Mathieu van der Poel wil Giro uitrijden, maar “puntentrui geen doel”

Mathieu van der Poel wil Giro uitrijden, maar “puntentrui geen doel”

foto: Alpecin-Fenix

vrijdag 6 mei 2022 om 12:00
Interview

Mathieu van der Poel is een van de belangrijkste namen aan de start van de Giro. In een persconferentie in startplaats Boedapest sprak hij de verzamelde pers toe. En was niet bijzonder optimistisch over zijn winstkansen in de openingsetappe, die op een helling eindigt. “Niet vanzelfsprekend om de sprinters daar te lossen”, vertelde hij.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Van der Poel pakte vorig jaar al het geel bij zijn debuut in de Tour. Een roze trui aan zijn collectie toevoegen wordt zijn doel komend weekend. Bij de bookmakers is de dubbele Ronde van Vlaanderen-winnaar ook topfavoriet voor de openingsetappe, maar de kopman van Alpecin-Fenix was na een verkenning iets minder optimistisch.

De rit tussen Boedapest en Visegrád eindigt nochtans op een hellinkje van 5,5 kilometer aan een stijgingspercentage van iets meer dan vier procent. “Die finish is wel degelijk vrij lastig”, beaamt Van der Poel. “Maar het wordt niet vanzelfsprekend om daarop de snelle jongens te lossen. Het wordt zeker niet zo eenvoudig als iedereen denkt.”

Van der Poel begint vrijdag aan zijn tweede grote ronde uit zijn carrière. Zoals hij eerder al aan WielerFlits vertelde, met een tweeledig doel. Enerzijds presteren, maar tezelfdertijd ook sterker worden, want nooit eerder reed hij een rittenkoers van drie weken. Hij blijft bij zijn standpunt dat hij dit jaar zowel de Giro als de Tour wil uitrijden.

Geen voorbereiding op de Tour
“Nee, ik zie deze Ronde van Italië niet als voorbereiding op de Tour de France. Ik heb hier mijn doelen en daar kijk ik naar uit. Het wordt sowieso een mooie ervaring. Ik heb de Giro altijd al een van de leukste wedstrijden van het jaar gevonden, ook al reed ik er nog nooit. Maar ik ben fan van Italië. En ik zag vijf jaar geleden Dumoulin winnen op tv. Cool, was dat.”

Parijs-Roubaix was de laatste wedstrijd van Van der Poel – foto: Cor Vos © 2022

“En ja, ik wil deze Ronde van Italië echt uitrijden, maar ik moet ook afwachten hoe mijn lichaam (onder meer doelend op de rug, red.) reageert. Wat dat betreft zijn er toch een aantal vraagtekens. Zoals: hoe verteer ik die derde week? Daarnaast zijn ook de cols in die slotweek voor mij totaal onbekend terrein.”

Sprinten met Mareczko
Van der Poel had het ook nog over de afwezigheid van zijn ploegmaat Tim Merlier, die in extremis forfait moest geven voor deze Giro d’Italia. “Een aderlating”, noemt hij het. “Tim is een van de beste sprinters van de wereld. Ik zou de lead-out doen voor hem. Tim heeft al bewezen etappes in een grote ronde te kunnen winnen. Nu gaan we het proberen met Jakub Mareczko. Of ik zelf aan de puntentrui denk? Neen. Met die gedachte ga ik zeker niet van start.”

Tot slot kreeg Van der Poel een vraag over de tijdrit die zaterdag gepland staat. Als het hem vrijdag niet lukt om het roze te pakken, kan hij zaterdag een nieuwe poging doen. Maar daar heeft hij niet specifiek op gewerkt, zegt hij. “Ik zat deze week een keer op de tijdritfiets. Vorig jaar in de Tour ging dat prima, dus was het geen noodzaak om die positie aan te passen. Misschien moet ik daar toch wat meer werk van maken.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

klootje kriekeljon 4 mei 2022 om 17:19

Slim. Mareczko voor elke etappe zonder heuvels, bergen, viaducten en verkeersdrempels en VDP voor de rest waar het een sprintje wordt.

0
josi 4 mei 2022 om 17:25

Je bent bruggen vergeten…

0
Quincy Adams 4 mei 2022 om 17:35

#hetgroteindekken Volgens mij kan mvdp een gemiddeld hoger wattage/kg trappen over 4k dan een ewan

0
bswinkelss 4 mei 2022 om 17:57

Dat zal vast, maar er bestaat ook nog zoiets als aerodynamica, uit de wind zitten en piekvermogen. Als ewan zn milaan sanremo vorm van vorig jaar meeneemt dan wint hij gewoon. En dan heb je er als vdp niks aan als je meer watt per kg kan trappen

0
TheBigShow 4 mei 2022 om 18:19

Op zo’n aankomst gaat Ewan van der Poel echt nooit verslaan

0
Kartouche 4 mei 2022 om 18:29

Het gaat niet alleen tussen Ewan en Van de Poel. Ik zie hier ook anderen zich in mengen. Een Girmay bv.

0
TheBigShow 4 mei 2022 om 18:39

Girmay heeft geen kans tegen een goede van der Poel. Ik ben eerder bang dat in de laatste kilometers er een groepje of eenling vandoor gaat.

0
Michelangelo 4 mei 2022 om 19:19

Ik denk dat Mathieu hier niet wegloopt van zijn favorietenrol. Maar het is zeker geen “zege op bestelling” zoals sommigen hier denken. En dat is wat hij hier aangeeft. De eerste rit, iedereen fris, iedereen gretig, een parcours dat veel renners aankunnen.

Lijkt me een MSR achtig verloop te krijgen, met een kansloze vlucht, veel snelle mannen die hun kans willen wagen op de ritzege en roze. Maar het peloton mag me verrassen.

0
Rondje 25 4 mei 2022 om 19:21

En wat te denken van Almeida. Is ook rap aan de finish.

0
Quincy Adams 5 mei 2022 om 07:17

@michel Je hebt gelijk. Ik ben in de inleiding van nico getrapt ‘niet bijzonder optimistisch’. Bijzonder hoe zo’n zin dan de interpretatie kleurt van de rest van het artikel. Gelukkig ben ik niet te lui om het artikel nog een keer door te nemen.

0
Franco Ballerini 4 mei 2022 om 18:05

Één of twee etappes proberen te winnen, een paar dagen in het roze rijden, dan afstappen en de Tour wel uitrijden en daar als groene trui winnaar op het podium staan lijkt mij een goed plan.

0
Marik 5 mei 2022 om 09:01

Dat lijkt mij eigenlijk ook het beste. Je kunt de Giro wel willen uitrijden, maar ik vermoed dat hij dan afgepeigerd aan de start van de Tour staat. Deze man heeft nog nooit een grote ronde uitgereden en waar het idee vandaan komt om dan meteen twee grote rondes achter elkaar te rijden? Dat komt zelfs niet in het hoofd van Evenepoel op.

0
Mr. Tornado 4 mei 2022 om 18:14

Zelfs al gaat een Démare of Ewan mee tot de laatste hectometers, op zo’n oplopende aankomst staat VDP echt wel een kans.

0
assen 4 mei 2022 om 19:26

Ik zag vandaag nog de massasprint in de Tirreno van vorig jaar op zo’n parcours. MvdP reed iedereen uit het wiel, incl Van Aert – niemand stond op de foto.

Dus MvdP heeft zeker een goede kans.

En MvdP kan ook al VOOR de finish wegrijden, zoals in Frankrijk in de tweede etappe.

0
joowii 4 mei 2022 om 21:42

Mur de Bretagne is wel andere koek toch?

0
Beer 4 mei 2022 om 21:53

Was dat die rit dat van Aert in de slotkilometer Stybar ging terug halen met VDP in z’n wiel? Doet meteen wel wat af van de grandeur die je claimt. Van Aert werd trouwens nog 2e, mooi bij op de foto.

0
assen 5 mei 2022 om 10:11

Ja, andere koek. Wat betreft die grandeur, weten jullie nog die rit die hij won in de Ronde van GB, waar ie op dat heuveltje iedereen eruit sprintte, Trentin in vertwijfeling achterlatend? Het was net voor het WK waar MvdP er fallikant doorzakte

0
Peterke 6 mei 2022 om 08:19

Hey Assen, bedoel je dat WK toen Mathieu 8ste werd na zijn blessure van de Olympische spelen en Wout niet eens in de top 10 finishte. Over ‘fallikant doorzakken’ gesproken. Maar een ritje in de ronde van GB, dat staat natuurlijk mooier op je palmares.

0
Beer 6 mei 2022 om 12:29

:-) “niet eens top 10”. Zalig! 11e dus; tsjakaa!

0
Zwarte Panter 6 mei 2022 om 14:53

Ik ga er vanuit dat ie wint vorm of geen vorm haa

0

Headlines

Populair

Materiaalzone