Rapportcijfers 2021: Cofidis

Rapportcijfers 2021: Cofidis

Viviani's seizoen in een foto samengevat - foto: Cor Vos

maandag 15 november 2021 om 16:45

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlits de WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. Vandaag de beurt aan de eerste Franse WorldTour-equipe: Cofidis.

In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Doelen 2021
Na een desastreus verlopen coronaseizoen 2020, stelde teammanager Cédric Vasseur een aantal concrete doelen voor Cofidis. De kredietverstrekkersploeg wilde graag voor het eerst sinds dertien jaar (!) weer een etappe winnen in de Tour de France. Guillaume Martin was daarvoor de aangewezen persoon. Daarnaast zette Vasseur in op niet minder dan twintig zeges.

Voorts wilde hij dat er meer renners in de top-100 van de UCI World Ranking zouden komen te staan. In 2020 lukte dat alleen Martin, die als achttiende eindigde op die ranglijst. Een aantal mooie, concrete doelen van Cofidis om een goede beoordeling op los te laten.

Laporte sprint naast Van Aert in de Ronde van Vlaanderen om plek vijf – foto: Cor Vos

Klassiekers: 6
Op voorhand waren de klassiekers voor Cofidis geen hoofddoel en er werd zelfs met geen woord over gerept. Toch kwam de Franse ploeg hier goed voor de dag en dat is eigenlijk bewerkstelligt door één renner. Christophe Laporte liet namelijk een heel sterke indruk achter in de klassiekers. Hij zorgde daar dan ook voor een significante bijdrage in de exposure van zijn sponsor.

In de finales van verschillende wedstrijden toonde hij veel meer te zijn dan een sprinter. Hij schuwde het werk in de (voor)finales niet en dat leverde prima resultaten op: dertiende in Omloop Het Nieuwsblad, tweede in Dwars Door Vlaanderen, elfde in de Ronde van Vlaanderen en zesde in Parijs-Roubaix; goed voor een voldoende.

Grote rondes: 5
In de grote rondes sloeg Cofidis geen modderfiguur. Elia Viviani koos voor de Giro d’Italia, maar daar kon hij geen potten breken. Verzachtende factor is dat hij aan het begin van het jaar met hartproblemen kampte en hij zich vooral voorbereidde op de Olympische Spelen (waar hij als titelverdediger uiteindelijk brons pakte op het Omnium).

De Italiaanse topsprinter won geen enkele rit, maar Victor Lafay deed dat vanuit een vlucht wel. Hij won de bergrit naar Guardia Sanframondi. In de laatste week was Simone Consonni nog twee keer dichtbij. In de achttiende rit werd hij bijvoorbeeld tweede achter Alberto Bettiol. Waar Consonni in de Giro op plek 110 de eerste Cofidis-renner in het klassement was, ging dat in de Tour een stuk beter.

Martin eindigde namelijk als achtste in La Grande Boucle. Een knap resultaat van Le Professeur, maar dicht bij ritwinst was de ploeg eigenlijk nooit – ondanks een tweede plek voor Laporte in de negentiende etappe. Ook de Vuelta a España was op dat vlak niet oogstrelend, want alleen Jesús Herrada realiseerde een podiumplek (tweede) in de veertiende rit. Wel zorgde Martin met zijn consistentie voor plek negen in het eindklassement. Toch een onvoldoende op dit vlak, want die ritzege in de Tour kwam er niet.

Guillaume Martin reed twee goede, consistente grote rondes – foto: Cor Vos

Overige wedstrijden: 4
Cofidis kende in 2020 dus een dramatisch seizoen. Hoewel het dit jaar veel beter was, was het nog steeds niet goed. In totaal werden er twaalf zeges geboekt, waarvan negen op .1-niveau. Voor een WorldTour-ploeg is dat gewoonweg niet goed. Winst in GP de Fourmies (Viviani) en GP de Wallonie (Laporte) gelden als 1.Pro-koers als belangrijkste zeges naast de ritoverwinning van Lafay in de Giro.

Er werden weliswaar een aantal, vooral Franse 1.1-koersen gewonnen (Cholet-Pays de la Loire, Mercan’Tour Classic Alpes en GP d’Isbergues, naast het Circuit de Wallonie in België), maar dat hadden er een aantal meer moeten zijn.

Er waren ook nog tweede plekken in Tro-Bro Léon (Piet Allegaert), Paris-Camembert (Pierre-Luc Périchon) en La Route Adélie de Vitré (Emmanuel Morin) en derde plaatsen in La Polynormande (Anthony Pérez), Classic Grand Besançon Doubs (Axel Zingle) en de GP du Morbihan (Viviani), maar dan waren die twintig zeges nog niet behaald.

Jempy Drucker (Luxemburg) en Jésus Herrada (Spanje) pakten beiden zilver op de nationale kampioenschappen op de weg. In het overige WorldTour-rondewerk noteren we alleen een negende plek in de UAE Tour (Rubén Fernández) en een zesde plaats in Parijs-Nice (Martin).

Eindcijfer: 5
Drie hoofddoelen gezet aan het begin van 2021 en er slechts eentje behaald. Er stonden dit jaar namelijk vier renners van Cofidis in de top-100 van de UCI World Ranking. Dat waren Laporte (41ste), Martin (49ste), Viviani (68ste) en Jésus Herrada (98ste). Hoewel dat er meer zijn dan een jaar eerder, zullen ze deze vier noteringen toch graag ingeruild hebben voor de achttiende plek van Martin een jaar eerder.

Daarnaast werd de ritzege in de Tour niet gegrepen en werden er ‘slechts’ twaalf zeges geboekt, waar twintig het doel waren. Vooral Viviani kende een lastig jaar. Al bij al is een onvoldoende dus zeker op z’n plaats.

Van Elia Viviani mochten we toch meer verwachten – foto: Cor Vos


Met terugwerkende kracht zijn er ook polls geplaatst bij de Rapportcijfers 2021 van Team DSM, Qhubeka NextHash, Team BikeExchange, Lotto Soudal en EF Education-Nippo. Klik op de desbetreffende ploeg, scroll in het artikel naar onderen en stem.

Dit artikel delen:

52 Reacties

Jean Dumas 15 november 2021 om 07:31

Ik vind het niet zo slecht, maar rapportcijfers is moeilijk. Een zes.

0
Boomie1 15 november 2021 om 12:57

Waar hebben we het uberhaupt over? Rapportcijfers? We zitten toch niet meer op school. Tis niet meer dan een overijverige WF redacteur, die zijn mening ventileert en er een nummer tegen aanplakt.

0
Mystery Rider 15 november 2021 om 07:51

Goh, nog altijd moeilijk te begrijpen dat ze voor de Worldtour gekozen hebben – een 4

0
Krakowic 15 november 2021 om 08:04

Als je aan het begin van het jaar een lijstje zou maken van waar ploegen op de ranking uit zouden komen, dan zou je een goeie graadmeter hebben om ploegen op te beoordelen. Dan staat Cofidis gewoon op een plek die bij de ploeg past. Nu krijgen we nog heel veel negatieve beoordelingen ben ik bang, voordat we bij een paar super ploegen aankomen.

0
Lalsacien 15 november 2021 om 08:40

Twee keer top 10 in de grote rondes is voor een ploeg als Cofidis gewoon hartstikke goed. Toch een onvoldoende omdat het doel was een Touretappe te winnen. Volgens mij werd tijdens de Tour het doel bijgesteld om voor het klassement te gaan.
Ik verwacht dat JV ook een onvoldoende krijgt want de Tour hebben ze niet gewonnen en dat stelden ze zichzelf wel als doel volgens mij.

0
Marik 15 november 2021 om 09:04

Ah jij pakt een klein stukje uit de eindconclusie, vergroot dat vervolgens uit, gooit er je eigen sausje over om vervolgens het eindcijfer belachelijk te maken. Waar heb ik dit gedrag de afgelopen anderhalf jaar nou vaker gezien? Oh wacht….

0
peter s 15 november 2021 om 09:26

@ blablacienWord je nooit moe van jezelf??

0
Lalsacien 15 november 2021 om 10:07

@peter s leg uit!

0
Lalsacien 15 november 2021 om 10:10

@Marik nee hoor. Ik vind dat er te halstarrig naar het doel aan het begin van het jaar gekeken.
Als voorbeeld: JV heeft een fantastische Tour gereden zeker als je rekening houdt met het uitvallen van Roglic.

0
Handige Harry 15 november 2021 om 10:10

@Marik

Hij heeft gewoon een punt.
Twee top tien noteringen in een eindklassement van een grote ronde moet een ploeg als cofidis gewoon een voldoende opleveren.

0
Marik 15 november 2021 om 10:20

Van wie moet dat Harry?

0
Romāns Vainšteins 15 november 2021 om 10:29

Ik kan me wel vinden in deze verdedigingspiste waarmee ze wat mij betreft een 5,5 zouden kunnen krijgen.

0
Wheely 15 november 2021 om 10:38

Twee keer top 10 in een GT is eigenlijk ruim voldoende. Een zesje dus.

0
klootje kriekeljon 15 november 2021 om 11:22

Lalsacien, precies wat het is. +1

0
xistnc 15 november 2021 om 11:42

Twee toptien noteringen in een grote ronde plus een ritzege lijkt me in combinatie met de beperkte middelen voldoende, dus minimaal een 6. Meer lijkt me dan ook weer niet nodig, maar minder zeker niet.

Het uitblijven van de ritzege in de Tour wordt zwaar aangerekend, maar ik denk dat het meetinstrumentarium van de auteur in deze net zo flexibel zou moeten zijn als de ploegleiding. Door het vermogen om het geweer van schouder te veranderen zou ik ze zelfs eerder een pluspunt geven dan een minpunt.

Kudo’s van WF om alsnog de polls toe te voegen. Die objectieve dimensie doet misschien wat afbreuk aan de Youri-show, maar onderstreept het belangrijke community aspect van WF.

0
Marik 15 november 2021 om 12:06

Ik vraag me af of Youri nog blij wordt van zijn werk en de effort die hij er in stopt.
Je werk zal maar dagelijks worden afgekraakt. It’s part of the job, maar mijn baan zou het niet zijn.

0
Lalsacien 15 november 2021 om 12:23

@Marik volgens mij is dit forum bedoeld om te discussiëren. Die discussie wil jij blijkbaar doodslaan.

0
Alfons Haavers 15 november 2021 om 12:32

Ik ben het vaak ook niet eens met de kritiek op de cijfers, rubriek of de journalist zelf. Maar natuurlijk is dit ploegenrapport wel bedoeld om discussie los te weken (tijdens de anders rustige novembermaand).

Daarnaast heb je als wielerjournalist ook vaak kritiek op anderen hun werk (renners of ploegen), dus is het ook niet onlogisch dat je daar soms zelf kritiek mee oogst. Komt inderdaad met de job en is onvermijdbaar denk ik.

0
Marik 15 november 2021 om 13:13

@ Lalsacien hoe kom je er nou bij dat ik de discussie wil doodslaan? Ik geef mijn mening, net als jij. Anders had ik wel een of andere lompe reactie gegeven dat iedereen met een andere mening zijn mond moest houden.
Ik vind er gewoon wat van dat veel WF volgers met enig dedain reageren als het om Wielrennen gaat. Alsof zij de enige zijn die de wijsheid in pacht hebben.

0
Lalsacien 15 november 2021 om 14:03

@Marik de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Je reageert op mij en niet op mijn mening(zoals je vaak doet bij Beer en hem dat verwijt).
Als je mij een beetje kent weet je dat iedere mening subjectief is, vooral die van mij.
Over Cofidis heb je het verder niet in dit draadje trouwens… Daarmee sla je de discussie dood. En als je de berichten leest hierboven is mijn mening niet alleenstaand. Daar ben jij het blijkbaar niet mee eens dat is prima. Zeg dan waarom. Maar dat oh wacht is nergens voor nodig.

0
Marik 15 november 2021 om 14:24

Jij mag jouw mening hebben Lalsacien, geen enkel probleem. Ik reageer op mijn manier en uiteraard mag je dat vervelend vinden. Oh ja en ik sla de discussie niet dood, jij vindt dat ik de discussie doodsla (omdat je misschien niet zo goed weet hoe je ermee om moet gaan?) en dat, mijn beste, is heel wat anders.

0
Lalsacien 15 november 2021 om 14:33

@Marik Cofidis?

0
Marik 15 november 2021 om 14:34

Lees anders even 10 centimeter naar beneden Lalsacien. En bij voorbaat excuses als ik mijn mening over Cofidis niet met veel bijvoeglijke naamwoorden, bijzinnen, talloze argumenten etc. heb onderbouwd.

0
Lalsacien 15 november 2021 om 14:48

@Marik die had ik al gelezen, maar je mening is kort en staat niet ter discussie.

0
Marik 15 november 2021 om 15:07

Dan snap ik het probleem niet zo

0
Verweggistan 15 november 2021 om 08:53

Op basis van de resultaten en ontwikkeling van de ploeg klopt dat cijfer wel. Het is dan eigenlijk des te knapper dat ze zowaar vijf wt teams achter zich gelaten hebben in de ranking. Dus dan zou ik ze toch een 5,5 geven.

0
Marik 15 november 2021 om 09:00

Super dat er is gereageerd op de suggesties om een poll toe te voegen. Dank daarvoor!
Ben het overigens volledig eens met het cijfer 5. Toch gewoon vooral onzichtbaar geweest.

0
Franco Ballerini 15 november 2021 om 10:16

Van mij hoeft het niet. Wordt toch eerder een populariteitspoll. Buiten dat ik me in alle tot op heden toegekende rapportcijfers prima kan vinden.

0
Marik 15 november 2021 om 10:21

In dat geval kun je ervoor kiezen om de poll niet in te vullen. Is toch handig al die vrijheden in ons leven.

0
Covadonga 15 november 2021 om 18:56

Dat verdient inderdaad een groot compliment!! De reeks daarentegen is tenenkrommend.

Het budget van Cofidis zal niet heel groot zijn.
Ik ben voor een voldoende gegaan, een 6.
Vooral door de prestaties van Laporte en Martin.

0
Panache 15 november 2021 om 10:01

Als ik op PCS kijk dan zie ik dat Cofidis in de teamranking 14e is geworden. Dat is in de laatste vijf jaar hun beste resultaat (19e, 17e, 17e, 19e, 14e). Een ploeg een 5 geven terwijl ze hun beste seizoen in jaren draaien en er qua budget/transfers geen sprake lijkt van een flinke sprong voorwaarts of achterwaarts oogt toch wat streng. Misschien een tip voor volgend jaar om de historie mee te laten wegen om te zien of een ploeg in een stijgende, stagnerende of dalende lijn zit (naast budget, realistische verwachtingen, koerswijze, Tourresultaat, monumenten, grote ronden, overige WT-koersen, resultaten op lager niveau).

0
Marik 15 november 2021 om 10:21

Het kan toch dat ze de jaren ervoor nog lager scoorden?

0
Panache 15 november 2021 om 10:53

Wat voor jou een 5 is, kan voor mij een 6,5 zijn terwijl we het in grote lijnen eens zijn over de prestaties van afgelopen seizoen. Ik geeft ploegen en sporters zelden een onvoldoende, eigenlijk alleen als ze er een potje van maken.
Laten we ons geliefde WF een handje helpen met wat meer click op dit artikel en Cofidis naast Remco Evenepoel zetten. Net als Cofidis heeft ‘pidocchio’ zijn ambitieuze doelstellingen niet behaald, heeft hij in de grote wedstrijden opgegeven of moeten lossen en heeft de kruimeldief slechts een reeks overwinningen in pro-koersen behaald. Maakt dat direct een onvoldoende? Nee dat denk ik niet.

0
Marik 15 november 2021 om 11:05

De interpretatie van het cijfer kan inderdaad verschillen. Dat vond ik vroeger op school al irritant :P

0
Wheely 15 november 2021 om 11:35

Je kunt zelfs redeneren dat de prestaties van de kleinere ploegen steeds knapper worden omdat er steeds minder kruimels overblijven aangezien de sterke blokken steeds krachtiger worden. Het speelveld van nu is niet meer hetzelfde als dat van vijf jaar geleden.

0
Murcia 15 november 2021 om 10:04

Terecht cijfer, de ploeg wint altijd wel haar wedstrijden in het Franse circuit maar daarbuiten was het niet veel. Laporte is de enige topper die bij hen leverde, de man had een prima jaar maar Viviani viel ronduit tegen en Martin reed niet slecht maar hij is nu eenmaal geen winnaar of een man voor de top 6 grote rondes. De behoorlijke extra investeringen van de sponsor (naar verluidt 1,5 mln.) hebben te weinig opgeleverd.

0
Alfons Haavers 15 november 2021 om 10:56

Na 2 absolute topseizoenen bij Quick-Step Viviani toch wel zeer ontgoochelend de afgelopen 2 jaar bij Cofidis. Zal dik gecasht hebben, maar daarmee is alles wel gezegd. De mismatch die je eigenlijk op voorhand zag aankomen.

Benieuwd of hij bij Ineos wel weer wat kan opleven. Een echt sprint-georiënteerd team is dat toch niet, al gaan ze er zich met de ook snelle Hayter misschien wat meer op richten.

0
John Bidon 15 november 2021 om 10:58

Is dat zo? Viviani heeft 7 keer gewonnen dit jaar. Niet verkeerd toch? Meer dan Ewan bijvoorbeeld.

0
Alfons Haavers 15 november 2021 om 11:05

Ik vind van wel ja. Viviani is als kopman aan boord gehaald voor een 2 miljoen euro per jaar en heeft geen enkele grote wedstrijd gewonnen.

Was in ‘18 en ‘19 3e en 6e op de PCS-ranking en is bij Cofidis weggedonderd naar de 97ste en 59ste plek.

Won vorig jaar geen enkele wedstrijd, en dit jaar enkel een paar kleine koersjes. Dat kan je bezwaarlijk een succes noemen.

0
Murcia 15 november 2021 om 11:06

Het aantal overwinningen van Viviani dit jaar is prima maar hij werd binnengehaald als een sprinter van World Tour overwinningen en dat kon hij bij Cofidis niet brengen. Hij werd juist aangetrokken om een etappe in de Tour of Giro te pakken. Die verwachting is niet ingelost.

0
adelaarvanantwerpen 15 november 2021 om 11:22

@ John Bidon

Evalueer jij Viviani op het aantal overwinningen of op basis van de kwaliteit van zijn overwinningen en prestaties in grote wedstrijden. Ik evalueer een toprenner als Viviani op zijn prestaties in grote wedstrijden en daaruit moet ik concluderen dat hij zwaar heeft teleurgesteld. 7 overwinningen in Pro continentale wedstrijden is niet waarvoor de ploeg hem heeft gehaald.

0
John Bidon 15 november 2021 om 10:56

Waarom wordt de 2.1 race Adriatica Ionica niet meegeteld? Viviani won daar 2 etappes en dan komt Cofidis op 14 overwinningen (ipv de 12 die in stuk worden genoemd).

0
Lalsacien 15 november 2021 om 10:57

Volgens mij reed Viviani daar niet onder de vlag van Cofidis.

0
Murcia 15 november 2021 om 11:02

Viviani reed daar namens Italië en niet de ploeg.

0
Panache 15 november 2021 om 11:03

Juist, de “15e” overwinning van Zingle (Tour Cycliste International de la Guadeloupe | Stage 1) telt ook niet mee.

0
Arema Pro Cycling Team 15 november 2021 om 11:58

edit redactie: Je punt is intussen duidelijk. Gelieve on-topic te reageren. – YIJ.

0
Michelangelo 15 november 2021 om 12:01

Voorbeeld van een ploeg uit het rechter rijtje die op voorhand een grote ambitie uitspreekt. Een beetje als PEC Zwolle dat de playoffs wil halen terwijl niet degraderen uiteindelijk als doelstelling beter past bij zo’n ploeg.

Voor een ploeg uit de onderste regionen gewoon “ok” maar ook ik reken ploegen af op hun eigen doelen. En dan was het best wel teleurstellend.

Als ze als doel hadden “lekker meefietsen, onszelf in de kijker rijden en af en toe een overwinning en mooie ereplaatsen pakken” dan waren ze met vlag en wimpel geslaagd. Maar blijkbaar is het lastig om in topsport realistische doelen uit te spreken en is het beter om de lat heel hoog te leggen. Alsof je daar harder van gaat fietsen….

0
Poeksel 15 november 2021 om 13:09

Ik heb de indruk dat het team mede beoordeeld wordt op het (niet) behalen van doelen. Klopt dat? Maar een doel is een streven en daarbij kun je hoog of laag inzetten, gebruikelijk is om een doel uitdagend maar haalbaar te maken. Een doel niet halen betekent niet dat je het slecht gedaan hebt, net zoals dat een doel wel halen niet per se betekent dat je het goed gedaan hebt.

0
Covadonga 15 november 2021 om 23:02

+1 (vulling)

0
Deel Koeper 15 november 2021 om 15:41

Tja, ik kan maar een handvol renners opsommen van Cofidis en dat is het wel klaar. Wat enkelingen die sportief opvielen, aangevuld met grotendeels tegenvallende has-beens. Verder vooral een hoop onderling inwisselbare anonieme Fransen (toegegeven, dat geldt wel voor alle Franse teams) en zoals de meeste Franse teams ook nog wat derderangs-Belgen, waarbij ik ook niet meer weet dewelke juist waar rijden.

Je kan puur op resultaten gaan waarderen, je kan die resultaten dan ook afwegen tegen verwachtingen of potentieel of je kan waarderen op aanwezigheid/uitstraling/attractiviteit. Hoe je 't ook doet, het is bij Cofidis altijd grijze, onopvallende middelmaat. Als ze ophouden met bestaan, dan zou het waarschijnlijk nauwelijks iemand opvallen indien ze het jaar erna ontbreken.

0
Lalsacien 15 november 2021 om 15:51

Cofidis hoort inmiddels bij het meubilair. Langst zittende sponsor.

0
Covadonga 15 november 2021 om 19:01

Wow, wat een stemmen. Dit is een hit!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone