerend coureur. Daar ligt de combine.

0
Barry Batsbak 31 maart 2022 om 14:06

TJV is nog steeds de sterkste ploeg in koers en heeft met Laporte en Benoot 2 zeer reëele kanshebbers voor de zege in huis. Situatie onveranderd. Misschien zelfs alleen maar interessanter omdat deze heren misschien wel durven te pokeren nu de allergrootste druk van de ketel is bij afwezigheid van de absolute topfavoriet.

0
Jooop 31 maart 2022 om 14:10

Benieuwd hoe ze dat gaan oppakken. Alpecin neemt nooit graag die rol op zich en ze zijn een stuk minder sterk dan Jumbo Visma. Vermoed dat we inderdaad zullen zien dat VDP veel aangekeken wordt. Wellicht een goed scenario voor VDP als Pogacar er vroeg op uittrekt en ze met een klein groepje eenlingen op pad kunnen om het onderling uit te maken. Pogacar en VDP lijken het goed met elkaar te kunnen vinden.

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2022 om 14:23

Dat goede vinden is natuurlijk relatief in koers. Pogacar schuwt geen enorme solo en al helemaal niet nu er hoogstwaarschijnlijk getwijfeld zal worden in de achtervolging. Als outsider zou ik proberen weg te zijn pakweg 5 k voordat Pogacar aangaat.

0
Arie M 31 maart 2022 om 14:42

Moeten ze natuurlijk wel ff checken bij Pogacar waar die precies gaan zal

0
Merlinappa 31 maart 2022 om 14:36

Campenaerts mag toch zeker wel een sterretje krijgen van mij. Toch al vrij vaak voorgekomen dat iemand met tijdrijderscapaciteiten solo over de meet komt.

0
Jeroen 31 maart 2022 om 14:53

Rickaert gaat wel gemist worden bij Alpecin. 1e 200km ideaal om Mathieu uit de wind te houden en geen energie te laten verspillen.

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2022 om 15:32

Voor de outsiders is het natuurlijk wel leuk. Het is volledig onduidelijk wie de koers dragen gaat dus nog vóór de muur zal er de overtuiging zijn dat vluchten loont en ver dragen kan. De koers is wat dat betreft steelbaar, vaak zijn dat de leukeren.

0
Barry Batsbak 31 maart 2022 om 16:01

Welke muur? De Taaienmuur? Koppenmuur? Oude Kwaremuur?

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2022 om 16:12

Ze hebben toch wel de muur op 95 k vd meet er in? Of heeft de burgemeester van Geraardsbergen één van die Vipdiknekken in zijn culinaire pens geschopt?

EDIT : T3r1ng ja, niet in het parcours, wat een farce. Die was nou net zo leuk in ongeveer dezelfde rol als het bos in Roubaix.

0
Verweggistan 31 maart 2022 om 22:03

Die hellingen en kasseistroken op een rij in dat kadertje, ieder jaar weer prachtig. Bijna poëzie.

0
Tandje erbij 31 maart 2022 om 22:41

TJV heeft met Benoot en Laporte 2 Seppen van Marcke binnengehaald. Top 10 gaat regelmatig lukken, winnen niet.

0
Cyclingfever 31 maart 2022 om 23:21

Ik kijk er vooral van op welke sterke ploeg ineos meebrengt. Haast allemaal renners die de koers kunnen kleuren. In de breedte sowieso de sterkste. Verder gok ik op pogacar. Madouas zie ik bij fdj de sterkste en benieuwd of benoot/Laporte zich wil opofferen voor de andere in ’the heat of the moment…

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 31 maart 2022 om 23:23

Meest voorspelbare winnaar: De bolle rug van MvdP
Meest sympathieke winnaar: De halve voortand van Vicksnor
Meest taaie winnaar: De glimlach op de mondhoek van Asgreen
Meest volhardende winnaar: De zadelhoogte van Tiesj Benoot
Meest waarschijnlijke winnaar: Dat plukje haar uit de helm van Pogiboy
Meest niet-gemiste-niet-winnaar: De helm met vleugeltjes aan de kapstok van WvA
Meest neutrale gevoelens opwekkende winnaar: Het blosje op de wang van Küng
Meest onderuitgezakte winnaar: Het zadel van Mohorič
Meest Franck Ribéry zijnde winnaar: De broer van Christophe Laporte
Meest on-Italiaanse winnaar: De werklust van Trentin
Meest glimmende winnaar: De oorbellen van Matthews
Meest volle winnaar: De buik van Kristoff
Meest koude winnaar: het bloed van Pedersen
Meest kleine winnaar: de cockpit van Pidcock
Meest sierlijke winnaar: de houding van Van Baarle
Meest agressieve winnaar: de kopstoot van Moscon
Meest stiekeme winnaar: de turbo van Turgis
Meest geharde winnaar: die cowboy kop van Van Avermaet
Meest voor de tweede plaats gaande winnaar: het buikje van Tratnik (na Kristoff)
Meest vervelend zoemende winnaar: de eendagsvlieg van Bettiol
Meest vriendelijk glimlachende winnaar: de voortanden van Taco
Meest opgelapte winnaar: de huid van Vanmarcke
Meest ver van huis zijnde winnaar: de reuzenschildpad van Navaéz
Meest onregelmatige winnaar: het syndroom van Wellens

Ach, zo veel mogelijkheden, zo veel kansen…. Maar het zal die Markus Pajur wel weer worden…..

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2022 om 23:58

Mooi, mooi, mooi, bis, bis.

0
Kopinkas 1 april 2022 om 07:32

Heerlijk, hulde! Wel benieuwd hoe koud dat bloed van Pedersen het durft spelen.

0
Alfons Haavers 1 april 2022 om 08:00

Geen extra huid van Vanmarcke op de wegen van de Ronde dit jaar, zijn team is maar met 2 en start niet.

0
Jooop 1 april 2022 om 21:40

Tof !

0
FDJ 1 april 2022 om 08:59

Nu Van Aert er hoogstwaarschijnlijk niet bij is, hoop ik op Laporte. Wat een voorjaar rijdt hij. Hoeft tevens voor weinigen bang te zijn in de sprint.

Zondag zelf paraat op de Kwaremont. Vlaanderen mag natuurlijk niet ontbreken nadat Roubaix, Amstel, Waalse Pijl en Luik al bezocht zijn. Heel benieuwd.

0
Romāns Vainšteins 1 april 2022 om 09:34

Volgens mij is de afzink na de Kwaremont richting Pater, dat lange stuk waar ze eerste helemaal naar beneden en vervolgens weer omhoog gaan, een prachtig stuk om alles op een zakdoek achter elkaar aan te zien rijden. Wellicht beter dan tussen de kudde op de klim zelf.

Ik zou zeker 1 passage, de laatste, daar ergens op een ultiem overzichtspunt gaan staan. Mocht ik het geluk hebben om te kunnen :(

0
FDJ 1 april 2022 om 09:55

Ik ga onderaan op de kwaremont staan. Daar schijnt het relatief rustiger te zijn. Tussen al die hossende feesttent lui zie je mij niet haha.

0
Kopinkas 1 april 2022 om 12:47

Ach, Wout, bezint eer ge begint
Ge wou het deze keer zo erg
Dat ge zelfs wegbleef van het witte grind
En al die weken als een pater op een
berg
Ver weg van thuis, en vrouw en kind
Totdat een virus, laf als de wind
U nu zelfs weghoudt van de Paterberg…

0
josemanuelfuente 1 april 2022 om 13:13

Zijn er mensen die de complete voorbeschouwing lezen?

0
Romāns Vainšteins 1 april 2022 om 13:31

Wat wil je weten?

0
Panache 1 april 2022 om 16:49

Ik denk slechts weinigen josemanuelfuente. Zelf lees ik enkel artikelen over randzaken, als het koers betreft: sterverdeling en dan door naar de reacties waar je dan steevast een of andere oud Oost-Europese wielrenner zijn rap ziet plaatsen.

0
Retro Lex 1 april 2022 om 13:56

Ik lees de voorbeschouwing nooit, veels te lang. Ik scroll meteen door naar de favorieten. En de de comments

Ik kijk graag deze voor- en nabeschouwingen van Lantarne rouge
https://www.youtube.com/watch?v=dWANs0R7C_Y

0
Jean Dumas 1 april 2022 om 14:06

Dit is leuk. Niet dat het iets uitmaakt: http://a.msn.com/02/nl-nl/AAVIr5e?ocid=st

0
Romāns Vainšteins 1 april 2022 om 14:15

Hij heeft ook groot gelijk. Persoonlijk stem ik net zo lief op NOS als op Sporza af. Dat Ducrot vaak onzin lult compenseert hij met sympathie en zoetgevooisd stemgeluid.

0
Jean Dumas 1 april 2022 om 15:40

De NOS zou nooit zeggen: donderstraal op. Het is gewoon niet tegen kritiek kunnen, met als resultaat een onprofessionele reactie.

0
platteprijs 2 april 2022 om 09:40

Op zich heeft hij nog wel een goed idee helemaal op het einde: “ga hier zelf zitten.” Afgezien van of iemand een tv-stem heeft, denk ik dat veel flitsers deskundiger commentaar kunnen leveren dan Ducrot.

0
bartp25 1 april 2022 om 15:03

TJV nog altijd niet de knoop doorgehakt, zou dat nou positief of negatief zijn.
Voelt die zich wat beter en daarom nog niet de knoop doorgehakt?

0
Jean Dumas 1 april 2022 om 15:42

Je moet de knoop doorhakken, anders ken je je ploeggenoten niet.

0
Remco metselaar 1 april 2022 om 15:30

Ik denk dat Turgis een hele grote kans maakt

0
Keltador 1 april 2022 om 15:46

Off topic: iemand enig idee of er leuke cafés zijn in Utrecht/Amsterdam waar de Ronde uitgezonden wordt? Ken enkel een leuk wielercafé in Eindhoven, maar voor de rest..

0
Keltador 1 april 2022 om 16:45

Thanks @Verweggistan

0
Agnolutto 1 april 2022 om 23:51

Fijne uitgebreide voorbeschouwing. Verwacht veel van Ineos. Die moeten met zo’n ploeg de anderen flink onder druk zetten in de pre-finale.

0
platteprijs 2 april 2022 om 09:52

Idd Ineos heeft 4 goede renners voor de finale: Van Baarle, Pidcock, Turner en Narvaez. Geen enkel ander team haalt dit.

0
platteprijs 2 april 2022 om 09:54

Het lijkt erop dat Soren Kragh Andersen bij DSM toch aan het vertrek staat.

0
vanuit de kantlijn 2 april 2022 om 15:30

Beter zeg je aan de start, vertrek en DSM roepen de nodige associaties op. Maar leuk dat ie start. Een beetje SKA kan nooit kwaad. Die zou er morgen weleens mooi tussendoor kunnen schaatsen.

0
platteprijs 2 april 2022 om 17:53

@Kantlijn :)

0
Dikke Vrouw 2 april 2022 om 21:14

Matje , kasper, christopher mijn top 3

0
Joop Zoetemelk 2 april 2022 om 21:35

Ik denk dat MvdP op 10 verschillende manieren kan winnen.
Ik denk hij het gemakkelijkste wint door simpel weg te volgen en aan te vallen op de laatste beklimming.
Wie wil er nou sprinten tegen een MvdP?

De oscarito “freire” style eens handhaven dan wint hij elk jaar 1 a 2 grote klassiekers.

Volgens mij weet MvdP hoe hij WvA moet kloppen en denk daarom dat hij de snelste is 8/10x.

0
vanuit de kantlijn 2 april 2022 om 21:46

Asgreen wil wel tegen hem sprinten….

0
paapke 3 april 2022 om 08:20

Mooi. In het profielkaartje staat Marlboroughstraat ipv Mariaborrestraat.

0
Bozar 3 april 2022 om 13:14

Dat zijn twee verschillende straten he :)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone