Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

FIBEPO 7 augustus 2016 om 00:14

met alle respect, ben zelf Belg zelfs Vlaming maar Michel Wuyts die maakt al zo’n 15 jaar van het Franse woord chauvinisme een Vlaams.
Maar Van Avermaet, Nee zeker niet gestolen alleen was er weer zo’n weerkerig **** moment in de koers dat toch wel een en ander bepaald heeft
want giradengo geen valpartij wint Van Avermaet niet

0
BenderBeach 7 augustus 2016 om 00:17

Vreselijke winnaar. Jammer dat een valpartij deze wedstrijd beslist.

0
noordhollander 7 augustus 2016 om 00:18

vreemde koers maar wel met een fantastische winnaar,tja valpartijen horen er nou eenmaal bij.
wat een idioten daar bij de nos,ze herkennen daadwerkelijk geen wielrenner,weten blijkbaar al waar de winnaar rijdt 7 km voor de finish,kwaiatkovski verschakeld zich blijkbaar maar zette zich simpelweg aan de kant volgens mijtis te triest voor woorden,mon met die hap zou ik zeggen want een meerdwaarde hebben Dijkstra en ducrot niet.

0
girardengo 7 augustus 2016 om 00:31

@FIBEPO
Hoe weet je dat nu?

0
simplex 7 augustus 2016 om 00:32

Inderdaad een juiste en fantastische winnaar van een prachtige koers.
Greg en Sagan zijn de grootste eendagrenners op dit moment en laten al enkele seizoenen zien waar deelnemen (dus ook de OS gedachte) en aanvallen en de juiste momenten kiezen tot mooie zeges kunnen leiden. Bergparcoursen of zgn. op papier sterkere favorieten lieten vandaag diverse steekjes vallen of ontbrak het aan de vorm en drang om te koersen zoals het past.

0
FIBEPO 7 augustus 2016 om 00:38

@ giradengo

ik denk dat niemand hier echt iets 100 procent kan voorspellen maar ze hadden er hem op de klim net afgereden en éné Nibali is mee in de ontsnapping in de afdaling
nu is er de valpartij geweest stel ze komt er niet, nog wat was het 10 km en Majka had met dat hele gebakkel nog twaalf seconden. Nibali daalt nog sneller dus zeker 20 seconden nog 10 km.En ze zijn nu nog met drie. Eerlijk; wat denk je dan zelf?

0
girardengo 7 augustus 2016 om 00:46

Het kon beide kanten op gaan: ze hadden het kunnen halen of ze waren ingelopen. Ik zou het niet weten (en maak me er ook niet druk over). Zo’n ‘als…dan’ redenering is moeilijk hard te maken.

0
FIBEPO 7 augustus 2016 om 00:50

volledig juist, slaap niet voor laten en op naar de volgende
tijdrit favoriet giradengo?

0
FIBEPO 7 augustus 2016 om 00:55

Voor de tijdrit lijkt de algemene mening Froome wegens het klimmen (tv, internet)
maar wie was die Nederlander weer die bijna de vuelta won een tijdje geleden?

0
klootje kriekeljon 7 augustus 2016 om 02:31

Net pas (opgenomen) gekeken. Wat een geweldige wedstrijd zeg! Maak er aub een 11e WT-wedstrijd van met dit parcours! Hier moet je gewoon vaker gaan koersen.
Winnaar v Avermaet een prachtige koers gereden weer, ben bang dat ik nu wel fan aan het worden ben. Greg is zo onderhand de Contador van de lage landen aan het worden. En meer dan dat was vandaag weer te zien.

Jammer genoeg krijgt hij er niet een mooi truitje voor net als Sagan.

0
Schollekop 7 augustus 2016 om 03:05

Ik gun het van Avermaet van harte. Is een renner naar mijn hart maar hij mag de goden op zijn blote knietjes danken dat Nibali en Henao onderuit gingen.

0
LyndaLid 7 augustus 2016 om 04:15

Ze zijn hard gevallen ook.

Nibali sleutelbeenbreuk, en Henao bekkenbreuk…

0
123poetertjes 7 augustus 2016 om 04:33

Da’s heel treurig nieuws. Henao dus einde seizoen (weer) en streep door de Vuelta, Nibbles met een beetje mazzel nog fit genoeg voor Il Lombardia. Majka heeft met andere woorden nog flink mazzel gehad, al had ie wel meer kans op goud als ze overeind waren gebleven.

0
Goturead 7 augustus 2016 om 04:34

Totaal geen verrassing dat van Avermaet wint. Hij was mijn topfavoriet! Zo zonde dat Nibali viel anders had Greg waarschijnlijk vierde geworden.

0
Goturead 7 augustus 2016 om 04:54

Vind het zo zuur voor Nibali! Heel jammer dat een valpartij helpt bij de overwinning van Greg

0
Doordrijver 7 augustus 2016 om 06:33

Veel alsen… Als G rech blijft en er is en Fuglsang en Van Avermaet en G op een kleine 20 seconden…. We’ll never know.

0
Goturead 7 augustus 2016 om 06:42

Fuglsang reedt helaas alleen voor de tweede medaille

0
Goturead 7 augustus 2016 om 07:17

@kleomantre lol 1 van de mooiste koersen die je gezien hebt LOL. Hoe kan je genieten van valpartijen? Zonder val van Nibali had Greg geen eens een medallie gehaald

0
kleomantre 7 augustus 2016 om 09:44

Ja en je punt gotureread? Als die twee voorop niet gevallen waren en Greg dus niet gewonnen had nog steeds een mooi stukje koers. Een aantal grote rijders nam de koers ook serieus, wat het mooier maakt.

Sowieso vind ik hier dat gemauw over jammer dat een valpartij het weer moet beslissen zo’n verd***de g*re onzin. Sinds jaar en dag hoort afdalen bij wielrennen en de laatste 10 jaar ofzo is het echt een aanvalswapen geworden. Het hoort bij het metier, of moeten ze volgens jullie als mietjes met een niet aanvalsverdrag naar beneden rijden en alleen bergop de boel beslissen. Das toch geen koers. Dat wat betreft valpartijen in de afdaling dan. Valpartijen op het vlakke of bergop zijn soms wat anders van aard. Dat kan ook met allerlei verkeersobstakels te maken hebben (dan is het zuur en misschien onhandig gekozen parkoers en geef ik de klagers gelijk), motards (ook jammer) maar niet jammer als treintjes voor verkeerde nervositeit zorgen. Dat is ook een deel van de koers en de verantwoordelijkheid van de coureurs zelf. Aangezien ik vaak toch in de tour iets van 5+ treintjes tel dan accepteert een groot deel van de coureurs de risico’s, net zoals bij de afdalingen. Hoe kun je dat dan zien als iets dat de koers verziekt, er niet bij hoort of voor verkeerde en jammerlijke uitslagen zorgt? Leg mij dat maar eens uit.

Nibali en/of Henao reden waarschijnlijk over de max om Majka te lozen en om van de ander af te komen. Achteraf volledig onnodig. Iets rustiger naar beneden had hen nog 1 en 2 opgeleverd aangezien Majka weinig overhad. Het is hun keuze geweest om dat zo te doen en te dicht op elkaar te rijden. Gegokt en verloren, dat is koers. Greg heeft ook gegokt, op vroegere aanval om er op het eind bij te kunnen zijn… en zie gegokt en gewonnen. Wat is daar nou niet mooi aan?

0
sstijnntje 7 augustus 2016 om 09:50

Vallen hoort erbij. Alleen bij Froome in de vorige tour blijkbaar niet. Gewoon opstaan, revalideren en doorgaan. Mooie winst van Greg, samen met Sagan de beste renners van dit jaar.

0
RRobson 7 augustus 2016 om 10:08

@kleomantre +1. Bovendien is het echt geen uitgemaakte zaak dat die drie zonder val voorop waren gebleven. Het verschil was 12 seconden en de afdaling erachter werd geleid door Alaphilippe, imo een minstens even goede daler als Nibali dus ik zie niet waarom het verschil beneden in dat geval meer dan 12 sec zou geweest zijn. Ik had alleszins totaal niet het idee dat de wedstrijd net voor die val in een beslissende plooi lag.

0
Kosmonaut 7 augustus 2016 om 10:28

Vreemde uitslag….. Top 10 met 8 Klimmers een wonderkind (Alaphillipe) en van Avermaet.
Vermakelijke wedstrijd, maar zeker niet mooier dan pak hem beet laatste Parijs-Roubaix. Gelukkige winnaar, Henao, Nibali en Majka hadden er imo voor moeten sprinten, maar ook rechtblijven hoort bij de sport.
Sterkste renner in koers misschien wel Kwiatkowski, onbegrijpelijk dat hij met zijn mogelijkheden en zulke benen in een vroege ontsnapping gaat zitten….

0
kleomantre 7 augustus 2016 om 10:44

RRobson, zag ik aan het eind van de afdaling Alaphillipe niet als laatste met licht gaatje naar beneden komen en een gekke armbeweging maken. Zou hij ook wat meegemaakt hebben? Of zag ik dat verkeerd…als ik het niet verkeerd zag, heeft Alaphillipe geen verschil kunnen maken in de afdaling.

0
RRobson 7 augustus 2016 om 11:00

Alaphilippe is ook wat tegengekomen ja, maar als we uitgaan van de hypothese dat Nibali en Henao waren recht gebleven mogen we ook dat slippertje van Alaphilippe negeren, toch?

0
kleomantre 7 augustus 2016 om 11:25

goed , daar gaat ik in mee dan…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone