Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

F4L 6 augustus 2016 om 21:05

@ janjanssen, vorige week?

0
fringale 6 augustus 2016 om 21:05

Tja…als je de Tirreno kan winnen :-)

0
montventoux 6 augustus 2016 om 21:05

@Janjanssen 4 sterk(st)e renners wil nog niet zeggen dat er een (top)team staat. Wie rijdt voor wie. Zo werkt de sport. Daar winnen ploegen koersen mee. Amen.

0
wiebipedia 6 augustus 2016 om 21:06

Dumoulin: uitermate terleurstellend en eigenlijk ook schandalig.
Poels: bijzonder slecht. Is natuurlijk ook geen eendaags coureur.
Kruiswijk: zoals verwacht
Mollema : redelijk. Teveel energie verloren door die fietsenonzin.

Conclusie: teveel kapiteins! Poels en zeker kruiswijk hadden volle bak moeten knechten voor mollema. Zeker kruiswijk die werkelijk nog nooit een uitslag heeft gereden in een eendaagskoers. Dumoulin moet nu goud winnen woensdag, want meedoen is niet belangrijker dan winnen

0
F e r o x 6 augustus 2016 om 21:07

FENOMENAAL.

Geen renner die dit meer heeft verdiend. En wat een wedstijd. Mooiste eendagskoers ooit.

Vond het wel te zwaar. De lengte en steiltegraad van de klimmen en de afdalingen waren toch wat onverantwoord. Zeker voor een Olympische Spelen. Er is zowat maar één niet-klimmer die een rol van betekenis heeft gespeeld. Die heeft dan nog zowaar gewonnen ook.

0
schipperaar 6 augustus 2016 om 21:07

Heel makkelijk weer om de 4 beste nl renners weer af te breken alsof ze er een uitje van maken, poels was niet 100% en meteen wordt ie weer als wisselvallig bestempeld.

0
freire93 6 augustus 2016 om 21:07

Mollema 17e niet slecht

0
Striga 6 augustus 2016 om 21:08

@SolitaryShell, die opmerking zegt meer over jouw wielerkennis dan over Zeits, er zijn maar weinig Nederlanders met zijn kwaliteiten.

0
Japsie 6 augustus 2016 om 21:08

Nelissen maakt zichzelf weer eens belachelijk door Nibali te bekritiseren vanwege zijn wilde daalgedrag en dat hij valt. Om erna te vertellen dat hij niet weet of Nibali gewoon valt of dat hij valt omdat Henao voor hem valt. Lijkt me een vrij cruciale informatie, maar nee, deze dorpspastoor vind dat niet belangrijk om te weten.

0
montventoux 6 augustus 2016 om 21:09

@wiebi Dumoulin schandalig? Al had ie maar 2 meter gereden dan volkomen begrijpelijk.
LOL m.b.t. je feedback op Poels.

0
RRobson 6 augustus 2016 om 21:09

Dat pleidooi voor kleinere teams mag je niet baseren op een wedstrijd als deze. Op de OS worden heel veel goede renners over erg veel teams verdeeld. In een normale koers blijven de beste renners toch vooral in dezelfde ploegen zitten (SKY, Astana,…). Voor de rest nog altijd aan het nagenieten, wat een koers. En neen, er was deze keer geen deal tussen de winnaar en de tweede. Ze hebben gereden als een gek voor hun medaille, het was voor Fuglsang dat of niets. Situatie en hoofdrolspelers zijn op geen enkele wijze te vergelijken met die twee pretbedervers van 4 jaar geleden.

0
Janjanssen98765 6 augustus 2016 om 21:09

@F4L

Dat is wel te laat om geselecteerd te worden he.

@montventoux

Ik zeg ook niet dat de tactiek goed was maar op zic is er met de selectie niets mis, behalve Gesink er niet bij dan.
Ze hebben gewoon het probleem dat van de 3 fitte er 2 man qua prestaties recht van spreken hebben wat betreft het kopmanschap op dit parcours en beide hadden geen goede dag.

0
Kwiat 6 augustus 2016 om 21:10
Quote:
200km finale ? Dan heb ik een andere koers gezien helaas

Ik niet. Op de eerste plaatselijke rondes was het al nerveus. Met de Tsjechen die de boel al op de kant zetten, en de ontzettend leuke kopgroep. Vanaf het ontstaan van de kopgroep ben ik vermaakt hoor!

0
BasBelgie 6 augustus 2016 om 21:10

Geen woorden voor

0
LutsenkoFan 6 augustus 2016 om 21:10

De sterkste renner van de koers heeft gewonnen. Niet de beste klimmer natuurlijk, maar wel de sterkste. Daarnaast misschien ook wel de slimste. Pfft.. wat een OS!!

0
stanislav 6 augustus 2016 om 21:12

Wat een geweldige prestatie van Greg!! Echt dik verdiend, haast een oeuvreprijs voor zijn koersmentaliteit tot dusver.
NL prestaties vallen tegen, ik denk ook dat je dit soort koersen niet moet rijden met alleen maar kanshebbers in een vrije rol. Een knecht had wonderen kunnen doen.

0
oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:13

Gesink was geen optie. Die traint liever.

0
LutsenkoFan 6 augustus 2016 om 21:13

@Wiebidia

Is dat eendagsrenner verhaal bij poels sarcastisch?

0
wiebipedia 6 augustus 2016 om 21:13

@montventoux

Ik snap dat je moet starten om startrecht te hebben in de ITT, maar iets meer dan opstappen is wel gewenst

0
pirazzi 6 augustus 2016 om 21:14

Taaramae DNF, terwijl hij nog 150 m te gaan had …

0
dwyanewade 6 augustus 2016 om 21:14

Als Belg voor mij persoonlijk het mooiste wielermoment. Wat gun je het hem zo hard. Proficiat Greg!

0
Quick step minded 6 augustus 2016 om 21:15

Our Greg’s on fire!

0
wiebipedia 6 augustus 2016 om 21:17

Omdat poels 1 keer een topdag had dit voorjaar is hij gelijk altijd een kanshebber op dit circuit? Mollema heeft al jaren aangetoond goede uitslagen te rijden in eendaags wedstrijden. Poels heeft 1x een uitslag gereden, wat gelijk 1 van de mooiste wielermomenten dit jaar is. Maar dat maakt hem nog geen klassieker renner. G

0
Cyclingbruh 6 augustus 2016 om 21:18

@wiebipedia

Geen eendagscoureur? Huh?

0
schipperaar 6 augustus 2016 om 21:19

@shutup
Sporza gaf ook aan dat ze bij sky heel makkelijk vallen en ja iemand van 70 kilo heeft aanmerkelijk meer stabiliteit op een veloke van 9/10 kg. Denk dat de stijve carbon wielen echter de grootste brokkenmakers zijn omdat ze 0,0 elastisch zijn. Delgado en die andere spanjaard reden ook al met fietsen van rond de 8 kg, zelden of nooit zien vallen. Onderzoek zal wel uitblijven omdat commerce nu eenmaal voorop staat.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone