Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:42

Nou Mic ik heb het idee dat Henao op kop reed in de afdaling.

Nibali valt later dan Henao.

0
Wheely 6 augustus 2016 om 21:43

Ik zei het toch in de voorbeschouwing:
De aanvaller wint!

0
schipperaar 6 augustus 2016 om 21:43

@tripod
Van het hele kwartet had tom misschien wel de meeste kans gehad, herstelt heel snel en liet in ardeche zien dat onregelmatige klimmen hem goed liggen. Was de ontbrekende schakel va ndaag en dat was zeker niet met voorbedachten rade, schandalig dat ie hier weer wordt afgebrand.

0
RRobson 6 augustus 2016 om 21:48

Flashke is natuurlijk lekker aan het trollen, maar de teneur was hier de voorbije dagen toch dat Poels medaillerijp was, dat Nederland één van de beste teams had en dat de Belgen sowieso niet mee zouden doen om de prijzen. Ook kenners kunnen zich vergissen?
Edit: lees nu pas de idiote reactie van grootverzet en wil toch even toevoegen dat zijn reactie idioot is.

0
jobo14 6 augustus 2016 om 21:50

Nou ben ik toch wel benieuwd wat flashke had geschreven…, maar ja dat wordt weer gecensureerd. Iemand mag zijn mening toch gewoongeven, zelfs al als die provocerend over kan komen lijkt me…, en zelfs als je alleen maar loopt te trollen ;)

0
Purito 6 augustus 2016 om 21:51

Nibali is ook gewoon een beetje een overschatte daler. Hij durft gewoon ontzettend veel. Maar neemt ook vaak onnodige risico’s. Die afdaling in Lombardije vorig jaar was razendsnel, maar wel levensgevaarlijk. Eigenlijk over de limiet.

Het is geen Sagan of Alaphilippe bergaf.

0
CyclesGoff 6 augustus 2016 om 21:57

Iemand een ontspannend lachende Canellara zien finishen? Schrijf hem nog niet af voor de tijdrit!

0
Thijs E 6 augustus 2016 om 21:58

Het Tourreactieniveau wordt dit jaar naadloos doorgetrokken naar de OS.

0
jobo14 6 augustus 2016 om 22:03

@Purito, volgens mij gaat Ala ook wel vaak over de limiet hoor, vandaag niet helemaal ongeschonden en in de tour ook een keer daar onderuit gegaan.., Sagan ben ik natuurlijk helemaal met je eens

0
goalgettert 6 augustus 2016 om 22:04

Nl`ders drama maar wel echt een fantastische finale gezien! toch apart die 1dagswedstrijden, renners als VAvermaet, Zeits en Alaphilippe klimmen ineens harder dan een Froome.

0
Alban 6 augustus 2016 om 22:04

Ik lees veel over kleinere ploegen. Maar betekent dat gewoon niet dat er veel wielrenners werkloos zullen worden?

0
Doordrijver 6 augustus 2016 om 22:05

Hoe relatief is ‘de sterkste in koers’? Als niet-klimmer jezelf overtreffen en blijven aanklampen.. Dät is de sterkste man in koers. De echte klimmers geraakten nauwelijks weg. De man die geen klimmer is kan overleven en heeft nog poeder voor een sprint. Dat lijkt me dan de sterkste man in koers ;).

Hoe dan ook een heerlijke koers. Er waren er 5 die ik het gunde vandaag: Valverde-gewoon omdat hij al honderd jaar waanzinnig goed is, Nibali-een aanvallend prachtrenner, Rodriguez-einde carrière, Mollema-pracht Tour gereden, baas in CSS en een werker, dat zie ik graag, en een Belg, liefst Greg.

0
Turtlehead 6 augustus 2016 om 22:05

@CyclesGof: klopt. En in de voorlaatste ronde zat er nog flink stamp op bij Der Fabian.

0
fcdb4-ever 6 augustus 2016 om 22:07

edit redactie: geen insinuaties svp

0
Doordrijver 6 augustus 2016 om 22:09

@Jaizkibel
Dat ze met drieën voorop zouden zijn gebleven weet ik nog niet. Het was maar een secondje of 15 op het moment van de crash. Als Thomas dan niet valt hebben ze nog wel een aardig treintje om ze bij te halen.

Zij die zeggen dat Sagan moet balen: Sagan klimt minder goed dan vroeger; Van Avermaet klimt op dit moment gewoon veel beter. Sagan is immers steviger, nog meer een blokje beton geworden.

0
Michael_ 6 augustus 2016 om 22:14

@fcdb: Zal die nare azijnsmaak zijn dat in je mond hangt?

0
montventoux 6 augustus 2016 om 22:15

@Tripodboom Schandalig? Grote woorden. Deelnemers aan de tijdrit rijden verplicht de wegwedstrijd. Bovendien: volgens mij brak hij onlangs zijn pols (au) en heeft hij al een tijdje een vrij relevant doel: goud -en niets anders- in Rio. God zegene de greep!

0
cubie 6 augustus 2016 om 22:15

Geweldige overwinning voor Greg. Zonder oortjes en kleine ploegen lijkt Froome ook maar een renner van 12 in een dozijn.

0
Kingstown 6 augustus 2016 om 22:18

Ik heb vandaag een fantastische koers gezien. Ondanks het vele zappen. Pure reclame voor het wielrennen. Hier lees ik vooral een hoop gezeur en gezeik.

Hoop carnavalstoeristen ipv wielerliefhebbers lijkt het wel.

0
Quick step minded 6 augustus 2016 om 22:19

edit redactie: niet doen

0
Vic413 6 augustus 2016 om 22:20

FANTASTISCH FANTASTISCH!!!

0
kleomantre 6 augustus 2016 om 22:20

Een van de mooiste koersen die ik heb gezien en kan me geen reet schelen dat NL niet goed meedeed. Zo wil je wielrennen zien met allerlei pogingen om je troefkaarten op de max uit te spelen. Ben zelf blij dat Nibali niet wint, wel altijd een intentie om aanvallend te rijden maar iets aan hem bevalt me niet. Heb ‘m toch ook aan een wagen zien hangen ooit, en hulp zien krijgen bij een wk, en dat lijkt een normale zaak voor hem. Gehaaide renner die ik niet vertrouw.

Vanuit Nederlands perspectief. Je moet er niet vanuit gaan dat Mollema (sporadisch een zege) en Poels (meestal winst in tourtjes) het wel gaan doen zonder ondersteunende rijders en ploegmaats elders. Froome was er ook niet bij dus amal niet erg.

Opvallend detail, allerlei Astana-mannen die voorin rijden…

0
tendam 6 augustus 2016 om 22:23

Voor Dumoulin kan het nog wel een voordeel zijn dat hij maar 10 km heeft gereden vandaag. Vrijwel al z’n concurrenten hebben zich het leplazerus gereden. Froome zag er ook niet top uit, Cancellara verrassend genoeg wel.

Maar ja, op zo’n parcours moet je wel aan je stuur kunnen trekken.

0
Laatste man 6 augustus 2016 om 22:26

Geweldige koers, geweldig parcours, geweldige beelden en een hele mooie winnaar.

0
abdusjaparov 6 augustus 2016 om 22:28

Fantastische wedstrijd gezien. Nederland nergens gezien, kan gewoon gebeuren, soms zit het tegen. We gaan nog genoeg mooie wedstrijden zien met NL-ers de komende jaren. Allicht deze Vuelta al. Ben benieuwd naar de wegwedstrijd morgen en de tijdrit!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone