Tim Merlier definitief niet naar Giro door elleboogblessure: “Eerst volledig herstellen”

Tim Merlier definitief niet naar Giro door elleboogblessure: “Eerst volledig herstellen”

© Cor Vos

donderdag 28 april 2022 om 07:30
Interview

Een gat in zijn rechterelleboog van een muntstuk groot, restant van een val in de finale Parijs-Roubaix, kost Tim Merlier zijn deelname aan de Ronde van Italië. “Zondag dacht ik nog dat het goed kwam, gisteren besefte ik dat dat wishful thinking was”, aldus de topsprinter van Alpecin-Fenix.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Merlier reed een goede Parijs-Roubaix. Ondanks twee eerdere lekke banden en wat opgeknapt werk voor kopman Van der Poel draaide hij Carrefour de l’Arbre, de laatste zware kasseipassage, als 14de af. Stiekem nog dromend van een toptienplek. Tot hij op de strook van Gruson een concurrent die een gat moest laten vallen, voorbij wilde.

“Die jongen moest net op dat moment een put ontwijken”, doet Merlier nog een keer zijn verhaal. “Ik geraakte uit evenwicht, haperde ook even tegen hem en kwam ten val.  Ik wilde niet opgeven, want ik dacht dat ik nog in de top 25 kon finishen. De groep waarin ik verzeild was, was echter veel groter dan gedacht. In de slotfase heb ik niet meer aangedrongen.”

Geen spijt
“Nu, spijt moet ik niet hebben”, zegt Merlier over dat verder rijden. “Er is me achteraf verzekerd dat doorfietsen de blessure zeker niet erger heeft gemaakt. Het vuil zat sowieso al in de wonde. ’s Avonds werd ik nog geopereerd, maar dat gat moet vanzelf weer dicht groeien. En dat blijkt niet te lukken in de korte tijd voor de start van de Giro.”

Het voorbije weekend zag hij het nochtans positief in. “Zaterdag ging ik twee uur fietsen, zondag drie en een half. Ik was positief ingesteld. Maar maandag moest ik na een uur in de regen terugkeren, versteven van de koude. Ik kon ook mijn regenvestje niet aantrekken. Na overleg met ploegarts Pieterjan Debbaut hebben we dinsdag de knoop doorgehakt.”

Geslaagd voorjaar
“Zonder hoogtestage en met de naweeën van de blessure, zou ik ook niet over mijn volle mogelijkheden beschikken in de Ronde van Italië. Bovendien moet ik nog tot het eind van deze week antibiotica nemen. Ook al niet bevorderlijk. Zonde”, zucht Merlier. “Wat blessures betreft, heb ik voorlopig amper tegenslag gekend. Als renner moest ik zondagavond zelfs pas voor het eerst onder narcose. Maar het is wat het is. Het is ook niet het einde van de wereld.”

Merlier won dit voorjaar onder meer Nokere Koerse  – foto: Cor Vos © 2022

Ondanks deze tegenslag, blikt de voormalige Belgische kampioen terug op een goed voorjaar. “Met drie mooie zeges, waaronder twee in de WorldTour. Ik had graag nog Roubaix afgesloten met een toptien, maar dat zal voor volgend jaar zijn. Nu ligt de focus eerst op herstel. Eens de elleboog volledig genezen is, zal ik pas terug in competitie komen. Ik kan nu de knop omdraaien en me voorbereiden op het Belgisch kampioenschap. En eventueel de Tour de France, als de ploegleiding mij selecteert. Een tweede Tourdeelname is niet uitgesloten, is me daarover verteld.”

Intussen kan Tim Merlier alvast ook verder nadenken over zijn toekomst. Hij is dit jaar einde contract bij Alpecin-Fenix en heeft naar eigen zeggen nog niet beslist voor welk team hij in 2023 zal fietsen. Volgens bronnen heeft de 29-jarige Oost-Vlaming een aantal opties, maar zelf laat hij het achterste van zijn tong niet zien.

Sportieve belangrijker dan financiële
“Dat Lefevere geïnteresseerd is? Dat ontken ik niet. Maar in alle oprechtheid, ik wilde de voorbije weken in eerste instantie focussen op het voorjaar en ben nog niet bezig geweest met een nieuw contract. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn management daar nu stilaan werk van gaat maken. Of geld het belangrijkste is? Ik word dertig, dus het financiële speelt mee. Het zou flauw zijn daarover te liegen. Maar het sportieve is voor mij belangrijker.”

“Ik hoop nog veel te winnen en wat mijn erelijst betreft, gaat kwaliteit nu boven kwantiteit. Ik wil financieel niet het onderste uit de kan halen om nog een paar jaar uit te bollen. Laat dat duidelijk zijn. Door de coronacrisis is dit trouwens nog maar mijn tweede fulltime wegseizoen. Ik heb het gevoel dat ik nog progressie kan boeken. Of er nog een kans bestaat dat ik bij Alpecin-Fenix blijf? Zeker. Zoals ik al zei, er is nog niets beslist.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Etika 27 april 2022 om 09:28

Het zal enkel de Vuelta worden voor Merlier, vrees ik. Indien Mathieu en Jasper fit zijn zie ik Merlier geen Tour rijden.

0
Dikke Vrouw 27 april 2022 om 10:00

Of hij moet zeggen dat hij enkel blijft als hij naar de tour mag

0
Cochise 27 april 2022 om 10:08

Ik zat eerder te denken dat het hem wel goed uitkomt dat hij de Giro mist. Zo maakt hij toch iets meer kans om alsnog de Tour te rijden. Het lijkt me ook niet zo dat hij een broodnodig plaatsje van een klassmentsrenner zou innemen.

0
Michelangelo 27 april 2022 om 10:46

Eens met Cochise. Het maakt het dilemma van de ploegleiding m.i. alleen maar groter.

Want met Merlier enkel de Vuelta rijden als grote ronde zou eigenlijk een soort kapitaalvernietiging zijn. De ploeg kent natuurlijk de sprintwaarden van de vermogensmeters, maar als je mij als buitenstaander vraagt wie de snelste is van de twee AF-sprinters, dan zeg ik Merlier. En wie de betere wringer is, dat is Philipsen. Weer allebei mee misschien? Maar dan helpt het niet dat die twee elkaar niet heel goed lijken te liggen.

Overstap naar QS? Als het sportieve het belangrijkste is, dan moet hij zich afvragen of hij er sportief wel zo op vooruit gaat. Ja, het is een wereldploeg. Maar daar zit ook Jakobsen al, die op dit moment ook bij de allerbesten behoort in de sprint. En verder is het ook onduidelijk hoe “Plan Evenepoel” zich gaat ontwikkelen. Ga je echt zoveel meer kansen krijgen als je naar QS zou overstappen?

Ik zou dan eerder een plek opzoeken waar je meer zekerheid hebt om de nummer 1 sprinter te zijn. Zoals Groenewegen heeft gedaan met zijn stap richting BEX.

0
Mystery Rider 27 april 2022 om 10:26

Het zou wat zijn als ze met MvdP plus 2 sprinters aan de start staan en dat ze 1-2-3 zijn op de Champs-Elysees met 1 van hen in het groen … dromen is toegestaan :)

0
Geel Zwarte Bril 27 april 2022 om 10:39

Nee hoor. Daar rijdt ene Wout van Aert in het groen en wint dan ook op de Champs

0
Deel Koeper 27 april 2022 om 11:20

Als je met die 3 gaat, dan kan je sowieso groen vergeten. Als je met van der Poel groen wil halen, dan moet je ervoor zorgen dat je die ook in massasprints rond plek 5 kan afleveren en dat lukt niet als je ook nog eens met Merlier en Philipsen bezig bent.

Groen haal je niet met enkel wat tussensprints, punchen op muurtjes en ontsnappingen in overgangsritten. Dat moet allemaal bovenop consequent hoog eindigen in massasprints.

Als je groen wil, dan neem je maar 1 renner mee voor de ritten die de meeste punten opleveren.

0
jimmen 27 april 2022 om 12:28

Wout van aert is ook verre van goed de laatste tijd in sprints, is nog maar de vraag of die overal top 5 gaat finishen. heb hem nog geen sprint zien winnen dit jaar.

0
Michelangelo 27 april 2022 om 13:15

Vraag me af of “groen” leeft bij Mathieu, of vooral in de hoofden van (Belgische?) supporters.

Als ik Mathieu hoor over de Giro, dan hoor ik eerder “een keer in het roze” rondfietsen tussen de regels door. En het proberen winnen van een etappe. En nergens de puntentrui-ambitie. Zou dat voor de TdF heel anders zijn? (uiteraard met de wetenschap dat roze geel is in de TdF).

0
Bart 27 april 2022 om 16:51

@Michelangelo, dat hijzelf niets over die groene trui heeft gezegd klopt. Maar zijn ploegleider en manager hebben zich wel al redelijk nadrukkelijk uitgesproken dat het een doel is voor eventueel Mathieu :-) Zelf denk ik eerder dat noch Wout noch Mathieu echt maar dan echt voor die trui gaan gaan :-P

https://www.wielerflits.be/nieuws/alpecin-fenix-denkt-aan-groene-trui-in-de-tour-mathieu-is-de-geknipte-renner/

0
Michelangelo 27 april 2022 om 16:57

@Bart,
Dan gaat het verhaal van Deel ineens op. Groen voor Mathieu betekent niet sprinten met je sprinter voor de winst, maar met Mathieu voor top 5. Als je Merlier en Philipsen in je stal hebt is dat niet snugger.

0
Bart 28 april 2022 om 09:44

@Michelangelo, als je sprinters in huis hebt van die kwaliteit dan moet je ze in principe ook gebruiken, daar heb je gelijk in. Maar zou je het riskeren om ze alletwee mee te nemen, ze bewijzen wel vaker dat die combinatie niet zo wow lukt ?

0
Ab Normaal 27 april 2022 om 10:37

Lijkt me onnozel om MvdP, JP en TM naar de Tour te sturen.
Ik zou zeggen Philipsen naar de Giro.

0
Tompot 27 april 2022 om 10:50

Ja dan moet wel je trainingsopbouw daar op afgesteld staan. Hij heeft nul meter bergen gehad, dus niet zo’n goed plan Philispen naar Giro

0
Geel Zwarte Bril 27 april 2022 om 10:45

Benieuwd of quick step 2 ook zonder sprinter kan winnen.

Maar Merlier naar Quick step 1 zou nog erger zijn.

0
Geit in mijn Kelderman 27 april 2022 om 11:05

Die gaan echt niet met zowel Merlier, Philipsen en VDP naar de Tour. Vrees voor Merlier dat hij kind van de rekening wordt met z’n recente geflirt met QS.

OT: iemand al iets vernomen van Kelderman en de kansen op de Giro?

0
Kopinkas 27 april 2022 om 12:40

Met z’n drieën naar de Tour, dus toch.
Ze hebben alle drie het potentieel om minstens één etappe te winnen, en toch weer net andere etappes. Groen lijkt me voor geen van de drie een echte optie, dus zo nu en dan eens lekker tegen elkaar opsprinten à la Wanty, en daarmee de tegenstander in de war brengen, waarom niet?
Merlier reed ook een sterke Roubaix, kan een rol spelen in de kasseienrit.
Dat één van de drie voortijdig uitvalt (net zoals vorig jaar) is helaas ook een factor in het hedendaagse wielrennen waar je beter rekening mee houdt. Philipsen kan dan na de Tour nog eens gaan huishouden in de Vuelta.

0
HSV 27 april 2022 om 13:49

Ik hoop in de eerste plaats dat hij bij AFC blijft omdat ik denk dat de sfeer daar beter bij hem past dan het opgefokte gedoe bij QS met Patlef aan het roer. Merlier is een bescheiden en ik denk sfeergevoeiige kerel die beter gedijt bij de broers R. en hun crosswereld.

0
Steven_E 27 april 2022 om 15:56

Moest ik van Merlier zijn, ik ging naar Wanty. Ploeg met potentieel, renners met potentieel, en die ene absolute topsprinter zou de kern er nog een pak sterker op maken.

0
Massimo Bataille 27 april 2022 om 13:55

Het snelle verstand zegt ook Philipsen naar de Giro en Merlier naar de Tour
Maar conditie-opbouw en planmatig denken zal dit wss niet mogelijk zijn.

Uiteindelijk begin ik zelf te denken, wrm niet eens sprinten met VdPoel?
Mogelijke sprinters zijn Cavendish (niet volledig top in 2022), Ewan (ook pech gehad), Gaviria ( al langer op de sukkel), Demare ( ook niet de topsprinter en Bol.
Mogelijks nog Viviani bij Ineos ( moet zich ook terug bewijzen).

Ofwel moet Alpecin sprinten met Mareczko tot de eerste bergetappe =D

0
Dimitrofiets 27 april 2022 om 20:09

Dat is dus al op dag 4 hahaha

0
Kopinkas 27 april 2022 om 20:36

Inderdaad een verrassend zwakke lijst sprinters (voorlopig) voor de Giro, terwijl er op papier toch 7 sprintersritten zijn. Cavendish waarschijnlijk dan ook nog eens zonder Morkov (en dus eigenlijk kansloos). Ewan zou wel eens lelijk kunnen huishouden.
Al weet je niet wat Girmay (en wie weet inderdaad Van der Poel) uit zijn hoge hoed tovert.
Je kan je trouwens afvragen waarom J-V Kooij niet de kans geeft om hier een resultaat neer te zetten.

0
Scott Sunderland 27 april 2022 om 18:59

Als Merlier naar Quickstep gaat dan is het om Cavendish te vervangen. Ze willen twee topsprinters en Jakobsen is nu sprinter nummer één in de ploeg. De vraag is of men bij zijn huidige ploeg überhaupt in staat of bereid is hem een veel hoger salaris te bieden. En ik vermoed dat er meer kapers op de kust zijn.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone