Rapportcijfers 2021: Trek-Segafredo

Rapportcijfers 2021: Trek-Segafredo

Stuyven maakte het seizoen in maart al geslaagd - foto: Cor Vos

donderdag 18 november 2021 om 19:39

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlitsde WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. We gaan verder met de twaalf op die ranglijst en dat is Trek-Segafredo.

In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Doelen 2021
Trek-Segafredo begon met nagenoeg dezelfde selectie aan 2021 dan het jaar ervoor. Enkel Richie Porte, Pieter Weening en Will Clarke vertrokken en daarvoor in de plaats kwamen drie jonge talenten en Amanuel Ghebreigzabhier. De hoofdlijnen voor de ploeg bleven ook nagenoeg gelijk. Scoren met Jasper Stuyven, Mads Pedersen en Edward Theuns in de Vlaamse klassiekers. Eentje winnen was de ambitie.

Bauke Mollema wilde dan weer meedoen om de zege in de Ardennenklassiekers. Voorts mikte de ploeg met Vincenzo Nibali op een goed klassement in de Giro, wilden ze voor ritzeges gaan in de Tour de France en kreeg Giulio Ciccone kansen als kopman in de Vuelta a España, zonder daar een resultaat op te plakken.

Pedersen pakte de zegeruikers dit voorjaar al in Kuurne – foto: Cor Vos

Klassiekers: 7
De klassiekers begonnen voor Trek-Segafredo niet heel denderend. Maar in de derde wedstrijd van twaalf die wij voor dit onderdeel hanteren, was het raak. Jasper Stuyven was in de diepe finale van Milaan-San Remo de sterkste en slimste, waarmee de Belg een monumentale zege voor de Amerikaanse ploeg boekte.

In de Ronde van Vlaanderen werd diezelfde Stuyven ook nog een keer vierde, nadat hij ook al tiende was in Dwars door Vlaanderen, maar verder was het niet heel denderend voor het Amerikaanse team. Bauke Mollema zette met een achtste plek in Luik-Bastenaken-Luik zijn beste resultaat neer. Desondanks verdient een monumentale zege een ruime voldoende.

Grote rondes: 5
Na een derde plek in de Tour de France van 2020 en een zevende plaats in de Giro d’Italia van datzelfde jaar, was dit seizoen voor Trek-Segafredo lachen als een boer met kiespijn. Met oudgediende Vincenzo Nibali werd op het klassement in de Giro gemikt, maar de ervaren Siciliaan kwam niet verder dan een teleurstellende achttiende plek. Ritzeges werden er niet geboekt, al moest Giulio Ciccone op de gravelaankomst op Campo Felice alleen Egan Arley Bernal voor zich laten.

In de Tour de France was Bauke Mollema op een twintigste plek de best geklasseerde renner van de ploeg van Luca Guercilena. Daar kwam de Nederlander echter niet voor, hij wilde namelijk een rit winnen. In etappe veertien slaagde hij daar wonderwel in, door solo aan te komen in Quillan. Daarmee was de Tour ook direct geslaagd.

In de Vuelta a España kwam Quinn Simmons in de negentiende etappe het dichtst bij ritwinst; in een sprint met zeven moest hij Magnus Cort en Rui Oliveira voor zich dulden. Ciccone was op zijn beurt bezig aan een goede Vuelta, tot zijn opgave in de achttiende etappe. Mooie opsteker: jonge klimmer Juan Pedro López werd knap dertiende in het eindklassement. Maar al bij al weegt de Giro toch door en dus komt de ploeg hier uit op een kleine onvoldoende.

Mollema redde het grote ronde-deel met een ritzege – foto: Cor Vos

Overige wedstrijden: 7
Nadat de zegeteller voor Trek-Segafredo de laatste twee seizoenen was blijven hangen rond de tien zeges, deden ze dat dit jaar een stuk beter. Er werd niet minder dan negentien keer gewonnen, al moeten we daarbij wel zeggen dat die ritzege in de Tour en Milaan-San Remo de enige zeges op WorldTour-niveau waren.

Mads Pedersen was met drie zeges diegene met het grootste aandeel daarin. Hij won Kuurne-Brussel-Kuurne en ritten in de rondes van Noorwegen en Denemarken. Gianluca Brambilla, Quinn Simmons en Vincenzo Nibali sloegen doorslaggevende dubbelslagen in respectievelijk de Tour du Haut-Var, Tour de Wallonie en de Giro di Sicilia.

Mollema won voor het eerst in zijn carrière overigens drie keer in één jaar. Hij won onder andere de Trofeo Laigueglia en was enige tijd later ook tweede in de GP Industria & Artigianato. Datzelfde resultaat behaalde Mads Pedersen in de Bredene-Koksijde Classic. Dubbel Lets kampioen Toms Skujiņš was dan weer vijfde in de Brabantse Pijl en in het tweede deel van het jaar werden zevende plekken behaald in de Bretagne Classic (Stuyven) en de Giro dell’Emilia (Mollema), terwijl de Belg ook nog goed was voor een derde plek in Parijs-Tours.

In het rondewerk van de WorldTour bleef de Amerikaanse ploeg echter achter. De beste resultaten: zesde in de UAE Tour (Mattias Skjelmose), negende in Tirreno-Adriatico (Vincenzo Nibali) en zevende in de Benelux Tour (Jasper Stuyven). Toch zorgt het succes in het eendagswerk voor een ruime voldoende.

Eindcijfer: 6,3
Alles bij elkaar opgeteld komt de ploeg uit op een kleine voldoende en dat is grotendeels te wijten aan de enigszins mislukte Giro d’Italia, toch wat grote rondes betreft het hoofddoel van de ploeg. Bauke Mollema wint weliswaar een etappe in de Tour, maar met het materiaal dat Trek-Segafredo voor het rondewerk heeft mag je toch iets meer verwachten.

In de overige wedstrijden kwam de ploeg voldoende naar voren en werden er ook veel meer zeges behaald dan de laatste twee seizoenen. Kwaliteit gaat echter boven kwantiteit en dan is die Tour-ritzege van Mollema en La Primavera voor Stuyven als enige twee WorldTour-overwinningen misschien toch iets te weinig.

De Haai beet op zijn eigen Sicilië nog eens van zich af, zijn laatste beet? – foto: Cor Vos


Er zijn ook polls geplaatst bij de Rapportcijfers 2021 van Team DSMQhubeka NextHashTeam BikeExchangeLotto Soudal, EF Education-NippoCofidisIntermarché-Wanty Gobert en Astana-Premier Tech. Klik op de desbetreffende ploeg, scroll in het artikel naar onderen en stem.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Geel Zwarte Bril 18 november 2021 om 07:58

Een 6 is geheel op zijn plaats. Maar ze moeten blij zijn dat ze nu ook afscheid hebben genomen van Nibali. Nu hopelijk lekker aanvallen. Trek heeft volgens mij best wel wat budget, maar blijft een groep van vrijbuiters. Zouden ze niet eens een echt klim team kunnen opstellen in een Grote ronde.

0
jooprioolpijp 18 november 2021 om 12:36

Dat is een keuze, zonder kopman die zware bergetappes kan afmaken heeft een klimteam weinig zin. Dan kun je beter inzetten op rittenkapers die goed een berg over komen. Ze kunnen m.i. beter ophouden grote namen op retour te kopen (Nibali, eigenlijk Porte ook al).
Oh ja, cijfer. 6+ lijkt me gezien de resultaten redelijk voor een team dat op individuele uitschieters inzet.

0
Marik 18 november 2021 om 08:54

Mixed feelings inderdaad, ik kan me wel vinden in een 6,5. Het waren hoge toppen en diepe dalen op sommige momenten.

0
lampje 18 november 2021 om 08:58

Ik vind de giro prestatie van Ciccone toch wat onderbelicht. Tot zijn val was hij echt aan een prima ronde bezig.

Vooral op het gebied van massasprints viel dit team tegen. Ook in de eendagswedstrijden soms als runderen gereden doordat ze elkaar niets gunden.

0
Michelangelo 18 november 2021 om 09:05

Kan me prima vinden in dit cijfer deze keer. Met MSR gewoon een dikke vis, maar verder heel vaak “net niet”. Zeker ook omdat het qua allure toch echt wel een grote ploeg is.

0
John Bidon 18 november 2021 om 09:23

Vind dat wel meevallen met de allure. Voor mij is toch een ploeg waar renners met een aflopende carriere nog wat jaren proberen te cashen of waar renners naar toegaan die denken dat ze A klasse zijn maar eigenlijk toch een subtopper blijken.

Ook lijkt er van de buitenkant weinig team spirit te heersen. Lijkt allemaal eilandjes van personen of einzelgangers daar.

Ben persoonlijk ook geen fan van deze ploeg (voormalig Leopard/radioshack), maar al met al een aardig seizoen voor dit vreemdelingen legioen. Mager zesje.

0
Mwielerfan 18 november 2021 om 22:40

Eens met het eindcijfer inderdaad. Allure is echt wel van jaren terug alweer, voor mijn gevoel

0
Romāns Vainšteins 18 november 2021 om 09:36

Ik vind TREK juist wel een leuk team met gezonde koerswijze die niet echt heel ver van die van EF af ligt. Dit jaar was het wat schokkerig maar wel met genoeg goede resultaten voor een 6.5

0
Wheely 18 november 2021 om 09:46

En ze hebben ook nog eens de dubbel Lets kampioen in huis natuurlijk…

0
Wheely 18 november 2021 om 09:37

De cyclocross fietsjes van Trek doen het dit seizoen een stuk beter.

0
Wheely 18 november 2021 om 09:44

Opmerkelijk dat feitje van Mollema trouwens, zijn meest overwinningen in een seizoen ooit. Alhoewel hij in 2019 naast Lombardije en Japan ook twee keer met de mixed relay wist winnen.

0
thorsen 18 november 2021 om 09:52

Het blijft een vreemde redenatie, dat die Giro steeds maar blijft terug komen in het verhaal. 2 WT overwinningen in een heel jaar voor een ploeg als Trek, dat vind ik dan een betere basis om kritiek op te hebben.

0
Mwielerfan 18 november 2021 om 22:39

Inderdaad dat is een stuk beter argument dan dat iemand eind dertig niet meer meekan.

0
EducationSecond 18 november 2021 om 09:54

Van mij had een vol punt hoger mogen zijn. Als een ploeg als Trek een Monument binnensleept, is dat echt een groot succes. En daarnaast nog 4e en 8e in 2 andere monumenten!

Verder vind ik de grote rondes wel iets beter dan hier beschreven. Zoals eerder genoemd reed Ciccone erg goed, en als ik mij niet vergis heeft Elissonde ook de leidertrui gedragen in de Vuelta.

Alleen in de massasprints had het echt beter gemogen, met Mosschetti, Pedersen en Theuns.

0
Panache 18 november 2021 om 10:12

In de 5 monumenten 1e, 4e, 8e, 13e, 25e dan zou ik de klassiekers zelf wel wat hoger waarderen dan een 7. Prima voorjaar, leuke Giro (zonder resultaat), geslaagde Tour met ritwinst. Trek heeft in geen enkele niche van het wielrennen een renner die tot de beste 5 van de wereld hoort, dus dan is winnen gewoon heel erg lastig. Ik geef een 7,1.

0
Verweggistan 18 november 2021 om 10:27

Dat cijfer voor overige wedstrijden is wat hoog, vooral omdat ze in WT wedstrijden weinig hebben laten zien.

0
Wheely 18 november 2021 om 12:48

Dankzij punten uit het pretpakket toch een mooi cijfer. Zo kan het dus ook.

0
VengaVengaVenga 18 november 2021 om 11:21

Ik vind de score voor de Giro wel een gevalletje scorebordjournalistiek. Trek was één van de aantrekkelijkste ploegen van de ronde, maar alles zat tegen. Nibali was niet op niveau (komt hij dat ooit nog), maar Ciccone was de beste bergop na Bernal. Echt zijn ontdekking als ronderenner. Zonder zijn val had hij sowieso top 10 gereden.

Mollema heeft het nog 45x geprobeerd in een ontsnapping in de Giro, maar het halve peloton reed op zijn wiel. Niet gek natuurlijk als recente winnaar van Il Lombardia. Maakt het eigenlijk nog knapper dat hij een typische vluchtersrit won in de Tour. Een rit waar een half peloton wilde winnen.

Een 7 lijkt me daarom meer op zijn plaats

0
FDJ 18 november 2021 om 19:26

Ciccone was goed, maar er waren bergop zeker renners beter. Denk aan een Yates. Bernal vertoonde zelf ook behoorlijk scheurtjes in de laatste week.

0
MACC 19 november 2021 om 09:46

Het HALVE peloton reed op z'n wiel?? Wat is dan te zeggen van de masterclass van Van Aert in de klassiekers? Of zijn zege op de Ventoux? En Ciccone is ook niet beter dan Bernal of Yates hoor…

0
Sjaak P 18 november 2021 om 13:14

Met die paar mooie overwinningen, en best leuk in TV-beeld gereden, is die 6,3 een terecht cijfer. Van de namen Nibali, Pedersen en Mollema verwacht je misschien meer, maar de Haai is na de Giro natuurlijk klaar, en voor de rest rijden ze als vrijbuiters.
Neem de Ventouxrit die WvA won. Ellisonde en Mollema veel in beeld, leuk 2 en 3, maar ook uit het wiel gereden door een flandrien. Mooi resultaat, of ondermaats voor een ploeg als Trek? Ik denk dat de sponsor blij was, en de fans zagen een puike wedstrijd.

0
Covadonga 18 november 2021 om 20:19

Met MSR een dikke vis. Dan is een 6 te laag. Van mij daarom een 7; afronding naar boven vanwege het niet al te hoge budget.

0
Mwielerfan 18 november 2021 om 22:36

Heel raar om een een pr verhaal over klassement vvan nibali zo serieus te nemen. Welke ploeg gaat nou roepen dat z’n kopman nog met rebellin reed en te oud is en dat ze het wel zien? Natuurlijk doen ze alsof ze er nog in geloven. En waarom zou ritzege in tour niet het hoofddoel zijn? Als de giro dat echt was, hadden ze daar dan hun top knechten geen gestuurd? Nee alleen hun mega oude kopman. Nibali zelf overigens prima jaar met ereplaats in tirreno

0
Martijn Arensman 19 november 2021 om 17:39

2 Worldtour overwinningen? 6,5??

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone