Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

poeskescherens 6 augustus 2016 om 22:30

@Fcdb Je bent in de war met Sagan waarschijnlijk. Die heeft alles gewonnen of wed tweede of derde. greg won een paar wedstrijden. En kom met bewijzen voor insinuaties. Mooie koers vandaag.

0
Kanis 6 augustus 2016 om 22:33

@Alban
Er zijn net weer 10 wedstrijden aan de WT agenda toegevoegd. Ook met teams van 6 of 7 renners hoeven de mannen niet stil te zitten.

0
Huubi 6 augustus 2016 om 22:39

Prachtige koers, daar gaat het om. En het was fantastisch.

NL stelt teleur, maar ligt niet aan selectie, die was gewoon goed. Slechte vorm van de dag. Er zijn nog 160 renners die het niet hadden vandaag.

0
LyndaLid 6 augustus 2016 om 22:42

De beste dalers zijn (wat mij betreft) Sagan, Kwiatkowski en Cancellara.

Nibali inderdaad niet, die gaat veel te vaak op zijn plaat. Overigens apart dat/als Henao vandaag voor hem was toen ze vielen, ik dacht echt dat Nibali zelf weer full gas ging..

Alaphillipe, Tony Martin, Nibali, Valverde en (weet ik pas sinds de Tour) Pantano kunnen er natuurlijk ook een houtje van.

0
Grintametbrinta 6 augustus 2016 om 22:43

Mooie winnaar, die greg.

vind dat we verder niet te negatief moeten doen. Deze wedstrijd staat opzichzelf en had door heel veel renners gewonnen kunnen worden. Het is echt niet zo dat de nederlanders de topfavorieten waren. Daarbij ben ik ook wel blij dat er geen nederlander in kansrijke positie onderuit is gegaan. Op naar de tijdrit. Hopelijk kan tim voluit gaan nu en daarna genieten van een hopelijk weer mooie vuelta

0
Cyclingbruh 6 augustus 2016 om 22:52

@lyndalid

Wat te denken van Majka. Heeft ook perfecte leermeesters met Kwiat en Satan natuurlijk.

0
Lalsacien 6 augustus 2016 om 23:00

Alaphilippe was wel on fire maar reed de hele tijd achter de feiten aan.
Was lichamelijk erg sterk maar tactisch was het wat minder. Van Avermaet slim gespeeld door vooraan te zitten toen de finale losbarste. Dat heeft hem(valpartijen daargelaten) de overwinning opgeleverd.

0
schipperaar 6 augustus 2016 om 23:03

Bommetjes als pantano, sagan en majka zitten heerlijk laag in die fiets en ruiken(lezen)de bocht as t ware. Nibali lijkt wat onzekerder op zn ouwe dag maar paar keer vallen doet er geen goed aan misschien. Iemand ooit de 100 overschreden?

0
SvB 6 augustus 2016 om 23:06

Greg is an sich natuurlijk een mooie winnaar. Die gaan we met gouden mouwtjes de komende 4 jaar nog wel van voren zien.
Heb de koers met een half oog kunnen zien, na zelf het Criterium Abel Kader Zaaf te hebben mogen fietsen, maar niets aan gestolen . Een enorm open koers. Mooi

0
FIBEPO 6 augustus 2016 om 23:08

@ Lyndalid;

Majka deed echt niets? Bij mijn weten reden Majka Nibali en Henao Van Avermaet eraf, net voor de valpartij.En aangezien al dat leuren en zeulen van een “herboren” Kwiatkowski was Polen en misschien ook Italie terecht olympisch kampioen geworden. Meer terrecht dan de huidige in elk geval, al had ook Majka veel baat gehad bij een eventuele titel.Maar dat is een persoonlijke opvatting, maar qua land voor mij persoonlijk Polen en Italie hadden beter verdiend

0
SvB 6 augustus 2016 om 23:09

Alaphillipe is een renner naar mijn (ieders, denk ik) hart… Helaas geen koersinzicht

0
Frits des Jeux 6 augustus 2016 om 23:14

@Fibepo +1 Het geluk van Majka is denk ik wel geweest dat hij die afdaling niet constant in t wiel zat van Henao. Henao en Nibali zaten zo dcht op elkaar anders was Majka ook onderuit gegaan.

0
LyndaLid 6 augustus 2016 om 23:16

Majka reed juist op achterstand in de afdaling. Goed van hem dat ie minder risico nam, blijkt nu, maar Majka die de anderen gelost had? Nee. In de herhaling kon je ook gewoon zien dat Majka langs een gevallen Henao en Nibali reed.

0
FIBEPO 6 augustus 2016 om 23:20

@ frits des jeux

klopt helemaal, ik had zeker ook een wrang gevoel gehad moest Majka gewonnen hebben,
maar dat heb ik ook met Van Avermaet nu.
Omdat Van Avermaet eraf lag en het geluk had dat Majka alleen viel, blijven ze met drie, komt die daar nooit meer bij.
Maar weet je, perfect verlopen koersen die leiden naar een oververdiende winnaar, die bestaan bijna niet meer, altijd gebeurt er wel wat en is er één of andere de pineut

0
FIBEPO 6 augustus 2016 om 23:21

@lyndalid

ik alludeer niet op Henao en Nibali die eraf gereden werden….

0
Doordrijver 6 augustus 2016 om 23:36

Maar Van Avermaet lag er net maar zeer nipt af op iets wat helemaal zijn terrein niet is. Is dat dan niet juist beresterk?
Jullie zien precies het feit over het hoofd dat hij echt maar op het nippertje samen met de anderen werd gelost, daar waar je zou verwachten dat die klimmers hem al veel eerder zouden moeten lossen.
Je moet de feiten zo bekijken en dan zie je dat dit echt niet gestolen is. Sterker nog.
Majka als winnaar zou inderdaad tamelijk wrang zijn geweest. Weliswaar is hij geen pannenkoek mja…

0
LyndaLid 6 augustus 2016 om 23:40

@ fibepo

Achso, sorry verkeerd gelezen. Ja ik zeg toch niet dat Majka een van de slechtsten in koers was? Maar hij volgde alleen maar, waar Henao en Nibali allebei veel initiatief namen. Majka nam zelfs geen één keer over (weliswaar bergop), en heeft tot die val geen enkele keer op 1 gereden in de koers.

0
FIBEPO 6 augustus 2016 om 23:43

@ doordrijver

redelijke uitleg waar iets voor mij inzit, gestolen beweer ik trouwens niet
wrang is nog iets anders dan gestolen
maar ik zeg redelijke uitleg omdat inderdaad iemand als vam op zo’n terrein alleen zo kan winnen.Dat is wel waar, op dat gebied heeft hij de perfecte wedstrijd gereden
maar ik ben ook een koppigaard en als gezien de omstandigheden van de wedstrijd en gezien de omstandigheden op de laatste klim dan had ik het nog liever zien gebeuren voor Majka, Henao en Nibali
maar dat neemt niet weg dat gestolen overdreven zou geoodeeld zijn, koers is nu éénmaal onvoorspelbaar en Van Avermaet blijft wel een klasbak met of zonder die olympische medaille al hebben we het ook niet over een kermiskoers natuurlijk

0
FIBEPO 6 augustus 2016 om 23:47

@ lynadlid

daar ben ik mee akkoord, nog eens Majka was zeker ook niet zo verdiend geweest.
Maar die Polen ook met de tijdrit ook nog in het achterhoofd beginnen in het huidige wielrennen meer en meer de boel op stelten te zetten. zijn met vier vertrokken en twee hadden voor mij een hoofdrol of een sterke wedstrijd er op zitten.
er is een tijd geweest dat je die gewoon niet zag…

0
FIBEPO 6 augustus 2016 om 23:52

wie is jullie Tijdrit favoriet?

ik neem aan Dumoulin of eerder Froome op dit parcours?
of een verrassing zoals het voorbije wk in Richmond

0
assen 6 augustus 2016 om 23:56

Der Fabian wint de tijdrit. Met zijn 120+ kilo zat hij er toch nog bij voor de laatste beklimming, als 1 van de weinigen. Nou, dan weet je het wel.

0
FIBEPO 7 augustus 2016 om 00:02

@ assen

best mogelijk, maar 120+ kilo “figuurlijk bedoeld neem ik aan?”
als afscheid best mogelijk, “Kwiat, Dumoulin, Froome ,Cancellara
en my dark horse Izaguirre Insausti Jon
wat kan Dennis bergop?

0
jw1979 7 augustus 2016 om 00:07

Zou er nu ook een kritisch stuk in de Telegraaf komen over de Limburgers van Raymond K?

0
girardengo 7 augustus 2016 om 00:08

Mooie overwinning van Greg van Avermaet. De beste Belgische renner van de afgelopen vijf jaar volgens Wuijts. Hij heeft goed getimed bij zijn eerste aanval en daarna bekeken gereden. Hij had natuurlijk wel baat bij de val van Henao en Nibali, maar je mag in die finale eenvoudig niet vallen…De Nederlanders kwamen er niet aan te pas, maar een beter team was hier nauwelijks denkbaar (alleen Gesink misschien). De vorm was er bij niemand. Cancellara heeft overigens een mooie training voor de tijdrit achter de rug…

0
Striga 7 augustus 2016 om 00:11

Izagirre kan je geen dark horse noemen, die is met Kiryienka een van de grootste concurrenten van Froome denk ik. Oliveira kan er misschien nog wel eens een verassing uit persen. Of is die te hard op z’n muil gegaan vandaag?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone